Cultuurliefhebbers kunnen er de meest fantastische bouwwerken en musea bezoeken. Zelfs in het gewone straatbeeld is kunst een vertrouwd gegeven. Fervente shoppers vinden zeker hun gading in de vele exclusieve en excentrieke boetieks. Levensgenieters kunnen zich uitleven in de trendy bars en authentieke restaurants. Zonnekloppers en sportievelingen kunnen naar het strand of naar de bergen.

Zijn een of meerdere omschrijvingen op jou van toepassing? Lees dan verder en kom naar Barcelona, de hoofdstad van Catalunya, een autonome regio in Spanje met een eigen taal en een onmiskenbare identiteit.

Een stad vol inspiratie

Zou het toeval zijn dat Barcelona zoveel kunstenaars van wereldformaat heeft voortgebracht? Om er maar enkele te noemen: Picasso, Gaudi en Miró. Vele van hun kunstwerken zijn er te bezichtigen en te bewonderen.

Een stad om actief te verkennen

Het leven in Barcelona is aangenaam levendig maar niet hectisch druk. We kunnen de meeste van onze activiteiten dan ook te voet of met de fiets doen. Zo heb je voldoende tijd om alle indrukken te absorberen en op eigen tempo te genieten van alle bezienswaardigheden.

Een stad om te genieten

Barcelona wordt in één adem genoemd met Londen, Parijs en Berlijn. Allemaal hebben ze een bruisend nachtleven, maar het mediterrane klimaat in Barcelona is een extra troef. Wat zegt je het proeven van verschillende tapas, genietend op een terras onder de warme gloed van de avondzon? De Catalaanse keuken behoort tot de beste van Spanje.

En niet voor niets is de Spaanse ‘fiesta’ een begrip waarvan iedereen al gehoord heeft…

dag
01

flaneren op de Ramblas

We vliegen van Brussel naar Barcelona. Na een korte opfrissing in ons hostel trekken we er meteen op uit voor een eerste kennismaking. De beroemde Ramblas vormt onze leidraad. Deze drukke en gezellige boulevard verbindt de haven - waar het standbeeld van Columbus staat - met Plaça Catalunya. ‘Rambla’ is een Arabisch woord dat ‘rivierbedding’ betekent; vorige eeuw stroomde hier inderdaad nog een riviertje. 

Enkele interessante plaatsen waar we zeker halt zullen houden, zijn onder meer: de overdekte markt Mercat de la Boqueria, het Wassenbeeldenmuseum (museu de Cera), Casa Bruno Quadros en het erotica-museum. 

Onderweg worden we geconfronteerd met het hoge kunstgehalte van de stad. We lopen letterlijk op de grondschildering van Miró, een van Barcelona’s bekendste kunstenaars, op de Plaça de Boqueria. 

’s Avonds laten we ons inspireren door ‘Barcelona-by-night’.

dag
02

het historische hart van Barcelona

Vandaag verkennen we de oude stad, la Ciutat Vella. We starten in de ‘Barri Gotic’, de gotische wijk. Het is duidelijk waaraan deze wijk haar aantrekkingskracht te danken heeft: een wirwar van smalle, gezellige straatjes waar alleen voetgangers toegelaten zijn. Het is een geslaagde mix van originele boetieks, traditionele zaken en restaurants. De Catedral de la Seu en de vele kerken en paleizen verlenen deze wijk een nog grotere grandeur.

Daarna bezoeken we in de wijk la Ribera, in het meest oostelijke gedeelte van la Ciutat Vella, het Picasso museum. Dit museum is prachtig gelegen in een indrukwekkende straat: de Carrer de Montcada. Het is omringd door wat vroeger paleizen waren, die nu dienst doen als museum, bodega, galerij of winkel. En niet alleen de locatie is bewonderenswaardig. Met een oeuvre van 3600 kunstwerken bestrijkt het Picasso museum alle verschillende periodes van de beroemde kunstenaar. Een absolute must!

Zeker ook een bezoekje waard: Barrio Chino of de rosse buurt, en Plaça Reial. Dit is een van de levendigste centra van Barcelona, te bereiken via een korte, brede gang met arcaden. In het midden staat een mooie fontein en de straatlantaarns zijn ontworpen door Gaudi. Ondergronds kan je de restanten bezoeken van de Romeinse Barino. 

We sluiten de dag af in een gezellig restaurantje aan de haven.

dag
03

in de voetsporen van Gaudi

De verschillende paviljoenen van het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ontworpen door architect Domènech i Montaner, zijn door onderaardse gangen met elkaar verbonden. 

In de verte kunnen we de onafgewerkte Sagrada Familia van Gaudi al zien oprijzen. De start voor dit ontzagwekkende bouwwerk werd gegeven in 1882, maar het einde is nog lang niet in zicht. De afwerking hangt af van donaties en entreegelden, vandaar dat de bouw blijft duren. Gaudi, overleden in 1926, zal dus nooit het eindresultaat aanschouwen. Hij blijft in de buurt, want hij ligt er begraven in de crypte. Diegenen die de zware klim naar boven trotseren worden beloond met een spectaculair uitzicht. 

We vervolgen onze tocht langs Casa Amatller, ontworpen door Puig; Casa Batllo en la Pedrera, beide van de hand van Gaudi, en tal van andere fraaie huizen.

’s Avonds staat een traditionele paella op het menu.

dag
04

musea & parken

Vandaag hebben we een druk, maar boeiend programma. We starten de dag met een ochtendwandeling in Park Güell, nog een onafgewerkte Gaudi creatie. Het Palau Güell werd in 1987 toegevoegd aan de lijst van werelderfgoedsites van UNESCO. Daarna brengen we een bezoek aan het Gaudi museum. 

We nemen de bus richting Parc de la Ciutadella. Daar kunnen we de Arc de Triomphe en het café-restaurant Castell dels Tres Dragons (nu het zoölogisch museum) bewonderen. De liefhebbenr kunnen het Hivernacle, het geologisch museum en het Museum voor Moderne Kunst bezoeken.  Tenslotte kunnen we nog wat genieten van de rust aan een monumentale fontein, waar ook Gaudi aan meewerkte. 

dag
05

genieten op hoogte

We maken een daguitstap naar het klooster van Montserrat. Wat dit klooster zo bijzonder maakt, is zijn ligging op 725 m hoogte. Montserrat is een geweldig bergmassief dat maar liefst 1236 m boven de zeespiegel uitsteekt. Breng je camera mee, want dit wordt een onvergetelijke wandeling!

dag
06

op de pedalen

We springen op de fiets en laten ons gidsen om een andere kant van Barcelona te leren kennen. Als het weer het toelaat, kunnen we op een terrasje genieten van verse vis en Catalaanse wijn. 

Op de Montjuïc werd in 1929 de tweede wereldtentoonstelling georganiseerd. De verschillende paviljoenen kregen vandaag een andere invulling. Zo zijn onder meer het Palau Nacional (het museum voor Catalaanse Kunst) en Mies van der Rohe er nu ondergebracht. Fans van Joan Miró kunnen hun hart ophalen aan het Fundacio Miro, vooraleer we met z’n allen een kijkje gaan nemen in het Olympisch dorp. 

Tegen de avond zakken we af naar Port Olympic, een levendige uitgaansbuurt met sfeervolle restaurantjes, cafés en bars, en duiken daar de nachtelijke uren in.

dag
07

adiós

Voor vandaag hebben we  geen activiteiten gepland. Je kiest zelf hoe je jouw vrije tijd invult vooraleer je deze wonderlijke stad vaarwel zegt. Het vliegtuig brengt ons weer veilig terug naar Brussel.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Barcelona (h/t)
 • luchthaventaksen
 • transfer luchthaven-hostel (h/t)
 • alle overnachtingen (hostel)
 • verblijfstaksen
 • Carte Barcelona (openbaar vervoer voor 5d + kortingen musea)
 • begeleide fietstocht
 • uitstap naar Montserrat (transport h/t en toegang museum)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • overig transport ter plaatse
 • persoonlijke uitgaven (zoals cafébezoek, souvenirs,...)
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen en fietstocht

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 23 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden