Waterwijs op reis

Waterwijs op reis

8 tips voor duurzame waterkeuzes op reis van onze partner Join for Water!

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Je doucht bijvoorbeeld vaker of langer, verblijft in luxe accommodaties, maakt uitstapjes en het hotel verschoond je handdoeken en het beddengoed net iets vaker dan thuis Gouden regel:hoe luxer je verblijf, des te meer waterverbruik. Een tent heeft een aanzienlijk lager waterverbruik dan een hotel of vakantiehuis (die overigens gelijk op gaan! 

En ja, zelfs in populaire Europese bestemmingen kunnen watertekorten voorkomen. Wist je dat er in Spanje een ‘hotspot’ is? Zo noemen we gebieden waar veel water geconsumeerd wordt voor productieprocessen. Spaanse aardbeien komen hoofdzakelijk uit de buurt van het natuurgebied Coto Doñana. Voor het bevloeien van de aardbeienvelden worden er – vaak illegale – waterputten geboord. Doordat er zo veel grondwater wordt gebruikt, drogen bepaalde delen van het natuurgebied uit. Dit heeft gigantische gevolgen voor de flora en fauna in het gebied.

8 tips voor op reis

Om jou reis waterwijs te maken geven we je acht tips voor duurzame waterkeuzes tijdens je reis. Want van reizen genieten en water beschermen, zijn twee dingen die samengaan!

1. Kraanwater is cool: Ontdek de smaak van duurzaamheid en drink veilig kraanwater op je reisbestemming. Doe je huiswerk en onderzoek of kraanwater ook drinkwater is op je bestemming. 

2. Is dit niet het geval? Op steeds meer plekken in binnen- en buitenland is het heel normaal om je eigen beker te (laten) vullen. Soms krijg je zelfs korting als je je eigen beker meebrengt. Het gebruik van plastic waterflessen kan in sommige landen niet altijd worden vermeden, maar je kunt wel een grotere fles kopen om je eigen flesje bij te vullen. Als je plastic flessen gebruikt, gooi ze dan weg in een recyclebak of – als die er niet is – in de gewone afvalbak om zwerfafval te voorkomen. Niet voorhanden? Neem je afval mee tot je een manier vindt om het op de juiste manier weg te gooien.

3. Wees zuinig: geniet van je douche, maar maak hem kort. Draai de kraan als je je inzeept. Elke druppel telt!

4. Ondersteun duurzaam toerisme: door bijvoorbeeld meerdere dagen dezelfde handdoeken te gebruiken en je bedlinnen niet te vaak te laten verversen bespaar je veel water

5. Plan je een reis zonder Kriskras? Leer dan over de watercultuur door online informatie te vergaren over je bestemming.

6. Shop till you drop? Om katoen te telen en te importeren is er enorm veel water nodig. Wist je dat het maken van een jeansbroek bijvoorbeeld 8.000 liter water vereist? Door tijdens het shoppen op reis te kiezen voor bepaalde materialen als tencel, duurzame labels, tweedehands of gerecycleerde kledij en spullen kan je enorm veel water besparen. En het is nog hip ook!

7. Voedingsconsumptie heeft een enorme impact op de watervoetafdruk. Wist je dat 1 kg rundsvlees 15.000 liter water kost? Let er daarom op reis ook op dat je geen voedsel verspild en probeer eens met regelmaat vegetarisch te eten. Hier wat extra tips voor wie graag eens wat vaker vegetarisch eet!

8. Ga mee op KrisKras reis! Onze reisbegeleiders krijgen tijdens hun opleiding veel info mee over slim omgaan met water op reis. Zij kunnen je dus helpen om de juiste keuzes te maken. Sowieso houden we bij KrisKras rekening met (onder andere) watercultuur bij het kiezen van onze accomodaties en andere partners ter plaatse. En als kers op de taart gaat bij elke inschrijving 5 euro van het inschrijvingsgeld rechtstreeks naar de projecten van Join For Water. Op die manier dragen we allemaal ons kleine druppeltje bij tot een duurzame en rechtvaardige wereld.

Join For Water?

Join For Water garandeert water voor mens en natuur, vandaag én morgen. Dat doen zij in 9 landen, met verschillende partners. Zij zetten eveneens in op klimaatactie voor een watercyclus in evenwicht, en op milieubeheer voor bescherming van onze watervoorraden. In veel landen verbeteren ze de toegang tot en het beheer van drinkwater en sanitaire voorzieningen en maken water beschikbaar voor de productie van voedsel. Bewuste consumptie is in alle thema’s een belangrijk accent.

Wij wensen je een fijne, waterwijze reis toe!