Ga je zintuigen achterna en ontdek de Marokkaanse keuken. Al fietsend, op de ecoboerderij, bij de vissers in Essaouira of bij de Berbers in de Atlas.

Je wil naar een bestemming op enkele uren vliegen, maar toch in een volledig nieuwe wereld terechtkomen. Voor jou mag er gerust een gezonde portie couleur locale worden geserveerd. Een betoverend landschap is een absolute must en een authentieke, korte rondreis is helemaal jouw ding. Maar bovenal wil je heerlijk eten en chillen zonder hordes toeristen om je heen. Kortom, je gaat met ons mee naar Marokko!

Het beste van vele werelden

Marokko is een aparte wereld in de kleurrijke zone tussen Europa en Afrika. Het is een land van uitersten dat tot de verbeelding spreekt. Niet het minst omwille van de talrijke invloeden die in het dagelijks straatbeeld zichtbaar zijn. Die invloeden vinden we ook in de Marokkaanse keuken terug: een heerlijke mix van culinaire tradities van de Berbers, Moren, Arabieren en Andalusië. Gezond en gevarieerd. Samen gaan we ons die keuken eigen maken met behulp van enkele locals. 

Ontdek hieronder alvast een recept om van te watertanden. Besaha!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Marrakech, stad van Duizend-en-een-nacht

Marrakech, niet voor niets het uithangbord van Marokko, wordt onze uitvalsbasis. Omarm de cultuurverschillen en de oostere sfeer. Laat je smartphone achter in de prachtige riad en volg je neus. Geraak je de weg kwijt in het doolhof aan roze steegjes? Geen probleem, geef je zintuigen vrij spel en sta even stil bij de zalige mix van chaos en rust, van geuren en kleuren. Alle wegen leiden trouwens naar het wereldberoemde Djemaa El Fna-plein, dus geen reden tot paniek! Daar starten we met een fris glas vers fruitsap en kunnen we met andere foodies mijmeren over de culinaire hoogtepunten die ons te wachten staan. Vind je tweede adem in de talrijke souks en kruip daarna voldaan onder de wol.  

dag
02

culinaire fietstocht met gids

Showtime! Haal die zonnecrème maar boven en smeer je kuiten goed in. Vandaag gaan we al fietsend op ontdekkingstocht. Geen race tegen de tijd, maar een gemoedelijke fietsrit waarbij een lokale gids ons gedurende vier uur enkele geheimen van de Marokkaanse keuken prijsgeeft. Zo komen we te weten wat la cuisine marocaine zo typeert. Overnachten doen we net als gisteren in Marrakech.     

dag
03

visgerechten in havenstad Essaouira

We verlaten het Marokkaanse binnenland en zetten koers richting Atlantische kust. Daar vinden we op drie uur rijden het rustige havenstadje Essaouira terug. In deze voormalige Portugese vestigingsstad loop je langs witgekalkte huizen met hemelsblauwe deuren en luiken. Je voelt, ruikt en ziet meteen dat je aan zee zit. De verfrissende zeebries leidt ons naar de houten visserssloepen die zachtjes op de golven dansen. We vragen naar vers gevangen vis en smaakvolle zeevruchten. Iedereen kiest wat hij of zij het lekkerste vindt en het wordt voor onze neus kraakvers gebakken.

Voldaan verkennen we verder de omwalde havenstad, waar de tijd lijkt stil te staan. Orson Welles wist wel wat hij deed toen hij de medina van Essaouira uitkoos als locatie voor de verfilming van Othello. We slapen in een riad die we helemaal voor ons alleen hebben … met uitzicht over de Atlantische Oceaan. 

dag
04

Berberse kookkunsten, couleur locale in het kwadraat

Op amper 30 kilometer ten zuiden van Essaouira belanden we in het land van de Berbers, de inheemse inwoners van Marokko. Ze bevolken het gebied al van toen de Sahara nog een vruchtbare vlakte was. In de Haha Hills, waar ze vooral geiten en schapen kweken, houden we halt bij een argancoöperatieve met olieproeverijen. Arganolie is een typisch Marokkaans product en wordt ook wel het vloeibare goud van Marokko genoemd.

Daarna rijden we terug richting kust om in de duinen uit te waaien, langs het strand te slenteren en op zoek te gaan naar een kleine waterval. In de groene rivierbedding die de streek kenmerkt, wordt volop aan landbouw gedaan.

Hassan, een lokale berber, vertelt ons vandaag waar de Berbercultuur voor staat en zijn vrouw laat zich gaan in haar keuken om ons te verwennen met een onvervalste Marokkaanse tajine en versgebakken brood. We lunchen in het huis van onze gids en rijden terug naar Essaouira. Onderweg nemen we nog de tijd om in Sidi Kaouki te pauzeren, een aangenaam surfdorpje. We slapen opnieuw in Essaouira.

dag
05

snipperdag in Essaouria

Na al die culinaire heerlijkheden van de laatste dagen, kiezen we vandaag voor een ander thema: geniet van de zon en de prachtige uitzichten. Wie op een paard of kameel de kustlijn wil verkennen, krijgt daar de gelegenheid toe. Wie liever de galerijen bezoekt, komt al evenzeer aan zijn trekken. In de namiddag keren  we terug naar Marrakech.

dag
06

watervallen van Ouzoud

Bij het ochtendgloren worden we opgehaald aan onze riad en rijden we naar de watervallen van Ouzoud. De groene valleien rond de watervallen, de boomgaarden, grotten en ravijnen van de rivier El Abid maken deze natuuruitstap tot een van de hoogtepunten van deze rondreis. Het Berberwoord ‘Ouzoud’ betekent trouwens ‘heerlijk’. Precies het juiste woord voor deze plek. De apen die ons in de gaten houden, geven het geheel iets magisch. 

dag
07

workshop Marokkaans gebak

In de voormiddag ligt de bal in jouw kamp. Marrakech is dan het decor voor deze halve dag, maar voor de rest vul je zelf het programma in. Het oosterse sprookjeslabyrint is een feest voor de zintuigen. Voor liefhebbers van de gezellige drukte zijn er de graftomben van de Saadi’s, het Bahiapaleis, het bassin van de Menara of de Koutoubiamoskee. Liever wat rust? Ga dan zeker een kijkje nemen in de Menaratuin, de uitgestrekte palmentuin of het schilderachtige Majorellemuseum.

In de namiddag steken we de handen uit de mouwen! Deze tongbrekers kunnen we na de workshop zelf maken: gazellenhoorns, ghoriba, briwat, baghrir en msemmen. Een opnieuw heerlijke afsluiter van deze culinaire rondreis. Als toetje krijgen we nog een doos lekkers mee.

dag
08

terug naar huis

Oost west, thuis best. Of toch niet helemaal? In de voormiddag kopen we de laatste souvenirs, maar daarna is het tijd om met een gevulde buik, een hoop culinaire ideeën en mooie herinneringen naar de luchthaven te vertrekken. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Marrakech (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (riad, guesthouse)
 • culinaire fietstocht met gids
 • kookworkshop bij Berbers (bezoek argan coöperatieve, lunch, thee, transport)
 • begeleide uitstap naar de watervallen van Ouzoud (incl. lunch, gids)
 • workshop Marokkaans gebak
 • alle transport ter plaatse
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 130
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Stadswandelingen, wandeling in Ouzoud, fietstocht doorheen Marrakech

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 33 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)

Onze voorwaarden