Peru is een van de meest complete reisbestemmingen ter wereld. Tijdens deze reis beginnen we in de woestijn, trekken we het Andes gebergte door en eindigen met het Amazone regenwoud. Ben je avontuurlijk, sportief en kan je makkelijk om met een hoog reistempo? Dan is deze reis ongetwijfeld iets voor jou! De hoogteverschillen (hoogste punt van 4700m) maken de reis een stuk zwaarder maar we bouwen deze rustig op.

Uitgestrekte woestijn met oase  

In Huacachina, de Peruviaanse Sahara, wagen we ons aan een portie sandboarding. We maken ook tijd voor een wandeling rond de magische oase in het dorp en genieten van een prachtige zonsondergang op een van de zandduinen. We zetten ook onze smaakpapillen aan het werk tijdens een Pisco wijn tasting.  

 

Het imposante Andes gebergte  

Ayacucho heeft een belangrijke plaats in de Peruviaanse geschiedenis want de onafhankelijkheid van het land kwam hier tot stand. Fietsen door de geschiedenis met een lokale gids en een plons in de warmwaterbronnen staan hier op het programma. Optioneel is er een workshop waar je je eigen Retablo (Peruviaans schilderij) maakt. In Curahuasi overnachten we bij een Vlaams-Peruviaans koppel en bezoeken we hun inclusief onderwijsproject en wagen we ons aan puenting en rafting. 

 

Ontmoeting tijdens de Lares trek en Machu Picchu 

Tijdens de veel minder toeristische maar prachtige Lares trekking door het imposante Andes gebergte, leven we ons volledig in de lokale cultuur en gewoontes in. Een offer brengen aan de berggoden, handgemaakte textiel kopen rechtstreeks bij de Cuncani inwoners of een originele selfie onderweg met een lama of alpaca?   Een bezoek aan wereldwonder en  indrukwekkende oude incastad Machu Picchu mag uiteraard niet ontbreken!  

 

Eindigen met de Amazone jungle  

We eindigen onze reis in het grootste regenwoud ter wereld waar we verschillende vogels en apen in hun natuurlijke habitat kunnen bewonderen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

Lima, dé culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika

Peru, here we come! Maar eerst moeten we nog zo’n 10 000 km vliegen, voordat we Lima, de hoofdstad van Peru bereiken.  Gelukkig zijn er genoeg maaltijden en drankjes tijdens de vlucht en is er eveneens een scherm waar je naar hartenlust films en series kan kijken!

De ochtendstond heeft goud in de mond want we komen de dag nadien in de vroege ochtend aan op de luchthaven van Lima. Van hieruit nemen we het openbaar vervoer richting de Barrancos wijk, waar we verblijven. Deze artistieke en hippe wijk staat bekend om zijn kunst, gezellige koffiebars en  knusse pleintjes. We laten ons rondleiden in deze trendy buurt door een lokale gids. Een passage aan de bekende “brug der zuchten” (niet enkel Venetië heeft er één 😉 )  mag niet ontbreken.  

Na de middag springen we de fiets op en verkennen we Miraflores, de andere belangrijkste wijk van Lima. We rijden door de mooie steegjes in Miraflores en San Isidro. Eindigen doen we aan de rand van de imposante kliffen met adembenemend uitzicht op de Stille Oceaan.

dag
03
04

sandboarden in de woestijn van Huacachina

Vandaag nemen we de bus richting Huacachina, een prachtige oase met palmbomen en omringd door héél veel zand. Huacahina is een woord uit het lokale dialect Quechua en betekent “wenende vrouw” wat uiteraard refereert naar de mooie lagune in dit woestijndorp. Vandaag trotseren we het zand en wagen we ons aan een portie sandboarding in de duinen. Adrenalinekick verzekerd!  

De volgende dag komen we meer te weten over de lokale Pisco wijn en bezoeken we een wijngaard in Ica. Hoogtepunt is de pisco tasting op het einde van de rondleiding. In de namiddag doen we het rustig aan en is er een tijd voor een plons in het zwembad, een wandeling rond de oase of een bootje huren op de lagune.  

’s Avonds nemen we de nachtbus richting onze volgende bestemming in het binnenland: Ayacucho

dag
05
07

het onontdekte Ayacucho

Ayacucho (2761m) is een nog onontdekte parel gelegen in het prachtige Andes gebergte. Ayacucho, een van de armste regio’s in Peru heeft een belangrijke plaats in de Peruviaanse geschiedenis want hier won Peru de strijd voor onafhankelijkheid. Een lokale gids leidt ons rond in de stad en vertelt ons over de duistere geschiedenis van Ayacucho. We bezoeken onder meer een museum over de terreurbeweging “het Lichtend Pad”, passeren langs de lokale markt (inclusief proevertjes!) en wandelen langs enkele adembenemende uitzichtpunten over de stad.   

We maken ook tijd voor een fietstocht door de geschiedenis en bezoeken enkele historische plaatsen. Onderweg maken we een tussenstop om te genieten van thermale baden met prachtig uitzicht op het Andes gebergte. 

dag
08
10

adrenaline en avontuur in Curahuasi

We rijden verder richting Curahuasi (2688m) waar we overnachten bij de Vlaamse Stefanie en haar Peruviaanse man Gilder. Zij hebben samen een fantastisch project op poten gezet. We volgen een namiddag mee in hun schoolproject en krijgen uitleg hoe zij in Peru terechtgekomen zijn, waar ze mee bezig zijn en wat de uitdagingen zijn. 

De volgende dagen is het tijd voor een adrenalinekick en gaan we puenting (brugspringen) en raften op de Apurimac rivier.  

Uitrusten kunnen we vervolgens in de thermale baden met zicht op de prachtige vallei.

dag
11

klaarmaken voor de 4-daagse Lares trekking

We rijden verder richting Cusco, de oude Inca hoofdstad en tevens het startpunt om een van de meest indrukwekkende plaatsen in Peru te bezoeken, Machu Picchu! Vandaag doen we het nog rustig aan en laten ons lichaam wennen aan de hoogte. Cuzco (3310 m), was de hoofdstad van het vroegere Incarijk. Kort na de aankomst van Christoffel Columbus in Zuid-Amerika is veel van de originele cultuur verwoest of verdwenen. De Spanjaarden bouwden het huidige Cuzco letterlijk op de ruïnes van de oude stad. In veel huizen zijn dan ook delen van de Incamuren verwerkt waarin de typische Incabouwstijl onmiddellijk te herkennen is. Cuzco is een prachtige stad met mooie Spaanse koloniale gebouwen, kerken en pleinen.

dag
12
15

Lares trek

Wij kozen voor deze trekking in de plaats van de enorm toeristische Inca Trail. Dit alternatief biedt een minder bereisde, maar daarom niet minder mooie trek naar Machu Picchu.  

Lares trek dag 1: CUSCO- PUMAHUANCA – CUYOC (11 km – 7u wandelen)  

We starten onze trekking aan de ingang van de Pumahuanca vallei, beroemd om zijn oogst van witte maïs en de Chicha (traditioneel bier van de Inca's). We beginnen onze tocht door deze prachtige vallei - waar de bossen van de Polylepisbomen het landschap overheersen - over een zachte slingerende klim met indrukwekkende uitzichten in de vallei en op de omliggende bergen. We wandelen ongeveer 3 tot 4 uur naar de archeologische site van Inca-Kancha. Na een heerlijke lunch zetten we onze wandeling voort door de bossen van Queuñas naar de gemeenschap van Paccha waar een spectaculair berglandschap met veel lama's, alpaca's en schapen op ons wacht. We lopen nog twee uur, langs een overvloed aan kleine watervallen, en komen uiteindelijk aan bij onze camping in de buurt van Cuyoc (4000 m). 

Lares trek dag 2: CUYOC - PUMAHUANCA PASS – CUNCANI (12 km – 8u wandelen)  

We beginnen de dag met een kop warme cocathee en Kiwicha-pannenkoeken. Om 7:30 uur beginnen we onze trektocht met uitzicht op de besneeuwde toppen van Chicón, San Juan y Verónica. Omgeven door bossen staat ons een uitdagend avontuur van vijf uur te wachten, klimmend over een pad met steile stenen treden en trappen, sommige delen hebben smalle kronkelende bochten tot aan de pas van Pumahuanca op een hoogte van 4.700 m (de "Apachetas" op de pas zijn stenen palen die de reizigers die de pas oversteken hebben achtergelaten om de Apus te eren). Zodra we de pas bereiken, zullen we ook de berggoden eren met het lokale gebruik door het offeren van cocabladeren. Vanaf hier kunnen we genieten van het uitzicht op Moray, Maras en de zoutmijnen. Nu zijn we klaar voor onze afdaling van ongeveer een uur over een stenen pad met een prachtig uitzicht op beide zijden van de berg tot we dicht bij de indrukwekkende meren zijn waar we zullen lunchen en even zullen uitrusten. Na de lunch lopen we nog twee uur voornamelijk bergafwaarts, onderweg komen we lokale boeren tegen die de traditionele en kleurrijke kleding dragen die typisch is voor de vallei van Lares. Cuncani is de belangrijkste gemeenschap van het gebied, we zullen hier kamperen op een hoogte van 3900 m en genieten van ons heerlijke diner op de camping. Cuncani is ook zeer bekend om zijn textiel dat nog steeds geweven wordt volgens oude tradities en technieken. We krijgen de gelegenheid om handgemaakte textiel te kopen rechtstreeks van de mensen van Cuncani / Lares. 

Lares trek dag 3: CUNCANI - LARES – OLLANTAYTAMBO – AGUAS CALIENTES

Vandaag laat de lokale Lares gemeenschap ons kennismaken met hun cultuur. Ze staan in nauwe verbinding met de natuur, hebben kennis van medicinale planten, weven hun eigen textiel en geven kennis door van generatie op generatie. Daarna lopen we nog 3 uur en een half uur bergafwaarts tot we het dorp Lares bereiken, beroemd om zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen, waar we zullen genieten van een warm bad. Na de lunch keren we met de bus terug naar de Inca stad Ollantaytambo (3.200m), waar we de trein nemen richting Aguas Calientes. 

Lares trek dag 4: MAGISCH MACHU PICCHU

Bij zonsopgang staan we klaar om de oude Incastad Machu Picchu te ontdekken. De ruïnes zijn op zich al meer dan de moeite waard, maar in combinatie met de spectaculaire ligging - omgeven door hoge bergtoppen en diepe ravijnen - wordt het ronduit magisch. Daarna nemen we de trein naar Ollantaytambo, een oud Incastadje in de Heilige Vallei. 

‘s Avonds komen we terug aan in Cuzco, waar we voor de volgende dag niets gepland hebben. Er is namelijk altijd wel iets te beleven. 

dag
16
17

Cusco

We nemen wat gas terug en doen het rustiger aan de komende twee dagen. Wil je graag op souvenirjacht? Of toch liever een bezoek aan de Inca site Sacsaywaman? Een optionele daguitstap naar de regenboogbergen of de heilige vallei? Het kan allemaal! De tweede dag nemen we ’s avonds een comfortabele nacthbus richting het Amazonwoud.

dag
18
20

fauna en flora in het Amazonewoud

Onze uitvalsbasis voor de komende dagen is Puerto Maldonado, aan de rand van het Amazone regenwoud.  

Op het programma staat een excursie onder leiding van een lokale gids naar Isla de Monos (ofwel aapjeseiland) waar we verschillende apensoorten in hun natuurlijke habitat kunnen spotten, zoals Maquisapas, Kapucijners, Kleine leeuwaapjes, Friars, Cotos maar ook andere diersoorten zoals de Coati en luiaards en een grote verzameling aan vogels.  ’s Avonds genieten we telkens van een indrukwekkende zonsondergang.

Onze laatste dag in Puerto Maldonado nemen we een binnenlandse vlucht richting Lima.

dag
21
22

huiswaarts vliegen

Na 3 ongelofelijke weken is het jammer genoeg tijd om afscheid te nemen van het prachtige Peru. Met een rugzak boordevol mooie herinneringen, vertrekken we met het vliegtuig terug naar huis. De dag nadien komen we aan in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Lima (via Madrid) (h/t)
 • binnenlandse vlucht Puerto Maldonado - Lima
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, hostels en tenten)
 • transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • gegidste fietstour Miraflores
 • sandboarding
 • pisco & wine tasting tour
 • rafting en puenting Curahuasi
 • fietstour Curahuasi
 • bezoek Pampas de Ayachucho
 • gegidste tour Ayacucho stad
 • fietstocht + thermale baden Ayachucho (incl picknick)
 • 4-daagse Lares trekking (incl professionele gids, alle maaltijden en overnachtigen)
 • toegang Machu Picchu
 • excursie Isla de Monos
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
 • fooien
 • optionele activiteiten
Reisbudget
€ 470
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Intensieve reis door de hoogte, stevig reistempo, vroeg opstaan, 3 nachtbussen en 4-daagse Lares trekking. Sportieve, avontuurlijke ingesteldheid is noodzakelijk 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 125 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)

Onze voorwaarden