We krijgen tien dagen de tijd om twee typerende Poolse steden te ontdekken: Warschau, de bruisende hoofdstad en het hart van de Poolse cultuur. En Krakau, het historische gezicht van Polen. Sommigen noemen haar het Firenze van Midden-Europa. De steden zijn gevuld met mooie paleizen & kerken en gezellige pleinen.

Parijs van Midden-Europa

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Warschau grotendeels vernield. Vandaag is het een glorieuze wereldstad waar het moeilijk kiezen is uit het rijke aanbod aan monumenten, kastelen, markten, openluchttheaters, … Het vroegere zomerpaleis Lazienki, ook wel het paleis op het water genoemd, is stille getuige van een machtig verleden.

Gezellig Krakau

Tijdens het tweede luik van onze tweestedentocht, verdwalen we in de middeleeuwse binnenstad van Krakau. We proeven er koosjere lekkernijen om duimen en vingers bij af te likken. Vanuit gotische kelders worden we aangetrokken door traditionele muziek en zingen en dansen de nacht door in gezellige cafeetjes.

Indrukwekkend verleden

Dat het verleden zijn stempel gedrukt heeft op deze stad, ondervinden we in het joods museum en tijdens een gegidste wandeling door de joodse wijk, ooit een getto. Hierbij aansluitend kan en mag een bezoek aan de kampen van Auschwitz – Birkenau later op het reisprogramma niet ontbreken.

Even buiten de stad bevinden we ons in een zilt mysterie. De eeuwenoude zoutmijnen van Wieliczka prijken sinds 1978 op de UNESCO werelderfgoed lijst. Een blik in de Kinga Kapel doet ons inzien waarom dit zo’n bijzondere plek is.
We overnachten in leuke hostels. De centrale ligging maakt hen tot een ideale uitvalsbasis.

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

uitwuiven

We ontmoeten elkaar ‘s middags in de luchthaven van Brussel waar we op de vlucht naar Warschau stappen. Nadat we aangekomen zijn in de Poolse hoofdstad, installeren we ons in een hostel en gaan we op zoek naar een gezellig restaurant.

dag
02

Parijs van Midden-Europa

We verkennen Warschau. Van op de toren van het Paleis voor Cultuur en Wetenschap hebben we een schitterend uitzicht over de stad. 

Daarna wandelen we langs de joodse synagoge, door de Saski-tuin, naar het monument van de onbekende soldaat, het Nationaal Theater en verschillende paleizen. Uiteindelijk belanden we op het Kasteelplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis, de Poolse nummer één op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Op de oude markt met zijn hoge herenhuizen zien we sneltekenaars aan het werk. De kans is groot dat we er kunnen genieten van openluchttheater of concerten. We maken een stevige wandeling doorheen de ‘oude stad’ met z’n romantische steegjes. Ook een bezoek aan de kerken hier is de moeite waard. Langs de oude omwalling eten we enkele plaatselijke specialiteiten in een binnentuintje of keldercafeetje. 

dag
03

geschiedenis opsnuiven

We starten onze dag in Muranow, ooit de joodse wijk van Warschau. Tijdens het naziregime was dit een getto. We bezoeken er de joodse begraafplaats, de synagoge en het monument voor de helden van het getto.

In de namiddag verkennen we de Koningsroute langs paleizen, regeringszetels en historische parken. Op deze route maken we kennis met Poolse beroemdheden, zoals Chopin en Copernicus. Op de daktuinen van de universiteit of langs de oevers van de Vistula kunnen we relaxen tussen de locals.

dag
04

het oude Warschau & diens revival

In de voormiddag trekken we naar de andere oever van de rivier. Daar heerst nog altijd de sfeer van de echte volkswijken. We zien er een mix van het Warschau van na de eerste wereldoorlog, communisme en moderne kunst, natuur & muurschilderingen. We eindigen in het karaktervol marktje ‘Różycki Bazar’, die typerend is voor de Praha buurt.

In de namiddag steken we de rivier terug over en nemen we een kijkje bij het vroegere zomerpaleis Lazienki met zijn prachtige koninklijke vertrekken. Sfeervol is ook het openluchtconcert aan het Chopin Monument. 

dag
05

op naar Krakau

Voor we Warschau verlaten, bezoeken we het museum van de joodse geschiedenis. In de late namiddag nemen we de trein naar Krakau. Deze ‘middeleeuwse parel van Polen’ telt maar liefst 6000 monumenten. Rond de avond komen we aan en checken we in. In een van de vele restaurantjes genieten we van een lekker avondmaal.

dag
06

middeleeuwse parel

Vandaag verkennen we de Wawelheuvel: een centraal open plein met prachtige gebouwen zoals de Wawelburcht, de kathedraal met de koninklijke graven. Of de Sigismund–toren, waarin de grootste klok van Polen hangt. Ook het kasteel en de drakengrot zijn een bezoek waard Daarna bezoeken we de Oude Markt, het grootste middeleeuwse plein van Europa. Het heeft een neoklassieke aanblik, onder meer door de Lakenhalle, de stadhuistoren en de St-Marie-kerk. 

In de namiddag springen we de fiets op en fietsen we de natuur in. Langs de oevers van de Vistula rivier rijden we naar het prachtige Zakrzowek meer. Waar we genieten van het prachtige zicht en de rustgevende natuur.

dag
07

Oscar Schindler achterna

Een gids leidt ons rond in de joodse wijk Kazimierz in Krakau. Na de film Schindlers’ List, werd die opgeknapt. Aanraders zijn het joods kerkhof en cultureel centrum, en de verschillende synagogen, waaronder de Izaak-synagoge. Daar kunnen we documentaires bekijken over het joodse verleden. 

De wijk Podgorze aan de overkant van de Wisla speelde een belangrijke rol tijdens WOII. Het was van hieruit dat duizenden Joden gedeporteerd werden naar de concentratiekampen.  Ook de oude fabriek van Schindler , die nu ingericht is als museum, is zeker de moeite.

dag
08

diep onder de indruk in Auschwitz-Birkenau

Vandaag leidt een gids ons rond in Auschwitz-Birkenau, dat op ongeveer 70 kilometer van Krakau ligt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het grootste concentratie- en vernietigingskamp. Vandaag is het een symbool voor de Holocaust, een gedenk- en bezinningsplaats voor de oorloggruwel.

We keren dezelfde avond terug naar Krakau.

dag
09

bezoek aan de zoutmijnen

In Wieliczka duiken we onder in de oude koninklijke zoutmijnen. Dit zijn de oudst werkende mijnen die je in Europa nog kan bezoeken.

’s Namiddags zijn we vrij. Je kan souvenirs kopen, de meest prestigieuze en de oudste universiteit van Polen bezoeken, of genieten van lokale specialiteiten: zoals overheerlijke ijsjes of pretzels.

Op de laatste avond van de reis kuieren we langs de gezelligste kelderkroegen van de stad.

dag
10

terug thuis, met vele verhalen

Helaas, aan alle mooie liedjes komt een eind. Vanuit Krakau vliegen we terug naar Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Warschau/ Krakau-Brussel
 • trein Warschau - Krakau
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (hostel)
 • begeleide fietstocht (3u)
 • ingang + gids zoutmijn
 • ingang + gids Auschwitz & Birkenau
 • ingang synagoge + gids in de joodse wijk Kazimierz
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 275
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen, fietstocht (3 uur)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 12 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden