Een stuk Finland in de zomer ontdekken. Het is misschien wel zonder pakken sneeuw, maar des te meer een bezoek waard. Deze reis biedt een topcombinatie van citytrippen gecombineerd met een prachtige brok natuur. Helsinki, een verrassende hippe architecturale parel; gecombineerd met ongerepte bossen en een oase van rust. We ontsnappen niet aan de Finse gewoonten en gaan zoals de locals ook op zoek naar de schoonheid en schatten van het Nuuksio Nationaal Park waar we overnachten in een basic cottage bij een echte Fin!. In Helsinki vertoeven we in een twee toffe hostels.

Verrassend Helsinki 

Helsinki ligt op een rotsige landtong in de Finse golf. De stad biedt architecturale hoogstandjes zoals het nieuwe Amos Rex museum, Het Kiasma museum en Oodi, in 2019 uitgeroepen tot beste openbare bib ter wereld. Je begrijpt meteen waarom deze centrale bibliotheek ‘de huiskamer van de Finnen’ wordt genoemd. 

Onderweg kan je in een van de markthallen of hippe cafés halt houden voor een lekker Fins kaneelbroodje met bessensap.  

 

Nuuksio Nationaal Park  

Het Nuuksio National Park is een van de vele schitterende parken in het zuidwesten van Finland en een ideale plek om de stad Helsinki te ontvluchten. Hier vertoeft de vliegende eekhoorn en kunnen we naar hartenlust hiken en kanoën. We spotten ook rendieren en proeven wat het woud te bieden heeft. Als een echte Fin maken we het ’s avonds heerlijk knus in onze Laplandhut met open haard. Leven op het ritme van de natuur…   

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht naar Helsinki en eerste verkenning

We vliegen rechtstreeks van Brussel naar Helsinki. Na aankomst installeren we ons in een toffe hostel. Kleinschalig, centraal gelegen in het Design-district en op wandelafstand van het centraal station. Meteen trekken we de stad in, geen tijd te verliezen! We stappen eerst naar de Esplanade, de mooiste wandelstraat van Helsinki. Met zijn paviljoens, mondaine hotels, fonteinen, beelden en winkelgalerijen, voelt het zoals Parijs. Het Senaatsplein met de Dom is om de hoek en vormt het historische hart van de stad. Onze tocht gaat verder langs onder meer de markthallen en het station. De grootste Russisch-orthodoxe kerk torent hoog boven alles uit. Om onze dag af te sluiten zoeken we een gezellig restaurantje uit. Keuze genoeg! 

dag
02

in wandelpas de omgeving verkennen: strand en cultuur

We trekken onze wandelschoenen aan en starten onze wandeling in Hietaniemi, het groene schiereiland dat aan de westkant van Helsinki ver uitsteekt in de baai.  

Een groot deel wordt in beslag genomen door de begraafplaats van Helsinki, de grootste van het land. We zetten onze wandeling verder buiten de muren van de begraafplaats langs de kust. Het is hier bijzonder sfeervol en langs het water ontdekken we het café Regatta. Dit cafeetje bestaat al meer dan 100 jaar en is een ideale plek om een warm kaneelbroodje te eten.  

En wat een verrassing, een zandstrand in Helsinki! Hietaniemi Beach is een van de meest populaire Finse stranden onder vakantiegangers. Bijzonder aantrekkelijk is de gunstige ligging midden in het centrum van Helsinki, in de regio Töölö. Haal je zwembroek maar boven.  

Rond de middag verlaten de waterkant om in het nabijgelegen park het Sibilus Monument te bewonderen. Daarna gaat het verder langs andere hoogtepunten: het operagebouw, de Töölöbaai, de Finlandia Hall, de Oodi de bibliotheek… 

dag
03

Nuuksio nationaal park: kamperen in stijl

Met een korte trein- en busrit bereiken we heel makkelijk het Nationaal Park Nuuksio. We installeren ons op een unieke, duurzame en kleinschalige locatie. Deze plek is een staaltje authentiek Finland met een typische Lapland hut en vuurplek. ’s Avonds genieten we van elkaars gezelschap en de rustgevende vibes van deze wondermooie plek. We zijn helemaal klaar voor ons ‘bosbad’ de komende dagen. Slaapwel, of op zijn Fins ‘Nuku Hyvin’!  

dag
04

op ontdekking: hike en yoga

We starten onze dag met een heerlijk ontbijt, daarna trekken we onze stapschoenen aan voor een wandeling naar keuze van een aantal uren. Het landschap waarin we vertoeven bestaat uit bossen, rotsen en meren.  

De uitgestrekte naaldbossen hebben enkele hidden gems waar we pauzeren voor een heerlijke picknick of we kunnen ook halthouden aan een Finse grillhut waar we ‘makkara’, een typische Finse worst, bakken.  

Na de fysieke inspanning, volgt de ontspanning. We sluiten de dag af met een optionele yogasessie en een knisperend kampvuur. Haal die marshmallows maar al boven!

dag
05

kanotocht, in het wild en kampvuur

Tijd om het park vanop het water te verkennen. Onze gids laat ons kennismaken en toont ons de kneepjes van het vak om een kano veilig te bemannen. We varen op wildernismeren doorheen feeërieke boslandschappen. De tocht is geschikt voor beginners. Tijdens de pauze kunnen we aanmeren en in het meer zwemmen. 

Wie weet spotten we zelfs een rendier in het wild? Er bestaat een zeer intense en speciale band tussen het dier en de Finse bevolking. Wist je dat de hoorns bij een mannelijk rendier wel 2 centimeter per dag kunnen groeien? 

In de namiddag leren we oriënteren in het bos via kaart en kompas. We krijgen les van een expert. Vanaf dan geraken we nooit meer onze weg kwijt.

dag
06

culinair in de natuur: vissen en paddenstoelen plukken

Vandaag staat in het teken van al het culinaire dat het woud te bieden heeft. Voedsel recht uit de natuur.  

We gaan gefocust op zoek naar diverse eetbare paddenstoelen en bessen. Onze gids heeft uitleg en duiding bij de verschillende soorten. Honderden soorten die in het wild groeien zijn eetbaar zoals de melkzwam, eekhoorntjesbrood of cantharellen, maar opgelet lang niet allemaal!   

In de namiddag proberen we op een duurzame manier een vis te vangen. Zo’n 40% van de Finse bevolking werpt zelf een hengel uit. Aangezien het Finse water erg schoon en kristalhelder is herbergen de vele meren en rivieren een grote diversiteit aan vissen. ’s Avonds laat kruipen we nog een laatste keer in onze tent.

dag
07

liefde voor kunst

De volgende ochtend keren we terug naar Helsinki. Helemaal ontspannen duiken we terug de stad in. Helsinki barst van de prachtige musea. We voorzien in de namiddag tijd om er eentje uit te kiezen (optioneel). Hou je van moderne kunst, bijzondere installaties en mediakunst, dan is het Kiasma de place to be. Ook het nieuwe Amos Rex biedt plaats aan eigentijdse kunst. Designliefhebbers springen een gat in de lucht in de vele designshops en het Designmuseum, waar je creaties uit binnen- en buitenland kan bewonderen. Ook het kunstmuseum Ateneum beschikt over een indrukwekkende collectie. Opvallend zijn de Finse werken uit de Gouden Eeuw, maar ook veel buitenlandse werken uit diverse periodes – waaronder schilderijen van Gauguin en Van Gogh. Je merkt het, iedereen vindt er zijn gading. 

Wie wil kan ook nog eens passeren in Oodi want je kan er niet alleen langsgaan om te lezen of werken. De bib heeft ook haar eigen café, restaurant en bioscoop. De ‘huiskamer van de Finnen’? Dat geloven we best!  

Vanavond slapen we in een heerlijke hippe hostel, ongelofelijk gezellig. De laatste nacht op Finse bodem beleven we in stijl 😊.

dag
08

tijd om huiswaarts te keren

Na het ontbijt nog de laatste souvenirs scoren en daarna richting luchthaven. We keren ontspannen huiswaarts met misschien een aangewakkerde reiskriebel voor Scandinavië? Bij KrisKras zijn we alvast verliefd op Scandinavië dus er staan nog heel wat reisjes richting het Noorden op de planning ; )

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Helsinki (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (Helsinki: hostels en Nuuksio Nationaal park: basic cottage in het bos + ontbijt)
 • begeleide hike met gids (4u.)
 • kanotocht met gids (2u.)
 • Workshop oriëntatie met kaart en kompas (3u)
 • mushroom picking in het bos met uitleg (3-4u.)
 • vissen met gids (4u.)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, korte hikes (max. 3u), kanotocht

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Bij het kamperen is het gebruik van de tenten, kussens, lakens, slaapzak, frigobox + ontbijt inbegrepen

Onze voorwaarden