Wie Italië zegt, denkt in eerste instantie aan pasta en pizza, prachtige steden en de oude Romeinse cultuur. Maar deze parel in Zuid-Europa is nog zoveel meer dan dat. Prachtige havenstadjes, grotwoningen, witgekalkte dorpen, olijfgaarden en onderwatergrotten waar je zalig kan zwemmen, wisselen elkaar af en laten een andere kant van Italië zien. Maar ook op gekendere plaatsen durven we al eens van de platgetreden paden te treden. Een street art tour, catacomben of Italiaanse kookworkshop: you name it!

Afwisseling troef

We zorgen in ons programma voor heel wat afwisseling. We ontdekken de fauna en flora van Zuid-Italië te voet en gaan op pad in tal van charmante dorpjes die de sfeer van Puglia helemaal weerspiegelen. We ontdekken onverwachte kanten van hoofdstad Rome en gaan de culinaire tour op met een kookworkshop, wijnproeverij en een optioneel bezoek aan een traditionele masseria. Onvergetelijke en adembenemende uitzichten zorgen ervoor dat we als groep helemaal kunnen genieten. Met ovenverse pizza, een overheerlijke tiramisu en lokale wijn. Salute! 

Avontuur, maar op ‘t gemak

Is dit een zeer sportieve en actieve reis? Helemaal niet! We nemen voldoende tijd om te genieten en van la dolce far niente te doen. Terrasjes en lekker eten zijn meer regel dan uitzondering. Maar er staan ook tal van wateractiviteiten op het programma: plonsen in het zwembad of luieren aan het strand. Dat kan allemaal op vakantie in Puglia. 

La dolce vita

Logeren doen we in kleinschalige hotels of een eigen appartementje. Zo kunnen we tussen de olijfbomen op en top genieten van la dolce vita. En de zon. Want in september is het in de hak van Italië nog flink warm. 

Al goesting gekregen om je valies in te pakken?

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Ciao bella Roma!

Vandaag zijn we vroeg uit de veren want we nemen vanuit Zaventem het vliegtuig naar de Italiaanse hoofdstad Rome. Na het inchecken in onze hostel trekken we alvast de stad in en snuiven de sfeer. De catacomben kunnen daarbij niet ontbreken en geven ons een heel andere kijk op dit centrum van de Romeinse cultuur. ’s Avonds flaneren we zoals de echte Italianen door de mooi verlichte stad, werpen we een muntje in de Trevifontein voor een voorspoedige reis en kiezen we een restaurant uit waar we onze eerste pizza verorberen – what else? 

dag
02

In de voetsporen van de Oude Romeinen

Rome is de bakermat van de oude Romeinse cultuur. Heel wat volkslegenden en historische feiten speelden zich af in deze stad. Bovendien prijken heel wat monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Walk like the Romans do, is daarom vandaag ons motto. We brengen een bezoek aan het imposante Colosseum en Pantheon, en treden in de voetsporen van Julius Caesar op het Forum Romanum. Tussendoor snoepen we ook van de beste tiramisu van de stad en spelen samen een city escape game.

dag
03

Het tweede gezicht van Rome

Daar waar we gisteren de geschiedenis indoken, stappen we vandaag met beide voeten in het Romeinse heden. We beginnen de dag net zoals de locals, met een tourtje op de rommelmarkt in Trastevere, en verkennen op een gezapig tempo dit bruisende stadsdeel. Nadien staat een street art tour door de alternatieve wijk Ostiense op het programma. Een gids neemt ons mee op sleeptouw door deze buurt en vertelt ons alles over het activisme van de Italiaanse jongeren. 

De dag afsluiten? Dat doen we (optioneel) in de openluchtcinema – met ondertiteling natuurlijk. 

dag
04

Naar Bari én de natuur

Vandaag pakken we al vroeg onze valiezen in voor onze volgende bestemming: het mooie Puglia. Na een viertal uurtjes sporen met de trein, maken we meteen tijd voor een korte stadswandeling in de stad Bari, een vergeten parel. Onze sportieve benen genieten nadien van wat rust aan het strand Lido San Francesco. Wie nog energie over heeft, kan er een frisse duik in zee nemen. 

dag
05

Monopoli en genieten van de stranden

Vandaag maken we een uitstap naar het schilderachtige havenstadje Monopoli. Maar niet voor we Polignano a Mare gepasseerd zijn: een kuststad met uitzichten om ‘u’ tegen te zeggen. Zin in een frisse ochtendduik? You only live once! Nadien sporen we verder door naar Monopoli. We kuieren er door de straatjes en vallen er van de ene verbazing in de andere. Het lijkt bijna alsof we op een filmset rondlopen: de schuimende golven, knusse steegjes, cactussen en stralende zon maken het meer dan perfect. Nadien is het tijd voor een verser dan verse pasta!

dag
06

Grotten, grotten, grotten

Vandaag binden we onze wandelschoenen aan en trekken we met de bus naar de grotten van Castellana. Het enorm uitgestrekte grottencomplex staat in weinig toeristische gidsen vermeld, maar dat is totaal onterecht. Een gids geeft ons tijdens een begeleide wandeling meer uitleg over de unieke biotoop in de grot, de stalagmieten en stalactieten, en brengt ons meer dan 100m diep onder de grond. 

dag
07

Grotwoningen bewonderen in historisch Matera

Na een heerlijk ontbijt nemen we de bus. Op het programma: het wondermooie Matera. Deze oude stad heeft een prachtige geschiedenis. In 2019 werd Matera nog tot culturele hoofdstad van Europa gedoopt en het is een van de oudste steden ter wereld. De hoogtepunten zijn zonder meer de chiesa rupestri, de Palombaro Lungo en de Sassi – prehistorische grotwoningen die in een ravijn zijn uitgehouwen. We leren er meer over tijdens een bezoek aan Casa Noha. Blijft er nog wat tijd over? Dan genieten we ook van het panoramisch uitzicht van aan de overkant van de ravijn. Maar daarvoor moeten we eerst nog een hangbrug over… 

dag
08

Op uitstap naar de trulli van Alberobello

Alberobello doet misschien al een belletje rinkelen. Dit unieke dorp ligt in het hartje van Puglia en is bekend door zijn witgekalkte huisjes met kegelvormige puntdaken vol vreemde symbolen. Je wordt hier ogenblikkelijk terug gekatapulteerd in de tijd. Vanuit Bari geraken we hier eenvoudig met de bus. We pikken ook een bezoek aan de wijnboer mee en doen ons tegoed aan enkele glazen. Dankzij de bus hoeft niemand bob te zijn.  

dag
09

Luieren in Lecce

Een van de mooiste steden in het zuiden van Italië, dat is zonder twijfel Lecce. Na een tweetal uur met de trein komen we aan op deze nieuwe bestemming. Met het Romeinse amfitheater, de rijke architecturale hoogstandjes – grenouilles en cherubijnen bij de vleet - en barokke Basilica di Santa Croce ontdek je er parel na parel. Lecce wordt immers niet voor niets het ‘Firenze van het Zuiden’ genoemd en staat bekend om zijn herkenbare skyline. 

dag
10

Kokerellen en olijfgaarden verkennen

We slapen lekker uit en genieten op en top van de Italiaanse traagheid. In de ochtend trekken diegenen die willen (optioneel) naar een traditionele, Apulische masseria, waar men kaas maakt en olijven kweekt. We krijgen er een rondleiding en wandelen er door de weidse olijfgaarden. Nadien trekken we naar de kookles. We steken er zelf de handen uit de mouwen bij een echte Italiaanse mama en verdiepen ons in de traditionele Zuid-Italiaanse keuken. Buon appetito!

dag
11

Let’s go to the beach

Genieten van de zon in Zuid-Italië, dat gaat pas écht met een dagje strand en natuur bij de Grotta della Poesia. In deze onderwatergrot kan je een verfrissende duik nemen én genieten van de zon. Nadien gaan we er eventueel met de kajak op uit, snorkelen we en zien we wat de rest van de dag ons brengt. 

dag
12

Van Puglia naar terug naar Rome en Brussel

Na het opstaan hebben we een treinrit richting Rome voor de boeg. We plannen nog een laatste onvergetelijke middag in de hoofdstad. Daarbij kan een stevige portie souvenirshoppen natuurlijk niet ontbreken. Nadien trekken we het Romeinse nachtleven in. 

dag
13

Ciao Italia!

In de voormiddag blikken we nog een laatste keer terug op onze mooie reis tijdens een uitgebreid ontbijt. Nadien is het tijd om richting luchthaven te trekken voor onze vlucht. Met een rugzak vol herinneringen keren we terug naar huis. En kijken we al stiekem uit naar een volgende Kriskras-reis? 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Rome (heen en terug)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (b&b en appartementen) zonder ontbijt
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • toegang Colosseum en Forum Romanum
 • city escape game
 • street art tour met gids
 • toegang Grotta della Castellana met gids
 • toegang Casa Noha
 • wijndegustatie
 • kookworkshop
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

We diverse wandelingen van enkele uren in heuvelachtig landschap en stadswandelingen. Hiervoor is een goeie basisconditie vereist. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 14 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden