Wil je even in een totaal andere wereld vertoeven? In een feeërieke omgeving waar de magie van monumentale gebouwen en paleizen overal aanwezig lijkt te zijn? Waar exotische geuren je meevoeren naar een andere cultuur?

Grijp je kans en vlieg met ons mee naar de enige stad ter wereld die op 2 continenten gelegen is.

Een rijk verleden

Het roemrijke verleden van het Byzantijnse rijk - later het Ottomaanse rijk - is nog volop aanwezig in Istanbul. De Aya Sofia, de Blauwe Moskee, de Hippodroom, de Yerebatan Cisternen en het Topkapipaleis zijn maar enkele van de vele trekpleisters.

Al je zintuigen aan het werk

Luieren op een Prinseneiland. Een heilzaam bezoek aan een authentieke hammam. De bezwering van het heupwiegen van een ervaren buikdanseres. De vreemde geuren, onbekende ingrediënten en andere gewoontes zorgen ervoor dat je voortdurend geprikkeld wordt. Raki, ayran, baklava, lokum, mezze, mussaka … Het zegt je op dit moment misschien nog niets, maar na deze gevulde week weet je er alles over. 

Tijdens deze 8-daagse overnachten we in een leuk guesthouse. Tram, dolmus, ferry en onze eigen stappers zijn de hulpmiddelen waarmee we deze stad zullen bezweren. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

voet op Turkse bodem

We vliegen van Brussel naar Istanbul en meteen opent zich een nieuwe wereld. Na het inchecken kunnen we onze directe omgeving wat verkennen, zodat we weten in welke buurt we slapen.

dag
02

tijd voor een diepgaande verkenning

We starten met de twee opvallendste en bekendste moskeeën. De Aya Sofia symboliseert het Byzantijnse rijk en was 10 eeuwen lang het grootste religieuze monument van het christendom. Aan de overzijde staat de Blauwe Moskee met zijn uiterst sierlijke vormen. Verder mag een bezoek aan de Süleymaniye moskee niet ontbreken.

Daarna staat de topper ‘Topkapi-paleis’ nog op ons programma. Het Paleis van de Sultans geeft ons een beeld van de macht van de vorsten. De vele intieme vertrekken, de buitenissige verhalen en anekdotes wekken de sprookjes van 1001 nacht opnieuw tot leven. Het is bijna tastbaar hoe de machtigen der aarde hier toen leefden.

dag
03

culinaire toer en de verhalen van 1001 nachten

Vandaag laten we ons op sleeptouw nemen door een gids die ons het culinaire Istanbul leert kennen. Terwijl de tourbussen grote groepen dropt voor een vast menu, gaan wij op verkenning in de kleine straatjes op zoek naar kleine winkeltjes en restaurantjes waar ook de locals gaan eten. Na deze toer heeft de Turkse keuken geen geheimen meer voor ons.

Daarna staat het beroemde Topkapi-paleis nog op ons programma. Het Paleis van de Sultans geeft ons een beeld van de macht van de vorsten. De vele intieme vertrekken, de buitenissige verhalen en anekdotes wekken de sprookjes van 1001 nacht opnieuw tot leven. Het is bijna tastbaar hoe de machtigen der aarde hier toen leefden.

dag
04

in het teken van water

Met de ferry bezoeken we de Prinseneilanden in de zee van Marmara. Oorspronkelijk waren dit koninklijke residenties, verbanningsoorden voor hovelingen, toevluchtsoorden voor piraten … Kortom, intrigerende plaatsen. 

Op de terugweg maken we een stop in Kadiköy, gelegen op de Aziatische kant van de stad. Kadiköy is momenteel hip en trendy, dus we vinden er zeker tof restaurantje.

dag
05

wie gaat mee naar Azië?

Vervolgens laten we het drukke Istanbul voor wat het is en bezoeken de onbekende armere volkswijken. We starten in Balat, een oude Jodenwijk met typische, kleurrijke straatjes. Daarna kunnen we vergelijken in Fener, een oude Griekse wijk. We lopen er langs de stadsmuren, in een wirwar van straatjes en tuintjes, tot aan de oever van de Gouden Hoorn. 

’s Avonds is het tijd voor een ontspannende massage en wasbeurt in het badhuis, de hammam (optioneel). Deze badcultuur is nog steeds belangrijk in de Turkse samenleving.

dag
06

zigzaggen tussen Europa en Azië

Vandaag gaan we varen op de Bosphorus, de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. We krijgen een beeld van de verschillende badplaatsen. Uiteindelijk komen we uit in de Zwarte Zee. De bus zal ons terugbrengen naar het bruisende nachtleven van Taksim.

dag
07
08

kopen, kijken, proeven, ruiken

Een vrije dag om de stad op eigen houtje te verkennen. Natuurlijk is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de Grote Bazaar, ontstaan in het begin van de 19e eeuw. Dit complex overkoepelt maar liefst 4000 winkeltjes! Als je hier niets vindt … 

Ook de Egyptische bazaar en de specerijenmarkt behoren tot de mogelijkheden. Jouw zintuigen zullen vast en zeker geprikkeld worden! Of bezoek je de Galata-toren van waaruit je een schitterend overzicht hebt over de stad?

Sowieso spreken we ’s avonds af voor een lekker Turks etentje. Daarna staan we open voor suggesties.

dag
08

nog een laatste hoogtepunt

Vooraleer we terugvliegen naar Brussel, bezoeken we nog een  hoogtepunt in Istanbul nl. de Yerebatan Cisternen, een authentiek ondergronds waterreservoir dat stamt uit Byzantijnse tijden.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Istanbul (h/t)
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (guesthouse)
 • boottocht op Bosphorus
 • begeleide culinaire toer (incl. eten)
 • excursie naar de prinseneilanden
 • toegangsgelden voor Aya Sofya, Topkapi-paleis (incl. harem), Yerebatan Cistern
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • e-visum
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 22 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (moet nog een geldigheid hebben van minstens 60 dagen langer dan het voorziene verblijf in Turkije)

Onze voorwaarden