De zachte wind doet de golven rimpelen en laat de geur van cappuccino en espresso rond het helderblauwe water opstijgen. Dit kan alleen maar over het Gardameer gaan. Met 370 km² is dit het grootste meer van Italië, gelegen in het noorden van het land tussen Trento, Brescia en Verona.

Mediterrane droom

Hier hoef je niet te kiezen: zowel de bergen als het strand omringen dit diepblauwe meer. De rotsachtige westkust waarvan de wanden loodrecht uit het water lijken te rijzen vormt een prachtig contrast met de glooiende overzijde waar cipressen, citroenbomen en oleanders het mediterrane landschap bepalen. Vanop de Monte Baldo hebben we een ongeëvenaard uitzicht over het meer, en de wandeling naar de top leidt ons door ongerepte natuurpracht. Kerken, paleizen, pleinen… we wanen ons in een openluchtmuseum wanneer we de dorpen en stadjes aan de rand van Gardameer verkennen. Het schiereiland Sirmione, met eeuwenoud kuuroord en majestueuze Romeinse waterburcht is maar één van de vele hoogtepunten.

We bezoeken het schitterende Venetië én Verona, stad van ’s werelds beroemdste geliefden, met haar indrukwekkende amfitheater. Om het vakantiegevoel helemaal af te maken zijn er de sfeervolle terassen, Italiaanse gelato om je vingers bij af te likken, de plaatselijke wijnsoorten en een culinaire traditie om stil van te worden.

Slow travel

We beperken ons tot drie overnachtingsplaatsen, zodat we niet teveel tijd doorbrengen in de minibus maar des te meer kunnen genieten van deze trotse regio die al in de Romeinse tijd een magische aantrekkingskracht uitoefende op reizigers en levensgenieters.

Je hoeft geen geoefende wandelaar te zijn om de wandelingen in het programma aan te kunnen, maar een goede basisconditie komt van pas. Voor de wandeltochten heb je alleen een degelijke dagrugzak en een paar stevige stapschoenen nodig.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

op weg

In de vroege ochtend laden we de minibus. We doorkruisen België en Duitsland en we overnachten in de buurt van de Oostenrijkse grens.

dag
02

citrusgeuren in Limone

We rijden  verder naar onze eindbestemming: het Italiaanse Gardameer.  Tegen de middag komen we aan in de jeugdherberg van Riva, onze eerste overnachtingsplaats. Hier brengen we 3 nachten van onze vakantie door.

Vanuit Riva, het meest noordelijk gelegen stadje, beginnen we aan onze ontdekkingstocht van het Gardameer. Een kopje Italiaanse koffie op een gezellig terras met zicht op het meer brengt ons meteen in vakantiestemming.

In de namiddag rijden we naar Limone. De terrasvormige bouwwerken op de berghellingen springen meteen in het oog als je het mooie traditionele dorpje binnenrijdt. Dit zijn de bekende citroentuinen die tijdens de zomermaanden dagelijks duizenden toeristen lokken. Buiten het seizoen is dit schilderachtige dorpje vrijwel verlaten.

dag
03

picknick langs het meer

In de voormiddag ontdekken we de bezienswaardigheden in Riva zoals de Bastione, een Venetiaanse vesting, de Chiesa dell’Inviolata, een barokkerk en het Palazzo Municipale, het raadshuis. Hier zien we ook één van de vele burchten die het Gardameer rijk is: de Rocca. 

Gewapend met een picknick trekken we rond de middag naar het Lago di Tenno. In dit rustig en idyllisch decor maken we een korte wandeling rond het meer. Achteraf zoeken we verfrissing in het azuurblauwe water. s' Avonds keren we  terug naar Riva om te genieten van een lekker avondmaal op een van de terrasjes of zetten we onze culinaire zoektocht doorheen Italië verder? Het Gardameer staat gekend om zijn strada del Vino – de wijnweg die in het noorden begint. Er kan bij meer dan 40 wijnboeren wijn worden geproefd en gekocht. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar het productieproces. 

dag
04

ontdekking per fiets

We beginnen de dag met een kopje koffie, letterlijk én figuurlijk. In een plaatselijke koffiebranderij krijgen we een rondleiding en vernemen we vanalles over het productieproces van de koffie: van boon tot de heerlijke koffie in je kopje. Daarna krijgen we de gelegenheid om de diverse koffies te proeven.

In de namiddag maken we een fietstocht rond het lago di Ledro, het kleinere en minder toeristische broertje van het Gardameer. Vroeger was dit alleen een bergmeer, nu wordt het ook gebruikt om hydro-elektrische energie op te wekken. De route loopt door sfeervolle kleine gehuchtjes en is tamelijk licht en kort, ongeveer 25 kilometer. Zo rest ons voldoende tijd om te stoppen voor een frisse duik.

dag
05
06

Oh Romeo, Romeo!

Na het ontbijt nemen we even afscheid van het Gardameer en rijden we naar Verona. Sinds 2000 staat deze stad op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.

Het Romeinse amfitheater, de basiliek van San Zeno, het Bra-plein, de gotische kerk van Sint-Anastasia, de Torre dei Lamberti, … Weldra kennen we al hun geheimen.

We wanen ons meer dan 400 jaar terug in de tijd als we de ‘Casa di Giulietta’ bezoeken. Wie zoekt haar Romeo of zijn Julia om dit prachtige liefdesverhaal na te spelen op het wereldbefaamde balkon? We voorzien ook wat vrije tijd zodat je op eigen houtje deze prachtige stad verder kan verkennen.  Is je culturele honger al gestild? Dan kan je in de voetgangerszone gezellig winkelen.

We overnachten 2 keer in een B&B in Verona.

dag
07

watervallen & dolce far niente

We pakken in en zetten koers richting het Gardameer.  Onderweg stoppen we aan het Parco delle Cascate in Molina, waar het leuk wandelen is langs de verschillende watervallen.

In de namiddag rijden we verder  naar het Gardameer en installeren we ons in ons appartementje waar we een week zullen verblijven. Tijd om even te relaxen!

dag
08

eeuwenoude cultuur

Vandaag worden we ondergedompeld in de voormalige Romeinse nederzetting Sirmio, nu Sirmione genoemd. Nog voor we dit stadje betreden, is het duidelijk dat dit een dag vol eeuwenoude cultuur wordt. Er is maar één manier om dit schiereiland te betreden: via de ophaalbrug die alleen voor voetgangers toegankelijk is. Meteen rijst de indrukwekkende 700 jaar oude waterburcht van de Scaligeri omhoog. We maken een wandeling door dit schilderachtige maar toeristische dorpje. Zo passeren we trekpleisters als de Santa Maria Maggiore kerk, de Grotte di Catullo en de Fonte Boiola, een zwavelbron die 19 meter diep ontspringt. De Fonte Boiola gaf Sirmione naam en faam als kuuroord.

We bezoeken ook Desenzano. Met haar 25 000 inwoners is dit de grootste stad aan het Gardameer. Een van de mooiste bezienswaardigheden hier, is de nog niet zo lang geleden blootgelegde Romeinse villa met schitterende mozaïekvloeren. Maken we samen de wandeling tot bovenaan het kasteel? Het uitzicht is de inspanning meer dan waard. 

Bij zonsondergang zakken niet alleen vissers, maar ook veel verliefde stellen af naar de oude haven. De kroegen zitten dan barstensvol. Na het flirten en flaneren trekken de Italianen naar de discotheek. Volgen we hen tot in de vroege uurtjes?

dag
09

wandelen in de botanische tuin van Europa

Na een verkwikkende nachtrust bereiden we ons lunchpakket. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan voor een stevige dagtocht van ongeveer 17 kilometer. In Malcesine nemen we de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo, de tweede hoogste berg van de streek. Bij het zien van het magistrale uitzicht over het meer en de omliggende stadjes, is de bewondering groot. Dit beeld vergeten we nooit meer! Na deze prachtige wandeling keren we terug naar Malcesine waar we op een terrasje nagenieten. Daarna slenteren we door de smalle straten van dit bekoorlijke stadje op zoek naar een gezellig restaurant.

dag
10

Genieten op z’n Italiaans!

Na al onze uitstappen en indrukken tot hiertoe, is het tijd om even tot rust te komen en eindelijk een dagje te genieten van dat zwembad bij het appartement. Of zoeken we een terras om een lekker Italiaans ijsje te eten?

dag
11

schilderachtige dorpen

Het oude centrum van Lazise is volledig ommuurd. Niet alleen de stadsmuur, maar ook de kantelen en stadspoorten zijn nog in tact. Ook het kasteel en de Venetiaanse haven verdienen onze aandacht. Op woensdagochtend is er markt in Lazise. Liefhebbers kunnen er even rondwandelen en inkopen doen. Of vaar je liever met een pedalo op het meer?

De ‘Punta San Vigilio’ is een door de natuur royaal bedeelde landtong en een van de meest romantische plekjes langs het Gardameer. 

Torri del Benaco is een schilderachtig oud havenstadje met een sfeervolle dorpskern. Aan de zuidkant van de burcht vind je trouwens een van de laatst werkende citruskassen uit 1760. Hier zoeken we ’s avonds een restaurantje met zicht op het meer.

dag
12

een dagje Venetië

Erg bijzonder is de ligging van de stad. Venetië is op 118 eilandjes gebouwd, die door 400 bruggen en talloze kanaaltjes met elkaar in verbinding staan. De stad is autovrij,  onze minibus droppen we vandaag op een parking.

Uiteraard bezoeken we in Venetië de klassieke bezienswaardigheden. Zo flaneren we over het San Marco-plein, bewonderen we de koopmanshuizen langs de kanalen, steken we de Rialtobrug en de Brug der Zuchten over, en bewonderen we het Dogenpaleis.

dag
13

in de buurt van Garda

We starten de dag goed met een stevige ochtendwandeling. Van de San-Romuald-kerk, waar de monniken een streng kloosterleven leiden, wandelen we naar de Rocca di Garda. ’s Middags genieten we op een terras in Garda van een smaakvolle bruschetta en een lekker glaasje Italiaanse wijn. 

Deze laatste namiddag kiezen jullie zelf wat we doen en dit zijn de opties:  genieten van de Italiaanse zon aan het meer, de overzet nemen om nog een stadje bezoeken of misschien wil je wel op souvenirjacht. Alles is mogelijk. 

dag
14

ciao ciao!

Na een laatste nacht op Italiaanse bodem, beginnen we in de vroegte aan de terugreis naar België. Hopelijk brengen we de Italiaanse warmte mee!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (4 x jeugdherberg, 2x bed and breakfast, 7 x appartement)
 • ticket kabelbaan
 • huur fiets (halve dag)
 • toegang watervallen
 • waterbus naar Venetië (h/t)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

matig actief: meerdere stadswandelingen en 1 dagtocht (17 km), 1 fietstocht (25 km)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden