Tijdens deze reis trekken we op avontuur naar Sabah, de meest oostelijke provincie van het Maleisische Borneo. Deze regio is een prachtige mix van eeuwenoude regenwouden, kustlijnen met helder blauw water en parelwitte stranden en ontzettend veel fascinerende fauna en flora. Tijdens een 14-daagse gegidste trip ontdekken we op avontuurlijke wijze de hoogtepunten van deze Aziatische parel. We sluiten de reis af met enkele dagen in Georgetown en Kuala Lumpur op het vasteland van Maleisië.

Fascinerende fauna en flora

Badend in tropische temperaturen worden we ondergedompeld in wilde plantengroei, zeldzame diersoorten en onbekende fruitsoorten. Borneo kent een enorme biodiversiteit. In de jungle gaan we op zoek naar tropische vogels, krokodillen, insecten, primaten zoals orang-oetans en makaken, sunbears en spookdiertjes. Tijdens een snorkeltrip ontdekken we de prachtige koraalriffen en het leven onder water in het Tunku Abdul Rahman National Park.

Van survival in de jungle tot relaxen op het strand

Deze reis is weggelegd voor de echte avonturier. We gaan een dagje fietsen op het platteland van Borneo, wagen ons aan een spannend rafting avontuur, SUP’en bij zonsondergang en trekken 2 keer de wervelende jungle in. Eerst gaan we op verkenning in het natuurgebied rond Mount Kinabalu. We leren hoe te overleven in de jungle en slapen een nachtje in een tent, spannend! Op het einde van onze trip op Borneo spenderen we 3 dagen en 2 nachten in een ecologisch kamp aan de Kinabatanhan Rivier. Hier gaan we op ontdekking te voet en per boot. Tussendoor blazen we enkele dagen uit aan de prachtige parelwitte stranden van Kota Belud Bay.

Bruisende steden

We starten onze reis in Kota Kinabalu, de hoofdstad van de provincie Sabah, op Maleisisch Borneo. Na 14 dagen eindigen we in Sandakan, waar we de stad ontdekken aan de hand van een spannend spel. De reis afsluiten doen we op het vasteland van Maleisië met een bezoek aan Georgetown en als kers op de taart de hoofdstad Kuala Lumpur, waar we de stad ontdekken per fiets. Ongetwijfeld komen we ogen tekort voor al de historische gebouwen, tempels en vele marktjes. Niet te vergeten genieten we met volle tegen van de lokale Maleisische keuken. Dat wordt ongetwijfeld finger licking good!

 

 

 

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

de tocht van Brussel naar Borneo

Zeer vroeg in de ochtend verzamelen we met de groep in Brussels Airport Zaventem. Van hieruit vliegen we via een tussenstop in Istanbul naar de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Na een lange overstap staat er ons nog een korte vlucht te wachten naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van de provincie Sabah op Maleisisch Borneo. Het zal een vermoeiende tocht zijn, die gelukkig de moeite waard is. Het belooft een onvergetelijke rondreis te worden in Sabah, het meest oostelijke deel van Borneo. Na aankomst settelen we ons in de eerste verblijfplaats waar we de komende 4 nachten zullen overnachten en ontmoeten we onze gids die ons de komende 14 dagen zal vergezellen. Zin om de stad kort te verkennen en te proeven van de heerlijke lokale specialiteiten?

dag
02

snorkelen aan de TARP-eilanden

Na ons ontbijt wandelen we naar Jesselton Jetty en varen we richting één van de eilanden van TARP (Tunku Abdul Rahman National Park). Hier kunnen we prachtig snorkelen, vanop de boot en vanop het strand. Tussendoor relaxen we op het strand en genieten we van een heerlijke lunch. In de namiddag keren we terug naar Kota Kinabalu om de stad verder te verkennen. Deze levendige stad met zijn vele marktjes, bars, restaurants en hotels wordt tegenwoordig ook wel mini-Kuala Lumpur genoemd. 

dag
04

fietsen op het platteland en SUP bij zonsondergang

Vandaag staat er ons een 3 à 4 uur durende rit te wachten richting het platteland van Borneo, naar Turana Town. Na een korte briefing trekken we erop uit met de fiets, door het hart van de Dusun. De Dusun-stam leeft hier verspreid in de heuvels en kustvlakten. Ze jagen in de bossen, vissen in de rivieren en verbouwen rijst, rubber, fruit en kokosnoten. Vriendelijke en vindingrijke mensen omschrijven deze bevolkingsgroep het best. We fietsen door kleine rivierdorpjes, jungleplantages en landbouwlandschappen. ’s Middags proeven we van de lokale keuken in het stadje Tuaran. Minstens de helft van deze rit gaat over onverharde wegen die behoorlijk ruig kunnen zijn. Klaar voor het avontuur? Voor de rest van de rit rijden we over kleine dorpswegen met weinig verkeer en steken we drie hangende bruggen over. Na onze spannende tocht keren we terug naar de stad. 

Tegen het vallen van de avond gaan we naar Tanjung Aru Beach waar een SUP-instructeur ons staat op te wachten. Wil je liever je eigen SUP of wagen jullie het op een reuzepeddel? Plezier verzekerd! Tijdens onze tocht genieten we van de prachtige zonsondergang.

dag
05

raften op de Padas rivier

Bij het krieken van de dag verplaatsen we ons naar het treinstation van Beaufort. Van hieruit nemen we de trein naar Pangi Station. Onderweg genieten we van de adembenemende uitzichten. Op onze eindbestemming worden we opgewacht door onze ervaren rafting instructeur. Na een veiligheidsbriefing, een hapje en drankje is het tijd voor actie en een gezonde portie adrenaline! Ben je klaar voor een rafting avontuur van 9 km met 7 opwindende stroomversnellingen op de prachtige Padas rivier? Veiligheid gegarandeerd en genieten van begin tot einde! Bereid je voor op een onvergetelijke modderige expeditie terwijl je door stroomversnellingen navigeert zoals Merry Go-Round, Break Point, Scooby Doo, Cobra, Curve, Lambada en Head Hunter, die elk een unieke en spannende ervaring bieden. Dompel jezelf onder in de ontzagwekkende natuurlijke schoonheid van de rivier terwijl je de hartverscheurende spanning van elke stroomversnelling overwint. Tot slot genieten we van een welverdiende lunch aan de oever van de rivier.

Nadien keren we terug naar Kota Kinabalu en bereiden we ons voor op een tweedaagse tocht in de jungle.

dag
06

jungleavontuur in de schaduw van Mount Kinabalu

Na ons laatste ontbijt in de hoofdstad van Sabah, verplaatsen we ons naar het afgelegen dorp Lobong Lobong. Vanuit dit dorp kunnen we een prachtig natuurlandschap en de beroemde berg Mount Kinabalu op de achtergrond bewonderen. Na een korte pauze, ontmoeten we onze gids voor de komende 2 dagen. Ons doel van de dag - Mountain & the Mik Camp, gelegen in het hart van het bergregenwoud. Tijdens onze wandeling steken we verschillende kleine heuvels en zijn rubber- en ananasplantages over en doorkruisen we jungle. Hoe hoger we klimmen, hoe mooier en spectaculairder het uitzicht op Mount Kinabalu. Na aankomst in het kamp installeren we ons en krijgen we de tijd om even uit te rusten van onze wandeling. Na de middag leren we hoe te overleven in de jungle. Onze gids toont ons hoe we een val opzetten, water opsporen, vuur maken en eigen onderdak bouwen. We wandelen vandaag ongeveer 10 km en stijgen tot 650 m. Tegen de avond maken we het gezellig aan een kampvuur en wie wil kan zichzelf nog verfrissen in een nabijgelegen waterbron. Wie heeft er nog zin in een nachtwandeling door de jungle? Samen met onze gids gaan we op zoek naar reptielen, amfibieën, insecten, paddenstoelen, ... en nog zoveel meer. Slapen in een tent midden in de jungle? Jawel! Schrap dit alvast van je bucketlist, spannend wordt het zeker!

dag
07

van jungle naar de wilde stranden van Kota Belud Bay

Samen met de dieren in de jungle ontwaken we vroeg in de ochtend. We maken ons klaar voor een wandeling van zo’n 7 km door het woud rond Mount Kinabalu. We aanschouwen gigantische bomen en prachtige natuur, met de geluiden van de jungle op de achtergrond. Bij aankomst in het dorp Lobong Lobong, nemen we de tijd om even te ontspannen. 

Vervolgens zetten we onze reis verder naar de wilde stranden van Kota Belud Bay. Bij aankomst installeren we ons in ons verblijf en genieten we van de omgeving. Wie heeft er zin in een verfrissende duik in de zee? 

dag
08
09

beach life

Wie wil kan vandaag lekker uitslapen. Daarna ontwaken we in de prachtige omgeving van Kota Belud Bay en genieten we 2 dagen van de witte zandstranden en het turquoise zeewater dat deze idyllische plek te bieden heeft. De keuze is aan jou hoe je deze vrije tijd invult. Wil je lekker luieren op het strand, een goed boek lezen in een hangmat, zonnebaden, snorkelen of kajakken op de zee? Naast ontbijt zijn ook lunch en avondeten inbegrepen tijdens ons verblijf in deze baai. 

dag
10

onderweg naar Sepilok

We staan vroeg op en zetten terug koers naar het vasteland. Van hieruit maken we een lange rit van 8 uur richting Sepilok. Gelukkig kunnen we tussendoor de benen eens strekken. We houden halt voor een deugddoende lunch en een bezoek aan de Poring Hot Springs, voor een duik in de warmwaterbronnen. Tegen de avond komen we aan in Sepolik en installeren we ons in een mooie forest lodge.

dag
11

sunbears en orang-oetans

Vandaag staat in teken van de inheemse primaten van Borneo. In het Bornean Sunbear conservatiecentrum krijgen we uitleg over deze zeldzame dierensoort. Daarna brengen we een bezoek aan het Sepilok rehabilitatiecentrum. Hier worden orang-oetans verzorgd, om vervolgens te herintroduceren in de wilde natuur. Je kan de prachtige oranje primaten observeren bij hun voederstations in het regenwoud. 

Na onze lunch wandelen we naar het Rainforest Discovery Center. Hier krijgen we de kans om in het hart van het tropische oerwoud vanop metalen platformen de natuur van bovenaf te observeren. Het belooft een onvergetelijke dag te worden!

dag
12

start van een 3-daags jungle-avontuur

In de ochtend reizen we verder richting het Sungai-dorp Batu Putih, gelegen aan de oevers van de Kinabatangan rivier. Hier kunnen we de komende dagen ontsnappen aan de toeristische hotspots en op en top genieten van de jungle. Na een lokale lunch in onze homestay waar we de komende dagen zullen verblijven, nemen we een boot naar het Kinabatangan River Eco Camp waar we kennis maken met de community die hier al jaren bestaat. We krijgen uitleg over hun sterke inzet op bosbehoud en -herstel voor de wilde dieren. Afhankelijk van het weer maken we een wandeling in de omliggende jungle en als afsluiter stappen we op een riviercruise bij zonsondergang op de Kinabatangan rivier. Krokodillen, verschillende primaten en tropische vogels houden ons gezelschap. Na het avondeten neemt een gids ons mee voor een nachtwandeling in het kampgebied. Met wat geluk spotten we nog meer wilde dieren zoals spookdiertjes, lori’s, insecten, amfibieën en reptielen. Nadien keren we per boot terug naar onze homestay voor de nacht.

dag
13

op zoek naar eeuwenoude Sungai begraafplaatsen

Na het ontwaken genieten we van een lekker ontbijt en maken we een boottocht naar het Supo kamp, in het noordelijke deel van Batu Puti. We wandelen door de jungle naar enkele grotten met Sungai begraafplaatsen, die bewoond worden door duizenden vleermuizen. Na onze lunch in het Supo kamp, trekken we naar de hoogste piek van de Supu Limestone. Ook hier bevindt zich een unieke Sungai begraafplaats van meer dan 1000 jaar oud. 

Hierna is het tijd om terug te keren naar Miso Walai Village voor de nacht. We spenderen een laatste avond en nacht in onze homestay en leren heel wat bij over hun cultuur, hun verhaal, eetgewoontes, …

dag
14

laatste blik op de jungle en stadsspel in Sandakan

Vroeg in de ochtend trekken we er een laatste keer op uit voor een riviercruise bij zonsopgang. Na een verkwikkend ontbijt, laten we de rivier achter ons en reizen we verder naar de stad Sandakan. Na het inchecken in onze overnachtingsplaats is het tijd om de stad te ontdekken aan de hand van een spel. We delen de groep in 3 en racen te voet tegen elkaar door de stad langs verschillende erfgoedlocaties, uniek geselecteerde plaatsen en restaurants met specifieke lokale gerechten – een leuke manier om de stad te ontdekken. 

Nadien genieten we van onze laatste avond in Sabah voordat we terugkeren naar het vasteland van Maleisië. 

dag
15
17

Georgetown

We nemen afscheid van Borneo en vliegen vroeg in de ochtend terug naar Kuala Lumpur. Aangekomen in West-Maleisië reizen we onmiddellijk door naar Georgetown. 

Deze stad wordt gekenmerkt door authentieke bouwstijlen en is in 2008 erkend door UNESCO als werelderfgoed. Ook staat Georgetown bekend voor z’n streetfood en dit testen we zeker uit! We zullen ons goed vermaken in deze levendige stad de komende dagen.

dag
18

Kuala Lumpur

We keren terug naar de Maleisische hoofdstad. Zoals in elke metropool, is Kuala Lumpur, bijzonder chaotisch. Enerzijds heerst er in de kosmopolitische hoofdstad, met zijn bevolking van anderhalf miljoen mensen, een hectische drukte.  Anderzijds zie je hier na zonsondergang ook een ander Azië, wanneer de gejaagde, vaak westerse atmosfeer wegebt. De verschillende moskeeën, tempels en oude gebouwen in de stad worden dan sprookjesachtig verlicht en de straten en pleinen vullen zich met venters en hun mobiele keukentjes. 

dag
19
20

afscheid

Deze laatste dag trekken we per fiets samen met een gids de stad in op zoek naar onbekende steegjes en plaatsen. Op één van de vele marktjes vind je vast nog een leuk souvenir. 

Tegen de avond is het tijd om afscheid te nemen van deze Aziatische parel en vliegen we opnieuw via Istanbul terug naar Brussel. De volgende ochtend landen we op Brussels Airport met een koffer vol exotische geuren en een smartphone vol unieke beelden en herinneringen. Wedden dat je al droomt van een volgende trip naar Azië? 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Kuala Lumpur (h/t)
 • binnenlandse vlucht Kuala Lumpur – Kota Kinabalu
 • binnenlandse vlucht Sandakan – Kuala Lumpur
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (inclusief ontbijt)
 • alle vervoer ter plaatse
 • Engelstalige gids tijdens de rondreis op Borneo (14 dagen)
 • snorkeltrip TARP eiland (1 dag, inclusief lunch)
 • fietstocht rond Tuaran (1 dag, inclusief lunch)
 • SUP (2 uur)
 • raften (1/2 dag, inclusief lunch)
 • survival jungle tocht (2 dagen, 1 nacht, inclusief 2x lunch en 1x avondeten)
 • bezoek Poring Hot Springs (inclusief lunch)
 • Toegang Bornean Sunbear Conservation
 • Toegang Sepilok Rehabilitation Center
 • Toegang Rainforest Discovery Center
 • Jungle avontuur Kinabatangan rivier (3 dagen, 2 nachten, inclusief 2x lunch en 2x avondeten)
 • stadsspel Sandakan
 • begeleide fietstour in Kuala Lumpur
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Snorkelen (1 dag), fietsen (1 dag), SUP (2 uur), raften (9 km), dagtochten door de jungle (van 2 tot 10 km), fietstocht in de stad (4 uur).
Door het warme klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 116 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
Praktisch

Voor deze reis heb je aangepaste kledij, schoenen en materiaal nodig voor in de jungle. Deze info wordt in detail overlopen tijdens de vertrekvergadering. 


Onze voorwaarden