De Eolische eilanden: 11 dagen eilandhoppen ten zuiden van Italië. Op deze rondreis verkennen we 5 vulkanische eilanden met verbluffende vergezichten en natuur.

Even ten noorden van Sicilië, in de Tyrreense Zee, ligt een archipel van 7 vulkanische eilanden. Genoemd naar de Griekse god van de wind, doen deze Eolische eilanden denken aan natuurbeelden van verre continenten. Actieve en slapende vulkanen, tijdloze Italiaanse dorpjes en prachtige vergezichten kleuren deze unieke rondreis. We smeren onze kuiten in voor de vele wandelingen, maar vergeten intussen niet van de lokale ‘dolce far niente’ te genieten.

Kortom, de Eolische eilanden zijn een stukje paradijs dat trouwens ook beschermd is door UNESCO. Omgeven door een diepblauwe zee met prachtige wandelmogelijkheden in een vulkanische omgeving...Italië here we come!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

de wondere natuur van Vulcano

Vanuit Zaventem vliegen we naar Catania, aan de voet van de Etna-vulkaan. Eenmaal aangekomen reizen we verder met de trein en de boot naar Vulcano. 

En de hoofdattractie op dit eiland is – jawel – een vulkaan. Die slaapt al meer dan 100 jaar, maar de gele zwaveldampen doen denken aan andere tijden. We nemen de tijd om te voet het eiland te verkennen. 

Op het einde van de dag schuiven we aan bij de Italiaanse chef van dienst.  

dag
03

ronddolen in Lipari-stad

Een korte boottocht brengt ons tot bij het grootste Eolische eiland: Lipari. De rotsachtige kustlijn, afgewisseld met kleine (kiezel)stranden, geeft ook hier het vulkanische karakter prijs. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de volgende vier dagen. In de haven van Lipari-stad voel je al meteen de gezellige drukte. Wie de rust wil opzoeken, moet in de typische steegjes zijn. Daar speelt zich – vooral ’s avonds – het Italiaanse familieleven af. Onder de wapperende was en tussen de potten met geurende basilicum voel je er de lokale vibe. De grote trekpleister is het historisch centrum van Lipari met zijn citadel en kathedraal ‘San Bartolomeo’.

dag
04

Salina, een oase van rust

Vandaag gaan we naar Salina, naast Procida ook bekend van de Italiaanse film Il Postino. Twee vulkanen bepalen er het landschap. Op de flanken groeien kappers, rozijnen en malvasiadruiven. Dit is het enige Eolische eiland waar lokale bewoners wijn maken. We verkennen het eiland en komen ook meer te weten over de kappertjes, het groene goud van het eiland.

Onderweg genieten we van de talrijke uitzichtpunten en de indrukwekkende natuur. Dit is duidelijk het meest ongerepte eiland: vruchtbaar en groen. De wijnbouw is belangrijker dan het toerisme, dus blaas maar even uit.

dag
05

wandelpracht in Lipari

Tijd om ons gasteiland te verkennen. We maken een mooie maar pittige wandeling in het noordelijke deel van Lipari. Zo krijgen we een goed beeld van het landschap: witte puimsteenafzettingen, groene cactussen en helderblauw water kleuren onze dag. De vergezichten zijn fenomenaal!

dag
06

boottocht naar en rond Filicudi

Vroeg uit de veren, want we gaan naar Filicudi, een ietwat afgelegen eiland. De ruige kustlijn doet het al vermoeden: dit kleine paradijs is zo goed als onbewoond. Vijf kraters, waarvan de Monte Fossa delle Felci met 773 meter de hoogste is, vormen de kern van het eiland. Vroeger een ballingsoord voor maffiosi, vandaag is Filicudi uitsluitend natuurgebied.

We checken in  voor een boottocht rond het eiland en we sluiten deze dagtrip af met een verfrissende duik in het kristalheldere water.

dag
07

spuitende lava op Stromboli

Eiland 5 van deze rondreis: Stromboli. Hier vinden we de enige Europese vulkaan met permanente activiteit terug. De vulkanische gesteenten van Stromboli leveren opmerkelijke zwarte stranden op. Ongewoon, maar perfect om even uit te blazen. Wanneer de avond valt gaan we op verkenning om de lava en het spuiten van de vulkaan waar te nemen.  Ofwel trekken we onze stapschoenen aan en beklimmen we de vulkaan tot op een hoogte van 918 meter. Indien dit niet mogelijk is, maken we een zonsondergangexcursie met uitzicht op de Sciara del Fuoco. De krater spuwt voortdurend een douche van kolkende lava de lucht in, hopelijk  één van de hoogtepunten van onze rondreis (het weer moet ook meewerken). 

dag
08

terug naar Sicilië

Vanuit Stromboli maken we de oversteek naar Catania. Dit wordt een dagje reizen met de ferry naar Milazzo en verder met de bus naar Catania. Een prachtige historische stad aan de voet van de Etna. 

dag
09

De Etna, de kolos van het eiland

De Etna, de grootste werkende vulkaan van Europa, heeft zowel een weelderige vegetatie als zwarte lava. Deze 3370 meter hoge reus wordt vandaag onze uitdaging. We bewandelen de flanken en bewonderen de creaties van dit natuurfenomeen. Naargelang de conditie van de groep kiezen we voor een rustig of stevig parcours.

dag
10

verkenning in Catania

Een uitbarsting van de vulkaan Etna – op 35 kilometer afstand – in de zeventiende eeuw en een grote aardbeving liggen aan de basis van de barokarchitectuur die je overal in de stad ziet. Het centrale plein Piazza del Duomo, de San Benedetto-kerk met haar prachtige fresco’s, de Via Crociferi en het Romeinse theater zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden van deze levendige stad. 

Voor onze laatste avond trekken we nog eens alle culinaire registers open. We sluiten af met lokale specialiteiten zoals arancini di riso of de befaamde pasta alla norma.

dag
11

arrivederci!

Tijd om terug naar België te vliegen. De overweldigende natuur van de Eolische eilanden staat op ons netvlies gebrand, die kan alvast van onze bucket list. Of plannen we een terugkomst?

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Catania (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hotel/hostel)
 • alle transport ter plaatse
 • alle ferries
 • bootexcursie Filicudi (incl. lunch)
 • begeleide vulkaantrekking Etna
 • begeleide vulkaantrekking Stromboli
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 325
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelingen en beklimmingen van 3 vulkanen 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 18 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden