In Oost-Afrika, net onder de evenaar, ligt het prachtige Tanzania. Nergens anders is het landschap zo verscheiden. En ook cultureel is deze streek een smeltkroes: Swahili-koninkrijken, Arabische handelaars, minaretten en kerken, moderne hoogbouw en oude kasseisteegjes.

Trekken door de Usumbara Mountains

Na een eerste onderdompeling in Dar es Salaam reizen we naar het kuststadje Bagamoyo. Een reis met bus en bush-taxi brengt ons naar Lushoto. Van hieruit maken we een driedaagse trektocht door de Usumbara Mountains: een groene streek van plantages en pittoreske dorpjes. We genieten van de gastvrijheid van de bewoners: de Sambaa, de Kilindi, de Zigua en de Mbugu. 

Wildlife in Serengeti

Onderweg naar Arusha heb je een adembenemend zicht op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Vanuit Arusha maken we ons klaar met kampeermateriaal om 2 prachtige nationale parken te bezoeken: Serengeti en het Tarangire Nationaal Park. Meer dan 3 miljoen grote zoogdieren trekken hier over de vlaktes tijdens hun jaarlijkse migratie.

Vanuit Moshi proeven we van koffie die op de hellingen rond de Kilimanjaro gekweekt wordt.

Masai 

Afsluiten doen we op een unieke en waanzinnige locatie. We slapen bij de Masai. Ons verblijf komt de locals ten goede en we leren de Masai-cultuur van heel dichtbij kennen. Een unicum en ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis! 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

de Afrika-ontmoeting

In Zaventem stappen we in de voormiddag op het vliegtuig. De bestemming? Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. 

We komen aan in Dar es Salaam, letterlijk ‘stad van de vrede’ en misschien proeven we onze eerste ugali (tot bolletjes gerold maïsmeel - een Tanzaniaanse klassieker). We komen ’s avonds laat aan en zoeken meteen ons logement op. Spannend, want morgen begint ons avontuur!

dag
02

Hello Bagamayo

Vandaag nemen we de bus naar Bagamoyo, een klein havenstadje op 70 kilometer ten noorden van Dar es Salaam. We verblijven er in een guesthouse waar we uitrusten en genieten van de Afrikaanse sfeer. 

De ongeplaveide straatjes zijn rustig, kinderen spelen in het rond en de haven, waar de dhows worden geladen, doen ons terugkeren naar de 19de eeuw. Toen was deze stad één van de belangrijkste handelsplaatsen aan de Oost-Afrikaanse kust; het was de eindbestemming van de karavanen die vanuit het binnenland (Lake Tanganyika) kwamen. Ivoor en zout werden hier aan wal gebracht.

dag
03

UNESCO erfgoed in Bagamoyo

Je krijgt de tijd om uit te slapen en rustig te ontbijten. Daarna ontdekken we Bagamoyo ten top. Deze unieke plek staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. We kuieren langs Ocean Road: de vismarkt, de bootbouwers, de oude Duitse school, de vroegere douane. We nemen de tijd om met de mensen te praten, iets te drinken en onze ogen de kost te geven. 

dag
04

Onderweg naar de bergen

Vandaag doorkruisen we het land tijdens onze verplaatsing naar het noorden. Zo komen we in Lushoto, een groen stadje op 1200 meter hoogte, omringd door naaldbossen en eucalyptusbomen. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de trektocht door de Usumbara Mountains. We overnachten er in een guesthouse.

dag
05

adembenemende zichten

De benen zijn wat stram? Geen nood: we maken ze terug los tijdens een dagwandeling vanuit Lushoto naar het Irente-uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een adembenemend uitzicht op de Masai-vlakte en de omliggende heuvels. In de tuin van de Irente Farm kunnen we heerlijk picknicken.

dag
06
08

driedaagse trektocht in de bergen: Lushoto – Lukozi – Rangwi - Mtae

We beginnen aan onze driedaagse trektocht met gids door de Usumbara bergen. Paadjes leiden ons langs dorpen, bananenplantages en graanvelden. We overnachten in lokale guesthouses, bij de bewoners thuis of we kamperen in tenten.

dag
09

reis naar Arusha

Vanuit Lushoto reizen we per bus naar Arusha: een reis die 6 uur duurt, vermoedelijk. Want in Tanzania is reizen altijd een avontuur. De toestand van de wegen en de staat van de bussen zijn nogal variabel, waardoor je soms langer onderweg bent dan gepland. Een ideaal moment om even in te dutten. 

We overnachten in een guesthouse in Arusha.

dag
10

Hike en kano op Lake Duluti

We maken ons klaar voor een dag ontspanning en puur genieten. 

We worden opgehaald aan ons logement en er volgt een korte rit naar het kratermeer Duluti. Het is prachtig gelegen tussen de groene bossen. Hier heb je uitzicht op Mount Meru en met een beetje geluk de Kilimanjaro! Het is een paradijs voor reptielen, vogels en je kan de varanen zien zonnebaden aan de rand van het meer. Een wandeling en een kanotocht op het meer zorgen voor een onvergetelijke ervaring. 

dag
11

Tarangire Nationaal Park ontsluierd

We overnachten aan de poort van het Tarangire Nationaal Park, we zijn er dus vroeg bij voor een dagje game drive. We komen er misschien leeuwen, nijlpaarden, olifanten, zebra’s, buffels, giraffen, bavianen, wrattenzwijnen of allerlei apensoorten tegen. Wie herkent een van de 350 soorten vogels die hier leven?

We overnachten net buiten het park in tenten. 

dag
12
13

bezoek aan uniek ecosysteem: Serengeti

De ochtendstond heeft goud in de mond! Na een heel vroeg ontbijt vertrekken we vroeg in de ochtend naar het Serengeti Nationaal Park. Lunchen doen we onderweg. 

In 1978 werd het park uitgeroepen tot World Heritage Site van UNESCO, en in 1981 tot International Biosphere Reserve. Eindeloze grasvlakten wisselen er schaarse schaduwstukjes onder de acaciabomen af. Daartussen kan je grote families olifanten, giraffen, antilopen, apen en heel wat andere Afrikaanse zoogdieren ontdekken.

De combinatie van Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara (Kenia) en 4 kleinere parken vormt een ecosysteem waar meer dan 3 miljoen dieren samenleven. Hier vindt een keer per jaar de grootste dierenmigratie ter wereld plaats. 

We overnachten nog een laatste nacht op de campsite middenin de Serengeti.

dag
14

Aan de voet van de Kilimanjaro

In de ochtend trekken we richting Moshi. Dit is de hoofdstad van de dichtbevolkte Kilimanjaro-regio en bovendien het centrum van de koffie van Tanzania. Een bezoek aan een koffieboerderij mag dus zeker niet ontbreken. De grasgroene omgeving is op zijn minst fotogeniek te noemen. Als we nog tijd en energie hebben brengen we -optioneel- een bezoek aan de warmwaterbronnen. 

dag
15
17

Bij de Masai

We laten het tempo van de reis stilaan wat zakken. Lees: de benen kunnen rusten en tijd om onze ogen open te trekken. Want de Masai-cultuur is een wervelende ontdekking die inspireert.

Op deze laatste dagen van onze reis slapen we tussen Mount Meru en de Kilimanjaro in een waanzinnige unieke setting. ’s Avonds genieten we van een ongeziene sterrenhemel. We gaan speerwerpen met de Masai, we dansen samen bij zonsondergang en we leren alles over hun fascinerende levensstijl. Ons verblijf draagt rechtstreeks bij aan sociale, medische en educatieve facetten van de lokale gemeenschap. Dit kunnen we zelf ontdekken. 

De laatste dag vertrekken we ’s avonds richting luchthaven Kilimanjaro. 

dag
18

Boordevol reisverhalen richting België

Er is geen ontkomen meer aan. We zitten op het vliegtuig richting België. Het is geen afscheid maar tot ziens! Want herinneringen ophalen doen we ongetwijfeld bij onze volgende reünie. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel - Dar es Salaam (heen) / Kilimanjaro – Brussel (terug)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (kleinschalige hotels, hostels, lodges, guesthouses, tent/kamperen tijdens trekking en safari)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer) en driver in de parken
 • toegangsgelden, gids en fiets in Bagamoyo
 • 3-daagse begeleide safari (vol pension)
 • tour met gids naar Lake Duluti incl. kanotocht
 • 3-daagse begeleide trekking in de Usumbara mountains
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • e-visum
 • fooien
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

3-daagse trekking (bagage wordt vervoerd), 1 dag fietsen, kano op meer.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
 • visum verplicht
 • inenting gele koorts verplicht (Vraag dit tijdig aan: er zijn lange wachttijden in de zomermaanden)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden