Brazilië staat voor carnaval, samba, voetbal en de vrolijke uitbundigheid van een diverse bevolking. Voor de magnifieke natuur en de grootste jungle in de wereld. Voor meer dan 7000 km lange kustlijn, bezaaid met paradijselijke stranden en idyllische eilandjes. Voor charmante dorpjes en bruisende steden. Als de woorden favelas, caipirinha en Maracaña je nu nog niets zeggen, na deze vakantie weet je er alles over!

We starten in São Paulo en reizen door naar het binnenland, waar we kleurrijke vogels, miereneters en aapjes zien. Rio de Janeiro wordt niet voor niets ‘Cidade Maravilhosa’ of ‘Prachtige Stad’ genoemd. Het befaamde standbeeld van Christus kijkt met open armen uit over de stad. We kuieren in de smalle straatjes van Santa Teresa en laten het zand van het wereldbekende Copacabana-strand tussen onze tenen glijden. De laatste dagen van deze trip onderzoeken we de Braziliaanse strandcultuur in detail.

Tijdens onze reis slapen we in eenvoudige pensions of jeugdherbergen. We maken gebruik van het openbaar vervoer. De reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie en met een positieve en open geest.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

saúde!

Vanuit Brussel vliegen we over Lissabon naar São Paulo, de grote metropool van Brazilië, waar we na de middag aankomen. We maken meteen kennis met het Braziliaanse klimaat en vieren onze aankomst met een authentieke caipirinha! 

dag
02

cultureel lappendeken

São Paulo is met 17 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld. De stad kan bogen op een geschiedenis die meer dan 4 eeuwen teruggaat, maar daar is vandaag niet zoveel van terug te vinden. 

Vroeger was São Paulo een kleine provinciestad, maar dan verhonderdvoudigde het bevolkingsaantal in 75 jaar tijd. Toen floreerden de koffieplantages en dit lokte vele immigranten, die hoopten op werk en een beter leven. De meeste immigranten kwamen uit Europa en Japan, en tot vandaag is São Paulo een smeltkroes van culturen. Er is onder meer een grote Italiaanse wijk, de grootste Japanse samenleving buiten Japan, een Spaanse en een Portugese buurt, en er is een goed vertegenwoordigde Arabische en Joodse gemeenschap. 

dag
03

welke oorsprong?

We brengen een bezoek aan het unieke ‘Memorial do Imigrante’, waar we meer te weten komen over de immigratie die São Paulo zo typeert. Daarnaast verkennen we het stadscentrum en de Italiaanse en Japanse wijken. Ook de wijk ‘Jardins’ is een bezoekje waard.

Het wordt tijd om verder te gaan en het Braziliaanse binnenland te ontdekken. We nemen de nachtbus naar Campo Grande, de toegangspoort naar de Pantanal.

dag
04
07

4-daags verblijf in de Pantanal

We laten er geen gras over groeien en vertrekken meteen op een 4-daagse verkenning. De Pantanal is een uitgestrekt natuurgebied. Het is bijna zo groot als Frankrijk, maar er wonen heel weinig mensen en er zijn geen dorpen of steden. De Pantanal is een soort moerasgebied dat jaarlijks vrijwel helemaal overstroomt. Hierdoor is landbouw en het systematisch bewerken van het land onmogelijk. Voor de mensen is er geen beginnen aan.

Het gebied is echter een paradijs voor dieren. Voor ons is het een unieke gelegenheid om dit alles te aanschouwen. We bezoeken de Pantanal in het droogseizoen, als het aanwezige water zich beperkt tot een aantal poelen en vijvers en al het wild zich daar rond verzamelt.

We logeren in een lodge in het midden van de Pantanal. Overdag maken we samen met een gids heerlijke wandeltochten waarbij we de sfeer opsnuiven en de vogels en zoogdieren bekijken. 

Er zijn vele opties mogelijk: paardrijden, zwemmen tussen de krokodillen of piranha’s (proberen) vangen. ’s Avonds bewonderen we de fenomenale sterrenhemel.

dag
08

we kiezen voor vis

‘s Ochtends nemen we de bus naar Bonito, een klein stoffig dorpje waar op zich niet veel te beleven valt, maar met een ronduit spectaculaire omgeving. De rivieren bestaan uit kristalhelder water en zitten vol met kleurrijke vissen. Er zijn veel natuurlijke aquaria en ook grotten met meren en druipstenen. Voor alle activiteiten die we hier kunnen doen – facultatief! – hebben we onze zwemkledij nodig.

De lokale overheid heeft strikte regels voor het bezoek aan de attracties. Niemand mag het gebied betreden zonder gids, en het aantal bezoekers per dag is beperkt. D

dag
09

zwempak aan!

We proberen een uitstap te regelen naar een van de beschikbare attracties. 

Als dat niet lukt – of als we nadien tijd over hebben – kunnen we het Balneário Municipal bezoeken. Dit is een natuurlijk gevormd zwembad met helder water en veel vissen.

dag
10

de gauchos van Campo Grande

De bus brengt ons naar Campo Grande, de hoofdstad van de staat Mato Grosso do Sul. Het is een levendige, grote stad met maar liefst 4 universiteiten. In de streek wordt voornamelijk vee geteeld en de stad is dan ook bevolkt met gauchos: cowboys die hun vee komen kopen of verkopen. 

Sinds kort is Campo Grande een vertrekplaats voor expedities naar de Pantanal. Het valt op dat men het stijgende aantal toeristen nog niet gewoon is. In het stadje zelf is er weinig te bezichtigen, maar de jonge bevolking zorgt voor een goede sfeer. 

Naargelang het uur van aankomst maken we een korte stadswandeling, eventueel aangevuld met een bezoek aan het enige museum van de stad. Daarna nemen we een nachtbus die ons naar Belo Horizonte zal brengen.

dag
11
12

gouddelvers

Belo Horizonte is de hoofdstad van de staat Minas Gerais of ‘Algemene mijnen’. In deze streek werd 300 jaar geleden goud ontdekt. Ondertussen zijn de mijnen al lang leeg. Enkel de vele koloniale dorpen die de heuvels van Minas Gerais sieren, blijven nog over. In de 18e eeuw werd deze nieuwe hoofdstad gebouwd door de architect Oscar Niemeyer. Aan hem heeft de stad haar wijde lanen en grote parken en pleinen te danken. 

We strekken onze benen na de lange busrit, en snuiven de sfeer op in deze stad. 

dag
13
14

lieflijk stadje

Oorspronkelijk was Ouro Prêto de hoofdstad. Na de ‘Gold Rush’ viel dit stadje uit de gratie als hoofdstad, onder meer omdat het zo moeilijk bereikbaar is. 

Vandaag is Ouro Prêto een charmant historisch stadje op de top van een heuvel. De smalle straatjes zijn bedekt met kasseien en het stadje is bezaaid met koloniale kerkjes. Hier kunnen we kennismaken met de kunst van de ongelooflijke Aleijadinho, de nationale Michelangelo. We brengen een bezoek aan Mina da Passagem, een oude goudmijn net buiten de stad. Deze mijn is de oudste van de streek en werd uitgebaat tot in 1985.

We dompelen ons onder in de charme van dit stadje en snuiven de sfeer op van het koloniale verleden van Brazilië. 

We brengen ook een bezoek aan Mina da Passagem, een oude goudmijn net buiten de stad. Deze mijn is de oudste van de streek en werd uitgebaat tot in 1985.

dag
15

zo is er maar eentje

Rio de Janeiro, wereldberoemd door voetbal en carnaval, is een fenomeen op zich. De natuurlijke setting is adembenemend: de stad heeft zich genesteld tussen een baai aan de Atlantische Oceaan en de met regenwoud beklede heuvels.

Bij aankomst nemen we onze intrek in een pension en daarna gaan we op verkenning. Een bezoek aan het Copacabana-strand – wellicht het meest notoire strand van de hele wereld – mag niet ontbreken!

dag
16

goddelijke zegen

Uiteraard heeft Rio de Janeiro veel meer te bieden. Het centrum heeft een rijk historisch verleden en ook de volkswijken zijn een bezoek waard. We bewonderen de Christo Redentor: het wereldbekende standbeeld van Christus dat met open armen uitkijkt over de hele stad. 

dag
17

slenteren in Rio

We nemen een klein geel trammetje en kuieren door de volkswijk Santa Teresa. Ronnie Biggs, de grote treinrover, is er waarschijnlijk de beroemdste bewoner. Als we tijd hebben, bezoeken we het museum van Arte Naïf.

De Pão de Açúcar of ‘Suikerbrood’ is een van de andere heuvels van Rio. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

dag
18

samba in de favela

Rio de Janeiro staat ook bekend om zijn favelas of sloppenwijken en de problemen die ermee samenhangen. Tijdens een bezoek proberen we die te doorgronden. We nemen een kijkje in een sambaschool en misschien kunnen we een wedstrijd volgen in het Maracaña stadion, de tempel van het Braziliaanse voetbal.

dag
19

tijd voor het Braziliaanse strandleven

We verlaten de grote stad en gaan naar Paratí, een klein havenstadje aan de Atlantische Oceaan. Velen noemen dit stadje een parel aan de Costa Verde, of ‘Groene Kust’. 

Paratí heeft een lange geschiedenis. Halverwege de 17e eeuw stroomden de eerste bewoners toe. In het begin van de ‘Gold Rush’ speelde het stadje een belangrijke rol. Het goud uit de mijnen werd via oude wegen van de indianen naar Paratí gebracht en van hieruit verscheept naar Europa. Later nam Rio de Janeiro die rol over, waardoor het belang van Paratí aanzienlijk verminderde.

Nu is Paratí een levendig en gezellig stadje. De kleine straatjes geplaveid met kasseien, de koloniale kerkjes, de gezellige bars en restaurantjes, de haven en de nabijheid van prachtige stranden maken het tot een uiterst aangenaam vakantieoord.

We logeren even buiten Parati aan één van de prachtige baaien.

dag
20

cruisen met een drankje

We varen met een boot langs de stranden en de eilandjes voor de kust en genieten intussen van een caipirinha en een frisse duik in het zeewater.

dag
21

aan jou de keuze

Vandaag hebben we een dagje vrij. We kunnen een fiets huren en de kust verkennen. De tocht leidt ons langs prachtige stranden, bergen en groene bossen. Of we kiezen voor een dag heerlijk relaxen op het strand. 

dag
22

cachaça, suiker, limoen en ijsblokjes

We ronden de reis af in stijl met een bezoek aan Ilhabela. Het woord betekent letterlijk ‘mooi eiland’ en dat is het ook. Het eiland is bedekt met een dichte laag tropische begroeiing en heeft prachtige stranden. Er wordt veel suikerriet verbouwd, waarvan cachaça gemaakt wordt: het hoofdingrediënt van de befaamde cocktail caipirinha. Vele Paulistas – inwoners van São Paulo – brengen hier hun vakantie door. 

dag
23

nogmaals proost!

We trekken de jungle in en gaan op zoek naar de watervallen met bijhorende poelen en natuurlijke waterglijbanen. Vele stranden zijn enkel te voet bereikbaar. We maken dan ook urenlange wandelingen over de kleine paden op zoek naar het mooiste strand!

’s Avonds genieten we van het nachtleven in het stadje Vila Ilhabela en brengen een toast uit op Brazilië!

dag
24
25

vandaag São Paulo, morgen Brussel

We nemen ’s ochtends de bus naar São Paulo, waar we onze reis in schoonheid afsluiten. En van daaruit nemen we een nachtvlucht terug naar huis. De heimwee naar dit warme, ritmische land bekruipt ons al op het vliegtuig …

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • vlucht Brussel - Sâo Paulo (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, 3 nachten hangmat in de Pantanal)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • 4-daagse begeleide tour in de Pantanal (op basis van vol pension)
 • uitstap naar de Corcovado
 • snorkeltour in Bonito
 • huur fiets Parati
 • bezoek Paõ de Azucar
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 700
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, 4-daagse tour in de Pantanal, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 109 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 12 maanden geldig na terugkomst)
 • Inenting gele koorts is strikt aanbevolen

Onze voorwaarden