China is hot! Het drakenland is een aaneenschakeling van snelgroeiende industrieën, traditionele beschavingen en een adembenemend mooie natuur. We selecteerden drie provincies en de twee Speciaal Bestuurlijke Regio’s uit dit gigantische land.

Traditioneel ontmoet wolkenkrabbers

Yunnan grenst aan Zuidoost-Azië en Tibet, wat zorgt voor een enorme culturele en etnische verscheidenheid. Er leven 24 erkende etnische minderheden. De hoofdstad Kunming is een moderne Chinese stad met torenhoge wolkenkrabbers en brede lanen. In Dali leren we de lokale Bai-cultuur kennen. Verder noordelijk komen we in het charmante Lijiang met zijn hobbelige kasseistraatjes, houten huisjes, vele kanaaltjes en rode lampionnen. Vanuit een het prachtige bergdorp Wumu trekken we 5 dagen door de bergen en langs de imposante Tijgersprongkloof.

We verhuizen naar de provincie Guangxi. Met haar karstlandschappen is dit een van de meest gefotografeerde plekken in China. We varen de Li-rivier af en fietsen langs eendentomen en waterbuffels. Voor spectaculaire foto’s moet je de 'Dragon’s Backbone Rice Terraces’ bezoeken.

Koloniale invloeden

Macau was de eerste en tevens ook laatste Europese kolonie in China. Met een grotere cash flow dan Las Vegas is het de grootste gokstad ter wereld. Glitter en glamour vind je er in de megacasino’s, maar ronddolend in de kleine steegjes waan je je evenzeer in een Portugese achterbuurt.

Een laatste hoogtepunt is Hongkong met ’s werelds bekendste skyline. We vinden hier een aangename mix van de chicste winkelcentra, ultramoderne wolkenkrabbers, een koloniaal verleden, authentieke markten en gezellige eethuisjes.

Door de grote afstanden en de verscheidenheid aan activiteiten is dit een reis voor nieuwsgierige doorzetters.

dag
01

vlucht naar Kunming

We vliegen we naar Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan en onze eerste stop in China. 

dag
02

cultuurshock?

In de namiddag komen we aan op onze bestemming. Doordat Kunming op een hoogte van 1890 meter ligt, is het klimaat hier een pak milder dan in vele andere Chinese steden. Bijna alle oudere huisjes zijn vervangen door blinkende nieuwe hoogbouw, waardoor Kunming heel modern aanvoelt. Alleen in en rond de markt kan je nog een beetje merken hoe de stad er vroeger moet hebben uitgezien. Om te wennen aan China is het relaxte Kunming ideaal. We wandelen langs de brede lanen, nemen een kijkje op de markt, bezoeken een van de Tangpagodes en we proeven de nationaal befaamde 'across the bridge'-noedels. Op de stadspleinen spelen oude mannen met reusachtige vliegers. Er zitten groepjes mensen gebogen over het bekende – voor ons heel ingewikkelde – mahjongspel.

dag
03

de marmerstad

Vandaag nemen we de bus naar Dali, ten noorden van Kunming. De stad ligt aan de oevers van het Erhai-meer met op de achtergrond van de stad de 4000 m hoge Cang Shan of jadegroene bergen. Hier wonen voornamelijk Bai, 1 van de 56 door China erkende etnische bevolkingsgroepen. Het historische centrum van de oude stad heeft een unieke sfeer. We wandelen door de kleine kasseistraatjes, van de stadspoort in het noorden naar de poort in het zuiden, en krijgen een goed beeld van de stad als we de stadsmuren volgen.

dag
04

even buiten

We verkennen de sfeer in en buiten de stad. De drie pagodes in de omgeving zijn uitgegroeid tot een symbool voor Dali. In Zuidwest-China behoren ze tot de oudste staande structuren.

dag
05

wie wil wat?

De bus brengt ons noordwaarts naar Lijiang. Een charmant stadje met hobbelige kasseistraten, rode lampionnen, kleine kanaaltjes en bruggen. Dit is het China uit de sprookjesboeken. Hoewel toeristen al massaal de weg vonden naar deze schilderachtige plek, blijft dit stadje bekoren. De 5500 m hoge besneeuwde top van de Yulong Xueshan torent uit op de achtergrond en vervolledigt dit perfecte plaatje. We verkennen de straatjes en het marktplein

dag
06

zoals de tijger springt

Na het ontbijt vertrekken we naar de Tijgersprongkloof. Twee dagen wandelen we langs een van de diepste kloven ter wereld. Onze tocht loopt langs de Middle Gorge en eindigt in Walnut Grove. Wat een beklijvende ervaring! Na de lunch varen we met de Daju-ferry naar Wumu. Daar slapen we in de Huahuasei Lodge. uitgebaat door een Belgische vrouw en haar Chinese man. Wumu is een prachtig Naxidorpje in de bergen rond Lijiang. In deze omgeving is het zalig verdwalen.

dag
07

op stap in Wumu

Vandaag speelt de prachtige streek rond Wumu en Suming de hoofdrol. We wandelen door dorpen, langs landerijen, over boerenerven en heuvels. Met zicht op de Yangtzerivier en de spectaculaire rijstterrassen genieten we van de rust van het dorpsleven. Hier rijdt geen gemotoriseerd verkeer. Het enige geluid komt van de boerderijdieren, het werk op de velden en het leven in de kleine straatjes. We overnachten een tweede nacht in Wumu.

dag
08

op en langs het water

De komende twee dagen loodst een lokale Engelstalige gids ons door dit heerlijke stukje China. We dalen af naar de Jinsharivier, waar we de boot nemen naar Fengke Bridge. De Jinsharivier is de bovenstroom van de machtige Yangtzerivier, ons nog bekend van onze wandeling in de Tijgersprongkloof. Aan de oevers van de rivier is het klimaat iets warmer en worden geraniumsoorten gekweekt. Het is meteen ook de ideale locatie voor onze picknick. Daarna brengt een auto ons naar het startpunt van onze wandeling. We eindigen en overnachten in Zhuangzi, een prachtig dorp aan de rand van het bos.

dag
09

met stevige tred naar Yongning

Vandaag hebben we een serieuze wandeling naar Yongning voor de boeg. Het wordt een spectaculaire tocht door dichtbeboste naald- en loofwouden. We steken ook de 3500 m hoge Zhuangzipas over. Met een beetje geluk zijn we op tijd terug om nog wat rond te slenteren op de markt van Yongning. ’s Avonds reizen we door naar het Lugu Lake, waar we de nacht doorbrengen. Het meer ligt op 2685 m hoogte, op de grens van de provincies Yunnan en Sichuan.

dag
10

fietsen rond het meer

Het Lugu Lake heeft de vorm van een paardenhoef en is het op één na diepste meer van Yunnan. Geen beter vervoermiddel dan de fiets om deze streek te verkennen. Op het meer liggen vijf eilanden. Liefhebbers kunnen een bootje huren en die eilanden ontdekken. We overnachten opnieuw aan Lugu Lake en genieten van een lokale Mosuodans. De Mosuogemeenschap, verwant met de Naxi, is de enige matriarchale samenleving in China. Deze bevolkingsgroep woont in de streek rond Lugu Lake.

dag
11

terugrit naar Lijiang

Een lange rit brengt ons terug naar Lijiang, waar we (afhankelijk van het vertrekuur van de nachtbus) nog wat vrije tijd hebben. Winkelen, terrasje doen, slenteren, nietsdoen … iedereen kiest voor zichzelf wat hij of zij wil doen. Er valt genoeg te zien en te beleven om je tijd goed en aangenaam in te vullen. Om tijd te winnen nemen we de nachtbus terug naar Kunming.

dag
12

tot ziens, Yunnan

Zo’n nachtbus is vermoeiend, vooral omdat we ’s morgens heel vroeg aankomen in Kunming, maar we zijn een unieke ervaring rijker. Voor de rest van de dag genieten we op ons gemak van onze laatste uurtjes in Yunnan. We kunnen wat rondslenteren op een bloemen- en vogelmarkt. ’s Avonds pikken we onze bagage op en nemen we de nachttrein naar Guilin.

dag
13

hallo, Guangxi

Eenmaal aangekomen in Guilin nemen we meteen de bus naar Yangshuo. We hebben ontzettend veel kilometers afgelegd, maar wanneer we onze nieuwe omgeving in ons opnemen, zien we dat het allemaal de moeite waard was. Yangshuo is zowat hét reizigerscentrum voor wie de omringende streek wil bezoeken. Er zijn zo veel gezellige guesthouses en restaurantjes, dat we niet zullen weten wat eerst te kiezen.

dag
14

de Chinese Pont d'Arc

Opnieuw springen we op de fiets om de directe omgeving van de stad te verkennen. We rijden naar Yueliang Shan (‘Maanberg’), een karstrots, die we beklimmen en ons een waanzinnig uitzicht over de streek gunt. De 1251 trappen naar boven doen ons zweten, maar het loont absoluut de moeite.

In de ‘Water Cave’ kunnen we ons tegoed doen aan een heerlijk modderbad, gevolgd door wat relaxen in de warmwaterbronnen. 

dag
15

cruisen op de rivier

Het karstlandschap rond Yangshuo wordt haast nog mooier vanop het water. De Li-rivier en de Yulongrivier doorsnijden de rotsen, velden en bamboebossen. Aan boord van een smal bootje laten we ons meevoeren met de stroom. We observeren de aalscholvers die de vaste werkpartners zijn van de vissers op de kleine bamboebootjes.

dag
16

terug op het zadel

De fietsmicrobe laat zich weer voelen. Vandaag fietsen we langs de rivier. We doorkruisen traditionele dorpen, zien de waterbuffels aan het werk en passeren herders met tomen eenden. De gastvrije bevolking biedt ons een kopje geurige thee aan. Onze fietsen moeten tegen een stootje kunnen, want we rijden via smalle zandwegeltjes en op rotsachtig terrein.

dag
17

naar de rijstterrassen

Via Guilin zetten we onze reis verder naar Longsheng. In dit stadje en de omliggende dorpen woont een kleurrijke mix van Dong, Zhuang, Yao en Miao.

dag
18

oneindige trappen van groene rijstvelden

De Dragon’s Backbone-rijstterrassen zijn adembenemend: verschillende heuvels – van ongeveer 800 m hoog – zijn van beneden tot boven bebouwd met rijstterrassen. Een weergaloos beeld! Dankzij een wandeling langs de naastgelegen dorpen krijgen we een magnifiek zicht op dit indrukwekkende landbouwdecor. ’s Namiddags zorgen we ervoor dat we op tijd terug zijn in Guilin voor de nachttrein naar Guangzhou.

dag
19

Guangzhou

Guangzhou is de provinciehoofdstad van Guangdong, voor sommigen misschien beter gekend als ‘Kanton’. Guangzhou is een typisch Chinese stad met veel straatkraampjes en overheerlijk eten. Bovendien biedt het uitstekende verbindingen met onze volgende halte: Hongkong.

dag
20

Hongkong, baby

Vanuit Guangzhou nemen we de Kowloon-Guangzhou Express Train naar Hongkong. We installeren ons in een van de bijennesten en absorberen de drukte van deze machtige metropool.

dag
21

naar Portugal in China

Vandaag nemen we de ferry naar Macau. Deze ex-Portugese kolonie is met een grotere cash flow dan Las Vegas de grootste gokstad ter wereld. Wie wil, kan dus zijn kansen wagen in een van de gigantische casino’s. Maar Macau biedt nog veel meer. Ronddolend in de pittoreske steegjes waan je je in Zuid-Europa en het eten is er overheerlijk!

dag
22
23

op ontdekking in Hongkong

De Star Ferry brengt ons van Tsim Sha Tsui naar Central. Hier beleven we Hongkong zoals het vroeger was. We laveren met de tram tussen de ultramoderne wolkenkrabbers en de chique winkels op Causeway Bay. We nemen de Peak Tram naar Victoria Peak, een van de oudste bezienswaardigheden van de stad. Een blik op de wereldbefaamde skyline vertelt ons waarom. Onze tocht gaat verder langs de jade-, bloemen- en vogelmarkt. De Temple Street Night Market is dé plaats om koopjes te doen en je kan er over de koppen lopen. We maken een wandeling door de geschiedenis in Sheung Wan langs winkels met gedroogde vis en garnalenpasta, geneeskrachtige kruiden, ginsengwortels, vogelnestjes en papieren offers. Als we Hongkong echt willen leren kennen, hebben we weken nodig, dus we moeten keuzes maken!

dag
24
25

einde van een fantastische vakantie

Snel, snel! We hebben nog maar één dag om de laatste bezoeken te brengen en inkopen te doen. Als er nog tijd over is, bezoeken we de grootste zittende koperen Boeddha ter wereld en gaan we naar het vissersdorpje Tai O. Daarna maken we ons klaar voor onze vlucht richting Europa. De ultramoderne nieuwe luchthaven van Hongkong maakt inchecken tot een plezier. Dat verzacht enigszins het afscheid van dit ongelofelijk boeiende land. Als we terug in België aankomen, zijn we uitgerust om vrienden en familie met reisverhalen te bestoken!

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel - Kunming / HongKong – Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • huur fietsen (3d)
 • activiteiten en toegangsgelden volgens programma (Three pagodas, Moon Hill, boottocht Li River, Tiger Leaping Gorge, Middle Gorge, Lugu Lake, Mosuo avond, Longsheng rijstterrassen, Peaktram + toegang HongKong Peak)
 • vol pension in Wumu, Zhuangzi en Lugu Lake
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • aanvraagkosten visum
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
 • kostprijs visum
Reisbudget
€ 600
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

inclusief meerdere wandelingen met dagrugzak, 2 x 1 dag fietsen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 207 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (nog min. 6 maanden geldig na aanvraag visum)
 • visum verplicht
 • om visumredenen raden we aan om vóór 24 mei 2018 in te schrijven voor deze reis. Wie nadien inschrijf, staat zelf in voor de aanvraag van zijn visum en dus ook voor het risico dat dit niet tijdig in orde geraakt voor vertrek.
Praktisch

Om visumredenen raden we aan om vóór 24 mei 2018 in te schrijven voor deze reis. Wie nadien inschrijft, staat zelf in voor de aanvraag van zijn visum en dus ook voor het risico dat dit niet tijdig in orde geraakt voor vertrek.


Onze voorwaarden