Hou je ervan om in eigen land te natuur in te trekken waarbij je de voorkeur hebt voor onverharde wandelwegen en zo weinig mogelijk bebouwing tegenkomt? Dan is deze avontuurlijke wandelvakantie door ons prachtige Nationale Park de Hoge Kempen zeker iets voor jou!

Het Nationale Park de Hoge Kempen ligt op amper 2 uur rijden van het KrisKras kantoor. We wandelen 100 km verspreid over 4 wandeldagen en wisselen af met 2 dagen waarbij we het wandelen inruilen voor een dag avonturenpark. Daar doen we een hoogteparcours en dalen af langs een 200m lange zipline! Op de laatste dag ruilen we onze wandelschoenen in voor de fiets en maken we een fietstocht door de prachtige Maasvallei waarbij we de veerpont over de Maas nemen. 

Prachtige fauna en flora in eigen land 

Het 12.000 hectare grote Nationale Park Hoge Kempen is de plek voor talrijke bijzondere fauna en flora. Wie weet komen we wel Noorse fjordenpaarden, koniks, Angus-runderen of zelfs ezels tegen tijdens deze 7-daagse trip. We wandelen door verschillende soorten landschappen: van weidse heide, donkergroene bossen, grote landduinen tot mooie vennen.   

Comfortabel logeren in een gerenoveerde boerderij  

We logeren tijdens deze reis in een gerenoveerde boerderij omgetoverd tot een comfortabele B&B met leuke tuin en een groot terras. De B&B is gelegen in de Maasvallei, vlakbij de Nederlandse grens en op een boogscheut van de toegang tot het Nationale Park Hoge Kempen. Het ideale vertrekpunt voor de komende dagen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

opwarming in het natuurgebied Negenoord - Kerkeweerd

In de voormiddag spreken we af aan het KrisKras kantoor in Gent en rijden we met de minibus richting onze gezellige B&B, gelegen in de Maasvallei vlak naast het Nationale Park Hoge Kempen. Bij aankomst in de B&B worden we verwelkomd met een gratis drankje.  

Nadat we ons geïnstalleerd hebben, warmen we onze benen een eerste keer op. We maken een wandeling van ca. 7 km in het nabijgelegen natuurgebied van Negenoord-Kerkeweerd, waar de Konikpaarden en Gallowayrunderen ons staan op te wachten. Vanop de uitkijktoren kunnen we al een eerste glimp werpen op het Nationale Park. 

dag
02

Kattevennen – Lieteberg – Pietersheim (24 km – 6u wandelen)

De officiële trail start bij toegangspoort Kattevennen, waar de bliksemtrap het ideale panoramapunt vormt om een blik te werpen op waar we de komende dagen zullen wandelen. We gaan door uitgestrekte bossen op de zuidelijkste uitlopers van het Kempens Plateau. Deze etappe verbindt drie “Poorten tot het Nationaal Park” met elkaar: Kattevennen, Lieteberg  (op 1 km van de trail) en Pietersheim, ooit een heerlijkheid van de Prinsen van de Mérode. Een belangrijk deel van deze etappe loopt samen met de legendarische GR 5. 

dag
03

Pietersheim (Lanaken) – Terhills (Maasmechelen) (24 km – 6u wandelen)

We wandelen van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau en maken kennis met het heidelandschap. We overschouwen de hele Maasvallei, van Maastricht tot Maaseik, met vergezichten over het Nederlandse Zuid-Limburg tot zelfs een eind in Duitsland. Deze etappe verbindt drie “Poorten tot het Nationaal Park” met elkaar: Pietersheim, de populaire wandelbestemming van de Mechelse Heide en Terhills, de voormalige steenkoolmijn van Eisden. De Mechelse Heide is halfweg gelegen dus ideaal om te genieten van een lekkere picknick! 

dag
04

adrenaline in het avonturenpark

Vandaag laten we de wandelschoenen even staan en begeven we ons naar het klim- en avonturenpark waarbij we een hoogteparcours doen met een zipline van maar liefst 200 meter lang! Actie en avontuur verzekerd! 

dag
05

Terhills (Maasmechelen) – Duinengordel (Opoeteren) (23 km – 6u wandelen)

 Na een heerlijk ontbijt doen we alweer onze stapschoenen aan voor de volgende etappe. Deze loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau, hier halen naaldbossen het echter van de heide. De wandeling begint met letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt: de beklimming van de terrils van de voormalige steenkoolmijn van Eisden. Verder naar het noorden maken we kennis met Bergerven, waar door de winning van grind een watervogelgebied ontstond. Tot slot wandelen we doorheen de Bosbeekvallei, om te eindigen in het dorp Opoeteren. 

dag
06

Duinengordel (Opoeteren) – Thorpark (Genk) (27 km – 7u wandelen)

Vandaag wandelen we een etappe met twee gezichten: het eerste deel loopt van oost naar west over een langgerekte reeks van landduinen, met de Oudsberg als hoogste duin van de Kempen. Het tweede deel leidt je naar het terrein van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Thorpark). Vanop de top van de terril overzie je bijna het volledige Nationaal Park. Voor wie wil is deze “Poort tot het Nationaal Park” een waardig einde van de trail. 

dag
07

fietstocht door de Maasvallei

 We worden een laatste keer wakker in onze B&B en genieten van ons laatste ontbijt samen. In de voormiddag maken we een fietstocht door de Maasvallei van ca. 25-30 km, met een tussenstop in het Mijnwerkersmuseum waar we een rondleiding krijgen door een ervaren gids en bewoner van de cité. De gids plaatst zijn eigen sociaalhistorische verhaal op een boeiende wijze in het passende decor. 

In de namiddag keren we met de minibus terug richting het KrisKras kantoor te Gent en nemen we afscheid van elkaar.  

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • alle overnachtingen (b&b incl ontbijt)
 • transport per minibus (7d)
 • toegang klim- en avonturenpark
 • huur fiets (1 dag)
 • toegang mijnwerkersmuseum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 100
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stevige dagtochten in glooiend landschap (23-27km), fietstocht (30km)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Stevige en ingelopen wandelschoenen zijn een must

Onze voorwaarden