Onze manier van reizen

Wie zijn onze deelnemers ?

Jongeren die met ons op reis gaan zijn steeds tussen 18 en 30 jaar en kiezen specifiek voor onze manier van reizen. Ze schrijven zich meestal individueel in, maar ook koppels of vrienden zijn welkom. Bij allen primeert de reis en het groepsgebeuren. Deelnemers van KrisKras zijn avontuurlijk en houden van een portie actie. Ze staan open voor andere culturen en kunnen zich redden in minder comfortabele omstandigheden. Ze zijn voldoende zelfstandig om actief mee te denken en er samen een fijne reis van te maken.

Reisgroepjes 

Bij KrisKras reis je altijd met een klein groepje. Zo geniet je van de vrijheid en de zelfstandigheid van individueel reizen en combineer je die met de voordelen van reizen in groep: de groepssfeer en de begeleiding. En zonder de nadelen van groepsreizen in grotere groepen: massa-invasies en voorgeprogrammeerde pakketten. Doordat je met een groep op stap gaat en een tijd vrij intensief met elkaar samenleeft verwachten we een open ingesteldheid van elke deelnemer.

Keuze van je reis

Doordat elke reisbegeleider eigen accenten legt, verschillen de programma’s sterk van elkaar. Lees daarom zeker goed het dag-aan-dag programma door, zodat je zeker weet dat de reis voor jou geschikt is. Kies je reis niet zozeer voor een exotisch klinkende bestemming, maar vooral voor het vooropgestelde programma.

Overnachting

Geen prestigieuze suites of internationale ketens, wel kleine pensions en hotelletjes, kamers bij particulieren, jeugdherbergen en campings. We verblijven steeds zo dicht mogelijk bij het sociale leven en/of de natuur. Niet altijd even comfortabel of netjes als thuis, maar dikwijls een onvergetelijke ervaring. De kamerindeling verschilt van reis tot reis, naargelang de opties ter plaatse. Vaak wordt gekozen voor meerpersoonskamers, waar je dus de kamer deelt met andere deelnemers aan de reis. Ook dit maakt deel uit van het groepsgebeuren.

Transport ter plaatse

We verplaatsen ons zoveel mogelijk zoals de plaatselijke bevolking: te voet, met bussen, collectieve taxi’s, op fietsen of andere vehikels met of zonder chauffeur. Zo zie je, ruik je en voel je echt het land waar je doorheen reist en ben je veel directer betrokken bij leuke babbels en lokale situaties. Comfort ruimt dan plaats voor verrassing! Bij Kriskras is alle transport zoals het omschreven is in het dag-aan-dag-programma inbegrepen in de reissom. Je hebt dus geen onverwachte kosten ter plaatse.

Rijden met de minibus

KrisKras reist voor een aantal bestemmingen met een minibus. Als deelnemer aan een minibusreis mag je ook zelf met de minibus rijden. Voorwaarde is wel dat je min. 23 jaar bent en min. 1 jaar je rijbewijs hebt. Het rijden met de minibus is zeker geen verplichting, maar het is wel praktisch als de reisbegeleider het stuur regelmatig kan doorgeven. Afspraken hierover worden gemaakt tijdens de voorbereidende samenkomst (max. 2 medechauffeurs).

Maaltijden

Bij de meeste KrisKras-reizen zijn de maaltijden niet inbegrepen. Zo kan je met je groep zelf bepalen wat er op je bord komt. Wordt het een leuke picknick, de kookkunst van een groepslid of gezellig tafelen in een lokaal restaurant? De keuze is aan jullie!

Fysieke conditie

Bij de meeste KrisKras-reizen komt een portie actie kijken: stappen en fietsen, maar soms ook kajakken, canyoning, … We verwachten hierbij zeker geen topsportprestaties, maar gaan uit van een goede fysieke conditie.

Een hulpmiddel bij de keuze van je reis, is de activiteitsgraad die je bij de reizen kan terug vinden. Hierbij is er rekening gehouden met de hoeveelheid en zwaarte van de fysieke inspanning, de hoogte, de reis en de verblijfsomstandigheden.

  • niet zo actief = niet zo actief, een gewone conditie volstaat
  • matig actief = geschikt voor iedereen die af en toe in beweging is
  • actief = actief, een goede fysieke conditie is vereist
  • zeer actief = een stevige fysieke conditie en voldoende uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk
  • uiterst actief = voor degenen die een stevige fysieke conditie en goed uithoudingsvermogen bezitten en dit combineren met voldoende voorbereiding, motivatie en weerstand

Bij elke reis worden ook enkele reiskenmerken vermeld die invloed kunnen hebben op de fysieke inspanningen tijdens de reis. 

De reisbegeleider of gids ter plaatse heeft te allen tijde het recht je niet te laten deelnemen aan een activiteit indien hij je niet in staat acht de activiteit fysiek of mentaal aan te kunnen, zonder dat hier enige vorm van compensatie tegenover staat, uitgezonderd in geval van ziekte


Sowieso neem je best het dag aan dag programma goed door voor je inschrijft en maak je een inschatting van de actiemomenten. Durf je van een rots in het water springen? Kan je een ganse dag met een dagrugzak stappen? Fiets je vlotjes een heuvel op of stap je bij elke spoorbrug af om je fiets naar boven te duwen?

Als je een meerdaagse trektocht onderneemt, hou er dan rekening mee dat je een rugzak verschillende dagen moet kunnen dragen. Mensen die regelmatig in beweging zijn kunnen doorgaans zonder probleem het tempo aan. Als je zelf een gedreven sportman/vrouw bent, mag je anderzijds ook niet verwachten dat de ganse groep net zo sportief is als jijzelf. Opsplitsen kan wel eens, de invulling van het programma aanpassen aan de fysieke conditie van de groepsleden ook, maar uiteindelijk blijft het een groepsreis waarbij het samen genieten primeert.

Goede gezondheid

Let op! In onze Bijzondere Voorwaarden staat duidelijk vermeld dat deelnemers verklaren in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid te verkeren. Persoonlijke schade, en schade aan derden die voortvloeit uit verkeerde inlichtingen hierover, vallen volledig ten laste van de reiziger.

KrisKras streeft ernaar een inclusieve organisatie te zijn en probeert daarbij open te staan voor zoveel mogelijk jongeren. Heb of had je in het verleden fysieke of mentale uitdagingen (burn-out, depressie, ass...) dan vinden we het belangrijk dat je naar ons communiceert waar je potentiële uitdagingen liggen en in welke mate je actief kan participeren aan een reis. Reizen zorgt er namelijk voor dat je uit je comfortzone treedt. Op die manier kunnen wij je gericht advies geven over de betreffende reis en samen op zoek gaan naar de beste aanpak. We streven ernaar om er voor iedereen een fantastisch avontuur van te maken. Indien de nodige extra ondersteuning buiten onze draagkracht valt, zetten we in op gepaste doorverwijzing.  

Twijfel je? Aarzel dan niet om ons telefonisch te contacteren. We geven je met veel plezier en in alle discretie advies.