Een wandeltocht van 119 km – het Klovenpad of Schluchtensteig – leidt ons in een grote halve cirkel doorheen het Zwarte Woud. 6 wandeldagen lang stappen we ongeveer 20 km met onze trekkingsrugzak op naar een nieuwe bestemming. De gletsjers van de Zwitserse Alpen op de achtergrond zijn een streling voor het oog.

Een uniek decor

Het Klovenpad wordt gekenmerkt door smalle wegen, steile bergpaden, stille bospaden en weelderige fauna in de grootste canyon van Duitsland. Ravijnen en kloven, watervallen en meren, hoogvenen en bloemenweiden, groene eeuwenoude wouden en donkere dennenbossen zorgen voor een gevarieerd parcours. Uitdagende stukken en kalmere, goed begaanbare veldwegen wisselen elkaar af.

Actief en nagenieten

Gemiddeld 20 km per dag stappen in een bergachtige streek mét bagage op de rug: het belooft een pittig avontuur te worden. ’s Avonds blazen we dan ook uit in lokale dorpjes of steden. Om extra op krachten te komen, kunnen we er proeven van lokale lekkernijen als Schwarzwälder Kirschtorte of Badense wijn.

Iets voor jou?

Het Zwarte Woud is een middelgebergte. Lees: veel klimmen en dalen. Soms is het pad smal en loopt het naast een afgrond, dus last van hoogtevrees heb je beter niet. En het spreekt voor zich dat een goede lichaamsconditie een must is. Tijdens deze trektocht overnachten we telkens op een andere plaats. Met twee of meer deelnemers delen we eenvoudige kamers die bijna steeds over een eigen badkamer en toilet beschikken.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog vóór de effectieve reis van start gaat, ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat - afhankelijk van de reis - een paar weken of maanden voor vertrek door.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment dat praktische afspraken gemaakt worden voor het vertrek (waar, wanneer,…) en voor tijdens de reis.

Niet zeker wat er allemaal in je bagage moet, of over welk soort schoenen je best meeneemt? Op de vertrekvergadering krijg je een antwoord op al je vragen.

Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen!

dag
01

het begin van iets moois

’s Ochtends laden we de minibus en zetten we koers richting Wehr.  Tegen het einde van de dag bereiken we onze logeerplek, op de Duits-Zwitserse grens. We genieten er  van onze eerste avond samen.

dag
02

aftrap met een nostalgisch tintje

Na een verkwikkende nacht maken we ons klaar voor het echte werk! We reizen met het openbaar vervoer tot Stühlingen, waar onze eerste wandeling van 19 km start. Deze tocht leidt ons langsheen de Zwitserse grens langs smalle paden, weiden en rotsen naar Blumberg.

Bij het kruisen van de Sauschwänzlebahn wanen we ons even in lang vervlogen tijden. Op deze museumspoorlijn banen stoomlocomotieven zich een weg door het landschap.We trekken verder en bereiken het Wutach-dal.

Ons pad kronkelt zich vervolgens een weg naar boven, tot we op 880 m het hoogste punt van de dag bereiken. Hier hebben we een prachtig uitzicht over ons wandelterrein van de komende twee dagen.

dag
03

stappen in een indrukwekkend landschap

Trappen en kleine laddertjes leiden ons verder in het dal van Wutach. Met wat geluk spotten we enkele bevers in actie. Voorbij de zagerij van Wutachmühle verandert het landschap abrupt. Steile bos- en rotswanden zijn hier dominant aanwezig.

We banen ons een weg – op sommige plaatsen erg smal – tussen de loodrechte rotswanden en de snelstromende rivier. Na 20 km stappen komen we moe maar voldaan aan in Schattenmühle, waar we de nacht doorbrengen.

dag
04

spektakel voor ogen en oren

Dunne paadjes, adembenemende rotspartijen, restanten van kastelen en de alomtegenwoordige onstuimige Wutach maken ook van dag 4 een onvergetelijke ervaring. De kletterende watervallen trakteren onze ogen én oren op flink wat spektakel.

Voor een stukje historiek pauzeren we even aan het Räuberschlössle.  Na ruim 18 km stappen komen we aan in Oberfischbach. We nemen er de bus tot Schluchsee waar de finish voor van vandaag ligt.

dag
05

het is stil aan de top

Dag 5 wordt een topdag, letterlijk en figuurlijk want we stappen naar 1148 m. Dit is meteen ook het hoogste punt van onze tocht. Voor het zover is, kan je eerst nog een verfrissende duik nemen in de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud. Daarna zien we vooral bomen, varens, mos, bosbessen en enkele oude boerderijen. Het beeld van de koepel van de kathedraal van Sankt Blasien geeft het eindpunt aan van deze 20 km lange dagtocht.

dag
06

door kleine gehuchtjes

Opnieuw vertrekken we voor een wandeling van 20 km. Van Sankt Blasien klimt onze route naar het op 1039 m gelegen Lehenkopf. We worden beloond met een prachtig panorama, dat bij ideale omstandigheden reikt tot aan de Alpen. Bos- en weidelandschappen wisselen elkaar af en de Schluchtensteig doet de gehuchten Horbach en Ibach aan. Vervolgens zoeken we via kronkelende paadjes onze weg tussen de rotsen naar Todtmoos.

dag
07

een oude bekende

Een laatste keer maken we ons klaar om door dit prachtige landschap te trekken. Met zijn 22 km wordt dit meteen ook nog een lange etappe . Maar geen paniek, vandaag dalen we vooral.

We volgen opnieuw de Wehra-rivier. Het eerste stuk van ons parcours is rustig en lieflijk. Maar van zodra we de Wehra-kloof in duiken, loopt het pad langs rotsen en wordt het bergachtiger. De Wehra ruist machtig verder tot aan de Stausee, vlakbij het eindpunt van onze tocht in Wehr.

dag
08

bestemming thuis

Met een berg mooie herinneringen pakken we in om huiswaarts te keren. In Gent aangekomen nemen we afscheid van elkaar en van deze fantastische week.

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hotel, gasthuis, jeugdherberg, appartement, vakantiewoning)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 180
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer actief: 6 wandeldagen van 5,5 à 7,5 u. stappen met variërende hoogteverschillen. Je draagt zelf je rugzak, dus een goede fysieke conditie en stapervaring zijn onontbeerlijk.

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden