Berlijn is een prachtige wereldstad met een grote aantrekkingskracht, de alternatieve en open-minded sfeer van deze stad trekt veel gelukszoekers aan. Tijdens deze 6-daagse citytrip ontdekken we hip Berlijn en haar hotspots op een alternatieve en lokale manier.

Met de trein reizen we naar de Duitse hoofdstad en overnachten we in een kleine gezellige hostel in Neukölln. Zoals een echte local verplaatsen we ons per fiets om deze groene stad gemakkelijk te ontdekken.

Berlijn krioelt van de gezellige restaurants, cafés en markten met betaalbare prijzen. En door het grote aanbod aan internationale keukens voor elk wat wils! Uiteraard moeten we ook de beste döner kebab proeven, een echte Berlijnse uitvinding.

Alle gezellige en hippe wijken komen aan de beurt; van Kreuzberg tot Friedrichshain, van Neukölln tot Prenzlauer Berg. De Berlijnse straten worden gekleurd door prachtige graffitikunst. We bezoeken East Side Gallery en volgen een gegidste streetarttour. Ook een bezoek aan de indrukwekkende Helmut Newton Foundation mag niet ontbreken. Wie heeft er zin in een duik in het echte Berlijnse nachtleven? We sluiten onze citytrip af met een bezoek aan Tempelhofer Freiheit park en gaan nog even rondsnuffelen op de plaatselijke rommelmarkten.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

aankomst in het hippe Berlijn

’s Morgens sporen we van Brussel naar Berlijn. Na een overstap in Keulen komen we tegen de avond aan op onze bestemming. Nadat we zijn ingecheckt in onze hostel in Neukölln, gaan we meteen op verkenning in de buurt en verwennen we onszelf met een diner in een gezellig restaurant.

dag
02

de alternatieve toerist

Vanaf vandaag ontdekken we de stad verder per fiets, zoals de echte locals zich ook verplaatsen. Op deze manier ontdekken we de stad in alle vrijheid en kunnen we gaan en staan waar we willen. Omdat we het niet kunnen laten om toch een beetje de toerist uit te hangen zetten we eerst koers richting de Brandenburger Tor en het Holocaustmonument, klassiekers die we moeten gezien hebben.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de niet te missen East Side Gallery: een 1,3 kilometer lang gedeelte van de Berlijnse Muur, waarop ruim 100 muurschilderingen staan van artiesten van over de hele wereld.

Nadien maken we een stop aan de nabijgelegen Holzmarkt 25. Dit is sinds 2017 een klein vrijgevochten creatief dorp midden in de stad met restaurants, een wijnwinkel, studentenappartementen, een biologische bakkerij en brouwerij.

Wat we hierna doen beslissen we samen. Bezoeken we enkele hippe 2de handswinkels in Kreuzberg en Neukölln? Zin in een verfrissende duik in de Badeschiff? Of wie dé beste cheesecake ooit wil proeven kan mee naar een hippe koffiebar in Kreuzberg. Ze branden hier ook hun eigen koffie, perfect voor een leuk souvenir voor het thuisfront. Een leuke foto in een van de analoge photobooths die her en der verspreid zijn over de stad mag niet ontbreken.

's Avonds trekken we naar Scheunenviertel waar altijd wel iets te beleven valt. De wijk is bezaaid met gezellige kroegen en er heerst een vrolijk kunstenaarssfeertje.

dag
03

markt, Helmut Newton en Friday night fever

Vrijdag is marktdag! Op de Turkse markt in Kreuzberg sprokkelen we de ingrediënten voor een lekkere picknick. We zetten ons in het Görlitzer Park om deze met smaak op te eten.

In de namiddag brengen we een bezoek aan het fotografiemuseum en de Helmut Newton Foundation. Een belangrijk onderdeel van de collectie van het museum wordt gevormd door de verzameling van de bekende Duits-Australische fotograaf Helmut Newton. De excentrieke modefotograaf heeft vele beroemdheden, al dan niet naakt, op foto vastgelegd. In 2003 schonk hij een groot deel van zijn foto’s aan zijn geboortestad Berlijn. Een indrukwekkende verzameling!

Wist je al dat de döner kebab een echte Berlijnse uitvinding is? Dit kwam door de Turkse immigranten die na de Tweede Wereldoorlog naar Berlijn kwamen en hun cultuur en eetgewoonten met zich meebrachten. Met meer dan 1.000 dönerzaken is Berlijn de echte dönerhoofdstad van Duitsland. Zullen we het wagen om aan te schuiven bij Mustafas Gemüsekebap? Hier kan je volgens velen dé beste döner kebab van Berlijn vinden.

Tijdens het weekend is er overal iets te beleven. Gaan we naar de openlucht cinema in Kreuzberg? Of gaan we kijken of de aanschuifrij meevalt aan de zomerbar van Wilde Renate? Feestneuzen kunnen hun dansbenen aandoen en het echte Berlijnse nachtleven induiken.

dag
04

Friederichshain met zijn streetart & graffiti

In de ochtend doen we het rustig aan, wie een beetje wil uitslapen na een nachtje uit kan dit zeker doen. Zullen we daarna samen een fijne ontbijtplek zoeken in Friedrichshain? In Berlijn heerst er een fijne ontbijt- en brunchcultuur, perfect om het weekend mee in te zetten.

Streetart en graffiti is overal aanwezig in Berlijn. Tijdens een begeleide streetarttour leren we over de mening, de regels, de cultuur en passie die ervoor zorgt dat deze kunst op de muren blijft. Het is een kleurrijke en originele activiteit die ons gidst doorheen de minder toeristische buurten van Berlijn.

We blijven nog even in de buurt hangen en gaan op in de ongedwongen, alternatieve sfeer van de ruwste buurt van Berlijn, Friedrichshain. Op het RAW-Gelände — groot en oud industriecomplex uit de tijd van de DDR — zijn terrassen, clubs en andere horeca te vinden. Het voormalig fabrieksterrein werd na de val van de Berlijnse Muur gekraakt en omgebouwd tot een woon- en werkgemeenschap. Er is altijd ontzettend veel te doen en vooral in de zomer is dit een gezellige plek om te bezoeken.

dag
05

op z’n zondags

Vandaag springen we onze fiets op en houden we halt aan een winkel voor een lekkere picknick. Daarna fietsen we door naar het voormalige vliegveld Tempelhof. Dit 300 hectare grote terrein is opengesteld voor bezoekers als het park Tempelhofer Freiheit. Dit is dé place to be om te komen picknicken, barbecueën, fietsen, skaten, lopen, … een ontmoetingsplaats die we niet mogen missen.

Daarna trekken we de stad in richting Boxhagener Platz en Mauerpark voor de zondagse rommelmarkten, een favoriet bij zowel toeristen als Berlijners zelf. De ideale plek om nog een leuk souvenir op de kop te tikken.

Tijdens onze laatste avond komen we ogen en oren te kort in Prenzlauer Berg, een van de hipste buurten in Berlijn. Dit is de thuishaven van de studenten, kunstenaars en alternatieven. Intussen komen ook toeristen hier een vleugje couleur locale opsnuiven.

dag
06

Tschüss Berlin!

We ontbijten voor de laatste keer samen en pakken in. Daarna is het alweer tijd voor de treinrit naar Brussel, waar we dezelfde avond nog aankomen. Tschüss Berlin! Wedden dat je wil terugkomen? 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • trein Brussel-Berlijn (h/t)
 • alle overnachtingen (hostel)
 • huur fiets (4d)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • inkom Helmut Newton Foundation
 • begeleide street art tour
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen en fietstochten


Onze voorwaarden