"De parel van Afrika" hebben we echt niet zelf verzonnen: een zekere W. Churchill deed dit toen het land nog een Britse kolonie was. Gelegen op het kruispunt tussen savanne, woestijn en regenwoud bevat Oeganda dan ook een schat aan diverse landschappen.

De roep van de natuur

We bezoeken maar liefst vier nationale parken. Naast ‘the Big Five’ zoeken we ook toenadering tot de wereldbekende berggorilla’s. Tijdens de 2-daagse trektocht banen we ons een weg door het regenwoud, de biotoop van de befaamde berggorilla’s. Deze machtige dieren bewonderen we van heel dichtbij. Dit is een unieke ervaring en bovendien steunen we de lokale bevolking hiermee.

Afrikaanse gastvrijheid

‘Muzungu! How are you?’ Dankzij de gastvrijheid van de Oegandezen kunnen we bij een familie in het noorden verblijven en een lokaal project bezoeken. We doen inkopen op de plaatselijke markten en reizen met het openbaar vervoer. Helemaal op het Afrikaanse ritme!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

van noord naar zuid

Een nachtvlucht brengt ons van Brussel naar Entebbe, de voormalige hoofdstad van Oeganda. We verblijven er in de ViaVia te Entebbe.

dag
02

botanische tuinen

We wagen ons meteen aan een niet alledaagse safari. Met een lokale boot varen we het Victoriameer op richting de Mabamba Swamps. We vertrekken aan een vissersdorpje en krijgen meteen heel wat moois voorgeschoteld. We gaan hier speciaal op zoek naar de Shoebill Stork. 

De bodaboda’s of brommertjes voeren ons nadien naar de botanische tuinen, waar een lokale gids ons meer vertelt over de fauna en flora en ons een beetje Oegandese geschiedenis bijbrengt. Met het Victoriameer op de achtergrond komen de zwart-witte colobussen, vervet monkeys en termietenhopen volledig tot hun recht.

dag
03
04

rhino’s & lokaal Lira

Vandaag en morgen staat Lira op het programma: de derde grootste stad van het land. We maken een tussenstop na zo’n 4 uur rijden. Te voet en onder begeleiding van een ranger staan we voor je het weet tussen enkele neushoorns en ander wild.    Na een hartelijke onvangst door ons gastgezin in Lira, een heerlijke maaltijd en een kampvuurtje kunnen zij die willen de nacht al dansend tegemoet treden in de plaatselijke danstempel. 

Een rustig dagje volgt. We leren er een streekgerecht bereiden, gaan samen met Susan (onze gastvrouw) naar de markt en trappen een balletje met de kinderen uit de buurt. Voor verfrissing duiken we in het grote zwembad om de hoek.

dag
05
07

allemaal beestjes

Vroeg uit de veren want we trekken naar Murchisson Falls NP. Dit park wordt beschouwd als een van de mooiste van het land en bestaat uit zowel savanne als regenwoud.

De komende dagen beproeven we ons geluk bij het spotten van verschillende antilopen, leeuwenfamilies, olifanten en andere wilde dieren. Een trektocht naar de chimpansees in het Budongo Forest staat met stip genoteerd en een boottocht op de Nijl brengt ons heel erg dicht bij een arsenaal aan vogels, nijlpaarden en krokodillen enzovoort. We beklimmen de falls langs een padje en komen zo heel erg dicht tegenheel wat machtig natuurgeweld.

We slaan ons tentenkamp op in het Red Chili Murchisson Rest Camp waar we ’s avonds rond een kampvuurtje aan de Nijl de zon zien ondergaan.

dag
08
09

We zoeken de koelte wat op

De reis brengt ons naar een heel ander stukje in westelijk Oeganda: Fort Portal, fantastische views met het Rwenzori-gebergte in de achtergrond. 

De hoogte zorgt voor een aangename, ietwat koelere temperatuur. Van hieruit bezoeken we de kratermeren en plannen we een wandeling aan de rand van Kibale Nationaal park waar het bruist van de aapjes. 

Op dag 9 is er nog wat ruimte in de planning. We bekijken ter plaatse wie wat wil doen. De mogelijkheden zijn legio: zwemmen in een meer omgeven door woeste natuur, fietsen of boda’s huren en de regio zo verder verkennen, je laten verwennen met een massage, of, last but not least, een activiteit door het community project Entwiga laten plannen.

dag
10
12

klimmende leeuwen

Het avontuur lonkt deze morgen al zeer vroeg wanneer we ons klaarmaken voor een bezoek aan het Queen Elisabeth National Park, het grootste natuurdomein van het land. Nog steeds in de schaduw van het machtige Rwenzori-gebergte proberen we luipaarden, hyena’s en andere dieren te spotten. De bekende bomenklimmende leeuwen zijn uniek voor dit park. Naast de klassieke game-drive zullen we het park ook via het Kazinga-kanaal bezoeken en kunnen we ons aan een heuse night game drive wagen.

dag
13
15

King Kong 3D

We smeren onze kuiten voor een tweedaagse trektocht: de Nkuringo Walking Safari, die start in het regenwoud van het Bwindi National Park, de biotoop van de befaamde berggorilla’s. 

De gelukkigen mogen deze dieren van heel dichtbij (enkele meters) bewonderen, deze activiteit is optioneel maar een once in a lifetime ervaring en een absolute aanrader. 

De dag na deze tweedaagse krijgen onze armspieren de nodige beweging, wanneer we met kano’s het Lake Mutanda bevaren. Zwemmen met zicht op de vulkanenreeks (Virunga) die bekend staat als het drielandenpunt tussen Oeganda, Congo en Rwanda.

dag
16

relaxen

Na al die inspanning komt rust! We nemen het er even van aan de oevers van Lake Bunyonyi: genieten verplicht aan wat velen het mooiste meer ter wereld noemen! 

dag
17

zebra’s aan Lake Mburo & naar de andere kant van de evenaar

We slapen vannacht opnieuw aan de rand van een mooi nationaal park waar we onder de begeleiding van een gepassioneerde gids een wandeling tussen de antilopen, zebra’s en buffels plannen!

Richting Entebbe passeren we voor de 2e keer deze reis de evenaar. We maken er een stop, kopen eventueel al wat souveniertjes en maken ons op voor meer actie de komende dagen. 

dag
18

Mountainbiken in Katabi

Langs ViaVia Entebbe loopt een mooie en uitdagende MTB-route die langs het Victoriameer en door de bossen loopt. We trekken vandaag door naar Jinja, waar de bron van de Nijl te vinden is. 

dag
19

rafting

Vandaag laten we adrenaline door ons lijf gieren en gaan we raften in Jinja. Voor de waaghalzen is er mogelijkheid tot extreme rafting. We bekomen van alle spanningen bij een gezellige barbecue aan de oevers van de Nijl en overnachten in een tentenkamp. Meer dan duizend verschillende vogelsoorten omringen ons.

dag
20

cultureel Kampala

Met onze reisgidsen op zak verkennen we de hoofdstad. Het aanbod is enorm: een bezoek aan het parlement, de moskee, het Uganda Museum ... Gelukkig kunnen we steeds een beroep doen op lokale gidsen en snellen we ons door de chaos met de bodaboda. 

We vliegen voor een laatste keer het nachtleven in en genieten van de Oegandese vibes.

dag
21
22

terugkeer naar België

Om nog een laatste keer te kunnen genieten van het overheerlijke fruit op de maagdelijke boorden van het Victoriameer vertrekken we ruim op tijd naar Entebbe. Met het Afrikaanse ritme nog in ons bloed stappen we op het vliegtuig dat ons veilig terug naar Brussel brengt.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Entebbe (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (tent, dormitory)
 • gebruik kampeermateriaal
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • rafting (inclusief gids, materiaal en maaltijden)
 • boottocht naar bron van de Nijl
 • 3-daagse begeleide safari in Murchisson Falls NP
 • kookworkshop in Lira
 • begeleide chimpansee tracking
 • 3-daagse begeleide safari in Queen Elisabeth NP (game-drive en per boot over Kazinga kanaal)
 • 2-daagse begeleide Nkuringo walking safari
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • kostprijs visum
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

2-daagse trektocht, chimpansee tracking (gorilla tracking optioneel), rafting, bezoek aan natuurparken; door de lange reisafstanden en vaak moeilijke omstandigheden is een heel flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 69 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Optioneel: bezoek aan de berggorilla's tijdens tweedaagse (USD 600 op moment van publicatie)
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum verplicht (online aanvragen)
 • Inenting gele koorts verplicht (geldig tot min. 1 maand na terugkomst)
Praktisch

OPTIONEEL: bezoek aan de berggorilla's tijdens tweedaagse (USD 600 op moment van publicatie)


Onze voorwaarden