Cuba is niet alleen het grootste, maar ook het meest gevarieerde eiland van het Caribische gebied. Bergachtige streken, fascinerende steden, een azuurblauwe zee, een hartelijke bevolking en de opzwepende ritmes van salsa en reggae zijn slechts enkele nationale troeven.

Typische sfeer en afwisselende natuur

De natuurpracht is bedwelmend. Van de karststeenrotsen in Viñales tot het weelderige landschap van bamboe, orchideeën en eucalyptusbomen in de Topes de Collantes. Een spannend zip-line avontuur door het groen tijdens een canopy tour in Las Terrazas mag niet ontbreken.

De authentieke, broeierige sfeer is alomtegenwoordig in de indrukwekkende hoofdstad Havana. Ook het charmante Trinidad bekoort met zijn pastelkleurige huizen en kasseistraten. In Santa Clara ontdekken we het aandeel van de stad in de revolutie. We krijgen ook een minder fraai historisch beeld in de Valle de los Ingenios. De harde geschiedenis van de suikerteelt en slavernij illustreert het onmenselijke leven van enkele generaties. 

We logeren in casas particulares – bij Cubanen thuis – en proberen te leven zoals de lokale bevolking. Bereid je voor op minder comfortabele reisomstandigheden. Deze trip is gericht op flexibele reizigers met een open en positieve geest en een portie relativeringsvermogen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Vertrek naar de Caraïben

In de ochtend spreken we met de groep af op de luchthaven van Zaventem voor onze vlucht naar Cuba. Van hieruit vliegen we rechtstreeks naar de hoofdstad Havana. De taxirit laat meteen een buitengewone, aangrijpende stad zien. Als het aankomstuur het toelaat, snuiven we de unieke combinatie van vrolijkheid en droefheid op die hier overal tastbaar is. Wie heeft er nog zin in een lekkere cocktail om de reis goed in te zetten?

dag
02
03

op sleeptouw in Havana

Havana Vieja, de oude binnenstad, werd in 1982 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is een wirwar van smalle straatjes en sfeervolle pleinen, geflankeerd door prachtige koloniale gebouwen en indrukwekkende paleizen en kerken. Als de Havaneros willen ontspannen, zakken ze af naar de Malécon. Vooral ’s avonds is het op deze strandpromenade een drukte van jewelste.

Ook het moderne Havana is een volwaardige publiekstrekker met onder andere het Capitolio Nacional, het Gran Teatro de la Havana, het museum van de revolutie en de tabaksfabriek La Corona. Vedado, het nieuwe mini-Miami, werd in het begin van de vorige eeuw geschapen door rijke Havaneros. Op de Plaza de la Revolucion staat een 18 meter hoog beeld van José Marti en een obelisk van 142 meter om hem te eren. Een monumentaal portret van die andere vrijheidsstrijder, Che Guevara, prijkt op de gevel van el Minesterio del Interior.

Ernest Hemingway zorgt voor nog meer cultuur. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar en auteur van romans als ‘De oude man en de zee’ woonde meer dan 20 jaar in en rond Havana. Op de vraag waarom hij zo veel van Cuba hield, antwoordde hij “daarom”. We wandelen in zijn voetsporen in het Hemingway-museum en genieten van zijn geliefkoosde daiquiri in La Floridita of van een mojito in la Bodegita del Medio, zijn stamcafés.

dag
04
07

Viñales

Vandaag reizen we door naar Viñales. De Valle de Viñales behoort tot de mooiste natuurgebieden van Cuba en is een hotspot voor natuurliefhebbers. We kunnen een van de vele grotten bezichtigen of langsgaan bij Los Aquáticos. Deze zelfvoorzienende commune is opgericht in 1943 en beroept zich op de krachten van het water. 

Om al het moois van deze streek te ontdekken, verkennen we dit adembenemende landschap een dag te voet en een dag te paard. De unieke krijtformaties lijken als tanden uit de rode grond te schieten. Hier wordt de beste tabak ter wereld geteeld.

De laatste dag in Viñales genieten we van een dagje relaxen aan het parelwitte strand van Cayo Jutias. Klaar voor een duik in het helderblauwe Caribische water? 

dag
08
09

Las Terrazas

Las Terrazas en de omliggende regio zijn ooit ontstaan in het kader van een herbebossingsproject in 1968. Nu is het dorp en vooral de wijde omgeving vooral gekend voor zijn prachtige natuur. We kiezen een mooie wandeling uit, spoelen ons stof weg in de Baños del San Juan en ziplinen door het groen tijdens een canopy tour.

dag
10

Onderweg naar Trinidad

Vandaag staat er een lange reisdag op het programma. Via Havana reizen we door naar Centraal Cuba, met Trinidad als eindbestemming. Deze stad wordt beschouwd als een van de fraaiste en best bewaarde steden van Cuba. Samen met de nabijgelegen Valle de los Ingenios (“vallei van de suikermolen”), werd Trinidad in 1988 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het centrum van de stad is Plaza Mayor, al twee eeuwen lang onveranderd gebleven. 

dag
11

Topes De Collantes

We zoeken de berglucht op van de Sierra del Escambray en maken een uitstap naar Topes de Collantes. Tijdens de steile rit naar dit natuurgebied krijgen we een prachtig zicht op het schiereiland Ancon. Te midden van de tropische vegetatie dalen we af naar de 62 meter hoge waterval van Caburni, waar we een verkoelende duik kunnen nemen in het meer dat wordt gevoed door de waterval.

dag
12

Valle de Los Ingenios & Playa Ancon

In de voormiddag maken we een tocht in de vallei van de suikermolens. We kiezen tussen de trein of de taxi. De vallei van de suikermolens was tot 1850 een belangrijk economisch centrum met meer dan 50 molens. Nadien stortten de suikerprijzen ineen en werd deze streek zwaar getroffen. Veel van de plantagegebouwen zijn verwoest in de eerste onafhankelijkheidsoorlog. Aan de rijkdom en weelde van de suikertijd was immers ook een grote keerzijde verbonden: de slavernij. Symbool voor de onderdrukking is de Torre Iznaga, dat diende als uitkijkpunt om de slaven op de plantages in de gaten las te houden. 

Nadien nemen we vanuit Trinidad een Coco-taxi naar het hagelwitte strand Playa Ancon. In het Caribische zeewater is het echt zalig dobberen!

dag
13

Santa Clara

Voordat we terugkeren naar de hoofdstad houden we nog halt in de Villa Clara Provincie. Santa Clara, de hoofdstad, herbergt een rijk straatleven. Een terrasje behoort zeker tot de opties. Als we de stad meer in detail bekijken, zien we de kogelgaten in de gevels. Ze zijn de stille getuigen van de strijd tussen de rebellen en de troepen van Battista. We verdiepen ons in het revolutionaire verleden van Cuba en in het leven van een van zijn grootste revolutionairen, Ernesto ‘Che’ Guevara. Hier overviel hij op 29 december 1958 een gepantserde munitietrein van dictator Battista. De overwinning bezegelde het lot van Battista en Cuba. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Fábrica de Tabacos Constantino Pérez Carrodegua, één van de betere tabaksfabrieken van Cuba.

dag
14

Afsluiten in schoonheid

Vandaag staat er een laatste lange rit op het programma terug naar ons startpunt Havana. Na aankomst mag een uitstapje naar Fusterlandia niet ontbreken. Kunstenaar José Fuster heeft zijn woonwijk omgetoverd tot een meesterwerk van kleurrijke mozaïek tegeltjes. De laatste avond is aangebroken. Wie heeft er zin in nog een lekkere cocktail of wil de benen los zwieren op de opzwepende salsa ritmes?

dag
15
16

Terug naar huis

Als je nog souvenirs wil kopen, is het nu je kans. ’s Avonds is het moment aangebroken voor onze terugvlucht naar huis. Veel ervaringen en verhalen rijker landen we de dag nadien tegen de avond op de luchthaven van Zaventem.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Havana (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle overnachtingen (casas particulares)
 • gegidste wandeling en huur paard Viñales
 • Zip-line avontuur Las Terrazas
 • uitstap Topes de Collantes
 • Uitstap Valle de los Ingenios
 • toeristenkaart
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen, korte wandelingen in de natuur, 1 dag paardrijden, zip-line avontuur. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 89 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (geldig tot na thuiskomst)
 • toeristenkaart verplicht (wordt aangevraagd door KrisKras)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden