Tijdens deze rondreis door het uiterste zuiden van India combineren we de grootse tempelarchitectuur van Tamil Nadu met de weelderig groene natuur van Kerala.

Vanuit Chennai trekken we zuidwaarts naar Mammallapuram, een levendig vissersdorp met indrukwekkende strandtempels en rotssculpturen. Kanchipuram staat dan weer bekend als één van de zeven heilige hindoe-steden, ook wel ‘the golden city of a thousand temples’ genoemd. Trichy is ontstaan als citadel van de Cholaheersers en wordt gedomineerd door de imposante Rock Fort Temple. We zetten onze tocht verder richting Madurai, het kloppend hart van Tamil Nadu, met de Sri Meenakshi Temple als architecturaal koninginnestuk. Je kunt er uren ronddwalen in de bazaars, geleid door scherpe geuren, felle kleuren en indringende gezangen.

Natuurpracht en cultuurkracht

Na deze intense onderdompeling in de hindoe-cultuur, ontdekken we in Kerala (‘het land van de kokosnoten’) een ander facet van Zuid-India: onmetelijk natuurschoon. De uitgestrekte zandstranden worden geflankeerd door dichte palmwouden. We worden er ondergedompeld in het lokale dorpsleven.

Overweldigende jungle

In Periyar, het grootste natuurreservaat van Zuid-India, trekken we de jungle in. De groene uitlopers van de Ghats zijn bedekt met koffie-, thee- en rubberplantages. Hier kweekt men de meeste gegeerde specerijen ter wereld. Andere geneugten vinden we in de Zuid-Indische keuken, die door het rijke aanbod van verse ingrediënten tot de meest geraffineerde van India behoort.

Klaar voor een prachtige rondreis in het zuiden van een fascinerend land?

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Brussel - Chennai

We stappen op het vliegtuig voor een vlucht van Brussel naar Chennai.

dag
02

meteen al genieten van UNESCO-erfgoed

Na onze aankomst reizen we onmiddellijk 2 uur verder langs de Coromandelkust, naar het mooie kustplaatsje Mamallapuram. Het dorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de aantrekkelijke mix van zon, zee, zand en luieren kan je hier ook genieten van het culturele erfgoed dat de strandtempels en rotssculpturen te bieden hebben. Vandaag is het dorp nog steeds bekend om zijn steenkappers, dus overal hoor je het tikkende geluid van hamer op steen. Overnachten doen we in Mamallapuram.

dag
03

met de fiets naar het strand

Vandaag huren we fietsen en verkennen we de afgelegen strandtempels en de kleine vissersgemeenschappen. Een mooi voorbeeld van Pallava-architectuur zijn de Five Rathas, uit de rotsen gekapte tempels. We genieten van de Indische keuken en maken een wandeling langs het strand waar de vissers hun netten binnenhalen. We overnachten in Mamallapuram.

dag
04

Trichy

Via Chengalpattu nemen we de trein naar Tiruchirappalli (Trichy). We komen aan in de late namiddag en we installeren ons in ons hotelletje.

Trichy is een drukke, maar heel aangename stad met twee buitengewone tempels. De stad is een verkeersknooppunt en er heerst altijd een gezellige drukte van af en aan reizende Indiërs. We overnachten in Trichy.

dag
05

pelgrimstocht

We bezoeken Rock Fort tempel, spectaculair gelegen op een 83 meter hoge, uitstekende rots. De ligging en de pelgrimstocht naar boven beloven een bijzondere ervaring. De steile klim op de 437 trappen kan in de hitte best lastig zijn, maar is zeker de moeite waard. Na deze korte maar krachtige inspanning kunnen we verpozen in alle sereniteit: we bezoeken de Sri Ranganathaswamy-tempel en de Sri Jambukeshwara-tempel. Ook de ghats, waar men rituele wassingen doet, zijn een boeiende belevenis.

’s Avonds nemen we de trein naar Madurai waar we overnachten.

dag
06

Madurai

De meest indrukwekkende tempel van Tamil Nadu bevindt zich in Madurai: de Sri Meenakshi-tempel. In het hart van de oude stad ligt dit pareltje van Dravidische architectuur. Deze is van top tot teen bewerkt met kleurrijke afbeeldingen van goden en godinnen, dieren en mythische figuren. De hele dag door gonst het van de bedrijvigheid. Bij de verschillende schrijnen vergapen toeristen en pelgrims zich aan de gedetailleerde afbeeldingen. 

Na alles rustig te hebben ontdekt, verkennen we de binnenstad. Madurai is een van de oudste steden van Zuid-India. Een stad van pelgrims, bedelaars, ossenkarren, heilige koeien, werkloze riksjarijders en zakenmannen. 

Daarna maken we ons klaar voor een heuse ‘foodtour’. Tijdens deze tour doorkruisen we de stad om de beste culinaire gerechten te proeven in de lokale restaurantjes. Hierna heeft de Indische keuken geen geheimen meer voor ons.

dag
07

… en er is nog

Vandaag genieten we verder van al het typische dat Madurai te bieden heeft: bazaars, de groentemarkt, de kruidenmarkt, … Bergen en bergen jasmijn liggen klaar om geofferd te worden. ’s Avonds nemen we de nachttrein naar Trivandrum.

dag
08
09

rust op het strand

Nadat we aangekomen zijn in het uiterste zuiden van het Indische subcontinent, reizen we een beetje verder naar het strand van Varkala. Je kunt er tot rust komen na onze hectische dagen in de stad. Luieren, snuisteren, lezen, zwemmen. We doen waar we zin in hebben. Waaiende palmen en een mooi uitlopend zandstrand maken het plaatje compleet. We overnachten in Varkala.

dag
10

Kollam - Alleppey

’s Morgensvroeg stappen we op de trein naar Kollam om daar de boot naar Alleppey te nemen. Kollam is een rustige handelsstad en een van de oudste havensteden in de Arabische zee. Een prachtige trip met de boot brengt ons bij de groene backwaters die zo typisch zijn voor Kerala, kokospalmen, cashewplantages en traditionele dorpen.

In Allepey wandelen we langs de schaduwrijke lanen, omgeven door grote en kleinere kanalen.

dag
11

kanotocht doorheen de backwaters

Vandaag staat een mooie kanotocht langs de dorpen en plantages van de backwaters op het programma. We krijgen een goed beeld van het dagelijks leven aan de oevers en genieten van de rust van de dorpen.

dag
12

naar Kumily

Vandaag rijden we door de Western Ghats naar Kumily. We verkennen het stadje en ’s avonds gaan we naar een Kathakali voorstelling.

dag
13

Puur natuur

Klaar voor 777 km² natuurreservaat? Periyar Wildlife Sanctuary is het populairste natuurpark van Zuid-India. Bizons, wilde beren, languren, meer dan 1 000 olifanten en een vijftigtal tijgers zijn de toppers van dit park. Te voet en per boot bezoeken we dit prachtige stuk natuur. De gids leidt alles in veilige banen. Onze slaapplaats bevindt zich in Kumily.

dag
14

Spicy

Een pittig gekruid dagje: vandaag staat een spice tour op het programma. Kleine tuintjes en grote plantages geven je een idee van de productie van heel wat kruiden die wij in kleine potjes in het grootwarenhuis kopen. Van de oogst tot de verwerking: we kunnen het hele proces volgen. Vanille, kaneel, muskaatnoot, kardemom, kruidnagel, peper. De geuren doen ons watertanden. Al zin in een van de vele heerlijke curry’s die daarmee in de Indische keuken worden bereid?

Bij al dat lekkers hoort ook een drankje. We kunnen een bezoek brengen aan de heuvels die begroeid zijn met thee en koffie. Overal zien we vrouwen de jonge theeblaadjes en koffiebessen plukken. 

dag
15

Verfrissing in Munnar

’s Morgensvroeg nemen we de bus naar Munnar, een hillstation. We laten de vochtige warmte van het laagland achter ons en genieten van frisse berglucht, rollende groene heuvels en steile bergspitsen. Munnar, vroeger beter bekend onder de naam “The High Range of Travancore”, is het commercieel centrum van ’s werelds hoogst groeiende theeplantages. Het stadje zelf is een ietwat lawaaierig toeristenoord, maar de omliggende streek is adembenemend. Je vergaapt je aan frisgroene theeplantages, kleine dorpjes, watervallen en een schitterend berglandschap. 

dag
16

Munnar en omgeving

We wandelen de volledige dag in de omgeving rond Munnar. ’s Avonds kunnen we een Hindi-film meepikken en genieten van het aanstekelijke enthousiasme van de Indische fans. We slapen nog een nacht in Munnar.

dag
17

Cochin

Opnieuw vroeg op voor de bus! Dit keer gaat de reis naar Kochi (Cochin). We zigzaggen door de bergen om af te dalen naar het rustige Fort Cochin. 

Dit stadje is al meer dan 600 jaar een trefpunt voor handelaars en reizigers. Het is nog altijd de levende getuige van zijn gevarieerde koloniale verleden: grote vierkante visnetten aan de waterkant, een 16de-eeuwse synagoge, oude moskeeën, Portugese huizen en vervallen paleizen van de Britse Raj. Het resultaat is een mix van elementen uit middeleeuws Portugal en Holland en Britse Country huizen, neergeplant aan de groene Malabarkust. We wandelen door het verleden, zitten neer aan de waterkant en genieten van chai, kokoscurry en lassi.

’s Avonds vergapen we ons aan de pracht van de Kathakali-dansen. De grimeurs en muzikanten vergasten je op een waar spektakel. Kan jij de rode draad van het verhaal oppikken? Een wonderlijke belevenis. Ons pension bevindt zich in Cochin.

dag
18

nog even genieten

De laatste dag is aangebroken. We zette onze verkenning van Cochin verder, we genieten van een laatste terrasje en maken ons klaar voor onze nachtvlucht naar Brussel.

dag
19

terug naar Brussel

Aankomst in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Chennai/Cochin-Brussel
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (guesthouse)
 • fietstour Mamallapuram (incl. gids)
 • toegang Five Rathas, Rock Fort en tempels Trichy, Meenakshi tempel + gids
 • foodtour in Madurai (incl. eten)
 • Alleppey backwaters kanotocht
 • Periyar tour (incl. gids, bamboorafting & lunch)
 • spicetour Kumily
 • Hiking Munnar
 • Kathakali dansen
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden en persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

1 dag fietsen; dagwandelingen ; kanotocht ;  door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 180 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum verplicht (online aanvragen)

Onze voorwaarden