Het recept van deze reis: met een kleine groep 11 dagen toeren op de eilanden van deze minder bekende parel van de Atlantische Oceaan, ver weg van het massatoerisme. Kaapverdië biedt een zonovergoten decor van uitnodigende stranden, grillige bergketens en diepe rivierkloven. Afgekruid met lekker eten, heerlijke Kaapverdische gastvrijheid en lokale belevenissen. We ontdekken twee Kaapverdische eilanden in het noorden: São Vicente en San Antonio. Het ene droog en bevreemdend magisch. Het andere eiland groener dan groen en tropisch.

Aan ongeloof grenzende schoonheid

Een paar honderd kilometer ten Westen van Senegal, ligt de verleidelijke archipel van de Kaapverdische eilanden. De bewoners zijn er hartelijk en de muziekcultuur bloeit er volop. Elk eiland heeft zijn eigen charme en aantrekkingskracht. Het landschap is divers: van ruwe vulkanen, weelderige valleien, dorre woestijnvlaktes tot een tropisch groene vegetatie. We verkennen twee eilanden die ons door hun specifieke eigenheid een heel verscheiden beeld van deze archipel geven.

São Vicente & Santo Antão

We starten onze tocht op São Vicente, dat voornamelijk uit dor woestijnlandschap bestaat. Niet alleen zangeres Cesaria Evora is hier thuis, de stad is een smeltkroes van nationaliteiten en heeft een aparte sfeer. We vinden er prachtige historische gebouwen en live muziek op talloze pleinen en in gezellige cafeetjes. 

Met de lokale veerboot bereiken we Santo Antão. De wisselende landschappen behoren tot de meest indrukwekkende ter wereld: ruige bergkammen, weelderige groene valleien, ontelbare plantages waar tropische vruchten en koffie geteeld worden. Hier maken we enkele prachtige dagtochten en genieten we ’s avonds van een glas grogue, de lokaal gestookte rum. 

Actieve natuurreis 

Tijdens deze reis overbruggen we veel afstanden te voet. Verwacht je dus aan een actief programma met wandelingen variërend van 3 tot 6 uur stappen met af en toe een steile beklimming of afdaling.

Sowieso brengen we ook een bezoek aan authentieke dorpen, proeven we van de lokale keuken, genieten we van de golven en de zee… 

Go local

Tijdens deze reis zetten we alles op alles om ons volledig onder te dompelen in de lokale cultuur. Je zal bij de lokale bevolking aan tafel schuiven, ontdekken waar de Kaapverdiërs hun kookkunsten vandaan halen en welke muziek en dans het ritme van dit eiland bepalen. Kaapverdische gidsen tonen ons de allermooiste plekken. Een buitengewoon authentiek avontuur dus! 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

landen in het paradijs: São Vicente

’s Morgens vliegen we vanuit Brussel naar São Vicente. Dit is veruit het droogste eiland van de archipel en de dorre vegetatie maakt van het binnenland een woestijnlandschap. We overnachten in het havenstadje Mindelo, hét centrum van de Kaapverdische muziek en de plaats waar zangeres Cesaria Evora haar carrière begon. Mindelo wordt terecht de mooiste en tevens de culturele metropool van de archipel genoemd.

We nestelen ons in een kleinschalig logement, de ideale uitvalsbasis voor de komende drie dagen. In de late namiddag gaan we al op eerste verkenning doorheen de stad. We dwalen door het kleurrijke havenkwartier, de vismarkt, langs sfeervolle pleinen en cafeetjes en bewonderen de architectuur. ’s Avonds zoeken we een leuk restaurant uit.

dag
02

off the beaten track

Na een stevig ontbijt neemt een lokale Kaapverdische gids ons mee op sleeptouw. Tijdens deze wandeling verkennen we het voormalige red light district van de stad. Verrassend in vele opzichten. We voelen veel artistieke vibes hangen in deze buurt. We bezoeken enkele sociale en artistieke projecten. We snuiven de Kaapverdische gastvrijheid op, leren bij over Mindelo’s geschiedenis en maken kennis met locals. 

Mindelo is de ideale plaats voor een gezellige avond in een van de vele bars met live muziek. We verwennen onszelf met een uitgebreide maaltijd van verse vis en kreeft en toasten met een glaasje grogue of ponche. Schol!

dag
03

hike in een maanlandschap

’s Morgens trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we voor een pittige wandeling. Nabij het vissersdorp Calhau ligt een uitgedoofde vulkaankrater, de Viana-krater, van zo’n 150 meter hoog. Als het mooi en helder weer is kunnen we genieten van een prachtig vergezicht. Met een beetje geluk zien we dan de naburige eilanden Santa Luzia en São Nicolau liggen.

Reken op een 15-tal kilometer wandelen. Daarna staat een lekker middagmaal op de planning en kunnen we zwemmen.

dag
04
05

benenwerk in tropische sferen op Santo Antão

We nemen de veerboot naar Santo Antão. De overtocht is een beleving op zich en de uitgelezen kans om dolfijnen te zien. We overnachten hier de komende dagen op twee wondermooie plekken. Het eerste guesthouse is gelegen in het Noorden van het eiland met uitzicht op de bergen. De tweede bed en breakfast ligt iets meer Oostelijk, vlakbij de zee. Beide logementen ademen exotische Kaapverdische vibes uit. 

Volgens velen is Santo Antão het mooiste van alle Kaapverdische eilanden en hét wandeleiland bij uitstek. Het ruige gebergte en de groene valleien zorgen voor een heel afwisselende fauna en flora op dit eiland. Gekartelde bergpieken tot bijna 2000 meter kleuren het eiland. De berghellingen met aangelegde terrassen en rivierbeddingen hebben een vruchtbare bodem. 

De eerste dag gaan we alleen op verkenning. Onze guesthouse, gerund door locals, ademt rust uit. Dus daar laten we ’s avonds ook onze benen even letterlijk rusten. We slapen als een roos.

dag
06

culinaire superlatieven in de bergen

Opstaan! Want we trekken naar een klein bergdorp in de vallei van Ribeira da Torre waar onze kookworkshop plaatsvindt. We bereiden cachupa, een typisch streekgerecht, op het vuur bij locals thuis. Lokaler kan niet. Wat ooit een maaltijd voor de armen was, is uitgegroeid tot een van de bekendste lokale Kaapverdische gerechten. Een stoofpot van maïs, bonen, cassave, zoete aardappel, vis en/of vlees, op smaak gemaakt met diversen kruiden.

Terwijl onze cachupa pruttelt op het vuur, wandelen wij naar het dorp Xôxô en de nabijgelegen prachtige waterval. Na twee à drie uren hiken, rommelen onze magen al volop. Voeten onder tafel en smullen maar…

dag
07

paradijselijk groene wandeling

Vandaag neemt onze gids ons mee naar het groenste deel van het eiland, de Paúl Valley. Er staat een stevige wandeling op de planning. We wandelen een vijftal uur langs suikerrietvelden, palmbossen en velden waar koffie, bananen, mango en papaja geteeld worden. We ontdekken verborgen valleien, watervallen, volgen bergpaden en rusten uit in kleine bergdorpen. Ook onze lunch eten we bij mensen thuis. Hier en daar passeren we traditionele huizen met daken van riet en een ezel bepakt met lokale producten. Opnieuw een dag waarop we beseffen: Kaapverdië is het paradijs op aarde!

dag
08

Meer van dat!

Omdat deze omgeving zo sprookjesachtig mooi is, breien we vandaag nog een vervolg aan ons wandelavontuur.

Op de planning staat een waanzinnig mooie hike Pinhão-Sinagoga. Tijdens deze wandeling vertrekken we op een hoogte van 600 meter en hiken we langsheen authentieke dorpjes, beekjes. Nadien hebben de we kans om Sinagoga te bezoeken en in de natuurlijke zwempoelen te dobberen. 

dag
09

authentieke strandbaai

We varen met de ferry terug naar São Vicente. Onze slaapplek ligt deze keer niet in Mindelo, maar iets verderop in een kleine baai waar de tijd precies bleef stilstaan.

São Pedro telt een kleine duizend inwoners en ligt verscholen achter vulkanische rotsen en is een uitgelezen authentieke plek om uit te rusten na het benenwerk van gisteren. Helderblauw water en een goudgeel zandstrand? Check! Wie het toch nog iets actiever wil, kan snorkelen of windsurfen en de echte wandelfanaten kunnen hiken naar de vuurtoren Don Amelia. Voor ieder wat wils dus.

dag
10

beach clean up en traditioneel handwerk

We rijden vanuit Mindelo naar de kust, richting Norte de Baía. Onderweg nemen we de tijd om te stoppen bij een adembenemend panorama op de hoogste berg van Sao Vicente: Monte Verde.

Langs de kust trekken we zelf onze handschoenen aan en maken we het eiland blij met onze beach clean up. Onze gids vertelt intussen dat het meeste afval (zoals visnetten, plastic…) niet van Kaapverdië zelf komt maar van veel verder weg… Als de zakken gevuld zijn rijden we naar Salamansa. Daar brengen we een bezoek aan de Simili studio. Hier zien we hoe het strandafval, onder meer visnetten, worden omgevormd tot prachtig traditioneel handwerk. Een lokale gids neemt ons mee naar het echte dorpsleven van Salamansa. Vooraleer we terugrijden naar Mindelo, schuiven we onze voeten onder tafel en genieten we van alweer een heerlijke maaltijd.

dag
11

onvergetelijke ervaringen

Een laatste souvenir scoren en dan richting luchthaven… want vandaag is jammer genoeg het moment aangebroken om afscheid te nemen van deze wondermooie eilanden. Onze vakantie is werkelijk voorbijgevlogen. We genieten volop na en wie weet plannen we samen al een eerste reünie of een volgende trip?

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – São Vicente (heen en terug)
 • alle overnachtingen (lokale B&B en guesthouses)
 • vervoer ter plaatse
 • gegidste stadswandeling Mindelo
 • gegidste hikes in Paúl’s Valley en Pinhao - Sinagoga
 • kookworkshop
 • 4 x lunch (tijdens gegidste wandeltochten)
 • bezoek Salamansa, beach clean-up met gids, transport en lunch
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele activiteiten
 • luchthavenveiligheidstaks (ca. € 30,84)
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actieve wandelvakantie met af en toe een steile beklimming of afdaling, wandelingen variërend van 3 tot 6 uur stappen. De afdalingen en beklimmingen zijn soms steil, een goeie conditie is een must. 

Bij de meer uitdagende wandelingen is er naast onze reisbegeleider ook een lokale Kaapverdische gids aanwezig. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 49 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT (nog min. 6 maanden geldig vanaf de datum van aankomst)
Praktisch

We kiezen er bewust voor om geen ‘eilandenrush’ te doen en nemen dus geen binnenlandse vluchten. We gaan voor slow travel en nemen de tijd om een selectie van de eilandenarchipel te ontdekken. 

KrisKras kiest ervoor om niet aan de kust met de befaamde zeeschildpadden te zwemmen. Dit om de populatie en het evenwicht niet te verstoren. Toeristen komen vaak te dichtbij en voederen de schildpadden. Dit zorgt voor problemen in hun eetpatronen, migratieroutes en voortplanting.


Onze voorwaarden