Droom je ervan om door de gangen van Zweinstein te wandelen en de sfeer van de beroemde magische school op te snuiven? Wou je altijd al winkelen in de Wegisweg en een echt boterbiertje proeven? Hou je dan stevig vast aan je bezemsteel, want het wordt een betoverende vlucht doorheen Engeland en Schotland op deze full experience Harry Potter reis!

We starten onze trip in Oxford en Gloucester, om daarna door te reizen naar Edinburgh. We reizen doorheen de Schotse Highlands van Glen Nevis en Glen Coe naar Glenfinnan, om daarna terug te keren naar Engeland via Alnwick en Durham. We eindigen onze trip in Londen, de perfecte afsluiter van een magische reis. 

Deze rondreis biedt een goede mix van cultuur, natuur en een vleugje fantasie. Hierbij verplaatsen we ons met een minibus. Slapen doen we in hostels en een huisje. Het belooft een onvergetelijk avontuur te worden met 1 centraal thema: Harry Potter. 

"After all this time?” 

“Always” 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Verdwijnselen uit België, verschijnselen in Engeland

’s Morgens spreken we af aan het KrisKras kantoor. We vertrekken niet met een vliegende Ford Anglia maar wel met een rijdende minibus richting Calais, waar we het kanaal oversteken met de ferry tot in Dover. Eens we op Engelse bodem zijn, kan onze magische reis écht beginnen. We strekken onze benen in Windsor en zetten nadien onze koers verder naar de universiteitsstad Oxford waar we in de late namiddag / vroege avond aankomen in onze hostel. We installeren ons en maken het gezellig in een lokale pub om de dorst te lessen na de lange rit. 

dag
02

Harry Potter achterna in Oxford

Vandaag vliegen we er meteen in en starten we met een gegidste Harry Potter walking tour. Dé ideale manier om de stad te leren kennen met een vleugje magie. De oude Universiteit van Oxford bezit een speciale magische charme en krioelt van de Harry Potter filmlocaties. 

In Christ Church College vind je het trappenhuis waar Harry professor Anderling ontmoet. Loop je de trap op, dan kom je vanzelf terecht in de Grote Zaal. In de gangen van het gebouw hangen veel manshoge schilderijen, met wat fantasie zouden ze zomaar tot leven kunnen komen. 

De Bodleian Library van de Universiteit komt voor in drie Harry potter films. De Divinity School, beroemd om zijn gewelfde plafond, veranderde voor de films wel van functie: het werd de ziekenboeg van Zweinstein. Stuk voor stuk bijzondere plekken, waar eerder o.a. Oscar Wilde, Lewis Carroll en JRR Tolkien inspiratie vonden. 

dag
03

Harry Potter achterna in Gloucester

We trekken naar het stadje Gloucester, waar een bezoek aan de middeleeuwse kathedraal niet kan ontbreken. Deze wordt drukbezocht door toeristen die minstens een keer door de gangen van Zweinstein willen dwalen. In de gangen van het klooster verstopten Harry en Ron zich voor een trol en ligt ook de ingang naar de zitkamer van Griffoendor. Hier viel op de muren te lezen: “De geheime kamer is geopend”. In de films kwam je hier ook Jammerende Jenny en Haast Onthoofde Henk tegen. Die werden in het echt nog nooit gezien, maar er schijnen wel vervloekte monniken rond te dwalen op deze plek waar reeds 1300 jaar een kerk staat.

Na een lunch aan de dokken trekken we de natuur in, naar de top van Robinswood Hill voor een prachtig uitzicht over Gloucester en de Cotswolds. We gaan er op zoek naar de 10 houtsculpturen die het verhaal vertellen van Robinswood Hill en dragen ondertussen ons steentje bij om de omgeving afvalvrij te houden.

dag
04

dwars door Engeland

Vandaag doorkruisen we een groot deel van het Verenigd Koninkrijk met als eindbestemming de geboorteplaats van Harry Potter: Edinburgh! Het is de Schotse hoofdstad die J.K. Rowling inspireerde tot haar fantasierijke avonturen van de tovenaarsleerling en zijn vrienden. Ze schreef haar eerste Harry Potter boek in pubs en cafés doorheen Old Town en werkte het boek uiteindelijk af in The Balmoral Hotel.  

Na de lange rit maken we wandeling naar het pittoreske Dean Village, dat met de juiste verbeelding doet denken aan Zweinsveld. Very Instagrammable.

dag
05

Edinburgh, in de voetsporen van J.K. Rowling

We zetten de dag in met een korte wandeling naar de top van Calton Hill waar we de stad van bovenaf kunnen bewonderen. Nadien lopen we via Edinburgh Castle naar The Vennel, een trappenstraatje waar je bovenaan een uniek zicht hebt op het kasteel. En uiteraard mag ook in Edinburgh een gegidste Harry Potter walking tour niet ontbreken. Deze keer geen filmlocaties, maar wel de favoriete plekjes van de schrijfster waar ze haar inspiratie vond.

En wat zou een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk zijn zonder een wizard afternoon tea? We wagen ons aan de magische variant in The Cauldron. Nadat we ons buikje rond gegeten hebben, wanen we ons in de Wegisweg en bezoeken we enkele tovenaarswinkels voor wat ketels, bezems en uilen. 

dag
06

hoe tem je een draak aan de Steall Falls

We laten het mooie Edinburgh achter ons en trekken naar de Scottish Highlands. Onze eindbestemming is Glencoe, waar we ons installeren in een hostel voor de komende 3 nachten.

In de namiddag trekken we onze stapschoenen aan en maken we een wandeling naar de Steall Falls in de Glen Nevis vallei vlakbij Fort William, die met zijn 120 meter de tweede hoogste waterval van Schotland is. Nabij deze waterval vecht Harry met de draak tijdens het toernooi in ‘De Vuurbeker’.  

We zijn hier in de buurt van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Het gebied is eigendom van het John Muir Trust. Deze organisatie, met focus op natuurbehoud, zet zich in voor de bescherming en het herstel van wilde plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. De natuur wordt er zo goed als ongemoeid gelaten, wat zorgt voor een unieke ervaring.

dag
07

zie ginds komt de Zweinstein Express over de Glenfinnan Viaduct weer aan

Vandaag kunnen we het Glenfinnan Viaduct – of “de Harry Potter brug” – met onze eigen ogen bewonderen alsof we zelf in de wereld van Harry Potter zijn. Sterker nog, we zullen de Zweinstein Express voorbij zien komen! De locomotief en wagons uit de film rijden hier daadwerkelijk over de West Highland Line, die bekend staat als een van de mooiste spoorlijnen van Europa. Het viaduct is met zijn 380 meter de langste betonnen spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk. We combineren het treintjeskijken met een wandeling in de omgeving. Hier kunnen we de trein, die viermaal op een dag voorbijkomt, langs beide zijden van de viaduct bewonderen samen met het sprookjesachtig landschap.

dag
08

op zoek naar Hagrid in Glen Coe

Ook vandaag trekken we onze wandelschoenen aan voor een mooie tocht doorheen de beroemde Glen Coe vallei. Het landschap, met hoge bergen en diepe dalen, werd eeuwen geleden uitgesleten door gletsjers en vulkanische activiteit. De vallei was onder meer de achtergrond tijdens de fameuze zwerkbalwedstrijden en de Toverschool Toernooi in ‘De Vuurbeker’. Ook Hagrid zijn hut bevond zich in deze wondermooie vallei.

dag
09

uitwaaien aan zee

We nemen afscheid van de Schotse Highlands en trekken naar de oostkust van Engeland. Onderweg stoppen we voor de lunch in Falkirk, waar we onze galjoenen boven halen in de mooiste Harry Potter shop ooit. Nadien rijden we door naar Hartlepool, waar we tegen de avond een gezellige wandeling maken op de kade. Van hieruit maken we morgen een daguitstap naar Alnwick en Durham voor een bezoek aan Zweinstein. 

dag
10

welkom in het Zweinstein van Alnwick en Durham

Als echte fan zul je het Middeleeuwse Alnwick castle van ver herkennen als Zweinstein. Hier deden Harry, Ron en Hermelien hun eerste vliegpogingen op hun bezemstelen tijdens de les van Madame Hooch. Het 700 jaar oude kasteel met zijn prachtige 18e-eeuwse tuinen, waterinstallaties en een van de grootste boomhuizen ter wereld is, na Windsor Castle, het grootste nog bewoonde kasteel van het Verenigd Koninkrijk. Naast de kloostergangen van Gloucester Cathedral, werden ook die van Durham Cathedral gebruikt tijdens de opnames van de films. In het kapittelhuis van Durham Cathedral leert Professor Anderling tijdens een van haar transformatielessen een klas vol jonge tovenaars hoe zij dieren kunnen veranderen in waterkannen. 

dag
11

hello London!

Onderweg naar de hoofdstad, houden we nog halt in York. Daar heb je The Shambles, een middeleeuws straatje dat veel weg heeft van de Wegisweg en waar we enkele Harry Potter shops bezoeken. Het avontuur van de jonge tovenaar Harry begon op Perron 9¾, in het King's Cross Station. Op deze locatie start ook ons Londens avontuur! We doen een poging om met ons bagagewagentje door de muur op het juiste perron te geraken. Wie wil kan in de nabijgelegen souvenirwinkel, dat doet denken aan Olivander’s Toverstokkenwinkel, een leuk aandenken kopen.  

Voor de buitenopnames werd een ander station gebruikt. Herinner je je de scene in ‘De Geheime Kamer’, waarin Harry en Ron met een vliegende Ford Anglia over de daken van Londen vliegen? Het rode gebouw dat je hier ziet is het prachtige St. Pancras station. Dit station was ten tijde van de filmopnames beter geschikt, omdat er in King’s Cross Station bouwwerkzaamheden waren.  

's Avonds halen we onze tovenaarsmantel en toverstaf boven voor een potion making cocktailworkshop!

dag
12

Magisch shopplezier

Ook in Londen valt over Harry Potter heel wat te vertellen tijdens een gegidste walking tour. We passeren o.a. langs de Millenium Bridge (bekend als Brockdale Bridge die in ‘De Halfbloed Prins’ wordt vernield als Dooddoeners Londen aanvallen), het 900 jaar oude Clink Prison (waarop de tovenaarsgevangenis Azkaban geïnspireerd is) en het Australia House (dat dienst deed als de Goudgrijp bank). Helaas kan je hier geen bankrekening openen voor je galjoenen omdat in het gebouw de Australische ambassade gevestigd is.  

In de namiddag brengen we een bezoek aan Leadenhall Market, een van de oudste overdekte markten van Londen die werd gebruikt voor de buitenopnames van de Wegisweg. We kunnen op zoek gaan naar de winkel in Bull’s Head Passage die in de films dienst doet als de ingang naar de Lekke Ketel. Of wandel je liever over de Tower Bridge waaronder Harry samen met deel van de Orde van de Feniks vloog op weg naar Grimboudsplein 12? Uiteraard dienen we ook in Londen nog tovernaarswinkels te bezoeken voor wat inkt en perkament.

dag
13

Warner Bros Studios

Tijdens onze laatste dag op Engelse bodem dompelen we ons voor een laatste keer volledig onder in de magische wereld van Harry Potter. De Warner Bros Studios is een werkelijke must-see voor elke Potterhead. Je kunt hier onder meer door de Wegisweg en de Ligusterlaan wandelen. Maar ook de Grote Zaal, het kantoor van Perkamentus, het Verboden Bos, het Ministerie van Toverkunst en de tovenaarsbank Goudgrijp kunnen we verkennen. Duidelijk een uitgelezen bestemming voor tovenaarsleerlingen en heksen in spe. En uiteraard mogen we niet vergeten om een boterbiertje te consumeren alvorens we terugkeren naar de Dreuzelwereld!

dag
14

terug naar de dreuzelwereld

We worden een laatste keer wakker in onze Londense hostel en reizen met de minibus terug naar huis, met mooie herinneringen aan deze magische reis! 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • ferry-overtocht Calais-Dover (h/t)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen
 • Harry Potter Walking Tour Oxford
 • Toegang Christ Church (audiogids)
 • toegang + tour Gloucester Cathedral
 • Harry Potter walking tour Edinburgh
 • Wizard afternoon tea
 • toegang + tour Durham Cathedral
 • toegang Alnwick Castle
 • Potion making workshop
 • Harry Potter walking tour Londen
 • Warner Bros Studio Tour
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 600
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actief programma met 3 stadwandelingen en 5 natuurwandelingen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht

Onze voorwaarden