Corona en KrisKras reizen: recentste update

Corona en KrisKras reizen: recentste update

Een update over de impact die het Covid-19 coronavirus op jouw KrisKras-activiteiten heeft.

Reizen in 2021

Oooh wat kijken we ernaar uit om weer volop met jullie op reis te kunnen gaan!

We hebben al heel wat leuke plannen voor 2021. Gezien de situatie zijn die net iets anders dan anders, want een glazen bol...tja die heeft niemand.

In oktober kwamen een tiental voorjaarsreizen online op je vertrouwde KrisKras-site.
In november volgen een heel pak toffe weekends en daguitstappen.
Voor de zomerreizen is het nog even wachten, tot december.

Om het risico voor jullie zo laag mogelijk te houden hoef je momenteel geen voorschot te betalen voor je reis. Meer info over onze coronagaranties lees je hier.

Het land van de reis die ik geboekt heb heeft kleurcode groen! Gaat de reis nu zeker door?

Helaas kunnen we dat nog niet voor alle reizen met zekerheid zeggen. 
Voor groepsreizen gelden andere regels dan voor een individuele reis, waardoor sommige reizen naar landen met een groen reisadvies toch niet kunnen doorgaan. En jullie veiligheid primeert natuurlijk.

Elk land (en soms regio) heeft zijn eigen regels, die wij reis per reis uitpluizen om te kunnen beslissen of de reis kan doorgaan. Daarbij moeten we ook rekening houden met factoren als transport, accommodatie, activiteiten,…
Of soms worden vluchten geschrapt, ook al zijn de grenzen open. 

En de situatie verandert constant. Daardoor is het onmogelijk om een 100% garantie te geven voor het doorgaan van een specifieke reis.  

Wij volgen de situatie samen met onze buitenlandse partners op de voet.
We contacteren je persoonlijk over jouw reis van zodra we weten of die kan doorgaan of niet. 
Als je reis door corona geannuleerd moet worden, krijg je binnen de 14 dagen je reissaldo teruggestort.

We duimen even hard als jij!

Gaan de reizen op de site zeker door?

Reizen die we omwille van de coronacrisis moeten annuleren, worden van de site gehaald.
De reizen die online staan, maken volgens onze inschattingen een goede kans om te kunnen doorgaan.
We sturen dit constant bij. Hier vind je een overzicht van alle geplande reizen, weekends en daguitstappen.

Zoals steeds volgen wij het advies van officiële instanties zoals de WHO, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de FOD Buitenlandse Zaken nauwkeurig op, en informeren we bij onze lokale partners over de situatie ter plaatse.

Is het veilig om met KrisKras op reis te gaan?

Op basis van richtlijnen van de jeugdwerkkoepel en van het WHO, hebben we maatregelen opgesteld om veiligheid en hygiëne zoveel mogelijk te kunnen garanderen op reis. Je reisbegeleider wordt hierover gebrieft en zal jou ook op de hoogte stellen.

Dit houdt momenteel o.a. in dat de veiligheidsasfstand van 1.5 meter zoveel mogelijk gerespecteerd wordt. Waar dat niet mogelijk is, dragen we een mondmasker. Vergeet dus zeker je mondmasker(s) en handgel niet voor eigen gebruik!

Wij reizen uiteraard enkel naar landen met een positief reisadvies. Dat wil zeggen dat je door onze inbegrepen reisverzekering gedekt bent, mocht je ter plaatse toch ziek worden. Ook het covid-19 virus valt in deze omstandigheden onder de verzekeringsvoorwaarden voor ziekte. Op dat vlak zit je dus safe bij KrisKras.

Een reis boeken bij een reisorganisatie als KrisKras biedt bovendien in veel gevallen ook financieel meer bescherming dan als je zelf een reis samenstelt: vluchten, logementen,...worden dan niet altijd gecompenseerd. Bij KrisKras weet je zeker dat je bij annulatie door corona een voucher krijgt ter waarde van het reeds betaalde bedrag. 

Moet ik het volledige reissaldo al betalen?

Momenteel hoef je bij je inschrijving voor een reis nog niets te betalen. We laten het voorschot tijdelijk vallen in deze onzekere tijden. We zullen je via mail contacteren als er meer zekerheid is over je reis, met daarin ook informatie over de betaling. 
Als je reis op een latere datum toch geannuleerd wordt door corona, kan je erop rekenen dat je je reissom binnen de 14 dagen terugkrijgt.  

Terugbetaling bij annulatie van je reis

Als je reis door de coronacrisis geannuleerd wordt, laten we je dit via mail weten. 
De voorbije periode kon je na annulatie kiezen voor een omboeking of KrisKras-voucher.  Dit conform het Ministerieel Besluit zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op vrijdag 20 maart 2020. De regering voerde deze uitzonderlijke voucher-regeling in om de toeristische sector, die hard getroffen wordt in deze crisis, te beschermen.

Vanaf 1 juli wijzigt het beleid en zorgen wij bij een annulatie van je reis binnen de 14 dagen voor een terugbetaling van je reeds gestorte saldo.

Wat als tijdens de reis iemand besmet blijkt met covid-19?

 • Jouw reisbegeleider laat dit weten aan de verzekeraar Protections. Covid-19 wordt door onze verzekeraar erkend als ziekte.
 • De gehele groep moet in quarantaine (conform de regels ter plaatse).  KrisKras staat de reisbegeleider bij om een geschikte quarantaineplaats te vinden.
 • De rest van de reis wordt opgeschort tot het einde van de quarantaine.
 • Na de quarantaine kan de reis verder gezet worden.
 • Als de quarantaine langer duurt dan de voorziene duur van de reis komt de verzekering tussen voor extra hotelkosten (max 75€/nacht en tot max 600€/pp, conform artikel 13 in de verzekeringspolis)

Wie mag mee op reis?

 • Ingeschreven deelnemers en reisbegeleiders die niet tot 1 van de risicogroepen behoren. Risicogroepen zijn o.a. personen met diabetes, hartziektes, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is. Een uitgebreidere lijst vind je op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen . Raadpleeg bij twijfel de huisarts. Behoort iemand tot de risicogroep, dan heeft die een schriftelijke toestemming nodig van de huisarts om alsnog mee te kunnen op reis.
 • Ingeschreven deelnemers en reisbegeleiders die tot 5 dagen voor vertrek geen symptomen van Covid-19 vertoonden (milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. )
 • Ingeschreven deelnemers en reisbegeleiders die het document “toevoeging medische fiche” ingevuld en ondertekend hebben. Dit wordt je bezorgd door je reisbegeleider

Wat met kamerindeling / tentverdeling op reis?

 • KrisKras volgt de regels zoals die gelden in de regio die bezocht wordt in verband met  grootte van de groep/mondmaskerplicht / social distancing en andere coronamaatregelen.
 • Wij kunnen géén aparte kamers/tenten voorzien indien dit niet verplicht wordt door het gastland.
 • Deelnemers die dat toch wensen kunnen dit enkel als deze beschikbaar zijn en mits betaling van de (meer)kost. (extra standplaats – kost extra kamer)

KrisKras tegoedbon gebruiken

Heb je een KrisKras tegoedbon? Die is geldig tot 18 maanden na verzendingsdatum (zoals vermeld op de pdf).

Om hem te gebruiken vermeld je bij je inschrijving ‘coronavoucher’ in het opmerkingenveld én stuur je een mail naar boekhouding@kriskras.be met daarin je volledige naam en de geannuleerde reis waarvoor je ingeschreven was.

Wij zorgen ervoor dat het tegoed afgetrokken wordt van de prijs van je nieuwe reis.

Let op! De leeftijdsgrens van 30 jaar blijft behouden. Let er dus op dat je nog geen 31 jaar bent op dag dat de reis van jouw keuze vertrekt.

Kan ik mijn reis zelf annuleren als KrisKras hem nog niet geannuleerd heeft?

Een geboekte reis zelf kosteloos annuleren omwille van het coronavirus kan enkel in geval van negatief reisadvies door de FOD Buitenlandse Zaken: je vindt daarover alle actuele informatie op https://diplomatie.belgium.be/nl en afzonderlijke reisadviezen per bestemming op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

Binnen Europa kan je een geboekte reis kosteloos annuleren wanneer het reisadvies van Buitenlandse Zaken 2 weken voor vertrek nog steeds negatief is. Buiten Europa kan je kosteloos annuleren indien het reisadvies 4 weken voor vertrek negatief is.

Indien Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies geeft, gelden de annuleringsvoorwaarden die opgenomen zijn in de verzekeringspolis van Protections en het addendum hierop (inbegrepen in al onze reizen). Ook de Algemene en Bijzondere Voorwaarden van KrisKras zijn van toepasssing.

Jammer genoeg is tijdelijke/technische werkloosheid geen geldige reden om je reis te annuleren.

Passenger Locator Form invullen voor terugkeer

vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Alle leden + reisbegeleider van de groep moeten het formulier invullen (kan ook via smartphone) binnen 48 uur voor aankomst in België. Dit duurt maar een paar minuten.
Eenmaal voltooid, ontvang je een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat je het formulier correct hebt ingevuld

Je vindt het formulier hier: https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form

Je reisbegeleider zal je hier verder over informeren en begeleiden bij het invullen.

Wij blijven bereikbaar!

We begrijpen het natuurlijk als je nu met vragen zit. 

Wij blijven bereikbaar via mail op info@kriskras.be.
Elke dinsdag en donderdag zijn we ook telefonisch bereikbaar van 10u tot 16u op het nummer 09/221.08.05.

We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien. Bedankt voor je geduld!

We hopen met jullie mee dat deze situatie zo snel mogelijk onder controle is en dat we weer veilig de wereld kunnen gaan verkennen!

Bedankt ook voor de ‘goeie moed’-berichtjes die we de voorbije maanden uit allerlei hoeken mochten ontvangen. Het doet deugd om te weten dat we ook in moeilijke tijden een warme KrisKras-familie blijven.

Reislustige groeten,

Het KrisKras-team