#drzmhd: vorming hoeft niet saai te zijn!

#drzmhd: vorming hoeft niet saai te zijn!

Reisbegeleidster Carmen nam deel aan onze gratis vormingsdag voor reisbegeleiders, dit keer in het teken van duurzaamheid. Dat dat niet saai hoeft te zijn, lees je in haar verslag.

Reisbegeleidster Carmen volgde tijdens het voorjaar van 2018 de KrisKras-opleiding tot reisbegeleider. Zij volgde nadien één van de vele extra vormingen die KrisKras gratis aanbiedt voor haar reisbegeleiders. Een verslag uit eerste hand!

Eyeopener op zaterdagochtend

Zaterdag 24 maart stond voor een 25-tal KrisKrassers in het teken van duurzaamheid.  Plaats van afspraak was het Ecohuis van Antwerpen. Na een koffietje en welkomstwoord van Veerle, educatief medewerker bij KrisKras, nam Stijn van Ecolife het woord. Hij gaf ons cijfermateriaal en achtergrondinformatie over de ecologische poot van ‘duurzaamheid’. Een quickscan van onze ecologische voetafdruk, waarbij ons ‘gedrag’ in categorieën als ‘mobiliteit’ of ‘huisvestiging’ uitgedrukt werd in ingekleurde vierkante centimeters op ons figuurlijk eiland, zette ons al gauw terug met de voetjes op de grond. Of zeg ik beter 'voetjes in het water'? Want snel werd duidelijk dat ons eiland te klein is voor ons dagdagelijks gedrag. Ook al doen we nog zo ons best, het vraagt bijzonder veel van ons om te leven volgens de wenselijke norm. Er is 3.5 keer de planeet nodig om iedereen te laten leven zoals we dat nu doen. Dit komt neer op 1.8 hectare per wereldburger, maar de Belg zit gemiddeld op 8 hectare. Niet eerlijk verdeeld dus. Qua eyeopener op een zaterdagmorgen kon dit wel tellen. 

Zakken vullen in 't Stad

Na de lunch werden we losgelaten in de stad. In groepjes werden we opgedeeld om aan ‘plogging’ te doen. Een trend die is overgewaaid uit Zweden en een samentrekking is tussen 'plocka' (afval verzamelen) en jogging. Via de 'sustainable map' baanden we ons een weg door de stad en probeerden we onderweg punten te sprokkelen door opdrachten te doen die te maken hadden met het dagthema. We wisselden tips uit over hoe je het thema duurzaamheid ter sprake kan brengen bij de deelnemers van je reis, deden een opdracht in het kader van ‘Wereldwaterdag’ en hadden het over de kleine tips & trics om ons en onze reizigers milieubewuster te maken. Ondertussen leerden we leuke plekjes en resto’s kennen in Antwerpen. Aan het MAS werd de puntentelling per groepje gemaakt en de winnaars van team ‘Lentejoker’ werden in de bloemetjes gezet. In totaal verzamelden we meer dan 7 grote vuilzakken zwerfvuil!

Duurzaamheid in de Haven van Antwerpen

Daarna stapten we de bus op richting de Haven van Antwerpen. Gids Laurens nam ons mee op sleeptouw door de haven. Op een interactieve manier en doorspekt van grote en minder grote weetjes, liet hij ons het reilen en zeilen kennen van de tweede grootste haven van Europa. Een inspirerende man die met enorm veel liefde spreekt over 'zijn' Antwerpse haven. Dat de haven ondertussen een kleine stad geworden is, werd heel snel duidelijk.  

We eindigden ’s avonds in een veganistisch restaurant voor een heerlijk etentje en genoten nog na van deze interessante dag.

Meer weten?

Het Ecohuis in Antwerpen

Ecolife 

Plogging 

Antwerp Port Tours: interactieve rondrit door de haven van Antwerpen 

Wereldwaterdag 2018 - Protos vzw 

 

Tekst:
Carmen Boeraeve
Veerle Devillé

Foto’s: Veerle Devillé, Claire Bracke