Cuba is niet alleen het grootste, maar ook het meest gevarieerde eiland van het Caribische gebied. Bergachtige streken, fascinerende steden, een azuurblauwe zee, een hartelijke bevolking en de opzwepende ritmes van salsa en reggae zijn slechts enkele nationale troeven.

De natuurpracht is bedwelmend. Van de karststeenrotsen in Viñales en Pinar del Rio, tot het weelderige landschap van bamboe, orchideeën en eucalyptusbomen in de Topes de Collantes. In het Parque Nacional Alejandro von Humboldt kan je dieren spotten en de El Yunque beklimmen.

De authentieke, broeierige sfeer is alomtegenwoordig in de grootsteden Havana en Santiago de Cuba. Ook het charmante Trinidad bekoort met zijn pastelkleurige huizen en kasseistraten.

In Santa Clara ontdekken we het aandeel van de stad in de revolutie. We krijgen ook een minder fraai historisch beeld in de Valle de los Ingenios. De harde geschiedenis van de suikerteelt en slavernij illustreert het onmenselijke leven van enkele generaties.

Schaarste bepaalt het tempo van onze rondreis. We logeren er in casas particulares – bij Cubanen thuis – en proberen te leven zoals de lokale bevolking. Bereid je voor op minder comfortabele reisomstandigheden. Deze trip is gericht op flexibele reizigers met een open en positieve geest en een portie relativeringsvermogen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Brussel – Havana

“Havana is één van de weinige steden ter wereld waar de werkelijkheid de legende overtreft.”

De rit van de luchthaven naar het centrum laat meteen een buitengewone, aangrijpende stad zien. We snuiven de unieke combinatie van vrolijkheid en droefheid op die hier overal tastbaar is. De ondergaande zon biedt een feeëriek kleurenspel, dat we aanschouwen van op de befaamde Malecón.

dag
02
03

op sleeptouw in Havana

Havana Vieja, de oude binnenstad, werd in 1982 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is een wirwar van smalle straatjes en sfeervolle pleinen, geflankeerd door prachtige gebouwen en indrukwekkende paleizen en kerken. Als de Havaneros willen ontspannen, zakken ze af naar de Malécon. Vooral ’s avonds is het op deze strandpromenade een drukte van jewelste.

Ook het moderne Havana is een volwaardige publiekstrekker met onder andere het Capitolio Nacional, het Gran Teatro de la Havana, het museum van de revolutie en de tabaksfabriek La Corona. Vedado, het nieuwe mini-Miami, werd in het begin van de vorige eeuw geschapen door rijke Havaneros. Op de Plaza de la Revolucion staat een 18 meter hoog beeld van José Marti en een obelisk van 142 meter om hem te eren. Een monumentaal portret van die andere vrijheidsstrijder, Che Guevara, prijkt op de gevel van el Minesterio del Interior.

Ernest Hemingway zorgt voor nog meer cultuur. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar en auteur van romans als ‘De oude man en de zee’ woonde meer dan 20 jaar in en rond Havana. Op de vraag waarom hij zo veel van Cuba hield, antwoordde hij “daarom”. We wandelen in zijn voetsporen in het Hemingway-museum en genieten van zijn geliefkoosde daiquiri in La Floridita of van een mojito in la Bodegita del Medio, zijn stamcafés.

dag
04
06

Viñales

Vandaag reizen we door naar Viñales. De Valle de Viñales behoort tot de mooiste natuurgebieden van Cuba en is een hotspot voor natuurliefhebbers. Deze zelfvoorzienende commune is opgericht in 1943 en beroept zich op de krachten van het water. 

Om al het moois van deze streek te ontdekken, verkennen we dit adembenemende landschap een dag te voet en een dag te paard. De unieke krijtformaties lijken als tanden uit de rode grond te schieten. Hier wordt de beste tabak ter wereld geteeld.

De laatste dag in Viñales genieten we van een dagje relaxen aan het parelwitte strand van Cayo Jutias. Klaar voor een duik in het helderblauwe Caribische water?

dag
07

tussenstop in Cienfuegos

Tijd om afscheid te nemen van de prachtige natuur in Pinar del Rio. Via Havana trekken we verder oostwaarts richting Cienfuegos voor een korte tussenstop van 1 nachtje. Na aankomst trekken we de stad in om het mooie centrum te verkennen. Cienfuegos staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook wel eens de Parel van het Zuiden genoemd.

dag
08

Laguna Guanaroca & El Nicho

Vroeg in de ochtend trekken we richting Laguna Guanaroca, een met mangroven omringd zout meer ten zuidoosten van Cienfuegos. Deze trekpleister voor vogels is vooral in de ochtend de moeite waard. Met wat geluk kunnen we flamingo’s, pelikanen en Cubaanse trogons spotten. 

Vervolgens brengen we een bezoek aan het natuurpark El Nicho. Hier worden we getrakteerd op een leuke wandeling in de natuur en een verfrissende duik aan de prachtige watervallen.

Tenslotte rijden we vandaag nog door naar Trinidad.

dag
09

Trinidad

Ook Trinidad wordt beschouwd als een van de fraaiste en best bewaarde steden van Cuba. Samen met de nabijgelegen Valle de los Ingenios (“vallei van de suikermolen”), werd Trinidad in 1988 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het centrum van de stad is Plaza Mayor, al twee eeuwen lang onveranderd gebleven. 

Vanuit Trinidad maken we een tocht in de vallei van de suikermolens. We kiezen tussen de trein of de taxi. De vallei van de suikermolens was tot 1850 een belangrijk economisch centrum met meer dan 50 molens. Nadien stortten de suikerprijzen ineen en werd deze streek zwaar getroffen. Veel van de plantagegebouwen zijn verwoest in de eerste onafhankelijkheidsoorlog. Aan de rijkdom en weelde van de suikertijd was immers ook een grote keerzijde verbonden: de slavernij. Symbool voor de onderdrukking is de Torre Iznaga, dat diende als uitkijkpunt om de slaven op de plantages in de gaten te houden.

dag
10

Topes De Collantes

We zoeken de berglucht op van de Sierra del Escambray en maken een uitstap naar Topes de Collantes. Tijdens de steile rit naar dit natuurgebied krijgen we een prachtig zicht op het schiereiland Ancon. Te midden van de tropische vegetatie dalen we af naar de 62 meter hoge waterval van Caburni, waar we een verkoelende duik kunnen nemen in het meer dat wordt gevoed door de waterval.

dag
11

dagje rust in Trinidad

We kunnen verder ronddwalen in de stad of ons door de Coco-taxi aan het hagelwitte strand Playa Ancon laten afzetten. In het Caribische zeewater is het echt zalig dobberen!

dag
12
13

Santa Clara

We zetten onze trip verder naar de Villa Clara Provincie. Santa Clara, de hoofdstad, herbergt een rijk straatleven. Een terrasje behoort zeker tot de opties. Als we de stad meer in detail bekijken, zien we de kogelgaten in de gevels. Ze zijn de stille getuigen van de strijd tussen de rebellen en de troepen van Battista. We verdiepen ons in het revolutionaire verleden van Cuba en in het leven van een van zijn grootste revolutionairen, Ernesto ‘Che’ Guevara. Hier overviel hij op 29 december 1958 een gepantserde munitietrein van dictator Battista. De overwinning bezegelde het lot van Battista en Cuba.Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Fábrica de Tabacos Constantino Pérez Carrodegua, één van de betere tabaksfabrieken van Cuba.

Wie zin heeft kan zich ‘s avonds naar Club Mejunje begeven. Dit is een cultureel centrum op een unieke locatie, in een oude ruïne met veel groen. Met wat geluk kunnen we een spectaculaire dragqueen show meepikken.

Na 2 dagen nemen we de nachtbus richting Santiago de Cuba.

dag
14

Santiago

Santiago de Cuba is de tweede grootste stad van het land en de hoofdstad van de Oriente. We maken de lange busrit naar deze trekpleister, waar het aangenaam rondslenteren is. Het verschil met Havana is groot. In plaats van salsa hoor je hier son en reggae. Het leven gaat er zijn gezapige gangetje. 

