Droom je soms van natuurlandschappen die zo overweldigend zijn dat je er wel voor altijd in wil blijven rondwandelen? Van kajakken op woeste rivieren die zich een weg banen dwars doorheen de bergen? Hou je van kamperen, het gevoel één te zijn met de natuur? Ja? Dan is deze reis helemaal iets voor jou!

Liever sterrenhemel dan sterrenhotel

Met het kampeermateriaal bij de hand en de minibus ter beschikking, wordt het een reis voor actieve levensgenieters. Soms wordt het doorbijten, maar achteraf wacht de welverdiende ontspanning op een terrasje. We zullen, naast het proeven van de regionale specialiteiten, regelmatig zelf ons potje koken.

Actief langs de rivier Tarn

Door de eeuwen heen heeft de Tarn, een heldere rivier, een enorme kloof uitgesleten in de kalksteenlagen. Dit indrukwekkend staaltje van de kracht van de natuur kennen we als ‘les Causses et les Gorges du Tarn’. De soms kalm voortkabbelende, dan weer woest stromende waterloop ontspringt in het departement Lozère. We bevinden ons in de regio Languedoc-Roussillon, ten zuiden van het Centraal Massief.

Wandelend op les Causses, de hoogvlaktes, en les corniches, de flanken, geniet je van een imposant zicht op de Tarn die zich als een slang doorheen de kloof slingert. Als je zelf met de kajak over deze ‘fleuve aux paillettes d’or’ vaart, merk je waarom middeleeuwse dichters deze rivier zo lyrisch omschreven. We verkennen het gebied tussen le Pont de Quézac en le Pont du Rosier.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

richting zuiden

We vertrekken extra vroeg in Gent, want het wordt een lange dag. We leggen met onze minibus een duizendtal kilometer af tot in Ispagnac. Daar zullen we in de vooravond voor het eerst onze tenten opstellen.

Als beloning genieten we van de bekendste lokale drank, een pastis. Na valavond zullen we voor het eerst oog in oog komen te staan met de Tarn, op of onder de Pont de Quézac. Nu kan onze reis echt beginnen.

dag
02

de eerste beklimming

En we vliegen er meteen in met een instaptocht. We slaan wat mondvoorraad in en steken de gorge over. Picknicken doen we met onze voeten in het water...welkom in “La Douce France”.

Later keren we terug naar Ispagnac en we genieten van de befaamde Franse keuken.

dag
03

Sainte-Enimie

Na een verkwikkende nachtrust wacht ons een lekkere brunch op de camping. We breken ons kamp op en rijden richting Sainte-Enimie. De volgende stop is het prachtige Castelbouc, waar we de Causse opklimmen tot in Chaldas.

Vandaar kunnen we de GR 60 volgen tot in Sainte-Enimie. Tijdens die tocht wacht ons een mooi uitzicht op het chique château de Prades (13de eeuw). Of we slaan die wandeling over en rijden verder naar Sainte-Enimie en relaxen daar.

Hoe we ook arriveren in Sainte-Enimie, eerst moeten we onze tenten opstellen. We verkennen het dorp en kopen de ingrediënten voor onze avondmaaltijd, die we ook zelf zullen bereiden.

dag
04
05

eerst even doorbijten…

Hoe vroeger we vandaag ontbijten, hoe meer tijd we hebben voor de uitdaging die ons te wachten staat. Ons doel? De Tarn bedwingen met de kajak.

Het plan is de Tarn af te varen van Sainte-Enimie tot Pas de Soucy. Deze tocht is 20 km lang, tot rotsblokken ons de doorgang beletten. Maar om daarin te slagen, moeten we vroeg in onze kajak zitten. Van op het water zullen we schitterende plekken zien.

Eenmaal aangekomen, brengt de minibus ons terug. Na een deugddoende douche kunnen we onze voeten onder tafel schuiven en Franse wijn laten aanrukken.

Het is hoog tijd om even op adem te komen en te bekomen van de indrukken van de eerste dagen. Iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil. Zwemmen in de Tarn, een bezoek aan het eco-museum, shopping, kaartjes schrijven…

Of we kunnen samen een wandeling in ‘Le Nimes Le Vieux’ maken. Dit is een concentratie van rotsformaties. Het lijkt wel alsof de goden hier met de rotsen in het rond gegooid hebben.

We vervolledigen deze ontspannende dag met een terrasje. ’s Avonds genieten we terug van onze eigen kookkunsten op de camping.

dag
06

picknicken tussen de kalkrotsen

Vroeg in de ochtend pakken we alles in. We trekken het mooiste - en bijgevolg ook het drukste - deel van de vallei in en ontdekken te voet wat we van  op het water hebben gezien: le Cirque de Saint-Chély.

We ontvluchten de toeristen en beklimmen les falaises. Daarna trekken we de Causse Méjean op. Vervolgens dalen we, voor de picknick, de kalkrotsen weer af tot in Hauterives, een dorpje dat enkel te voet bereikbaar is. Terug in Saint-Chély nemen we de tijd om het te bezoeken.

Daarna reizen we door naar Les Vignes, waar we ons installeren op de camping. Na het eten kunnen we in het dorp nog iets drinken.

dag
07

voor dag en dauw

Dauwtrip: niet alle vroege vogels houden ervan, maar het is o zo mooi. We starten onze beklimming naar Causse Méjean terwijl we genieten van een grandioze zonsopgang. Op de Roc du Serre ontbijten we. Dit is een punt dat enkel te voet toegankelijk is en een schitterend uitzicht biedt. Zo bewonderen we de canyon, de Causses de Sauveterre et Méjean, de Mont Lozère en de Malène. Als het weer meezit, kunnen we hier zelfs gieren spotten.

Via Rieisse stappen we verder tot aan de Roc des Hourtous, het begin van het meest grillige gedeelte van de gorges. Bij goed weer hebben we een uitzicht tot aan de Cirque des Baumes, de kathedralen van de gorges, helemaal aan de overkant van de Tarn.

dag
08
09

woelige wateren en een kijkje aan de overkant

We pikken onze kajak op en starten de afdaling naar Le Rosier. Opgelet, dit kan een woelige onderneming worden, afhankelijk van het debiet van de Tarn. De durvers onder ons kunnen beginnen met een barrage. Eindhalte is de Pont du Rosier. 

’s Anderendaags stappen we in een totaal ander landschap: de Causse Sauveterre. De begroeiing is hier veel rijker en gevarieerder. En toch bevinden we ons slechts aan de overkant van de Tarn. We wandelen tussen de vele ruïnes die dit gebied rijk is.

dag
10

tromgeroffel…!

Als finale hebben we de wandeltocht naar Pas de l’Arc in petto. Deze leidt ons langs Baousso del Biel en op de Corniches du Méjean. Uitslapen? Niets van! De beklimming is ver, maar loont absoluut de moeite.

Door jarenlange erosie is Pas de l’Arc ontstaan. Het is een enorme opening in de kalkrotsen van de flanken van de Causse Méjean. Ook Baousso del Biel is op natuurlijke wijze ontstaan; het is de grootste rotsboog van de streek. Voor de dapperen onder ons is er de mogelijkheid om in de late namiddag de rots van Capluc te beklimmen.

Moe, gelukkig en vooral hongerig gaan we ’s avonds uit eten in Le Rosier, waar de terrasjes zalig zijn en de uren kort.

dag
11
12

het afscheid en het weerzien

We kunnen wat langer slapen. Na de brunch aan de oevers van de Tarn kunnen we de elegante brug van Millau bekijken. Liefhebbers kunnen daarna de Aven Armand bezoeken. Dit is een buitengewone grot met schitterende stalagmieten en –tieten. Voorstanders van een zwempartij in de Tarn kunnen nog een laatste keer genieten van het koele water. Of we kunnen ook gewoonweg relaxen als goden in Frankrijk.

’s Avonds nemen we afscheid van de wonderlijke rivier op de Pont du Rosier, het eindpunt van onze reis.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • alle overnachtingen (camping)
 • gebruik kampeermateriaal
 • 2 x huur kajak
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelingen van 4 tot 6 uur, 2 kajaktochten

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden