Deze prachtige rondreis voert ons door het diepe zuiden van Mexico. We starten met een duik in het koloniale verleden en eindigen aan de azuurblauwe Caribische kust van het schiereiland Yucatán.

We landen in Mexico City, een megalopolis die overbevolking en armoede moeiteloos met muziek, opwinding en glamour combineert. Met de metro bezoeken we de mooiste musea, prachtige koloniale wijken en kleurrijke indianenmarkten. Ook de precolumbiaanse site Teotihuacán mag uiteraard op ons bezoek rekenen. 

Tropisch genieten

De bus brengt ons op een paar uur naar het mooie Oaxaca en het indrukwekkende Monte Albán. In Hierve El Agua verwennen we onszelf met een bezoek aan de oude waterbronnen die dateren van 400 VC. 

Daarna kijken we, vanuit onze hangmatten uit over de prachtige Pacifische kust.

Op zoek naar sporen van de Maya’s en jungle 

De bus klimt, bocht na bocht, naar de vallei van San Cristóbal de las Casas, de hoofdstad van Chiapas en van de Zapatisten. In dit adembenemende, koloniale stadje blijven we enkele dagen genieten van de nonchalante sfeer. We bezoeken de naburige Tzotzildorpen. Daarna ruilen we de koele, mistige heuvels van Chiapas in voor de drukkende jungle, 2 000 m lager. We verfrissen ons in de watervallen van Agua Azul voor we doorreizen naar Palenque. “La ruta Maya” leidt ons verder het schiereiland Yucatán binnen, richting Campeche en Mérida. De ideale uitvalsbasis voor ons bezoek aan een aantal wereldberoemde monumenten, zoals de sites van Uxmal en Chichén Itzá. 

Uitblazen onder een palmboom, kokosnoot in de hand

Onze reis eindigt aan de schitterend gelegen site van Tulúm. We rusten enkele dagen uit aan de Caribische kust. Voor de terugvlucht in het mondaine Cancún, wandelen we met een gids door het dichtbegroeide regenwoud van het Sian Ka’an Nationaal Park.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
03

“What happens in Mexico, happens in Mexico-city”

We bekomen van onze jetlag bij een portie tortillas met frijoles op El Zocalo, het hart van het historisch centrum van Mexico-city. De kleurrijke Conchero-dansers sieren er het uitzicht op het presidentieel paleis, de Catedral Metropolitana en de Templo Mayor, dat volgens het Azteekse geloof het centrum van het universum is. 

We proppen ons in het drukke openbare metronet voor een rit naar Xochimilco, ‘de plaats waar bloemen groeien’. We maken er een rondvaart langsheen de ‘drijvende tuinen’ of we laten ons in artistieke extase brengen door de werken van Diego Rivera en Frida Kahlo, in het museum Dolores Patino. Wel nog even langsgaan bij het groene vlekje van Mexico-city: het Bosque de Chapultepec, dat het wereldberoemde Museo de Antropología herbergt.

dag
04

op je netvlies

De bus brengt ons vanuit Terminal Norte naar Teotihuacán. Bovenop de piramides (‘del sol’ en ‘de la luna’) overschouwen we Mexico’s grootste archeologische site, gelegen in de met bergen omgeven ‘Valle de Mexico’. Nadat we de honderden treden weer afgedaald hebben, stoppen we, als er voldoende tijd over is, in Tlatelolco: aan het meer van Texcoco, in Villa de la Guadelupe, brengen we een bezoekje aan de prachtige kathedraal. Wedden dat de overweldigende aanblik van deze fantastische bouwwerken voor eeuwig op je netvlies gebrand blijft? 

Daarna keren we terug naar Mexico-city.

dag
05

even wat trager

El Oaxaqueño snijdt dwars doorheen de Sierra Madre de Oaxaca. Deze opeenvolging van vulkanen en cactussen biedt ons een spectaculaire achtergrond tijdens onze lange busrit richting Oaxaca, de oude Zapoteken-hoofdstad. De gelijknamige provincie herbergt een grote indianengemeenschap en minstens 14 verschillende bevolkingsgroepen, maar ze is tegelijkertijd één van de armste streken van het land. De hitte, de rustieke pleintjes en de oude koloniale gebouwen creëren een atmosfeer waarin het leven een stuk trager verloopt. 

We bekomen van de vermoeiende busrit op een terrasje, met de plaatselijke specialiteit als avondmaal. Jazeker, we genieten van een heerlijk bordje gefrituurde sprinkhanen!

dag
06

uitkijk op de vallei

Vandaag maken we er een sportieve dag van. Eerst bezoeken we Monte Albán. Temidden van de verzameling spectaculaire ruïnes van de oude Olmekenstad kijken we uit over de vallei van Oaxaca. Vandaaruit fietsen we voornamelijk naar beneden en kunnen we genieten van de omgeving. Onderweg bezoeken we verschillende Zapoteekse dorpen.

dag
07

Hierve el Agua

We genieten nog even van de koloniale sfeer en de markten van Oaxaca vooraleer we op de bus springen naar Hierve el Agua. Daar verpozen we in oude waterbronnen uit 400 VC.  

Te midden van de natuur en de rust van Hierve el Agua kunnen we ons optimaal voorbereiden op de nachtbusrit richting de Grotse Oceaan. Geen betere plaats in Zuid-Mexico om te relaxen!

dag
08
10

heerlijk relaxed

Drie dagen heerlijke rust, zon en zee. We hebben keuze genoeg. Kiezen we voor Puerto Angel met zijn schitterende baai en leuk vissershaventje of kiezen we voor één van de kustdorpjes Zipolite of Mazunte  waar we volop ruimte en rust vinden. Of toch liever het levendige Puerto Escondido waar vele surfers volop in actie zijn?

Na onze verdiende rustpauze zijn we klaar voor de tweede en laatste nachtbus van de reis, naar San Cristóbal de las Casas.

dag
11

bron van culturen

De nacht doorbrengen op een Mexicaanse bus is op zijn minst een interessante ervaring. Ja, je wordt door elkaar geschud. Maar wanneer je in de prachtige Valle de Jovel afdaalt, kom je tot het besef dat deze rit absoluut de moeite loont. 

Deze vallei herbergt de koloniale stad San Cristóbal de las Casas, de uitvalsbasis voor onze bezoeken in Chiapas. De indiaanse tradities worden streng gerespecteerd en in dit overweldigende natuurlijke kader vind je heel wat tempelruïnes. Daarom ademt deze streek nog volop de sfeer van antieke beschavingen. Mexico’s meest zuidelijke deel is een bron van fascinerende culturen.

dag
12

de Tzotzil

Met een gids bezoeken we de omliggende Tzotzil-dorpen. De mensen leven volgens aloude gebruiken en tradities. Met ons bezoek proberen we de rust niet te veel te verstoren. Onze gids zal als tussenpersoon optreden, aangezien een pak Tzotzil geen Spaans spreken. 

dag
13

absolute verfrissing

Nood aan verfrissing? Eén van Mexico’s natuurwonderen biedt je rijkelijk de gelegenheid: de cascade Agua Azul. Te midden van een weelderige tropische plantengroei storten witte, schuimende watervallen neer in turkooizen bekkens. Stroomopwaarts vind je een paadje dat de jungle inloopt, over allesbehalve stabiele hangbruggen. Voor de liefhebbers… 

We stoppen ook nog bij Misol Há. Dit is één van Mexico’s hoogste watervallen, die zich van een hoogte van 30 meter op een kalksteendrempel stort.  

dag
14
15

Palenque, Yaxchilan en Bonampak

Palenque: in dit 1780 ha grote reservaat zorgen het oerwoud en de harmonieuze maya-ruïnes voor een magische combinatie…. Slagen we erin de ‘Templo Olvidado’ in de dichte jungle te vinden?

We varen met een lancha op de rivier die de grens vormt tussen Guatemala en Mexico naar Yaxchilan.Daarna bezoeken we ook nog Bonampak. Beide sites  worden beheerd door de Lancondon-indianen.

’s Avonds overnachten we bij de indianen.

De tweede dag maken een prachtige jungletocht o.l.v. een gids die ons van alles weet te vertellen over de dieren en planten in de jungle. Misschien leren we wel enkele planten kennen die de indianen gebruiken voor hun kwalen…

dag
16

Campeche

400 km verderop op de Maya-route komen we aan in het elegante, 17de-eeuwse Campeche. Deze prachtige koloniale stad, met gevels beschilderd in frisse pastelkleuren, is sinds 1999 opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van UNESCO. De ideale tussenstop op weg naar Mérida.

dag
17

Mérida

We trekken verder naar Mérida, hoofdstad van Yucatán. De stad zal onze uitvalsbasis vormen voor enkele bezoeken in de regio. Mérida is een gezellige stad met leuke plazas en ze vormt de bakermat van de Mexicaanse fijngeknoopte hangmat. Neem je er eentje mee naar huis?

dag
18

het hart van de Maya’s

Met een bezoek aan Uxmal verdiepen we ons verder in de Puuc-bouwstijl. Deze site ligt pal op de Puuc-route, dus hier bevinden we ons werkelijk in het hart van de Maya-cultuur.

dag
19

Chichén Itzá

Nu onze batterijen volledig opgeladen zijn, zetten we ons schrap voor Chichén Itzá, bouwkundig gezien de meest intrigerende Maya-stad op Yucatan. Als we nog tijd hebben, bezoeken we ‘Cenote de Dzitnup’: een groenblauwe ondergrondse bron, verlicht door een klein gat in het plafond. Je kunt hier heerlijk zwemmen.

Een bus brengt ons ’s avonds naar Tulum.

dag
20

kers op de Maya-taart

Na deze ervaring wacht ons nog een groot archeologisch wonder: op een met gras begroeide klif aan de Caribische zee staat Tulum, een maya-ruïne opgetrokken uit lichte kalksteen. Deze site maakt onze Maya-route compleet. 

We verblijven in een hostal dichtbij het wondermooie strand. De onvermoeibaren onder ons kunnen naar Xel-Ha, een eco-park met een aquamarijnblauwe snorkellagune…

dag
21

puur natuur

Vanuit Tulum bezoeken we het prachtige natuurreservaat Sian Ka’an. Een gids vertelt ons alles over de fauna en flora van het regenwoud. Op het programma: zwemmen, snorkelen, vogels bekijken en met een bootje door de lagune varen.

dag
22

zon en zee

Vandaag nestelen we ons op een hagelwit zandstrand, met bijbehorende azuurblauwe zee, palmen en een overdadige zon. In de verte staan de Maya-ruïnes bovenop een klif over zee uit te kijken. Bestaat er een beter plan voor de laatste dag van een indrukwekkende reis? ’s Avonds reizen we nog door naar Cancun.

dag
23

terugvlucht

We vliegen vanuit het mondaine Cancun naar huis. Wedden dat  iedereen staat te wachten op onze spannende verhalen?

dag
24

de aankomst!

Welkom terug thuis!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Mexico City / Cancún-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, cabañas)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • bezoek Hierve el Agua
 • bezoek Tzotzil-dorpen met gids
 • begeleide fietstocht Monte Albán (incl. lunch)
 • 2-daagse bij de Lancandon-indianen (incl. toegangen, transport, gids, overnachting en eten)
 • Sian Ka’an NP met gids
 • toegang tot Teotihuacán, Monte Albán, Uxmal, Chichén Itzá, Tulum, Templo Mayor en het Museo de Antropología
 • Tour Agua Azul en Misol Ha
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Matig actief: korte wandelingen, fietstocht van 30 km (voornamelijk downhill), jungletocht; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 101 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • ESTA verplicht (online aan te vragen reisvergunning)
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden