Ga met Kriskras op fietsreis door België. 383 kilometer in 8 dagen: stretch je kuiten en borstel je tent af!

Met Dwars door België nestel je je in een klein maar joviaal peloton dat België doorkruist: van Oostende, langs het glooiende landschap van onze hoofdstad, tot aan onze bescheiden heuvels in Aarlen. We leggen 383 – meestal autovrije – kilometers af in 8 dagen. En gaan daarbij back to basics: we slapen in tenten, koken ons eigen potje en trekken onze plan op campings. 

Maar je kijkt natuurlijk niet alleen op de rug van de fietser vóór jou. Maak je klaar voor mooie landschappen, authentieke locaties, onontdekte Belgische parels, survivaltechnieken, het landbouwleven, het beste Belgische oorlogsmuseum en veel meer!

Praktisch

Voor deze reis heb je een stevige touringbike met versnellingen en bagagerek nodig. We fietsen ook over onverharde wegen, dus een koersfiets volstaat niet. Heb je zelf geen trekkingfiets, dan kunnen wij er een huren voor jou. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

startschot in Oostende

Stevig ontbeten, gerief ingepakt en goed gestretcht? Tijd voor het echte werk! Punt van afspraak is Oostende, waar we onze fietsen ophalen (of waar jij toekomt met je eigen fiets). Op deze eerste dag houden we het nog rustig: warmfietsen is dus de boodschap. Net als elkaar wat beter leren kennen, natuurlijk. 

Via de polders doorkruisen we Brugge. ’s Avonds slaan we voor de eerste keer onze tenten op en bereiden we ons potje. De eerste vriendschappen worden bezegeld. 

Km: 65
Hoogtemeters: 43

dag
02

hip suppen en old-school boerderijleven

We zijn dan wel ingefietst, voorlopig vermijden we wijselijk de kuitenbijters. De rit gaat richting Oost-Vlaanderen, met een pitstop in Sint-Martens-Latem. Daar wisselen we even van spiergroepen: we gaan suppen op de Leie! Bij ‘Stand-up paddle surfing’ beweeg je je voort met een peddel, en controleer je al na enkele minuten vlot je board. 

Na de lunch fietsen we tot in Zottegem, waar we het landbouwleven induiken. Je ontdekt the simple life tussen de koeien, steekt een handje toe op de boerderij, en proeft van verse melk verwerkt in pudding of ijs. ’s Avonds koken we op het erf en wisselen we verhalen uit met onze gastheer- en vrouw. Plaats genoeg voor onze tenten!  

Km: 40 km
Hoogtemeters: 70 m

dag
03

hoogtemeters en ambachten

Hopelijk heeft de boerderijlucht je deugd gedaan, want vandaag doen we de eerste (lichte) hellingen aan. Onderweg passeren we langs Halle, waar we een ambacht van dichtbij bekijken. We fietsen verder langs de Zenne, via het hellend vlak van Ronquières en slaan onze tenten op in de buurt van Nijvel. Met onze bende bezoeken we ’s avonds de stad. 

Km: 70 km
Hoogtemeters: 330 m

dag
04

autovrij fietsen

Op dag 4 fietsen we langs het oude Kanaal Charleroi-Brussel, in de vallei van het beekje de Samme, richting Charleroi. Een mooie, volledig autovrije route die uitmondt in Namen. Daar staan een natuurwandeling en een stadsbezoek op de planning. 

Km: 80 km
Hoogtemeters: 300 m

dag
05

survival langs de Maas

We zijn goed halfweg. Tijd voor de eerste echt pittige beklimmingen! We volgen de Maas richting Ardennen en pakken heel wat hoogtemeters. Onderweg bezoeken we parken, verfrissen we ons aan een riviertje en houden we halt in Ciney.

De eindmeet ligt in de buurt van Marche-en-Famenne. Daar scherpen we onze survivalskills aan, met onder meer een kookworkshop en een cursus touwtechnieken. En natuurlijk vullen we onze suikers goed aan. Doe je dus maar stevig tegoed aan de chocolademelk en marshmallows, want morgen staat een nog uitdagendere etappe op het programma …

Km: 65 km
Hoogtemeters: 660 m

dag
06

veldslagen vroeger en nu

We gaan stevig op en neer, om uit te rusten in Bastenaken. Al is die veldslag in het peloton natuurlijk niets vergeleken met de ronduit indrukwekkende taferelen in het Bastogne War Museum (4,5/5 op Tripadvisor, en daar is niets van gelogen). Daar kruip je in de huid van een personage tijdens de Slag om de Ardennen. We brengen de nacht door in de buurt van de stad. 

Km: 48 km
Hoogtemeters: 820 m

dag
07

Aarlen en de Semois

De laatste keer dat we onze grinta laten zien. We trappen door naar onze eindbestemming Aarlen, de hoofdstad van de provincie Luxemburg en een van de oudste Belgische steden. Op de agenda staan een stadsbezoek, tocht naar de bron van de Semois en een gezellige avondlijke afsluiter. De groep beslist: ofwel een kookavontuur op de camping, ofwel schuiven we onze – intussen afgetrainde – benen ergens onder tafel. 

Km: 55 km
Hoogtemeters: 500 m

dag
08

wie leidt de terugweg?

We ontbijten we op een prachtige locatie, maken een laatste lus rondom Aarlen (de route van 14 kerken) en fietsen dan helemaal terug naar Oostende. Nee, grapje: dit keer laten we de trein het zware werk verrichten. Reed je de voorbije dagen op je eigen fiets, dan kan je rechtstreeks naar huis sporen. 

Op de trein hebben we nog ruimschoots tijd om terug te blikken op de meest heroïsche duels, tofste passages en mooiste momenten in het peloton. 

Km: 30 km
Hoogtemeters: 400 m

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • 7 overnachtingen
 • gebruik kampeermateriaal
 • SUP-sessie
 • Survival-kookavond op de camping
 • Bezoek Bastogne War Museum
 • Bezoek boerderij en kookavond
Niet inbegrepen
 • huur fiets
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • terugreis trein
Reisbudget
€ 160
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Dagelijkse fietstochten, tussen de 30 en 80km per dag (in totaal 383km), met wisselende hoogteverschillen.
Begeleide SUP-sessie, wandeling.

Praktisch

Belangrijk! Voor deze reis is het nodig om over een stevige touring bike met versnellingen en stevig bagagerek te beschikken. (Geen koersfiets omdat we ook op onverharde wegen fietsen). 

Indien je niet over dergelijke fiets beschikt, kan de reisbegeleider voor jou een fiets huren (niet inbegrepen in de prijs van de reis). 

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden