De hoofdingrediënten van onze exclusieve jongerenreis naar Servië? Citytrippen in Belgrado en vier dagen ambiance op het EXIT-festival.

Iedereen kent Sziget en Balaton Sound, maar wie heeft al gehoord van het EXIT-festival in Servië? Wat begon als een studentenprotest is uitgegroeid tot een van de grootste festivals in de Balkan én Europa. En ook jij kan erbij zijn: in juli 2023 vormt het middeleeuwse fort Petrovaradin aan de oevers van de Donau alweer het decor voor 4 dagen ambiance en muzikale hoogstandjes. 

De eerste dagen leren we elkaar alvast kennen in de straten van Belgrado, een door oorlog getekende stad die op verschillende vlakken betovert. Zodra de festivalitis toeslaat, trekken we naar Novi Sad: de thuisbasis van het EXIT-festival. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

hallo, Belgrado!

Na een vlucht vanuit Zaventem, komen we aan in de Servische hoofdstad Belgrado. We droppen onze bagage in een van de leukste hostels van de stad, centraal gelegen in een autovrije zone. Vlakbij vloeien de rivieren Donau en Sava samen, dus aan pittoreske taferelen geen gebrek.

We trekken meteen de stad in. Je merkt al snel dat Belgrado staat voor een bruisende mix van oosterse en westerse invloeden, die je overal terugvindt: van bouwstijlen over culinaire specialiteiten tot de gastvrije Serviërs. De orthodoxe kathedraal van Belgrado is één van de hoogtepunten van deze stadswandeling, want de plafondschilderingen behoren tot de mooiste van het land. Later op de dag is er tijd voor lokale lekkernijen en een eerste toast op een goede reis. 

dag
02

city life en Sagrada Familia van de Balkan

We ontwaken in een drijvende hostel aan de oever van de Donau en genieten van een heerlijk ontbijt. Daarna neemt de gids ons mee op een reis doorheen de rijkgevulde geschiedenis van de Servische hoofdstad en ontdekken we wat de inwoners van Belgrado uniek maakt.

De wandeltocht leidt ons ook door de bekendste winkelstraat van de stad: Knew Mihailova. Deze lange voetgangerspromenade heeft prachtige art-decogevels en is zowel ’s avonds als overdag een populair trefpunt voor jong en oud. Op het einde van de straat belanden we bij het oude fort Kalemegdan. Hier krijg je een spectaculair uitzicht over de stad en vind je nog Romeinse sporen. Rond het fort ligt een groot historisch park met overblijfselen van kerken, stadspoorten en torens.

Vandaag zijn er verschillende opties: een ontspannende riviercruise, kajakken, een gegidste foodtour, een coole escape room, het Tesla museum bezoeken, een extra wandeling of zelfs een fietstocht naar een van de meeste trendy wijken van Belgrado. Jullie beslissen! Op de vertrekvergadering vóór de reis bespreken we wie wat wil doen.

dag
03

Novi Sad en start van het EXIT-festival

We verlaten Belgrado en nemen de bus richting Novi Sad, een prachtig stadje in het noorden van Servië én onze uitvalsbasis voor het EXIT-festival. Hier verblijven we de volgende dagen in een appartement– geen tenten nodig! Voor we de spits afbijten en onze festivaloutfits aantrekken, gaan we op verkenning in het oude centrum van Novi Sad. ‘s Avonds is het party time!

dag
04
06

EXIT-festival

EXIT is een Servisch rock-, indie- en elektronisch muziekfestival, dat iedere zomer plaatsvindt in een adembenemende setting: in het Middeleeuwse fort Petrovaradin in Novi Sad. Het is de ideale gelegenheid om ook Novi Sad te verkennen, één van de culturele Europese hoofdsteden in 2021.

De komende vier dagen staan dus volledig in het teken van het EXIT-festival.  In en rond het fort dans je de longen uit je lijf: eeuwenoude gangen en verborgen passages brengen je tot bij meer dan 40 podia. Daar krijgen de festivalgangers een brede mix aan muzieksoorten voorgeschoteld. Door de hoogteverschillen kan je regelmatig de losgaande feestbeesten bewonderen.

In de voormiddag is er altijd tijd genoeg om op adem te komen. Daarnaast hebben we de keuze uit tal van randactiviteiten. Zo ligt er op 20 minuten wandelen van het hostel een mooi strand, de ideale plaats om verder uit te rusten. De warmwaterbronnen van Vrdnik zijn al even rustgevend. Voelen we ons iets actiever, dan plannen we een escape room of een wandeling in Novi Sad. Voor ieder wat wils!

dag
07

terug naar Belgrado, en bezoek aan Zemun

Uitgedanst en voldaan keren we met de bus terug naar Belgrado. In de namiddag wandelen we een klein uurtje richting Zemun. Tot 1920 was Zemun ook een zelfstandige stad, een onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Wanneer je het kerkje in het centrum ziet, waan je je zomaar in Oostenrijk! Vanaf de Gardos toren hebben we een mooi uitzicht. Langs de Donau zijn er heerlijke terrasjes om ons neer te vlijen.
In de namiddag scoren we met onze laatste krachten nog enkele souvenirs voor de achterblijvers en genieten we samen van de heerlijke servische keuken. 

dag
08

naar huis

’s Morgens vroeg nemen we onze vlucht terug richting België waar we nog de hele zomer kunnen nagenieten van deze unieke ervaring in de Balkan.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Belgrado (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel)
 • Festivaltickets Exit festival (4 dagen)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • optionele activiteiten
 • overige toegangsgelden
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, dansen op het Exit-festival

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 14 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden