Kreta, het grootste van de Griekse eilanden, lonkt uitnodigend met zijn legendarische Minoïsche cultuur. Op het ritme van de bouzouki maken we kennis met het zonovergoten kustleven en de gastvrije bevolking. We strekken onze beentjes in de kloven en genieten van paradijselijke stranden. Kriti, da’s op en top genieten!

Alle kanten uit

We verkennen zowel de bekende als minder bekende plekjes van het eiland. De hoofdstad ruilen we in voor kleinere en rustigere oorden. Met onze huurwagens reizen we naar Rethymnon, Chania, Agios Nikolaos, Matala,… We gaan sportieve uitdagingen aan in de Sarakina- en Imbroskloof en de dodenvallei. 

Proeven van een lokale eeuwenoude traditie

We kunnen Kreta niet bezoeken zonder te proeven van de Kretenzische culinaire hoogstandjes. Het wordt de gezondste keuken van Europa genoemd, met zijn vele citrusvruchten, groenten en olijven. 

Geen Kreta zonder Knossos

De Griekse mythologie is alomtegenwoordig in Kreta. We keren 4000 jaar terug in de tijd met een bezoek aan Knossos. Hier verdwalen we in het labyrint van de minotaurus en hopen eruit te geraken zonder draad van Ariadne. Na een veelzijdige en zonnige mix van cultuur en natuur, sluiten we af in Chania, waar we onze laatste souvenirs bij elkaar sprokkelen. 

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Kalispera

‘Kaliméra Kriti!’ ofte ‘Good afternoon Crete!’ We landen in Chania, de eerste etappe op ons vijftiendaags programma.

dag
02

Knossos

We vliegen er onmiddellijk stevig in met een bezoek aan Kreta’s topper: het paleis van Knossos. We vertrekken vroeg genoeg om de toeristische horde voor te zijn.

De legende van Theseus & Ariadne versus de Minotaurus komt voor onze ogen tot leven terwijl we ons een weg banen door het labyrint van Daedalus. 

Daarna rijden we door naar Matala. Daar overnachten we in hippiesfeer. 

dag
03

Matala

Aan de rand van het strand vind je hier grotten die door de Romeinen uitgehouwen werden uit het zacht gesteente. Later waren ze een populaire hang out voor – hoe kan het ook anders – hippies met vakantie.

’s Avonds kunnen we genieten van een magische zonsondergang.

dag
04

Lassithiplateau: bergdorpjes en vergezichten

Vandaag verkennen we de Lassithihoogvlakte met z’n prachtige dorpen en landelijke sfeer. De duizenden windmolens die vroeger het water voor de velden naar boven haalden, zijn ondertussen wel vervangen door gemotoriseerde pompen, maar dit neemt niet weg dat het zicht adembenemend blijft. We houden zeker halt voor een wandeling.  Verder op onze bochtige route strekken we onze benen in Kritsa. Dit kleine dorpje, op zo’n 600m hoogte, is gekend voor zijn traditionele stoffen met geometrische motieven. We besluiten onze dag in Agios Nikoloas, een gezellig kuststadje in de Golf van Mirabellou, met een tafel vol lekkers uit zee.

dag
05

Proeverij op de boerderij

Vandaag staat in het teken van lokale tradities en laten we onze smaakpapillen werken. We snuiven couleur locale op en krijgen een rondleiding op een eeuwenoude olijfboerderij. We proeven er van tientallen huisgemaakte typisch Kretenzische specialiteiten. Daarna gaan we zelf aan de slag en leren we hoe we dolmades, skioufihta en Grieks brood bereiden. Smullen en magen vullen! 

dag
06

Met zicht op zee

We gaan gemoedelijk van start met een ontbijt met zicht op de baai van Mirabellou. We snuiven de sfeer op in deze visserstad met zijn gezellige haven. Vlakbij zijn er meerdere kleine strandjes die te voet bereikbaar zijn  via een kustweg. We varen met de boot naar het eiland van Spinalonga om er het massieve fort te bezichtigen. ‘s Avonds overnachten we opnieuw in Agios Nikolaos.

dag
07

Palmbomen, minoïsche paleizen en verlaten zandstranden

We laten de baai van Mirabellou achter ons en rijden verder naar het Zuidoosten. We strijken neer met onze picknick op het meest paradijselijke strand van Kreta: Vai. Dit is het enige palmenstrand op Kreta. Het eindpunt van onze dag is Kato Zakros, een pittoreske vallei mét minoïsch paleis die uitmondt op een rustig strand. Meer hebben we na deze intense dag niet nodig! We slapen in Kato Zakros.

dag
08

door de vallei der doden tot aan de Libische Zee

Wandelen door de dodenvallei: het klinkt wat macaber, maar het is een heel ontspannende route. De vallei ontleent zijn naam aan de vele grotten met graven. Reken op zo’n 7 kilometer wandelplezier. 

dag
09
10

Mirtos en de Sarakinakloof

We reizen verder naar Mirtos. Dit kleine dorpje heeft zijn karakter behouden en het is er gezellig vertoeven. Van hieruit maken we prachtige wandeling door de Sarakina kloof. Er zal wel eens moeten geklommen en geklauterd worden, maar plezier verzekerd! We nemen voldoende tijd om de mooie omgeving te verkennen en tot rust te komen.

Als er nog tijd is, brengen we nog een bezoek aan de Diktaion-Antron grot. Zijn vele stalactieten en stalagmieten maken het een bijzondere plek om te vertoeven. 

dag
11

Waterpret aan het strand van Mirtos

We laten de benen even rusten en verpozen onder de Zuiderse zonnestralen. Met onze snorkel ontdekken we onderwaterwereld. We spotten heel wat vissen in het heldere water. Zij die willen kunnen de gezellige straatjes verkennen in het typisch Griekse blauwwitte huisjes. 

dag
12

De Imbroskloof

Goed uitgerust stappen we in de auto én in onze stapschoenen. Vandaag rijden we tot Komitades, vanwaar we de Imbroskloof doorstappen. Een goeie 8 kilometers liggen voor ons. Reken op een kleine drie uur wandelen. 

We picknicken te midden van de cipressen, olijfbomen en kurkeiken. Deze kloof is niet zo toeristisch als haar grotere zus, de Samaria kloof, maar met haar 300m hoge rotswanden is ze toch wel indrukwekkend. Wie weet spotten we hier wel een kri-kri-geit.

Na onze wandeling rijden we naar Rethymnon en schuiven we aan voor een heerlijke en welverdiende Kretenzische mezze. Yasoo!

dag
13

Architecturale parels in Rethymnon

Vandaag ontdekken we Rethymnon. De Venetiaanse haven, het indrukwekkende fort en niet te vergeten: de oude stad. Dit historisch stadsdeel is een architecturale patchwork van Venetiaanse en Turkse huizen. We verdwalen door nauwe steegjes, verpozen op gezellige pleintjes en sluiten Rethymnon in ons hart.

dag
14

Plezier in Chania

Velen bestempelen deze stad als de mooiste van Kreta en omstreken. Dat is te danken aan het Venetiaanse en Ottomaanse architecturale erfgoed. We ontdekken de talrijke oude wijken, maar bezoeken ook de nieuwe stad. 

Op onze laatste volle dag samen, staat teamspirit voorop. We gaan een escape room binnen… Maar geraken we hier ooit nog uit? 

Klinken tijdens het laatste avondmaal mag niet ontbreken? Wat een topreis! 

dag
15

Zonnige groetjes!

In de voormiddag krijgt iedereen de tijd om zijn eigen Griekse eind aan dit onvergetelijke verhaal te breien. Een laatste souvenir en daarna  ‘fasten your seatbelts’ en ‘cabin crew ready for take-off’. Je hebt het goed geraden. Vandaag vliegen we terug naar huis. In de vroege avond landen we in Zaventem. Tot onze volgende reünie?  

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel - Chania (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse (huurwagens)
 • brandstofkosten
 • parking
 • Toegang Imbroskloof
 • boottocht met maaltijd aan boord naar Spinalonga
 • rondleiding en kookworkshop op boerderij
 • paleis Knossos met gids
 • toegang Escape room
 • 1 x huur snorkelmateriaal
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 430
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Actief: dagwandelingen, Imbroskloof (8 km),  Dodenvallei (7 km), Sarakinakloof  (5 km)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 28 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden