Cuba is niet alleen het grootste, maar ook het meest gevarieerde eiland van het Caribische gebied. Bergachtige streken, fascinerende steden, een azuurblauwe zee, een hartelijke bevolking en de opzwepende ritmes van salsa en reggae zijn slechts enkele nationale troeven.

De natuurpracht is bedwelmend. Van de karststeenrotsen in Viñales en Pinar del Rio, tot het weelderige landschap van bamboe, orchideeën en eucalyptusbomen in de Topes de Collantes. In het Parque Nacional Alejandro von Humboldt kan je dieren spotten en de El Yunque beklimmen.

Natuurpracht en charmante steden

De authentieke, broeierige sfeer is alomtegenwoordig in de koloniale grootsteden Havana en Santiago de Cuba. Ook het charmante Trinidad bekoort met zijn pastelkleurige huizen en kasseistraten.

In Santa Clara ontdekken we het aandeel van de stad in de revolutie. We krijgen ook een minder fraai historisch beeld in de Valle de los Ingenios. De harde geschiedenis van de suikerteelt en slavernij illustreert het onmenselijke leven van enkele generaties. 

Cubaanse ritmes

Tijdens deze reis laten we ons volledig onderdompelen in de zwoele Cubaanse ritmes. We volgen enkele salsalessen, we testen ons gevoel voor ritme tijdens een percussieworkshop en genieten van livemuziek. Kortom, dit eiland ademt muziek, geen ontsnappen mogelijk. Maar geen nood: deze reis is voor iedereen weggelegd, je hoeft dus geen ervaring te hebben met salsa.

Schaarste bepaalt het tempo van onze rondreis. We logeren er in casas particulares – bij Cubanen thuis – en proberen te leven zoals de lokale bevolking. Bereid je voor op minder comfortabele reisomstandigheden. Deze trip is gericht op flexibele reizigers met een open en positieve geest en een portie relativeringsvermogen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Brussel - Havana

“Havana is één van de weinige steden ter wereld waar de werkelijkheid de legende overtreft.”

De rit van de luchthaven van Varadero naar Havana laat meteen een buitengewoon, aangrijpend beeld zien. We snuiven de unieke combinatie van vrolijkheid en droefheid op die hier overal tastbaar is. 

We zetten onze eerste avond meteen goed in met een bezoek aan Fábrica de Arte Cubano. Dit cultureel centrum heeft heel wat in petto voor ons. Van livemuziek optredens tot kunsttentoonstellingen, heerlijk eten en drinken.

dag
02
03

op sleeptouw in Havana

Havana Vieja, de oude binnenstad, werd in 1982 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is een wirwar van smalle straatjes en sfeervolle pleinen, geflankeerd door prachtige koloniale gebouwen en indrukwekkende paleizen en kerken. Als de Havaneros willen ontspannen, zakken ze af naar de Malécon. Vooral ’s avonds is het op deze strandpromenade een drukte van jewelste.

In Havana zullen we voor het eerst proeven van het salsadansen. Ben je klaar om je heupen los te zwieren op de zwoele Cubaanse muziek?

Ook het moderne Havana is een volwaardige publiekstrekker met onder andere het Capitolio Nacional, het Gran Teatro de la Havana, het museum van de revolutie en de tabaksfabriek La Corona. Vedado, het nieuwe mini-Miami, werd in het begin van de vorige eeuw geschapen door rijke Havaneros. Op de Plaza de la Revolucion staat een 18 meter hoog beeld van José Marti en een obelisk van 142 meter om hem te eren. Een monumentaal portret van die andere vrijheidsstrijder, Che Guevara, prijkt op de gevel van el Minesterio del Interior.

Ernest Hemingway zorgt voor nog meer cultuur. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar en auteur van romans als ‘De oude man en de zee’ woonde meer dan 20 jaar in en rond Havana. Op de vraag waarom hij zo veel van Cuba hield, antwoordde hij “daarom”. We wandelen in zijn voetsporen in het Hemingway-museum en genieten van zijn geliefkoosde daiquiri in La Floridita of van een mojito in la Bodegita del Medio, zijn stamcafés.

Naast deze culturele onderdompeling mag een muziekles niet ontbreken. We testen ons gevoel voor ritme uit tijdens een percussie workshop in de Havana Music school.

dag
04
07

natuurpracht in Viñales

Vandaag reizen we door naar Viñales. De Valle de Viñales behoort tot de mooiste natuurgebieden van Cuba en is een hotspot voor natuurliefhebbers. We kunnen een van de vele grotten bezichtigen of langsgaan bij Los Aquáticos. Deze zelfvoorzienende commune is opgericht in 1943 en beroept zich op de krachten van het water. 

Om al het moois van deze streek te ontdekken, verkennen we dit adembenemende landschap een dag te voet en een dag te paard. De unieke krijtformaties lijken als tanden uit de rode grond te schieten. Hier wordt de beste tabak ter wereld geteeld.

Naast deze natuurpracht testen we onze salsapasjes nog eens uit tijdens een dansles in het plaatselijke cultureel centrum.  

De laatste dag in Viñales genieten we van een dagje relaxen aan het parelwitte strand van Cayo Jutias. Klaar voor een duik in het helderblauwe Caribische water? 

dag
08

UNESCO-erfgoed in Cienfuegos

Tijd om afscheid te nemen van de prachtige natuur in Pinar del Rio. Via Havana trekken we verder oostwaarts richting Cienfuegos. Na aankomst nemen we de tijd om het mooie stadscentrum te verkennen. Cienfuegos staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook wel eens de Parel van het Zuiden genoemd.

We genieten ’s avonds van een mooie zonsondergang aan de Malécon.

dag
09

Laguna Guanaroca & El Nicho

Vroeg in de ochtend trekken we richting Laguna Guanaroca, een met mangroven omringd zout meer ten zuidoosten van Cienfuegos. Deze trekpleister voor vogels is vooral in de ochtend de moeite waard. Met wat geluk kunnen we flamingo’s, pelikanen en Cubaanse trogons spotten. 

Vervolgens brengen we een bezoek aan het natuurpark El Nicho. Hier worden we getrakteerd op een leuke wandeling in de natuur en een verfrissende duik aan de prachtige watervallen.

Tenslotte rijden we vandaag nog door naar Trinidad.

dag
10

Trinidad

Ook Trinidad wordt beschouwd als een van de fraaiste en best bewaarde steden van Cuba. Samen met de nabijgelegen Valle de los Ingenios (“vallei van de suikermolen”), werd Trinidad in 1988 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het centrum van de stad is Plaza Mayor, al twee eeuwen lang onveranderd gebleven. 

Vanuit Trinidad maken we een tocht in de vallei van de suikermolens. Dit was tot 1850 een belangrijk economisch centrum met meer dan 50 molens. Nadien stortten de suikerprijzen ineen en werd deze streek zwaar getroffen. Veel van de plantagegebouwen zijn verwoest in de eerste onafhankelijkheidsoorlog. Aan de rijkdom en weelde van de suikertijd was immers ook een grote keerzijde verbonden: de slavernij. Symbool voor de onderdrukking is de Torre Iznaga, dat diende als uitkijkpunt om de slaven op de plantages in de gaten te houden. 

dag
11

Berglucht en watervallen in Topes De Collantes

We zoeken de berglucht op van de Sierra del Escambray en maken een uitstap naar Topes de Collantes. Tijdens de steile rit naar dit natuurgebied krijgen we een prachtig zicht op het schiereiland Ancon. Te midden van de tropische vegetatie dalen we af naar de 62 meter hoge waterval van Caburni, waar we een verkoelende duik kunnen nemen in het meer dat wordt gevoed door de waterval.

’s Avonds mag een bezoek aan Casa de la Música niet ontbreken voor uitstekende livemuziek. 

dag
12

dagje rust in Trinidad

We kunnen verder ronddwalen in de stad of ons door de Coco-taxi aan het hagelwitte strand Playa Ancon laten afzetten. In het Caribische zeewater is het echt zalig dobberen!

Niet te vergeten is het nog eens tijd voor een leerrijke salsales. Kan je het al zonder op de tenen van je danspartner te stappen?

dag
13

Che Guevara achterna in Santa Clara

We zetten onze trip verder naar de Villa Clara Provincie. Santa Clara, de hoofdstad, herbergt een rijk straatleven en is een goede tussenstop op weg naar het Oosten van het land. Een terrasje behoort zeker tot de opties. Als we de stad meer in detail bekijken, zien we de kogelgaten in de gevels. Ze zijn de stille getuigen van de strijd tussen de rebellen en de troepen van Battista. We verdiepen ons in het revolutionaire verleden van Cuba en in het leven van een van zijn grootste revolutionairen, Ernesto ‘Che’ Guevara. Hier overviel hij op 29 december 1958 een gepantserde munitietrein van dictator Battista. De overwinning bezegelde het lot van Battista en Cuba. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Fábrica de Tabacos Constantino Pérez Carrodegua, één van de betere tabaksfabrieken van Cuba.

Wie zin heeft kan zich tegen de avond naar Club Mejunje begeven. Dit is een cultureel centrum op een unieke locatie, in een oude ruïne met veel groen. Met wat geluk kunnen we een spectaculaire dragqueen show meepikken.

dag
14
15

Muziek en dans in Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is de tweede grootste stad van het land en de hoofdstad van de Oriente. We maken de lange busrit naar deze koloniale trekpleister, waar het aangenaam rondslenteren is. Het verschil met Havana is groot. In de plaats van salsa hoor je hier meer son en reggae. Het leven gaat er zijn gezapige gangetje. 

De stad werd vroeger regelmatig aangevallen door piraten en vandaag kan je nog altijd de gevolgen zien. De aanval op de Moncada-kazerne in 1953 vormde het startsein voor de gewapende strijd. We bezoeken het plein waar Fidel Castro geregeld toespraken hield.

Harlem Campos is een bekende instrumentenbouwer in Santiago, die voor enkele van Cuba's bekendste muzikanten instrumenten maakte. We brengen een bezoek aan Harlem's werkatelier, waar je handgemaakte Cubaanse instrumenten kan kopen. Er zijn zelfs instrumenten gemaakt van vruchten die hij zelf kweekt in zijn tuin.

Een dansles in deze muzikale stad is onoverkomelijk. Kiezen we voor een klassieke salsales, of wagen we ons aan een rumba of afro-cubaanse dans?

Tenslotte mag een bezoek aan Casa de la Trova niet ontbreken. Santiago’s centrum voor traditionele muziek houdt al vijf decennia stand. Dit muziekhuis is opgedragen aan José "Pepe" Sánchez, beter gekend als de vader van de Trova muziek. 

dag
16

Zee en palmbomen in Baracoa

Met de bus reizen we naar Baracoa, een piepklein stadje in een prachtige omgeving. Omringd door kokospalmen en fruitbomen ligt het stadje beschut aan zee. Je kan er prachtige wandelingen maken in de uitlopers van de Sierra Maestra. 

Baracoa staat bekend om zijn heerlijke gerechten met lechita – een lokale kokossaus, het best geserveerd met verse vis. In dit gezellige stadje vinden we ook Cuba's kleinste, wildste en meest sfeervolle Casa de la Trova, waar je ’s avonds kan genieten van de aanstekelijke Cubaanse ritmes.

dag
17

El Yunque

El Yunque is een eigenaardige rots die boven Baracoa uittorent (570 meter hoog) en vandaag gaan we die beklimmen. Na ongeveer 2,5 uur stijgen en 2 uur dalen, kunnen we ons verfrissen in de Charco de la Piña.

dag
18

Parque natural Alejandro de Humboldt

Dit indrukwekkende natuurpark staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling door het park genieten we van de enorme variëteit in fauna en flora. We zien er diersoorten die bijna met uitsterven zijn bedreigd. Papegaaien, kolibries en hagedissen kruisen ons pad. Na de wandeling zoeken we afkoeling in de watervallen van El Maja.

dag
19

dagje strand

Vandaag rusten we een dagje uit op het strand. We wandelen naar de Playa Blanca, een klein idyllisch strandje; de avonturiers kunnen zich wagen aan een tripje met de locals naar de grot ‘Cueva de Aguas’.

dag
20

Cacao en een boottocht

Onze laatste dag in Baracoa is aangebroken. We bezoeken een cacaoplantage en leren meer over het proces van hoe je chocolade maakt. Daarna laten we ons gidsen tijdens een wandeling aan de Yumurí rivier. We eindigen met een boottochtje op de rivier en een verfrissende zwempartij in de zee. 

dag
21

terug naar Santiago

We keren terug naar Santiago. Daar kunnen we voor een laatste keer genieten van de gezellige avondsfeer in de stad. We kunnen eventueel ’s avonds een bezoek brengen aan een Folklórico dansgezelschap. Santiago telt meer dan 12 van die gezelschappen. Ze zijn opgericht om Afro-Cubaanse dansen aan te leren aan toekomstige generaties en zo een traditie te bewaren. 

dag
22

de bus op naar Havana

We bezoeken de meest heilige plek van het land: de kathedraal van El Cobre. De Virgen de la Caridad del Cobre is de patroonheilige van Cuba. 

’s Avond nemen we de nachtbus naar Havana.

dag
23
24

de cirkel is rond

We nemen afscheid van Cuba daar waar we deze reis zijn gestart: in Havana. Als je nog souvenirs wil kopen, is het nu je kans. Tijd voor nog een laatste mojito én ook de laatste salsa dansles. Een uitstapje naar Fusterlandia behoort ook tot één van de mogelijkheden. Kunstenaar José Fuster heeft zijn woonwijk omgetoverd tot een meesterwerk van kleurrijke mozaïek tegeltjes. Brengen we tenslotte nog een bezoek aan de bekende Jazzclub La Zorra? 

dag
25
26

terug naar Brussel

Het moment is aangebroken dat we moeten inschepen voor onze terugvlucht naar Brussel, waar we de dag nadien landen. Het ritme van dit prachtige land begeleidt ons tot ver over de Cubaanse grenzen.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel - Varadero (heen en terug)
 • luchthaventaksen
 • toeristenkaart
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle overnachtingen (casas particulares)
 • Salsalessen (5x 1 uur)
 • Inkom Fábrica de Arte Cubano
 • Percussie workshop (2 uur)
 • gegidste wandeling & huur paard Viñales
 • uitstap Cienfuegos (Laguna Guanaroca & El Nicho)
 • Uitstap Valle de los Ingenios
 • uitstap Topes de Collantes
 • Inkom Casa de la Música Trinidad
 • bezoek Cacaoplantage & Boca de Yumurí Baracoa
 • begeleide tour naar El Yunque
 • begeleide tour naar Alejandro von Humboldt National Park
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 750
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

korte wandelingen, salsalessen, 1 dag paardrijden, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 89 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • burgers met de Belgische nationaliteit die na 11 januari 2021 naar Cuba reisden, kunnen momenteel niet meer met een ESTA naar de VS reizen en dienen, indien nodig, een volwaardig visum aan te vragen bij de ambassade van de VS in België of in het land waar zij verblijven.
 • toeristenkaart verplicht (wordt aangevraagd door KrisKras)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden