Duurzame zomer: We Choose Reuse!

Duurzame zomer: We Choose Reuse!

Duurzaam op reis, dat is ook: slim gebruik maken van deeleconomie om je reisspullen aan te schaffen! Deze zomer gaan wij voor 'reuse', hergebruik. We geven we je een reeks tips mee om spullen te lenen, huren en tweedehands te kopen. 

KrisKras zet steeds bewust in op duurzaam reizen. We vertrekken vanuit de visie om op een verantwoorde en respectvolle manier het gastland te bezoeken. We tonen respect voor de 3 P's: People, Planet, Profit. We verliezen ook de P van 'Pleasure' niet uit het oog! Het thema duurzaamheid is heel breed en wordt steeds belangrijker in de hedendaagse maatschappij. Wist je dat jij zelfs  bij het voorbereiden op je reis ook je steentje kan bijdragen om duurzamer te reizen?

De outdoorwinkel leegkopen...of kan het ook anders?

Je kent het wel, je schrijft je in voor een avontuurlijke groepsreis bij KrisKras naar een nieuwe bestemming, en je hebt meteen een hele waslijst aan nieuwe spullen nodig. Je rijdt naar de outdoorwinkel voor een nieuwe warme slaapzak, een kampeerstoeltje, enzovoort. Je neemt deze mee op (een ongetwijfeld fantastische) reis, en daarna verdwijnen de spullen voor enkele jaren in de kast… Zonde, vind je ook niet?

Daarom laten we jou in dit artikel graag kennismaken met enkele alternatieven. Heb jij al eens overwogen om spullen te lenen, huren of tweedehands te kopen? Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van de deeleconomie. 

Waarom reisspullen hergebruiken?

In de meeste gevallen is spullen lenen, huren of tweedehands kopen beter voor je portemonnee. Tweedehands kan je veel dingen kopen voor de helft van de prijs of zelfs nog voordeliger. Indien je bepaalde spullen niet heel vaak gebruikt, is huren goedkoper dan kopen. En als je spullen kan lenen, is het vanzelfsprekend een goede deal voor jouw financiën!

Daarnaast zijn er nog verschillende praktische voordelen. Spullen die je huurt of leent moet je zelf niet bewaren. Geef toe, bij de meeste mensen zitten de kasten in huis al vol genoeg! Spullen huren heeft het extra voordeel dat je deze zelf niet moet onderhouden, wat vooral voor onderhoudsintensieve zaken zoals een wagen een enorm voordeel kan zijn. Spullen huren of lenen geeft jou ook de kans om deze uit te testen. Zo ben je zeker dat dit het juiste materiaal is dat jij eventueel wil aankopen, als je weet dat je dit nog vaak zal gebruiken in de toekomst.

Wanneer je spullen leent, huurt of tweedehands koopt, moeten deze spullen niet nieuw aangekocht worden. Dit betekent dus ook dat deze spullen niet meer geproduceerd moeten worden, vermits ze reeds bestaan. De productie van nieuwe spullen vergt zowel grondstoffen als energie, wat uiteraard gepaard gaat met een bepaalde milieu-impact. Voor sommige spullen gaat het om veel meer energie dan je misschien zou denken. Ook de omstandigheden waarin de mensen in de productieketen werken, zijn niet altijd zo goed als wij als consument verwachten. Zo hebben we allemaal wel eens horrorverhalen gehoord over sweatshops, grote fabrieken waar mensen onderbetaald en in slechte omstandigheden kleren produceren. Ondanks dat deze problematiek al jaren bekend is, is dit jammer genoeg nog steeds realiteit. Het vermijden van de consumptie (en dus ook productie) van nieuwe spullen, is dus enorm interessant op vlak van duurzaamheid en verlaagt je ecologische voetafdruk. Door spullen tweedehands te kopen geef je deze een tweede leven en verleng je zo hun levensduur.

Tips voor reuse

Hou de social media kanalen van KrisKras in de gaten voor regelmatige tips om meer in te zetten op lenen, huren of tweedehands voor je komende reis. Hieronder alvast enkele links die jullie op pad kunnen helpen.

Lenen

 • Peerby (website en app): via deze community leen en huur je spullen van mensen die in je buurt wonen
 • Vraag eens rond bij vrienden en familie
 • Plaats een post in de ‘KrisKras reizigers’ groep op Facebook

Huren 

 • AS Adventure: Verhuur van kampeerspullen (tenten, slaapzakken, trekkingrugzak…)
 • Decathlon: Verhuur van groot aanbod kampeer- en sportartikelen
 • kringverhuur.be
 • gearbooker.com: Verhuur van (en materiaal voor) camera’s, beamers,...

Tweedehands kopen

 • Decathlon: Beperkt tweedehands aanbod
 • Kringwinkel (winkels overal in België): zij komen op vraag ook jouw spullen ophalen als je ze zelf een tweede leven wilt geven; 
 • Vinted (website en app): online tweedehands shoppen was nog nooit zo gemakkelijk
 • Facebook  Marketplace (staat onderaan tussen Watch en Dating) !!! Wel oppassen voor scams als je er zelf iets op wilt verkopen
 • 2dehands.be
 • tweedehands.net
 • IKEA Tweedehandshoek : Beperkt tweedehands aanbod

Benieuwd naar meer?

Neem de tijd om even op avontuur te gaan naar enkele van de vele interessante en nuttige websites rond delen en huren die hier gebundeld worden (De Transformisten), verbazing verzekerd! 

Op Netflix staan enkele leuke documentaires die (direct of indirect) gerelateerd zijn aan dit thema. Zo is er de documentaire ‘The Minimalists: Less is Now’ en zijn er meerdere afleveringen van Marie Kondo die jou meer bewust laten nadenken over jouw consumptiepatroon en levenswijze. ‘The True Cost’ is een verhelderende documentaire die verschillende pijnpunten van de fast fashion industrie blootlegt.

Heb je “nieuwe” spullen nodig voor je volgende reis? Overweeg dan om deze te lenen, huren of tweedehands aan te kopen. Want Sharing is Caring!