De stad werd vroeger regelmatig aangevallen door piraten en vandaag kan je nog altijd de gevolgen zien. De aanval op de Moncada-kazerne in 1953 vormde het startsein voor de gewapende strijd. We bezoeken het plein waar Fidel Castro geregeld toespraken hield.

Harlem Campos is een bekende instrumentenbouwer in Santiago, die voor enkele van Cuba's bekendste muzikanten instrumenten maakte. We brengen een bezoek aan Harlem's werkatelier, waar je handgemaakte Cubaanse instrumenten kan kopen. Er zijn zelfs instrumenten gemaakt van vruchten die hij zelf kweekt in zijn tuin.

dag
15

Baracoa

Met de bus reizen we naar Baracoa, een piepklein stadje in een prachtige omgeving. Omringd door kokospalmen en fruitbomen ligt het stadje beschut aan zee. Je kan er prachtige wandelingen maken in de uitlopers van de Sierra Maestra. Baracoa staat bekend om zijn heerlijke gerechten met lechita – een lokale cocossaus, het best geserveerd met verse vis.

dag
16

El Yunque

El Yunque is een eigenaardige rots die boven Baracoa uittorent (570 meter hoog) en vandaag gaan we die beklimmen. Na ongeveer 2,5 uur stijgen en 2 uur dalen, kunnen we ons verfrissen in de Charco de la Piña.

dag
17

Parque natural Alejandro de Humboldt

Dit indrukwekkende natuurpark staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling door het park genieten we van de enorme variëteit in fauna en flora. We zien er diersoorten die bijna met uitsterven zijn bedreigd. Papegaaien, kolibries en hagedissen kruisen ons pad. Na de wandeling zoeken we afkoeling in de watervallen van El Maja.

dag
18

Boca de Yumurí

Onze laatste dag in Baracoa is aangebroken. We bezoeken een cacaoplantage en leren meer over het proces van hoe je chocolade maakt. Daarna laten we ons gidsen tijdens een wandeling aan de Yumurí rivier. We eindigen met een boottochtje op de rivier en een verfrissende zwempartij in de zee. 

dag
19

terug naar Santiago

We keren terug naar Santiago. Daar kunnen we voor een laatste keer genieten van de gezellige avondsfeer in de stad. Misschien moeten we ’s avonds een bezoek brengen aan een Folklórico dansgezelschap. Santiago telt meer dan 12 van die gezelschappen. Ze zijn opgericht om Afro-Cubaanse dansen aan te leren aan toekomstige generaties en zo een traditie te bewaren. 

dag
20

nachtbus naar Havana

We bezoeken de meest heilige plek van het land: de kathedraal van El Cobre. De Virgen de la Caridad del Cobre is de patroonheilige van Cuba. 

’s Avond nemen we de nachtbus naar Havana.

dag
21

afgeronde loop

We nemen afscheid van Cuba daar waar we deze reis zijn gestart: in Havana. Als je nog souvenirs wil kopen, is het nu je kans. Tijd voor een laatste mojito onder de warme zon. Een uitstapje naar Fusterlandia behoort ook tot één van de mogelijkheden. Kunstenaar José Fuster heeft zijn woonwijk omgetoverd tot een meesterwerk van kleurrijke mozaïek tegeltjes.

dag
22
23

terug naar Brussel

Het moment is aangebroken dat we moeten inschepen voor onze avondvlucht terug naar Brussel, waar we de dag nadien tegen de avond landen. Het ritme van dit prachtige land begeleidt ons tot ver over de Cubaanse grenzen.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Havana (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle overnachtingen (casas particulares)
 • gegidste wandeling & huur paard Viñales
 • uitstap Cienfuegos (Laguna Guanaroca & El Nicho)
 • uitstap Valle de los Ingenios
 • uitstap Topes de Collantes
 • bezoek Cacaoplantage & Boca de Yumurí Baracoa
 • begeleide tour naar El Yunque
 • begeleide tour naar Alejandro von Humboldt National Park
 • toeristenkaart
 • Join for Water-bijdrage
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 700
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

korte wandelingen, 1 dag paardrijden, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 89 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (geldig tot na thuiskomst)
 • toeristenkaart verplicht (wordt aangevraagd door KrisKras)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden