De Elzas heeft een van de mooiste steden én wijnroutes ter wereld. Onze route begint bij het machtige Straatsburg en loopt kronkelend naar het zuiden. De uitgestrekte wijngaarden worden afgewisseld met authentieke dorpjes. Ook voor niet-wijndrinkers een aanrader!

Een burchtrijke geschiedenis

Niet enkel de Pruisen en Fransen streden jarenlang om de vruchtbare grond van de Elzas. Het gebied heeft een actieve geschiedenis die teruggaat tot bij de Romeinen. In de middeleeuwen zijn hier dan ook talloze burchten en kastelen gebouwd. De restanten daarvan geven de omgeving een historische toets. 

Mix van steden en natuur

Op deze trip staan enkele steden op het menu: Straatsburg, Colmar en Metz, een stad die westelijker ligt, in de Moezel. Maar op de wijnroute treffen we ook eindeloze groene gaarden die de biotoop van ooievaars en otters vormen. Voor we ons in ons eigen vakantiehuisje nestelen, zoeken we de nesten van ooievaars en andere lokale dieren op in het NaturOparc.

dag
01

naar Straatsburg, het centrum van Europa

Voor dag en dauw vertrekt de minibus naar Straatsburg. We beginnen onze vijfdaagse trip door schilderachtige straatjes vol vakwerkhuizen om uit te komen bij de gotische kathedraal, geroemd om haar astronomische klok. 

’s Avonds krijgen we de smaak van de Elzas te pakken in een typische Elzasser Winstub. Zet de traditionele flammekueche en baeckeoffe maar op tafel! 

dag
02

ruïnes en uitzichten

We trekken zuidwaarts naar Ribeauvillé. Een herfstwandeling van 13 km leidt ons langs kasteelruïnes en prachtige uitzichten. In de namiddag staat NaturOparc op de planning: een natuurdomein dat het voortbestaan van de bedreigde lokale fauna verzekert. Spot jij de ooievaar, grote hamster of otter? 

Tussen de vakwerkhuizen van Ribeauvillé vinden we een restaurantje om de dag af te sluiten. Voldaan nestelen we ons ‘s avonds in een fijn vakantiehuisje op ‘la route du vin’. Hier zullen we drie nachten doorbrengen.

dag
03

kleine en grote wijndorpen

Vandaag leer je de wijnroute van dichtbij kennen. In Ammerswhir en Kayserberg ontdekken we verborgen steegjes en prachtig afgewerkte vakwerkhuizen op zonnige pleinen. Ook een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Riquewihr, wil je niet missen. De wijnwegen rond Beblenheim vormen een aangename afwisseling voor we naar Colmar trekken. Deze iets grotere vakwerkstad is meer dan de moeite waard dankzij haar looierswijk en Klein Venetië. De autovrije binnenstad nodigt ons uit om er tot na zonsondergang rond te kuieren. 

dag
04

Grand Crus en ambachtslui

Tijdens een wandeling met zicht op de wijngaarden en Eguisheim kom je alles te weten over de 7 meest geplante druivenrassen, de 51 Grand Crus van de Elzas en de werkwijze van de wijnboeren. Uiteraard ronden we deze voormiddag af in een koele wijnkelder waar we de verschillende wijnen proeven. 

‘s Namiddags gaan we op bezoek bij het écomusée d’Alsace, 70 traditionele gebouwen uit de hele Elzas werden hier terug opgebouwd. De wagenmaker, smid en pottenbakker verwelkomen ons in hun traditionele werkplaats. In dit openluchtmuseum waan je jezelf in het unieke ambachtelijke leven van de Elzas. 

dag
05

het indrukwekkende Metz

Na de authentieke dorpjes langs de wijnroute is het even wennen, zo’n grote stad. Maar Metz, met haar gotische kathedraal, het futuristische Centre Pompidou-Metz en de jachthaven in het centrum van de middeleeuwse stad, is zeker nog een bezoekje waard. 

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • alle overnachtingen (hotel,vakantiewoning)
 • toegang Naturoparc
 • toegang ecomuseum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 120
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen van 5 tot 13 km

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden