Ghana is niet het meest bezochte land van West-Afrika. Onbekend is onbemind, want met een rijk gevarieerde fauna en flora, een boeiende cultuur en geschiedenis, en een vriendelijke en gastvrije bevolking is het een prachtbestemming. Het is een land dat baadt in traditie en verleden, en leeft in de hoop op een betere toekomst.

De natuur van heel dichtbij

Tijdens deze afwisselende rondreis ontdek je de geheimen van het regenwoud, zie je olifanten, antilopen en apen van heel dichtbij, proef en geniet je van het kleurrijke marktleven en kom je tot rust bij het Bosumtwimeer.

Van zuid naar noord en omgekeerd

Het zuiden van Ghana is een tropische combinatie van groene jungle, bananenplantages en parelwitte stranden. Daarnaast bezichtigen we de erfenis van een gekoloniseerd verleden: Europese forten en kastelen.

In het noorden ontdekken we de savanne in het Mole National Park, de traditionele cultuur in de dorpjes, de heilige apen van Baobeng–Fiema en de kleurrijke markten.

We maken onvergetelijke wandelsafari’s, zwemmen onder de frisse Wli-waterval, beklimmen de hoogste berg van Ghana en aanschouwen het grootse Volta-meer. In Accra dansen we de nacht in.

Hoe verloopt dit precies?

Het openbaar vervoer – zoals de trotro, bus, – brengt ons overal heen. We overnachten in pensions en hutten.

Als je beschikt over zin voor avontuur en in staat bent je strakke tijdschema’s en luxe achter te laten: akwaaba! Welkom in Ghana!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

langzaam wennen

Vanuit Zaventem vliegen we naar Accra. We nemen onze eerste trotro, een typisch Ghanese minibus, naar het centrum van de stad. we komen in de late namiddag aan.

dag
02

voor het eerst op de trotro

Cape Coast wordt onze nieuwe uitvalsbasis. Om daar te geraken, nemen we opnieuw een trotro.

In Cape Coast bezoeken we de vroegere Britse hoofdstad met haar majestueuze Cape Coast Castle, Fort William en Fort Victoria. Het regenwoud van Kakum National Park zorgt voor afwisseling na de grauwe herinneringen aan Ghana’s verleden. 

dag
03

in de toppen van de bomen

Vandaag staat Elmina op het programma en bezoeken we St. George’s Castle en de levendige vissershaven. Hier leren we meer over de donkere dagen van de Ghanese geschiedenis. Duizenden slaven werden van hieruit verscheept naar verschillende bestemmingen over de wereld. De meesten kwamen terecht op de plantages in Amerika.

Vanuit Elmina rijden we naar Kakum NP. Samen met een gids verkennen we eerst het woud van op de begane grond tijdens een nature walk. Vervolgens gaat het de hoogte in. De Canopy Walkway is een uniek systeem van touwbruggen dat ons tot in de toppen van de bomen brengt. De Walkway kan tot 40 meter hoog gaan!

dag
04

ecotoerisme

We reizen door naar Beyin en slapen in Beyin Beach Resort. We bevinden ons in een klein, rustig en slaperig dorp waar het heerlijk rondslenteren is. We bezoeken het lokale fort. Wie wil kan van hieruit andere vissersdorpjes bezoeken.

dag
05

het leven op het water

Met de kano gaan we naar paaldorp Nzulezu. Een gids leidt ons rond door het dorp. Onderweg zien we mooie watervogels en we krijgen een beeld van het leven in de dorpen. Indien nodig kunnen we hier een rustdag houden.

dag
06

iets nodig?

Vandaag staat een lange verplaatsing op het programma. Vanuit Dixcove, via Takoradi, reizen we noordwaarts naar Kumasi. We bevinden ons nu volop in de Ashanti-regio. 

Kumasi lijkt wel een grote markt. Overal staan, zitten en lopen verkopers rond die alles aan de man proberen te brengen: kleren, gedroogde vis, auto onderdelen, fietsen, tweedehands schoenen en namaakartikelen. 

dag
07

de Ashanti belicht

Een stadswandeling brengt ons onder meer langs de grootste markt van West-Afrika: Kejetia-market. Over en naast de sporen van de trein die hier passeert, zijn er kraampjes die bedekt zijn met verroeste golfplaten. Als je kente-stoffen wil kopen, is dit de plaats. De meeste zijn hier vervaardigd. We bezoeken ook het Manhyia Palace.

In de late namiddag vertrekken we naar Lake Bosumtwi, waar we de nacht doorbrengen in Obo in het Lakepoint Guesthouse.

dag
08
09

wandelen langs een bron van leven

Lake Bosumtwi, een cirkelvormige krater met een doorsnede van 10 km en een diepte van 90 meter, is een heilig meer. Het hele jaar voorziet Lake Bosumtwi mensen en dieren van drinkbaar water. 

De groene omgeving en de prachtig begroeide heuvels zijn ideaal voor wandelingen. We wandelen door een aantal dorpjes en  langs de oevers van het meer. Prachtig!

De tweede dag  reizen we verder naar Nkoranza waar we ons installeren bij de mensen van Operation Hand in Hand. We logeren in de gastenverblijven en leren alle bewoners kennen.

dag
10

respect voor de apen

Na het ontbijt krijgen we een rondleiding op het domein. We bezoeken de beschutte werkplaatsen en de leefgroepjes, we maken een beetje tijd vrjj om met de kindjes te spelen.

In de namiddag nemen we de trotro naar het Boabeng Fiema National Park waar we de heilige apen in en rond het dorp bewonderen. Er is zelfs een apenkerkhof.

Dit is een voorbeeld van ‘community-based’ natuurbescherming. Al sinds mensenheugenis beschermen de dorpsbewoners uit Baobeng en Fiema de zwart-witte colobusapen en de mona-apen die in het omringende woud leven. In 1975 werd een wet uitgevaardigd die de mensen verbood om de apen schade toe te brengen.

We overnachten opnieuw bij de mensen van Operation Hand in Hand.

dag
11
13

in de natuur

Vanuit Nkoranza moeten we een paar keer overstappen van de trotro op de bus om Larabanga en Mole National Parc te bereiken. In Larabanga staat de oudste moskee van het land. 

We logeren midden in de natuur in het mooie Mole hotel in het Nationaal Park.

Het terras van Mole kijkt uit op een drinkvijver. Er is een grote kans dat we olifanten, bokken, verschillende soorten apen, antilopen en wrattenzwijnen te zien krijgen. Let in ieder geval op de bavianen! Zij halen de rugzakken van de argeloze toeristen leeg in hun voortdurende zoektocht naar iets eetbaars. 

Samen met een park ranger gaan we op wandelsafari, we plannen een nachtsafari en een jeeptrip.

dag
14
15

onderweg

Dit worden dagen om niet snel te vergeten. Door stoffige wegen en in volle busjes hobbelen we terug zuidwaards.
Vroeg in de ochtend, als het nog redelijk koel is, vertrekken we naar Bimbilla. We reizen via Tamale, de grootste stad van het noorden. Bimbilla is een doorgangsstadje waar iedereen zijn reis naar het zuidoosten onderbreekt.

We kunnen er eten, slapen en douchen.

Met het krieken van de volgende dag nemen we een rechtstreekse bus naar Hohoe en verblijven we 5 nachten in het Wli Water Heights Hotel.

De rust in dit stadje is zalig. Hier komen een pak minder toeristen. Het dagdagelijkse leven gaat er zijn gewone gangetje. We verkennen het stadje en komen op adem na onze trip uit het noorden.

dag
16
18

de grootsheid van de natuur

Vandaag en morgen bezoeken we de Wli-watervallen en omgeving, zo’n 20 km oostwaarts. Nergens anders voelen we ons zo klein in de grootse natuur. De watervallen maken deel uit van het Agumatsa Wildlife Sanctuary. We wandelen langs de kletterende stroom en bewonderen de 40 meter hoge waterval. Liefhebbers kunnen een duik nemen in het koele water.

De volgende dag steken we onze koppen samen en kunnen we kiezen uit een reeks mogelijke activiteiten: bezoeken we de nabijgelegen caves? Gaan we naar een dorpje op bezoek waar we het bekende Ghanese kente-weaving kunnen zien? Bezoeken we een eco-village? Er is voor elk wat wils.

dag
19

naar de top van Ghana

De Mount Afadjato is met 885 meter de hoogste vrijstaande berg van het land. Aan de voet ligt het mooie dorpje Liati Wote. Het dorp en de berg maken deel uit van een vorm van ‘community-based’ toerisme.

We stijgen naar de top van de berg waar we een fenomenaal uitzicht hebben over het Volta-meer en het omliggende platteland. Het naburige woud krioelt van de kleurrijke vlinders.

dag
20
22

terug naar Accra

We verlaten de prachtige groene natuur van Oost-Ghana en keren met de trotro terug naar de hoofdstad Accra. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan de mooi aangelegde Aburi Gardens. We laten onsbuiten de stad afzetten bij Big Milly’s backyard in Kokrobite.

We genieten van het strand. Zwemmen of surfboarden, zoals de lokale kinderen op houten planken, en misschien een verse visbarbecue op het strand maken er een heerlijk vakantie einde van. Wandelliefhebbers kunnen een tocht maken door een mangrovewoud. 

We geven de kinderen die rondhangen aan Big Milly’s Backyard nog een laatste knuffel en kruipen heel vroeg in ons bed want vannacht vertrekt ons vliegtuig naar België.

dag
23

terug thuis

We komen aan in Brussel, een ongelofelijke ervaring rijker!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel–Accra (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse)
 • transport ter plaatse
 • activiteiten volgens programma
 • toegang nationale parken
 • aanvraagkosten visum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • kostprijs visum
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

korte wandelingen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 54 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • visum verplicht
 • Internationaal paspoort verplicht (minimaal geldig tot 6 maanden na terugkomst)
 • inenting gele koorts verplicht
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden