Proef van Portugal door een stedenbezoek aan Porto en Lissabon

Porto, langs de oever van de Douro 

Porto is een kleurrijke stad, schitterend gelegen aan de Douro-rivier. De oude haven of de Cais da Ribeira is een streling voor het oog, werkelijk onvergetelijk mooi! Dat het historische centrum van Porto op de Werelderfgoedlijst van UNESCO belandde, is geen verrassing. De volkse Ribeira-wijk, het impressionante Palácio de la Bolsa, statige kathedralen … Plezier verzekerd! 

In Porto kan je niet om de portwijn heen. Naar deze drank is de stad zelfs vernoemd. Aan de overkant van de Douro liggen befaamde portkelders als Cruz, Taylor’s, Sandeman en Ferreira.

 

Nummer 2: Lissabon! 

Lissabon is een mengelmoes van wijken, stijlen, culturen en sferen. De ene wijk ademt luxe en een rijk koloniaal verleden uit. In de andere komt de volkse sfeer je tegemoet.

In sommige wijken vind je de nieuwste mode, muziek en kunst. In andere liggen pleinen, parken en botanische tuinen. We doorkruisen de hele stad te voet, met de metro, met de bekende ‘tram 28’, kabeltrams en een antieke lift. Zo belanden we van de ene verbazing in de andere.

Door de steegjes van het levendige en volkse Alfama wandelen we naar het imposante Castelo de São Jorge waar we een fenomenaal uitzicht hebben over de alomtegenwoordige Taag. Of wat dacht je van de fascinerende wijk Barrio Alto met fadocafés, hippe bars, kleine restaurants, designwinkels en kruideniers. Sintra: volgens een oud Portugees gezegde is dit een absolute must: ‘To see the world and leave out Sintra is to go blind about.’ We schrijden er door de paleizen met immense, weelderige tuinen en laten onze fantasie de vrije loop …

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

hallo Porto

Vanuit Brussel vliegen we naar Porto. Na het inchecken in ons hostel trekken we meteen de stad in. Omringd door verschillende straatmuzikanten genieten we van de eerste Portugese tapas. 

dag
02

bewondering alom in Ribeira

We starten onze tocht met 1 van de mooiste stations van Porto: het São Bento-station. We slenteren doorheen de oude en charmante wijk Ribeira, bezoeken de indrukwekkende Igreja São Francisco en de prachtige kathedraal Sé. Daarna dalen we af naar de oude haven met zijn kleurrijke en sfeervolle steegjes. Daar eindigen we bij de Cais da Ribeira. Het uitzicht daar is zo beklijvend, dat vergeet je nooit meer. Genietend starten we deze mooie vakantie!

dag
03

stadswandeling en couleur locale

In de voormiddag verkennen we het centrum en het noorden van Porto. Veel moois op het programma: de levendige bolhão-markt en de barokke Torre e igreja dos Clérigos. In de Rua Santa Catarina, een drukke winkelpromenade en de ruggengraat van de bovenstad, staan enkele winkels uit de belle époque en art-decoperiode. We reizen terug in de tijd bij het zien van het legendarische Majestic Café en via een ritje in de antieke tram. 

In de namiddag steken we de Eifel-brug Ponte de Luis I over, alweer zo’n fotogenieke plek en maken we een korte wandeling naar de portkelders. Daar krijgen we uitleg over het rijpingsproces en testen portwijnen die op verschillende wijzen zijn gerijpt.

En dan staan fun en samenwerking voorop. We zoeken een van de spannendste Escape games van Porto op en hopelijk geraken we allemaal op tijd buiten. Alleen teamspirit kan ons redden! ’s Avonds klinken we op een fantastische dag.

dag
04

sporen naar Lissabon

Na een lekker ontbijt trekken we richting station. Daar sporen we een kleine vier uur zuidelijker richting Lissabon. Een nieuwe prachtige Portugese parel ligt op ons te wachten. We zetten onze bagage af in onze hippe hostel en gaan al meteen op verkenning. 

We snuiven de sfeer op van het volkse Praça do Rossio, Praça da Figueira en Praça dos Restauradores. De neogotische metalen liftconstructie zorgt voor bewonderende blikken.

We wandelen verder door het geometrische stratenplan van Baixa richting het mooie Praça do Comercio. Daar zijn de mooiste klassieke en elegante gebouwen rond gebouwd. We wandelen langs de Taag en duiken terug Baixa in. De fraai gedecoreerde kathedraal Sé zoeken we eerst op. Ondertussen vangen we een eerste glimp van het Castelo op.

's Avonds eten we goedkoop en lekker in een van de huiselijke restaurantjes in Barrio Alto. In café A Brasileira, een chique art nouveau bar, toosten we op de volgende dagen.

dag
05

een vleugje exotisme in Lissabon

Vandaag bezoeken we Bélem. Een niet te missen monument in deze wijk langs de Taag is het Mosteiro dos Jerónimos, een enorm klooster in zuivere Manuelinestijl: een uitbundige exotische architectuur genoemd naar Manuel I. Tijdens de enorme welvaart ten tijde van de ontdekkingsreizen liet hij heel wat kerken en monumenten optrekken en verfraaien in deze Portugese versie van de laatgotiek. De tropische tuin bij het klooster zorgt voor afkoeling en rust. 

Daarna gaan we naar de LX-factory. Dit is een voormalig industrieel terrein dat omgevormd is tot een hipsterparadijs met restaurants, boekenwinkels, winkels met speciale snuisterijen.

Daarna gaan we Estrela nog gaan verkennen met onder meer de mooie koepelbasiliek, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over de Taag. Aan de overzijde vinden we de Jardim de Estrela met een uitheemse vegetatie, vijvers, rust en enkele oude Lissabonners op een bankje. Op een boogscheut daarvan ligt de Jardim Botânico, een van de mooiste 19e-eeuwse tuinen van het Iberische schiereiland, met een subtropische cactus- en vetplantentuin.

dag
06

weet iemand nog de weg?

We verkennen al stijgend en dalend de levendige volkse wijk Alfama. Sommige stukken doen we te voet, voor andere nemen we ‘tram 28’. Deze authentieke tram doorkruist de oudste stadsdelen van Lissabon, waaronder de steile hellingen naar het imposante Castelo de São Jorge. Tot in de 16de eeuw was dit het koninklijk paleis. Nu biedt het een prachtig uitzicht over Alfama en de Taag.

Na een bezoek aan het Castelo en de steegjes binnen de kasteelmuren, laten we ons leiden door de vele kronkelende straatjes met kruidenierszaken en tavernas. Onze tocht gaat via gezellige pleintjes en kerkjes. Deze ongedwongen buurt houdt ons geboeid tot het vallen van de avond. We dineren in een authentiek restaurant en zoeken daarna een bar op waar de muziek, drank en sfeer op en top Portugees zijn!

dag
07

de betovering van Sintra

Met de trein sporen we naar Sintra, een stadje boven Lissabon, op de noordelijke hellingen van de Serra. We overleggen samen wat we gaan doen in Sintra. Keuze genoeg.

Nemen we de minst bewandelde route door de bossen naar boven waar we na een stevige klim aankomen in het Castelo dos Mouros? Dit is een Moors kasteel waarvan de wallen over de toppen van de Serra slingeren. Vanaf de kasteelmuren hebben we een prachtig uitzicht. 

Of kuieren we in het nabijgelegen Parque da Pena? Dit is een weelderig park met exotische bomen en struiken. De vijvers, brugjes en wandelpaden met mooie uitzichten geven dit park extra glans. Op de top staat het extravagante Palácio da Pena, in een bonte mengeling van bouwstijlen. ‘Hoe chiquer hoe beter, hoe gekker hoe liever,’ moet men hier gedacht hebben.

Of wordt het de Quinta da Regalera? Terug een mooi paleis met een indrukwekkende tuin. Verdwaal in de ondergrondse grotten waar je soms geen steek ziet zonder zaklamp. Spannend en mooi!

’s Avonds keren we nog terug naar Lissabon.

dag
08

terugvlucht naar Brussel

Nog even rondkuieren na een lekker ontbijt en dan is het tijd voor onze terugvlucht naar huis. We wensen elkaar geen ‘vaarwel’, maar een ‘tot ziens’. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Porto, Lissabon-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hostel)
 • toegang Sintra
 • Escape Game Porto
 • bezoek portokelder + proeverij
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • trein naar Lissabon, trein naar Sintra
 • verzekeringen
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Stevige stadswandelingen, wandeling Sintra

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 18 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden