Het Balkangebied kent een stormachtig verleden, maar vandaag behoren Montenegro en Bosnië-Herzegovina tot de mooiste en interessantste landen van Europa. We gaan zeilen in de prachtige baai van Kotor, kajakken op het Skodarmeer, wandeltochten doen in de nationale parken,...

Duizelingwekkende natuurpracht

Wat gedacht van het Nationaal Park Durmitor in Montenegro? We vergapen er ons aan de machtige bergtoppen en duizelingwekkende kloven. De uitgestrekte weiden en bergmeertjes brengen ons helemaal tot rust.

Historische rijkdom

In buurland Bosnië-Herzegovina verkennen we het Nationaal Park Sutjeska, waarna we richting Sarajevo trekken. Na de oorlog in de jaren 90 is de hoofdstad opnieuw in zijn oude glorie hersteld. Ook de Kravice-watervallen, het middeleeuwse dorpje Pocitelj en de prachtige Stari Most-brug staan op ons Bosnisch menu.

Aan en op het water

De laatste dagen brengen we opnieuw door in Montenegro, waar we een zeiltocht maken in de baai van Kotor en gaan kajakken op het reusachtige Meer van Skadar.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

warme ontvangst in Montenegro

Ons vliegtuig landt in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Wat ons meteen opvalt: ook in de Balkan kan het flink warm zijn! We reizen onmiddellijk door naar het Durmitor Nationaal Park.

dag
02
03

Durmitor Nationaal Park

De komende twee dagen staan prachtige wandelingen op het menu. Van aan het ‘zwarte meer’ in het Nationaal Park Durmitor kan het alle kanten uit :

- een bootje huren om op het meer rond te dobberen
- naar de ijsgrot van Ledina Pecina waar de parelwitte stalagmieten en stalactieten tot drie meter lang kunnen worden
- naar bergmeren met sprookjesachtige namen als het slangenmeer (Zminje jezero) of populierenmeer (Jablan jezero)
- de skilift nemen voor een panoramisch uitzicht 

Samen met de groep – en afhankelijk van het weer - stippelen we ons programma uit. Bedoeling is om te genieten van de omgeving en de kuiten geleidelijk aan los te gooien.

dag
04

van Nationaal Park naar Nationaal Park

We laten Durmitor achter ons en reizen door naar buurland Bosnië-Herzegovina. 

Eindbestemming: de woeste bergen van het Nationaal Park Sutjeska.

dag
05
06

Sutjeska Nationaal Park

Het Nationaal Park Sutjeska - het oudste nationaal park van het land - bewijst dat Bosnië-Herzegovina natuurpracht te over heeft. Onze gidsen kennen de omgeving als hun broekzak en delen hun kennis over de lokale fauna en flora. 

Samen met de gidsen overleggen we welke daguitstappen we maken. De omgeving is wondermooi, dus wat we ook kiezen, hier kunnen genieten van ongerepte berglandschappen.

Tegen de avond nemen we de bus tot in het hart van Sarajevo.

dag
07
08

de rijke geschiedenis van Sarajevo

Sarajevo ademt geschiedenis en cultuur. De Romeinse, Byzantijnse, Osmaanse en Habsburgse bezetters hebben allen hun stempel gedrukt op deze hoofdstad. Her en der zie je trouwens kogelgaten op gevels. Ze herinneren aan de verschrikkelijke oorlog van de jaren negentig. In het stadsmuseum komen we meer te weten over deze donkere periode. ’s Namiddags kan je de stad in eigen tempo verkennen.

De volgende dag laten we ons op sleeptouw nemen door een plaatselijke gids. In het Tunnelmuseum graven we dieper in het oorlogsverleden van Sarajevo. De bewuste tunnel werd gebruikt om voedsel, wapens en medicijnen de stad in te smokkelen. 

De sportfanaten zullen nog wel weten dat Sarajevo in 1984 de Winterspelen organiseerde. Een bezoek aan het olympisch sportpaviljoen mag daarom niet ontbreken. Idem voor de historische plek waar Frans Ferdinand in 1914 werd vermoord. Deze historische gebeurtenis betekende het startschot van de Eerste Wereldoorlog.

dag
09

kuieren in Mostar

Met de bus gaat het vandaag richting Mostar. Ook in Mostar is het oorlogsverleden nog tastbaar. De indrukwekkende Mostar-brug werd destijds volledig vernield, maar is inmiddels heropgebouwd. Daarna kuieren we doorheen de Kujundziluk-bazaar. Tijd voor souvenirs!

dag
10

van waterval naar moskee

Vandaag verkennen we de omgeving rond Mostar o.l.v. een plaatselijke gids. We nemen een duik in de spectaculaire Kravice-watervallen. In het stadje Pocitelj, met de bekende Hadzi-Alijamoskee, belanden we plots in oosterse sferen. Uitkijkend over de stad ligt de citadel van Pocitelj, ook terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de oorlog werd de burcht zwaar beschadigd door een aanval van Bosnische Kroaten, tegenwoordig huizen er tal van kunstenaars. 

dag
11

de cirkel is rond

De cirkel is rond. We reizen terug naar Kotor in Montenegro.

De weg voert ons langs een prachtige baai en een diep fjord in het ruige bergland van Montenegro. De wondermooie baai bestaat uit een reeks van 4 kleinere baaien, die door nauwe engten onderling verbonden zijn. De Boka Kotorska staat officieel op de lijst van 28 mooiste baaien ter wereld. 

Met zijn 4,5 km lange stadmuren behoort Kotor tot de best bewaard gebleven middeleeuwse steden aan de Adriatische Zee. De schilderachtige oude stad is een ware mengelmoes van Venetiaanse en Byzantijnse architectuur. Dit cultureel patrimonium wordt al sinds 1979 door de UNESCO beschermd. 

dag
12

zeilen in de baai van Kotor

De beste manier om de baai van Kotor te verkennen is een zeiltocht met een ervaren schipper.

Tijdens deze 4-uur durende tocht ervaren we de schoonheid van de baai met de hoge bergen op de achtergrond. 

We varen naar Perast en de wondermooie kleine eilandjes in de buurt, we stoppen om te zwemmen of een oud dorpje te bezoeken. Kortom een dag in het teken van genieten.

dag
13

peddelen in de ongerepte natuur

We reizen door naar Virpazar aan het Skardarmeer De kajak is het ideale vervoersmiddel om het reusachtige Skadarmeer te verkennen. Geniet van de ongerepte natuur. Onder leiding van een plaatselijke gids leren we de unieke eilandkloosters kennen, gaan we zwemmen in het rustige water en genieten we van het gevoel dat het meer van ons alleen is.

dag
14

de valleien van het Skadarmeer

We maken een prachtige wandeling o.l.v. een plaatselijke gids. We nemen de tijd om te zwemmen en stoppen bij een lokale boerderij waar we ons culinair laten verwennen.

dag
15

van Podgorica naar huis

Na ruim twee weken is het tijd om de Balkan uit te wuiven. Landen als Bosnië-Herzegovina en Montenegro zijn getekend door burgeroorlogen, maar kunnen dankzij hun indrukwekkende natuur en rijke geschiedenis weer rekenen op flink wat toerisme. Fijn dat je erbij was!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Podgorica (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostels, pension)
 • alle transport ter plaatse
 • toegang Durmitor National Park
 • 2-daagse in Sutjeska Nationaal Park (incl gids + maaltijden en overnachtingen)
 • gegidste tour door Sarajevo
 • bezoek tunnelmuseum Sarajevo
 • begeleide daguitstap rond Mostar
 • toegang Kavice watervallen
 • zeiltocht in de baai van Kotor (incl. schipper en lunch)
 • kajak op Skadarmeer (incl. gids en lunch)
 • begeleide wandeltocht aan het Skadarmeer (incl. lunch)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 330
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen en enkele stevige dagtochten, kajaktocht

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 15 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden