Het lijkt wel alsof de geest van de Inca’s nog altijd rondwaart in Peru. De Andesketen zorgt voor ontzagwekkende vergezichten en voor oneindig veel trekkingmogelijkheden. De kleurrijke en traditionele indianenbevolking kan bogen op een cultuur met een rijk verleden. Je waant je in een andere wereld, doordrongen met geheimen en mystiek.

En de cirkel is rond

Onze reis begint en eindigt in Lima, de levendige hoofdstad. De lokale bevolking herken je aan de kleurrijke geborduurde kledij. Naar Cuzco keren we ook terug, een prachtige stad gebouwd op de ruïnes van de oude Inca-stad.

Op zoek naar superlatieven

Met een beetje geluk spotten we in de Colca canyon de zeldzame Andescondors, ’s werelds grootste roofvogels. In de diepste canyon ter wereld doen we een eerste trekking. We zoeken de enige authentieke strooien Inca hangbrug. En de 4-daagse trekking naar Machu Picchu is een hoogtepunt op zich.

Is deze reis iets voor mij?

We maken enkele flinke trekkingen waarbij een goede conditie belangrijk is. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo. In de Colca canyon kunnen ezels gehuurd worden. Tijdens de Vilcabamba-trek moeten we een pas op 3 860 meter over, maar onze bagage wordt gedragen door muilezels.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

start in de stad der koningen

We vliegen richting zuidelijk halfrond en draaien onze klok 7 uur terug. We landen in de hoofdstad Lima en starten met een verkenning van de binnenstad. Lima, gesticht in 1535, heette ooit 'La Ciudad de los Reyes’, de stad der koningen.

's Avonds brengt de nachtbus ons naar Arequipa.

dag
03
04

alle facetten van Arequipa

Arequipa (2325 m) is een oude Spaanse koloniale stad met een mooie architectuur. De 5821 meter hoge vulkaan El Misti domineert de horizon. De witte vulkaansteen waaruit het stadscentrum is opgebouwd, gaf Arequipa de bijnaam 'witte stad'. Je kan hier heerlijk door de straatjes dwalen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het prachtige, kleurrijke Santa Catalina klooster, een van de mooiste kloosters van Zuid-Amerika. Het was gedurende ruim 400 jaar een ‘stad in een stad’. Ongeveer 500 nonnen leefden er in een oase van luxe.

’s Anderendaags verkennen we de buitenwijken San Lazaro, Cayma en Yanahuara, en genieten we  van het spectaculaire uitzicht over de stad en El Misti. Een paar kilometer buiten Arequipa bezoeken we Paucarpata, een groot boerendorp omringd door pre-Inca landbouwterrassen of paucarpatas. Het is een aangename plaats gelegen aan de voet van de vulkaan El Misti.

dag
05

met de bus op stap

Met een eigen bus rijden we naar de Colca canyon. De weg slingert vanaf Arequipa omhoog, met mooie uitzichten over de omringende vulkanen, tot we een woeste hoogvlakte bereiken. In dit zeer geïsoleerde gebied is de kans groot dat we vicuñas zien, de wilde verwanten van de gedomesticeerde lama's en alpaca's.

De tocht gaat door het Reserva Nacional Salinas y Aguada Blanca. Daar worden we geconfronteerd met de duizelingwekkende hoogte van de Patampa-pas (4825 m), een beklijvende ervaring!

We dalen af tot in Chivay (3700 m), het economische hart van de Collagua-indianen. Wat meteen opvalt, is de rijk bewerkte kleding van de vrouwen. Ook de prachtige oude terrasbouw, reeds toegepast tijdens de Incacultuur, is indrukwekkend. In de buurt van Chivay rusten we uit bij de warmwaterbronnen van La Calera.

dag
06
09

de Colca trekking

Langs de grazende lamakuddes en bewerkte landbouwterrassen verkennen we enkele indianendorpjes. Als we geluk hebben, zien we de zeldzame Andescondor hier door de lucht klieven.

De Colca trekking start in Cabanaconde. Er zijn enkele flinke afdalingen en beklimmingen, maar de moeilijkheidsgraad van de trekking is middelmatig. In deze uiterst spectaculaire canyon, de diepste ter wereld, krijg je een adembenemend uitzicht.

We trekken 4 dagen door een onherbergzaam, prachtig landschap waar de natuur en de lokale bevolking harmonieus samenleven. Maanlandschappen worden afgewisseld met besneeuwde vulkaantoppen. Kuddes wilde lama’s en ezels kruisen onze wegen. Na een afdaling van ongeveer 1300 meter komen we enkele kleine geisers tegen. We overnachten bij de lokale bevolking in het pre-Inca dorpje Llahuar (na 4 uur stappen), waar we onze spieren ontspannen in de zalige warmwaterbronnen.

Tijdens de tweede dag is het hoofdzakelijk stijgen. Na ongeveer 5 uur bereiken we onze bestemming. De gastvrijheid krijg je er gratis bij. Wie wil, kan in de namiddag nog een extra wandeling maken.

Dag 3 is een lichte wandeldag, die we kunnen klaarspelen op 4 uur tijd. We doorkruisen een van de mooiste plekjes van de canyon. We overnachten voor de laatste keer in de vallei aan een oase met bananen- en citroenbomen. Zwemmen in het bergwater is een ongelofelijke ervaring. 's Avonds genieten we bij het kampvuur en bewonderen we de prachtige sterrenhemel. Heb je ooit de Melkweg zo helder gezien?

Voor zonsopgang vertrekken we voor de 3 uur durende beklimming naar Cabanaconde (3290 m). Tijdens deze trekking draag je zelf je bagage, maar het is ook mogelijk om een muilezel te huren.
In Cabanaconde wonen de Cabana-indianen. Zij dragen kleurrijke traditionele kleding en speciale hoeden die kenmerkend zijn voor deze omgeving. De rest van de dag nemen we vrij.

Let op: door geplande mijnbouwwerken in de omgeving van het dorpje Fure kan de route van deze trekking wijzigen.

dag
10
11

rotsblokspuwende goden

We reizen door naar Sicuani, de hoofdstad van de provincie Canchis. Het landbouwers- en marktstadje en de omgeving zijn een grondige verkenning zeker waard. 

Net voorbij Sicuani, aan het dorpje San Pedro de Cacha (op 3500 meter), ligt Raqchi. Deze minder vaak bezochte archeologische site oogt – met zijn diverse constructies - nog steeds indrukwekkend. De Templo de Raqchi werd gebouwd ter ere van de God Viracocha. In een vlaag van woede zorgde ‘Hij’ ervoor dat de nabijgelegen vulkaan Quimsa Chata vurige rotsblokken uitspuwde. Nog steeds tekenen deze rotsblokken het landschap. De tempel was een belangrijk religieus centrum en omvatte onder meer het grootste gekende strooien Incadak, steunend op 22 cirkelvormige pijlers.

Vanuit Raqchi rijden we verder naar de rainbow mountains in Polcaya.

dag
12

naar Cuzco

120 km voorbij Sicuani ligt Cuzco (3310 m), de hoofdstad van het vroegere Incarijk. Kort na de aankomst van Christoffel Columbus in Zuid-Amerika is veel van de originele cultuur verwoest of verdwenen. De Spanjaarden bouwden het huidige Cuzco letterlijk op de ruïnes van de oude stad. In veel huizen zijn dan ook delen van de Incamuren verwerkt waarin de typische Incabouwstijl onmiddellijk te herkennen is. Cuzco is een prachtige stad met mooie Spaanse koloniale gebouwen, kerken en pleinen ...

dag
13

steen op steen

Vlak buiten Cuzco bevinden zich enkele zeer interessante Incaruïnes. De meest indrukwekkende is de vesting Sacsayhuamán, gebouwd met enorme steenblokken. Daarnaast zijn Qenko, Puca Pucara, Salapunco en Tambo Machay een bezoek meer dan waard.

De rest van de dag nemen we vrij en kan je de koloniale stad verder ontdekken. Je kan een bezoek brengen aan de kathedraal, de zonnetempel, kerken en markten. Ben je eerder geboeid door kunst, dan kan je enkele musea of de kunstenaarswijk San Blas bezoeken.

dag
14
17

de Vilcabamba trekking

Wij kozen voor deze trekking in plaats van de toeristische Inca Trail. Dit alternatief biedt een minder bereisde, maar daarom niet minder mooie trek naar Machu Picchu.

De eerste dag nemen we de bus naar Santa María. We starten de trekking in Huancacalle. De streek hier is bezaaid met Inca-ruïnes waaronder de Witte Rots (een grote rots met mooie sculpturen) en Vitcos, een van de zomerresidenties van de Inca-keizer. De tour in de streek neemt ongeveer 3u in beslag waarna we verder wandelen langs een origineel Inca-pad naar onze kampeerplaats in Pilaupata (3630m hoogte).

Dag twee vertrekken we naar de pas. Gedurende drie uren wandelen we door heel groene vegetatie en komen we alles te weten over de lokale bloemen en planten. Van op de pas zakken we weer naar onze nieuwe kampeerplaats in Rak’achaca op 3570m opnieuw over originele Inca-paden. Het landschap vandaag is fenomenaal met uitzichten over sneeuwtoppen, kristalheldere bergrivieren.

De derde dag heeft opnieuw heel veel moois in het verschiet. Terwijl onze route vordert richting Machu Picchu steken we drie passen over, de hoogste ligt op 3860m. We krijgen opnieuw een indrukwekkend uitzicht op de omliggen sneeuwtoppen. Vandaag is misschien wel de zwaarste dag van de trekking omdat we gedurende lange tijd op grote hoogte wandelen. Maar de beloningen zijn navenant en ’s avonds pas voelen we hoe moe we zijn.

Op de vierde dag wandelen we het laatste stuk van de trekking. Van aan onze kampeerplaats wandelen we 4u naar het dorpje Xanatile. Onderweg passeren we canyon waar de rivier doorheen dondert. Het landschap bestaat voornamelijk uit plantages en veldjes waar alle mogelijke soorten fruit en ook koffie worden gekweekt.

Na aankomst in Xanatile nemen we de bus voor 1 uur naar Santa Teresa waar we verder wandelen langs de rivier tot we aan de hydro electrische centrale verder doorsteken naar Aguas Calientes, het einde van onze trekking.

dag
18

het Peruviaanse icoon

Bij zonsopgang staan we klaar om de oude Incastad Machu Picchu te ontdekken. De ruïnes zijn op zich al meer dan de moeite waard, maar in combinatie met de spectaculaire ligging - omgeven door hoge bergtoppen en diepe ravijnen - wordt het ronduit magisch.

In de namiddag kan wie wil nog even genieten van de thermale bronnen in Aguas Calientes. Daarna nemen we de trein naar Ollantaytambo, een oud Incastadje in de Heilige Vallei.

dag
19
20

naar de bron

Met het ochtendgloren verkennen we de indrukwekkende site van Ollantaytambo. Daarna trekken we de heilige vallei van de Inca’s in. Uitermate vruchtbaar - op 2500 meter hoogte tussen de bergen - , zorgt dit stukje natuur voor een prachtige afwisseling.

De Salineras van Maras (zoutpannen) zijn opmerkelijk. Warm water met een zoutgehalte van rond de 30% ontspringt uit een bron. Toen de Inca’s hier leefden, werd hieruit zout gewonnen en tot op vandaag gebeurt dat nog op precies dezelfde wijze. De experimentele landbouwterrassen van het spirituele Moray zijn ook fascinerend. De terrassen hebben, afhankelijk van de diepte, een verschillend microklimaat. In deze spirituele plaats laden we onze batterijen op.

‘s Avonds komen we terug aan in Cuzco, waar we voor de volgende dag niets gepland hebben. Er is altijd wel iets te beleven: een leerrijk museum bezoeken, slenteren door gezellige wijken, snuisteren op markten en in winkels, …

dag
21
23

afsluiten in Lima

We nemen afscheid van de Peruviaanse kinderen en vliegen terug naar Lima. Onze resterende tijd in Peru brengen we hier door. We overnachten in hetzelfde koloniale pension.

In Lima kom je altijd tijd tekort. Deze gevierde stad blijft boeien. Je vindt er een oude koloniaal centrum en veel verwaarloosde maar prachtige, statige gebouwen. De paleizen, musea, pleinen en parken oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Nog een laatste kans om een origineel souvenir te kopen vooraleer we naar de luchthaven vertrekken …

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Lima (h/t)
 • luchthaventaksen
 • binnenlandse vlucht Cuzco-Lima
 • alle overnachtingen (pension, bij lokale bevolking en kamperen tijdens trekking)
 • transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • 4-daagse begeleide trekking Colca canyon op basis van vol pension
 • 4-daagse begeleide trekking Vilcabamba-Machu Picchu op basis van vol pension
 • toegang rainbow mountains
 • toegang Machu Picchu + beklimming Huayna Picchu of Mt Machu Picchu
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

uiterst actieve wandelvakantie, inclusief 2 trekkingen (2 x 4-daagse) op grote hoogte waarbij je zelf je dagrugzak draagt. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 252 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • ESTA verplicht (online aan te vragen reisvergunning)
 • inenting gele koorts verplicht
Praktisch

voorzie ongeveer € 10 fooi voor de gidsen


Onze voorwaarden