Met de minibus, te voet, op de fiets en met de kano verkennen we dit prachtige, waterrijke land. We zwerven door dorpen en langs kristalheldere meren naar de eeuwig besneeuwde bergen. We slapen in de vrije natuur, afgewisseld met campings en soms eens een hostel.

Douchen in de rivier

Ons drukke, comfortabele leventje laten we achter ons en we leven op het ritme van de natuur. Op onze tochten maken we vooral dankbaar gebruik van het ‘allemansrätten’: zolang je de natuur respecteert, mag je in de vrije natuur kamperen. Heel af en toe overnachten we ook in Zweedse schuilhutten, op campings of in hostels. 

Na een dagje stappen of kanoën staat ons potje gezellig te sudderen. Je geniet hier van alle rust en stilte en een unieke zonsondergang.

Armen en benen aan het werk

We starten met zicht op het Asnen meer, met een wandel- en kanotocht verkennen we de talrijke eilanden en baaien. 

We trekken langs de Njupeskär-waterval naar Grövelsjön. De 4-daagse trekking leidt ons door de bergen. We speuren naar elanden, muskusossen en rendieren. Op de fiets ontdekken we de heuvelachtige omgeving rond Sälen.

Een 4-daagse kanotocht traint onze armspieren en brengt ons langs de meest idyllische plekjes in het Glaskögen Nationaal Park. Beverdammen, watervogels en woekerende waterlelies vormen het decor.

Stedentocht

Stockholm, een metropool gebouwd op 14 eilandjes, kunnen we niet overslaan! We vangen ook een glimp op van Göteborg.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

voet op Zweedse bodem

Met het krieken van de dag spreken we af bij het KrisKras-kantoor. We laden bagage en proviand in voor de komende 3 weken. Onze bagageruimte moet volledig benut worden! Daarna vertrekken we naar het noorden richting Denemarken. 

dag
02
03

Kopenhagen en zicht op het Asnen meer

We vangen een glimp op van de prachtige Deense hoofdstad Kopenhagen. Gelegen aan de zeestraat Sont herbergt Kopenhagen een waaier van designwinkels, kunstgalerijen en musea.
Het overvloedige openbaar groen, de fietscultuur en de vele trendy bars en restaurants maken deze veelzijdige stad absoluut de moeite. 

Daarna rijden we naar het Zweedse vasteland richting het Asnen gebied, dat hoofdzakelijk uit water bestaat.
Bij wijze van verkenning maken we een wandeling nabij onze camping. De volgende dag maken we ons op voor een kanotocht op het Asnen meer. Af en toe onderbreken we onze tocht om eventjes uit te blazen op een verlaten eilandje.

dag
04
05

Nationaal Park Tiveden

We blijven noordelijker gaan met als doel het Nationaal Park Tiveden.

In de namiddag smeren we onze kuiten in voor een pittige fietstocht in het Nationaal Park Tiveden.

De volgende dag verkennen we in de naaldbossen het uitgesproken rotsachtig terrein dat het Nationaal Park typeert. Onze inspanningen worden tijdens onze tocht beloond met mooie uitzichten op de omliggende meren.

Na onze uitdagende wandeling zetten we koers richting de bewoonde wereld. Stockholm here we come!

dag
06
07

Venetië van het noorden

Stockholm is een gezellige (jacht)havenstad aan een inham van de Oostzee en is gebouwd op 14 eilanden. We hebben vandaag en morgenochtend om deze mooie stad binnenstebuiten te keren.
We kuieren door de oude stad Gamla Stan, ontdekken het nachtleven in Sodersalm en verpozen in de meerdere groene longen van de stad.

De volgende dag rijden we in de namiddag naar het Siljanmeer. Onderweg stoppen we in Falun, waar we de kopermijnen bezoeken. Absoluut de moeite! Een plaats op de werelderfgoed lijst van Unesco staaft deze bewering.

Aan het Siljanmeer zoeken we een rustig plekje waar we onze tentjes kunnen opzetten en sprokkelen genoeg hout voor een zalig kampvuur in deze prachtige omgeving.

dag
08

een tussendoortje

We rijden verder naar Grövelsjön, aan de rand van het natuurpark Långfjället. De Njupeskär-waterval ligt vlakbij, met 125 meter de hoogste van het land. We volgen deze vallende watermassa tot het einde. Een indrukwekkende wandeling!

dag
09
12

4-daagse staptocht

Tijdens de volgende 4 dagen leggen we afstanden af van gemiddeld 20 km per dag. Gepakt en gezakt trekken we door een van de mooiste natuurgebieden van Zweden, flirtend met de Noorse grens.

Langs berg en dal verkennen we de omgeving met de eeuwig besneeuwde bergtoppen. Onderweg ontmoeten we zeker een van de talrijke kuddes rendieren. Met een beetje geluk komen we zelfs een muskusos tegen. Dit bizonachtige dier stamt nog uit prehistorische tijden.

Vergis je niet, dit wordt zwoegen! Het frisse, drinkbare water uit de meren en de rivieren komt hier zeker van pas.

dag
13

Eventjes uitblazen

In de omgeving van het dorpje Salen genieten we in de voormiddag na van onze trektocht. Wie zich avontuurlijk wil uitleven kan (optioneel) een mooie mountainbiketocht ondernemen. Ook voor een gewone fietstocht kan je er zonder probleem je gading vinden. 

In de namiddag rijdt het busje ons naar het natuurreservaat Glaskögen, het paradijs voor de kanovaarder. 

We bereiden ons voor op het 4-daagse avontuur dat ons te wachten staat.

dag
14
17

4-daagse op het water

Rustig peddelend varen we van eilandje naar eilandje. Gedurende 4 dagen leven we op en langs het water. We genieten van het uitzicht over de meren, de groene heuvels, de beverdammen en vogelnesten, de verschillende watervogels, de woekerende waterlelies, …

Kamperen en koken doen we langs de oevers van het water. ’s Avonds zitten we gezellig rond het kampvuur, enkel gestoord door het geluid van de futen of door een otter of bever die voorbij zwemt.

Deze trekking wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de reis.

dag
18
19

Wie spot de eerste eland?

Na de sportieve inspanningen van de afgelopen dagen trekken we verder naar het Vänernmeer, waar we ons tegoed doen aan een verfrissende duik in het water. ’s Avonds roosteren we een lekker stukje vlees aan de oevers van het meer en bewonderen we de plaatselijke fauna en flora.

Vlakbij het zuiden van het Vänernmeer bevindt zich het natuurreservaat van Hunneberg. In dit reservaat treft men de grootste populatie elanden van Zweden aan. Dit moeten we zien! Vroeg in de ochtend begeven we ons op pad, op zoek naar een glimp van deze guitige dieren.

Als we nog tijd hebben brengen we een blitsbezoek aan het mooie Göteborg. Daar kunnen we ronddwalen in de gezellige steegjes van de oudste Haga-wijk, een bezoek aan de Viskerk brengen of in het water dobberen op een Paddan grachtenboot.

dag
20

Langs de branding

We volgen de kustlijn naar het Kullabergreservaat. Hier maken we een stevige wandeltocht. Op verscheidene plaatsen zijn grotten uitgesleten door de kracht van de beukende golven. Schitterende zichten vanop de kliffen maken deze wandeling compleet.

dag
21

verlicht afscheid

Na een laatste overnachting in de Zweedse vrije natuur vertrekken we vroeg in de ochtend naar België. In Gent nemen we afscheid bij een heerlijk pakje frieten met mayonaise en een frisse pint.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • overtocht Puttgarden-Rødby (h/t)
 • tolweg Øresundbrug (h/t)
 • alle overnachtingen (camping, hostels (3x), vrije natuur)
 • gebruik kampeermateriaal
 • huur mountainbike Tiveden (1x)
 • huur kano (5 d)
 • toegang tot Falun Unesco site
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

inclusief 4-daagse kanotocht en 4-daagse trekking in bergachtig gebied, waarbij je zelf je rugzak moet dragen, kamperen in de vrije natuur

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden