De zachte wind doet de golven rimpelen en laat de geur van cappuccino en espresso rond het helderblauwe water opstijgen. Dit kan alleen maar over het Gardameer gaan. Met 370 km² is dit het grootste meer van Italië, gelegen in het noorden van het land tussen Trento, Brescia en Verona.

Mediterrane droom

Hier hoef je niet te kiezen: zowel bergen als strand omringen dit diepblauwe meer. De rotsachtige westkust waarvan de wanden loodrecht uit het water lijken te rijzen vormt een prachtig contrast met de glooiende overzijde waar cipressen, citroenbomen en oleanders het mediterrane landschap bepalen. Vanop de Monte Baldo hebben we een ongeëvenaard uitzicht over het meer, en de wandeling naar de top leidt ons door ongerepte natuurpracht. Kerken, paleizen, pleinen… we wanen ons in een openluchtmuseum wanneer we de dorpen en stadjes aan de rand van Gardameer verkennen. Het schiereiland Sirmione, met eeuwenoud kuuroord en majestueuze Romeinse waterburcht is maar één van de vele hoogtepunten. We bezoeken het schitterende Verona, stad van ’s werelds beroemdste geliefden, met haar indrukwekkende amfitheater. Om het vakantiegevoel helemaal af te maken zijn er de sfeervolle terrassen, Italiaanse gelato om je vingers bij af te likken en de plaatselijke wijnsoorten. 

 

Slow travel

We beperken ons tot drie overnachtingsplaatsen, zodat we op een rustig tempo kunnen genieten van deze trotse regio die al in de Romeinse tijd een magische aantrekkingskracht uitoefende op reizigers en levensgenieters. Verplaatsingen doen we met de minibus. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

op weg

In de vroege ochtend vertrekken we naar la bella Italia met de minibus. We doorkruisen België en Duitsland en overnachten in Oostenrijk. 

dag
02

citrusgeuren in Limone

We rijden verder naar onze eindbestemming: het Italiaanse Gardameer. Tegen de middag komen we aan in de jeugdherberg van Riva, onze eerste Italiaanse overnachtingsplaats. Hier brengen we 4 nachten van onze vakantie door. 

Vanuit Riva, het meest noordelijk gelegen stadje, beginnen we aan onze ontdekkingstocht van het Gardameer. Een kopje Italiaanse koffie op een gezellig terras met zicht op het meer brengt ons meteen in vakantiestemming. 

In de namiddag rijden we naar Limone. De terrasvormige bouwwerken op de berghellingen springen meteen in het oog als je het mooie traditionele dorpje binnenrijdt. Dit zijn de bekende citroentuinen die tijdens de zomermaanden dagelijks duizenden toeristen lokken. Buiten het seizoen is dit schilderachtige dorpje vrijwel verlaten. 

dag
03

Ontdekking per fiets

In de voormiddag ontdekken we de bezienswaardigheden in Riva zoals de Bastione, een Venetiaanse vesting, de Chiesa dell’Inviolata, een barokkerk en het Palazzo Municipale, het raadshuis. Hier zien we ook één van de vele burchten die het Gardameer rijk is: de Rocca. 

In de namiddag maken we een fietstocht rond het Lago di Ledro, het kleinere en minder toeristische broertje van het Gardameer. Vroeger was dit alleen een bergmeer, nu wordt het ook gebruikt om hydro-elektrische energie op te wekken. De route loopt door sfeervolle kleine gehuchtjes en is tamelijk licht en kort. Zo rest ons voldoende tijd om te stoppen voor een frisse duik.

dag
04

Picknick langs het meer

Liefhebbers beginnen de dag met een kopje koffie, letterlijk én figuurlijk. In een plaatselijke koffiebranderij kunnen we een rondleiding volgen en leren we bij over het productieproces van de koffie: van boon tot de heerlijke koffie in je kopje. Daarna krijgen we de kans om de diverse koffies te proeven.

Gewapend met een picknick trekken we rond de middag naar het Lago di Tenno. In dit rustig en idyllisch decor maken we een korte wandeling rond het meer. Achteraf zoeken we verfrissing in het azuurblauwe water. ‘s Avonds keren we  terug naar Riva om te genieten van een lekker avondmaal op een van de terrasjes.

dag
05

wandelen in de botanische tuin van Europa

Na een verkwikkende nachtrust bereiden we ons lunchpakket. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan voor een stevige dagtocht van ongeveer 17 kilometer. In Malcesine nemen we de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo, de tweede hoogste berg van de streek. Bij het zien van het magistrale uitzicht over het meer en de omliggende stadjes, is de bewondering groot. Dit beeld vergeten we nooit meer! Na deze prachtige wandeling keren we terug naar Malcesine waar we op een terrasje nagenieten. Daarna slenteren we door de smalle straten van dit bekoorlijke stadje op zoek naar een gezellig restaurant. 

We slapen nog een laatste nachtje in de jeugdherberg van Riva. 

dag
06

watervallen & dolce far niente

We pakken in en zetten koers richting onze overnachtingsplaats voor de laatste dagen.  Onderweg stoppen we aan het Parco delle Cascate in Molina, waar het leuk wandelen is langs de verschillende watervallen. 

In de namiddag rijden we verder naar Cavriana, 20 minuutjes ten Zuiden van het Gardameer. Hier installeren we ons in een vakantiehuisje voor de rest van onze vakantie. Na de afgelopen goed gevulde dagen is het tijd om even te relaxen.  

Toch zin in nog een uitstapje? Het oude centrum van Lazise is volledig ommuurd. Niet alleen de stadsmuur, maar ook de kantelen en stadspoorten zijn nog in tact. Ook het kasteel en de Venetiaanse haven zijn een bezoek waard.  

dag
07

oh Romeo, Romeo!

Slechts een uurtje verwijderd ligt de prachtige stad Verona. Sinds 2000 staat deze stad op de UNESCO-lijst van werelderfgoed, een daguitstap hier naartoe mag dus niet ontbreken. 

Het Romeinse amfitheater, de basiliek van San Zeno, het Bra-plein, de gotische kerk van Sint-Anastasia, de Torre dei Lamberti, … Weldra kennen we al hun geheimen.  

We wanen ons meer dan 400 jaar terug in de tijd wanneer we de ‘Casa di Giulietta’ bezoeken. Wie zoekt haar Romeo of zijn Julia om dit prachtige liefdesverhaal na te spelen op het wereldbefaamde balkon? 

dag
08

eeuwenoude cultuur

Vandaag worden we ondergedompeld in de voormalige Romeinse nederzetting Sirmio, nu Sirmione genoemd. Nog voor we dit stadje betreden, is het duidelijk dat dit een dag vol eeuwenoude cultuur wordt. Er is maar één manier om dit schiereiland te betreden: via de ophaalbrug die alleen voor voetgangers toegankelijk is. Meteen rijst de indrukwekkende 700 jaar oude waterburcht van de Scaligeri omhoog. We maken een wandeling door dit schilderachtige maar toeristische dorpje. Zo passeren we trekpleisters als de Santa Maria Maggiore kerk, de Grotte di Catullo en de Fonte Boiola, een zwavelbron die 19 meter diep ontspringt. De Fonte Boiola gaf Sirmione naam en faam als kuuroord.

We bezoeken ook Desenzano. Met haar 25 000 inwoners is dit de grootste stad aan het Gardameer. Een van de mooiste bezienswaardigheden hier, is de nog niet zo lang geleden blootgelegde Romeinse villa met schitterende mozaïekvloeren. Maken we samen de wandeling tot bovenaan het kasteel? Het uitzicht is de inspanning meer dan waard. 

Bij zonsondergang zakken niet alleen vissers, maar ook veel verliefde stellen af naar de oude haven. De kroegen zitten dan barstensvol. Het belooft een gezellige avond te worden! 

dag
09

Genieten op z’n Italiaans!

Onze laatste dag is aangebroken. Wie heeft er zin om naar de markt te gaan in het nabij gelegen Pesschiera? Hier kunnen we ongetwijfeld allerlei lekkers kopen voor een smakelijke lunch. 

Na al onze uitstappen en indrukken tot hiertoe, is het tijd om even tot rust te komen in onze mooie verblijfplaats. Of zoeken we een terras om een lekker Italiaans ijsje te eten? Liefhebbers kunnen in de omgeving enkele lokale wijnboeren opzoeken om te gaan proeven en enkele souvenirs te scoren voor het thuisfront. 

Deze laatste avond trakteren we onszelf op een gezellig terrasje in Borghetto, een idyllisch middeleeuws dorpje. Met een goed glas wijn in de hand praten we na over de fantastische voorbije vakantie. 

dag
10

ciao ciao!

Na een laatste nacht op Italiaanse bodem, beginnen we vroeg in de ochtend aan de terugreis naar België. Hopelijk brengen we de Italiaanse warmte mee! 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • alle overnachtingen (5 x jeugdherberg inclusief ontbijt, 4x vakantiehuis exclusief ontbijt)
 • ticket kabelbaan Malcesine-Monte Baldo
 • huur fiets (halve dag)
 • toegang watervallen Parco delle Cascate
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

matig actief: meerdere stadswandelingen en 1 dagtocht waarvoor een basisconditie vereist is, 1 fietstocht (halve dag)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden