Corona en KrisKras reizen: recentste update

Corona en KrisKras reizen: recentste update

Een update over de impact die het Covid-19 coronavirus op jouw KrisKras-activiteiten heeft. Hier vind je een antwoord op een aantal veelgestelde vragen. 

 

Gaat mijn reis zeker door?

We hebben bij het plannen van onze reizen rekening gehouden met realistische inschattingen. De reizen die je nu online vindt, hebben dus een zeer reële kans om te kunnen vertrekken. Een 100% garantie geven voor het doorgaan van een specifieke reis blijft moeilijk, aangezien de situatie altijd onverwacht kan veranderen. Als je reis door corona geannuleerd moet worden, krijg je binnen de 14 dagen je reissaldo teruggestort. 

Zoals steeds volgen wij het advies van officiële instanties zoals de WHO, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de FOD Buitenlandse Zaken nauwkeurig op, en informeren we bij onze lokale partners over de situatie ter plaatse.

Moet ik mij laten vaccineren/testen voor ik op reis vertrek? 

KrisKras kan geen niet-gevaccineerde deelnemers weigeren. We raden vaccinatie wel sterk aan voor ieders veiligheid en voor een vlot verloop van de reis. Als het land van bestemming vaccinatie of een negatieve test vereist, is dit uiteraard wel verplicht om mee te gaan op reis. De vereisten vind je hier per land terug.

Vaccinatie of een negatieve test bewijzen, gebeurt in de meeste gevallen via het Covid Safe Ticket (CST).  Meer info over het CST vind je hier. Dit CST is in sommige landen ook nog nodig voor bv. horecabezoek.
Voor sommige bestemmingen is het mogelijk dat je extra informatie moet doorgeven. Indien nodig, zal je reisbegeleider je hierover informeren en bij begeleiden.

Ben je niet gevaccineerd en de bestemming voert verplichte vaccinatie in nadat je ingeschreven bent? Dan zijn de annulatiekosten voor jouw rekening, tenzij je een geldige reden hebt voor de verzekering.

Ben je niet gevaccineerd en de bestemming vereist bewijs van een recente negatieve covid-test? Dan zal je zelf moeten instaan voor alle kosten hiervan (bv. test, transport naar testcentra). Tijdens de reis kunnen we geen aanpassingen doen aan het programma om met eventuele testmomenten rekening te houden.

Hou er rekening mee dat je mogelijk in quarantaine moet bij terugkeer als je niet gevaccineerd bent en uit een rode zone terugkeert. Meer info hierover vind je hier terug.

Wat als ik positief test kort voor de reis? 

Als je vlak voor de reis positief test op corona, kan je jammer genoeg niet mee op reis. Gelukkig zit bij je inschrijving een verzekering van Protections inbegrepen. Daardoor krijg je je reissom terugbetaald (mits medisch attest en uitgezonderd franchisekost).

Wat als ik in quarantaine moet net als mijn reis gaat vertrekken?

Als je voor vertrek in quarantaine moet wegens een mogelijke besmetting/hoogrisicocontact, komt de verzekeraar niet tussen. We vragen dus ook aan iedereen die op KrisKras-reis gaat om zich drie weken voor vertrek aan alle geldende richtlijnen te houden zodat het risico op besmetting of quarantaine minimaal is.

Is het veilig om met KrisKras op reis te gaan?

Op basis van richtlijnen van de jeugdwerkkoepel en van het WHO, hebben we maatregelen opgesteld om veiligheid en hygiëne zoveel mogelijk te kunnen garanderen op reis. Je reisbegeleider wordt hierover gebrieft en zal jou, indien nodig, ook op de hoogte stellen, onder andere op de vertrekvergadering.

Wij reizen uiteraard enkel naar landen met een positief reisadvies. Dat wil zeggen dat je door onze inbegrepen reisverzekering gedekt bent, mocht je ter plaatse toch ziek worden. Ook het covid-19 virus valt in deze omstandigheden onder de verzekeringsvoorwaarden voor ziekte. Op dat vlak zit je dus safe bij KrisKras.

Een reis boeken bij een reisorganisatie als KrisKras biedt bovendien in veel gevallen ook financieel meer bescherming dan als je zelf een reis samenstelt: vluchten, logementen,...worden dan niet altijd gecompenseerd. Bij KrisKras weet je zeker dat je bij annulatie je geld terugkrijgt. 

Moet ik het volledige reissaldo al betalen?

Bij inschrijving betaal je een voorschot van 30%. Het resterende bedrag betaal je ten laatste een maand voor vertrek. Als KrisKras de reis moet annuleren, krijg je dit bedrag uiteraard teruggestort.

Krijg ik mijn geld terug als KrisKras mijn reis annuleert?

Als je reis door de coronacrisis geannuleerd wordt, laten we je dit via mail weten. 
Bij annulatie van je reis krijg je binnen de 14 dagen een terugbetaling van je reeds betaalde saldo. Je loopt dus geen enkel financieel  risico als je een reis boekt bij KrisKras.

We volgen voor het annuleren van een reis de adviezen van de Belgische overheid en van het land van bestemming. Heb je de Belgische nationaliteit niet, dan kan het zijn dat voor jou andere reisadviezen gelden. Als je hierdoor als niet-Belg niet meekan op de reis, is een terugbetaling niet voorzien. 

In het voorjaar 2020 kon je na annulatie kiezen voor een omboeking of KrisKras-voucher.  Dit conform het Ministerieel Besluit zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op vrijdag 20 maart 2020. De regering voerde deze uitzonderlijke voucher-regeling in om de toeristische sector, die hard getroffen wordt in deze crisis, te beschermen. Wie zijn voucher een jaar na het ontvangen ervan nog niet gebruikt heeft, kan op verzoek via mail een terugbetaling krijgen.

Wat als tijdens de reis iemand besmet blijkt met covid-19?

  • Je reisbegeleider laat dit weten aan de verzekeraar Protections. Covid-19 wordt door onze verzekeraar erkend als ziekte. Ook zal hij/ zij het KrisKras kantoor op de hoogte brengen.
  • De besmette reiziger moet in quarantaine, conform de regels ter plaatse. KrisKras staat de reisbegeleider bij om een geschikte quarantaineplaats te vinden. De besmette reiziger brengt zijn familie en andere contacten op de hoogte.
  • De andere groepsleden worden aangeraden om een zelftest te doen. Indien deze negatief is, kunnen zij de reis verder zetten. Na de quarantaine kan de  besmette reiziger de groep opnieuw vervoegen.
  • Als de quarantaine langer duurt dan de voorziene duur van de reis komt de verzekering tussen voor extra hotelkosten (max 75€/nacht en tot max 600€/pp, conform artikel 13 in de verzekeringspolis)
  • Bovendien regelt en betaalt de maatschappij dan de terugreis van de verzekerde per lijnvliegtuig (economy class) of per trein 1e klasse.

Wie mag mee op reis?

  • Ingeschreven deelnemers en reisbegeleiders die tot 5 dagen voor vertrek geen symptomen van Covid-19 vertoonden (milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. )

Hoe zit het met de coronamaatregelen op de bestemming? 

Op reis volgen we altijd de lokale maatregelen die op de bestemming gelden. Iedere deelnemer zorgt dat hij/zij voldoende mondmaskers en handgel bij heeft indien dit nog van toepassing is op de bestemming. In veel gevallen is een CST ook verplicht om toegang te krijgen tot bepaalde locaties. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig informeren.

Indien je de regels niet volgt en je krijgt een boete, zijn de kosten voor eigen rekening.

Wat met kamerindeling / tentverdeling op reis?

  • KrisKras volgt de regels zoals die gelden in de regio die bezocht wordt in verband met grootte van de groep/mondmaskerplicht /social distancing en andere coronamaatregelen.
  • Wij kunnen géén aparte kamers/tenten voorzien indien dit niet verplicht wordt door het gastland.
  • Deelnemers die dat toch wensen kunnen dit enkel als deze beschikbaar zijn en mits betaling van de (meer)kost. (extra standplaats – kost extra kamer)

Kan ik mijn reis zelf annuleren als KrisKras hem nog niet geannuleerd heeft?

Een geboekte reis zelf kosteloos annuleren omwille van het coronavirus kan enkel in geval van negatief reisadvies door de FOD Buitenlandse Zaken: je vindt daarover alle actuele informatie op https://diplomatie.belgium.be/nl en afzonderlijke reisadviezen per bestemming op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

Binnen Europa kan je een geboekte reis kosteloos annuleren wanneer het reisadvies van Buitenlandse Zaken 2 weken voor vertrek nog steeds negatief is. Buiten Europa kan je kosteloos annuleren indien het reisadvies 4 weken voor vertrek negatief is.

Indien Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies geeft, gelden de annuleringsvoorwaarden die opgenomen zijn in de verzekeringspolis van Protections en het addendum hierop (inbegrepen in al onze reizen). Ook de Algemene en Bijzondere Voorwaarden van KrisKras zijn van toepasssing.

Jammer genoeg is tijdelijke/technische werkloosheid geen geldige reden om je reis te annuleren.

Passenger Locator Form invullen voor terugkeer

Momenteel zijn er geen maatregelen van kracht voor reizigers die terugkeren naar/aankomen in België. Je hoeft dus geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.

Meer info: https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form

Wij zijn bereikbaar!

We begrijpen het natuurlijk als je nog met vragen zit. 

We zijn bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag 

Het gaat duidelijk de goede richting uit, en we zijn blij dat we meer en meer bestemmingen opnieuw kunnen toevoegen aan ons programma.

Bedankt voor de ‘goeie moed’-berichtjes die we de voorbije twee jaar (!!) uit allerlei hoeken mochten ontvangen. Het doet deugd om te weten dat we ook in moeilijke tijden een warme KrisKras-familie blijven.

Reislustige groeten,

Het KrisKras-team