Waarom één stad bezoeken, als je er ook twee kan doen? Helsinki (in Finland) en Tallinn (in Estland) liggen maar een ferry-rit van elkaar verwijderd. Zo slaan we twee vliegen in één klap!

Verrassend Helsinki

Helsinki ligt op een rotsige landtong in de Finse golf. De stad biedt boeiende architecturale hoogstandjes zoals het nieuwe Amos Rex museum, Het Kiasma museum en Oodi, in 2019 uitgeroepen tot beste openbare bib ter wereld. Je begrijpt meteen waarom deze centrale bibliotheek ‘de huiskamer van de Finnen’ wordt genoemd.

Onderweg kan je in één van de markthallen of hippe cafés halt houden voor een lekker Fins kaneelbroodje met bessensap. Het is weliswaar winter, maar overal is de warmte dichtbij, dankzij het enorme aanbod aan sauna’s. Wij bezoeken de mooiste: de designsauna Löyly.

De betoverende sfeer komt ’s winters nog meer tot haar recht door de prachtige kerstversiering en de gezellig verlichte kerstmarkt. Verwacht je aan een moderne, levendige stad die toch charmant en overzichtelijk blijft.

Eigenzinnig Tallinn

De oude stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege zijn goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Maar vergis je niet, in deze stad vinden we ook veel hippe winkels en cafeetjes. Ook het moderne en futuristische Tallinn leren we kennen.

Eerst laten we ons bekoren door de oude stad met haar torens, bastions en hoge vestingmuren die zo goed als intact zijn overgebleven uit de middeleeuwen. Maar we gaan ook poolshoogte nemen in de trendy hipsterwijk Telliskivi, een industrieterrein dat werd omgetoverd tot het mekka voor start-ups met ook levendige en bijzondere cafés. Een stad vol tegenstellingen…

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht naar Helsinki en eerste verkenning

We vliegen rechtstreeks van Brussel naar Helsinki. Na aankomst installeren we ons in een centraal gelegen, stijlvol en duurzaam hotel (inclusief ontbijtbuffet met een selectie van biologische en lokale producten). Nice touch: de sauna is er gratis toegankelijk voor gasten. 

Meteen trekken we de stad in, geen tijd te verliezen! We stappen eerst naar de Esplanade, de mooiste wandelstraat van Helsinki. Met zijn paviljoens, mondaine hotels, fonteinen, beelden en winkelgalerijen, voelt het zoals Parijs. En dat allemaal prachtig verlicht door sfeervolle kerstversiering … 

Het Senaatsplein met de Dom is om de hoek en vormt het historische hart van de stad. Onze tocht gaat verder langs onder meer de markthallen en het station. De grootste Russisch-orthodoxe kerk torent hoog boven alles uit. Hier voelen we al de nabijheid van Rusland.

Om onze dag af te sluiten zoeken we een gezellig restaurantje uit. Keuze genoeg!

dag
02

in wandelpas de omgeving verkennen en eindigen in een topsauna

We trekken onze wandelschoenen aan en starten onze wandeling in Hietaniemi, het groene schiereiland dat aan de westkant van Helsinki ver uitsteekt in de baai. Een groot deel wordt in beslag genomen door de begraafplaats van Helsinki, de grootste van het land. We zien alleen maar graven, zover we kunnen kijken.  We zetten onze wandeling verder buiten de muren van de begraafplaats langs de kust. Het is hier bijzonder sfeervol en langs het water ontdekken we het café Regatta. Dit cafeetje bestaat al meer dan 100 jaar en is een ideale plek om een warm kaneelbroodje te eten met een warme chocomelk erbij. 

We verlaten de waterkant om in het nabijgelegen park het Sibilus Monument te bewonderen. Daarna gaat het verder langs andere hoogtepunten: het operagebouw, de Töölöbaai, de Finlandia Hall, de Oodi bibliotheek …

Na deze inspanning is het tijd om ons op te warmen. Zeg Finse cultuur en je zegt: sauna. We kiezen voor een bezoek aan Löyly, een architecturaal hoogstandje van Helsinki. Bovendien wordt deze sauna volledig aangedreven door water- en windenergie. Er zijn twee elektrische sauna’s en één traditionele rooksauna. Goed nieuws voor de durvers: de sauna’s komen uit op het water, dus een ijskoude dip nadien is mogelijk. Alle sauna’s zijn gemengd en zwemkledij is verplicht.

dag
03

liefde voor lekkers en kunst

Door zijn unieke ligging geniet je in Helsinki van een mix tussen de Oost- en West-Europese keuken. Helsinki is ook de culinaire hoofdstad van het land, dat gaan we uiteraard proeven! Een foodtour is bovendien de ideale manier om een stad te leren kennen. 

De twee uur durende tocht gaat langs de mooiste straten van Helsinki. Een belangrijke stop is de Oude Markthal, waar we een goed beeld krijgen van de lokale cuisine. Hier vind je zo’n dertig delicatessenzaken en kleine cafés. De geur van de streekkazen, gerookt rendier en gezouten zalm komt ons tegemoet. Deze specialiteiten mogen we niet missen! Maar ook lekkere zoetigheden staan op het menu. 

Aangezien Helsinki barst van de prachtige musea voorzien we in de namiddag tijd om er eentje uit te kiezen (optioneel). Hou je van moderne kunst, bijzondere installaties en mediakunst, dan is het Kiasma de place to be. Ook het nieuwe Amos Rex  biedt plaats aan eigentijdse kunst. Designliefhebbers springen een gat in de lucht in de vele designshops en het Designmuseum, waar je creaties uit binnen- en buitenland kan bewonderen. Ook het kunstmuseum Ateneum beschikt over een indrukwekkende collectie. Opvallend zijn de Finse werken uit de Gouden Eeuw, maar ook veel buitenlandse werken uit diverse periodes – waaronder schilderijen van Gauguin en Van Gogh. Je merkt het, iedereen vindt er zijn gading.

Sowieso bezoeken we ook Oodi, de nieuwe centrale bib en een architecturaal meesterwerk. Je kan er terecht om te lezen en werken, en de bib heeft ook haar eigen café, restaurant en bioscoop. De ‘huiskamer van de Finnen’? Dat geloven we best! 

dag
04

verdere verkenning Helsinki en ferry naar Tallinn

 We krijgen niet genoeg van Helsinki. We hebben nog een voormiddag om deze mooie stad verder te verkennen. In de namiddag nemen we de ferry naar Tallinn. Na 2u15 stappen we al van boord, klaar om Tallinn te ontdekken. We brengen onze bagage naar het hotel en gaan op een eerste verkenning in de Oude Stad...

dag
05

het oude en hippe Tallinn

We laten ons op sleeptouw nemen door een plaatselijke gids die ons de mooiste plekjes leert kennen, maar ook veel insidertips kan geven. De gids neemt ons mee door de fascinerende geschiedenis van de middeleeuwen, door de Sovjetperiode naar het moderne Estland. Naast de geschiedenis horen we geweldige verhalen en legendes die ons een beter zicht geven op het huidige leven in Tallinn.

Daarna nemen de tijd om Katariina Kaïk te verkennen. In dit straatje worden verschillende oude ambachten uitgeoefend. 

Diegenen die willen kunnen optioneel een bezoek brengen aan het KGB-museum. Hier krijg je een duidelijk beeld van hoe het leven was tijdens de Koude Oorlog.

Of we verdwalen verder  in de middeleeuwse straten, glippen in kleine winkels binnen of bezoeken kerken en binnenplaatsen. We maken tijd voor een koffie in een van de gezellige koffiebars in de Oude Stad

Tenslotte gaan we op verkenning in de Kalamaja-wijk, waar we een mix van hippe en oude houten gebouwen terugvinden, of de Telliskivi Creative City, een oud fabriekscomplex met hippe winkeltjes en cafeetjes. 

dag
06

kunst, parken en paleizen

Eerst houden we halt in het prachtige Kumu Art Museum in de wijk Kadriorg. Het spectaculaire futuristische gebouw, opgetrokken uit kalksteen, is bijna even inspirerend als zijn tentoonstellingen. Dit moderne gebouw, ontworpen door een Finse architect is op zich al een meesterwerk. Bij voldoende interesse, kunnen we ook naar binnengaan en de enorme verzameling van eeuwen Estse kunst en propagandaposters uit de Sovjettijd gaan bekijken (optioneel).

Daarna bezoeken we het Kadriorgpark, een rustige tegenpool van de Oude Stad. We bewonderen eerst het mooie paleis in Italiaanse barokstijl. Dit optrekje werd de zomerverblijfplaats van de tsaar en zijn vrouw Catharina. Kadriorg bleef eigendom van de tsaren van Rusland tot de Revolutie van 1917. Vervolgens werd dit de woning van de eerste president van de republiek Estland. Opnieuw overleggen we met de groep of we ook binnengaan in het paleis. We sluiten dit bezoek af met een wandeling door de tuinen van het paleis.

dag
07

terug naar huis

Aan alle mooie liedjes komt een eind. We vliegen van Tallinn terug  naar Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Helsinki /Tallinn-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (op basis van kamer en ontbijt in Helsinki)
 • alle transport ter plaatse
 • ferry Helsinki-Tallinn
 • foodtour in Helsinki
 • Löyly sauna
 • gegidste tour in Tallinn
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen, citytrippen kan behoorlijk intensief zijn. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 18 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden