Helsinki of Sint-Petersburg, welke bestemming spreekt jou het meest aan? Lucky you: tijdens deze groepsreis hoef je niet te kiezen.

Verrassend Helsinki

Helsinki ligt op een rotsige landtong in de Finse golf. De stad biedt boeiende architecturale hoogstandjes zoals het Kiasma Museum voor Moderne Kunst en Oodi, in 2019 uitgeroepen tot beste openbare bib ter wereld. Je begrijpt meteen waarom deze centrale bibliotheek ‘de huiskamer van de Finnen’ wordt genoemd.

Onderweg kan je in een van de markthallen of hippe cafés halt houden voor een lekker Fins kaneelbroodje met bessensap. Het is weliswaar winter, maar overal is de warmte dichtbij, dankzij het enorme aanbod aan sauna’s. Wij bezoeken de mooiste: de designsauna Löyly.

De betoverende sfeer komt ’s winters nog meer tot haar recht door de prachtige kerstversiering en de gezellig verlichte kerstmarkt. Verwacht je aan een moderne, levendige stad die toch charmant en overzichtelijk blijft.

Sint-Petersburg, stad met vele gezichten (en namen)

Met zijn pracht en praal is Sint-Petersburg het paradepaardje van Rusland. Sint-Petersburg, Petrograd, Leningrad en opnieuw Sint-Petersburg: zoveel naamswijzigingen voor één stad illustreren het turbulente Russische verleden. Ook is de stad nauw verbonden met enkele grote namen uit de Russische geschiedenis: Tsjaikovski, Stravinski, Poesjkin, Dostojevski, Gogol, Mendeleyev, Pavlov, Raspoetin, Lenin en Trotski. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht naar Helsinki en eerste verkenning

We vliegen rechtstreeks van Brussel naar Helsinki. Na aankomst installeren we ons in het uiterst centraal gelegen hostel. Nice touch: er is een traditionele sauna die gasten ’s morgens gratis mogen gebruiken. Meteen trekken we de stad in, geen tijd te verliezen! Op wandelafstand bevindt zich de Esplanade, de mooiste wandelstraat van Helsinki. Met zijn paviljoens, mondaine hotels, fonteinen, beelden en winkelgalerijen, voelt het wat zoals Parijs. En dat allemaal prachtig verlicht door sfeervolle kerstversiering … 

Het Senaatsplein met de Dom is om de hoek en vormt het historische hart van de stad. Onze tocht gaat verder langs onder meer de markthallen en het station. De grootste Russisch-orthodoxe kerk torent hoog boven alles uit. Hier voelen we al de nabijheid van Rusland.

dag
02

boot naar Suomenlinna en in een topsauna

We laten even de gezellige stadsdrukte voor wat ze is en bezoeken de vestingen op het nabijgelegen Suomenlinna. Dit eiland is als militair bolwerk gebruikt door achtereenvolgens de Zweden, Russen en Finnen. Ondertussen behoort de vesting tot het werelderfgoed van UNESCO.

Alleen al de oversteek met zicht op de grote veerboten in de haven, de andere eilandjes en het silhouet van Helsinki is de moeite waard. Trek comfortabele wandelschoenen en je warmste kledij aan voor deze verkenningstocht. Gelukkig kunnen we in het café ons terug opwarmen. Als er voldoende interesse is, bezoeken we ook het museum op het eiland (optioneel).

Daarna is het tijd om ons door en door op te warmen. Zeg Finse cultuur en je zegt: sauna. We kiezen voor een bezoek aan Löyly, een architecturaal hoogstandje van Helsinki. Bovendien wordt deze sauna volledig aangedreven door water- en windenergie. Er zijn twee elektrische sauna’s en één traditionele rooksauna. Goed nieuws voor de durvers: de sauna’s komen uit op het water, dus een ijskoude dip nadien is mogelijk. Alle sauna’s zijn gemengd en zwemkledij is verplicht.

dag
03

liefde voor lekkers en kunst

Door zijn unieke ligging geniet je in Helsinki van een mix tussen de Oost- en West-Europese keuken. Helsinki is ook de culinaire hoofdstad van het land. En dat gaan we uiteraard proeven! Een foodtour is bovendien de ideale manier om een stad te leren kennen. 

We starten aan de Oude Markthal, waar we meteen een goed beeld krijgen van de lokale cuisine. Hier vind je zo’n dertig delicatessenzaken en kleine cafés. De geur van de streekkazen, gerookt rendier en gezouten zalm komt ons tegemoet. Deze specialiteiten mogen we niet missen! Maar ook lekkere zoetigheden staan op het menu. De twee uur durende tocht gaat verder langs de mooiste straten van Helsinki en eindigt aan de Hietalahtimarkthal, een imposant jugendstilgebouw met vele marktkraampjes.

Aangezien Helsinki barst van de prachtige musea voorzien we in de namiddag tijd om er eentje uit te kiezen (optioneel). Hou je van moderne kunst, bijzondere installaties en mediakunst, dan is het Kiasma de place to be. Designliefhebbers springen een gat in de lucht in de vele designshops en het Designmuseum, waar je creaties uit binnen- en buitenland kan bewonderen. Ook het kunstmuseum Ateneum beschikt over een indrukwekkende collectie. Opvallend zijn de Finse werken uit de Gouden Eeuw, maar ook veel buitenlandse werken uit diverse periodes – waaronder schilderijen van Gauguin en Van Gogh. Je merkt het, iedereen vindt er zijn gading.

Sowieso bezoeken we ook Oodi, de nieuwe centrale bib en een architecturaal meesterwerk. Je kan er terecht om te lezen en werken, en de bib heeft ook haar eigen café, restaurant en bioscoop. De ‘huiskamer van de Finnen’? Dat geloven we best! 

Winter in Helsinki betekent ook ijsschaatsen in de stad. Daarvoor hebben we meerdere opties. Op de ijspiste aan het centraal gelegen stationsplein binden we de schaatsen aan. 

dag
04

de sfeer van Sint-Petersburg

Tijd voor deel twee van deze groepsreis: we nemen de trein naar Sint-Petersburg. De voormalige hoofdstad van Rusland kreeg drie namen, telkens markeerde het een brok geschiedenis. De rivier Neva deelt de stad in tweeën. Het stadscentrum ligt op de zuidelijke oever en wordt doorkruist door vele stadskanalen. We maken er meteen kennis met de Russische wintersfeer.

dag
05

op museumtour

Ook Sint-Petersburg is overladen met musea, maar de Hermitage steekt er met kop en schouders bovenuit. Niet alleen krijg je meesterwerken uit de hele Europese kunstgeschiedenis te zien. Je valt ook van de ene verbazing in de andere bij de schitterende interieurs in het barokke Winterpaleis. Als er voldoende interesse is, nestelen we ons in het rode pluche voor een avondje ballet.

dag
06

betoverende plekjes

Een draagvleugelboot voert ons vandaag naar Peterhof. Dit buitenverblijf van de tsaren wordt ook wel ‘het Versailles van het noorden’ genoemd. We voelen ons de keizer te rijk tussen de fonkelende fonteinen en luxueuze paleisvertrekken. Terug in de stad geeft de Russische keuken ons terug energie. We overleggen hoe we het nieuwe jaar willen ingaan. Eén ding is zeker, het zal op z’n Russisch zijn …

dag
07

het beste op een rij

Tijdens een wandeling langs de Nevski Prospekt krijgen we een goed beeld van de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze centrale winkelboulevard loopt als een rode draad door de stad van het Nevskiklooster tot de Admiraliteit.

dag
08

terug naar huis

Nog een laatste keer snuiven we de sfeer op in Sint-Petersburg, maar dan is het afscheid onvermijdelijk. In de namiddag moeten we onze vlucht nemen, in de vroege avond landen we terug in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Helsinki /Sint-Petersburg-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel)
 • ontbijt in Helsinki
 • trein Helsinki / Sint-Petersburg
 • foodtour in Helsinki
 • ijsschaatsen (toegang + huur ijsschaatsen)
 • ferry naar Suomenlinna
 • toegang designsauna Löyly
 • boot en toegangsgelden voor het Peterhof
 • toegang Hermitage
 • toeristenregistratie & ‘letter of invitation’ voor visum
 • aanvraagkost visum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • kostprijs visum
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, citytrippen kan behoorlijk intensief zijn

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 17 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst en minstens 2 lege bladzijden)
 • visum verplicht

Onze voorwaarden