De basisingrediënten van dit avontuur? Uitgestrekte landschappen, een adembenemende natuur, wilde dieren, ongerepte stranden en kleurrijke steden. De witte neushoorn en nijlpaarden zijn maar enkele van de dieren die we te zien krijgen. We verwonderen ons over de sierlijkheid van een passerende giraf en over de lelijke snoet van een wrattenzwijn. Ook de ‘ambiance’ in een groep bavianen is geen alledaags tafereel.

In de natuurparken halen wandelliefhebbers hun hart op: wilde rotskusten, hoge watervallen en prachtige panorama’s. Langs de Zuid-Afrikaanse kust is het heerlijk zwemmen in de Indische Oceaan. De Zuid-Afrikaanse bush wordt afgewisseld met een cultuurrijke tocht door eSwatini (Swaziland), waar we hartelijk verwelkomd worden door de gastvrije bevolking.

Vaak koken we ons eigen potje, afgewisseld met markt- en restaurantbezoek. Het tempo van onze reis wordt afgestemd op het Afrikaanse ritme.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

recht naar beneden

We vliegen rechtstreeks naar het zuidelijk halfrond. Omdat we in dezelfde tijdzone blijven, hebben we weinig of geen last van jetlag.

dag
02

aankomst in Johannesburg

Aankomst in Johannesburg, de grootste stad van het land, het culturele hart met een heel groot verleden. We genieten van de nieuwe en hippe wijken in de stad en doen een terrasje. Tijd om te bekomen van de vlucht.

dag
03

Soweto

We maken een begeleide fietstocht langs alle interessante buurten van Soweto. Met zicht op het voetbalstadium van de Kaiser Chiefs en de beschilderde koeltorens. Daarna brengen we een bezoek aan het apartheidsmuseum. Dit grijpt je naar de keel, maar is bijzonder interessant.

dag
04

door naar Clarens

Met onze minibus rijden we door naar Clarens, een aangenaam stadje in Free State. We bevinden ons aan de voet van Rooiberge, een zandsteenmassief.

dag
05

ontdek je innerlijke artiest

Een fikse wandeling in de wondermooie omgeving rond Clarens is de ideale manier om te acclimatiseren. Het is niet verwonderlijk dat dit stadje een toevluchtsoord voor kunstenaars is. De prachtige landschappen nodigen uit tot kleurrijke creaties. We wandelen de Cannibal Hiking Trail.

dag
06
08

getooid door Drakenbergen

De Drakensbergen vormen een kroon rond het kleine koninkrijk Lesotho. Het panorama is oogverblindend mooi. Het grondig verkennen van deze streek vraagt tijd en die zullen we ook nemen.

We maken bergwandelingen langs de spectaculaire zandsteenformaties. Misschien spotten we de lammergier, verschillende arendsoorten en steenbokken!

dag
09
11

een warme duik

We maken ons op voor een fikse tocht richting Lucia en blijven daar 3 nachten. Daar bezoeken we het iSimangaliso Wetland Park – het vroegere Greater Santa Lucia Wetlands –, door UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. Het uitgestrekte natuurpark wordt gekenmerkt door ongerepte zandstranden, begrensd door kokospalmen, meren, moerasgebieden en weidse vlaktes. We verkennen dit park met de minibus en met de boot.

Aan het strand is het heerlijk genieten en op het meer maken we een tocht op zoek naar nijlpaarden.

In St.Lucia hebben we een vrije dag die we kunnen invullen naar eigen wensen: walvissen spotten vanuit de boot, een culturele uitstap naar een Khuladorp, relaxen aan het strand. Voor ieder wat wils.

dag
12
13

wie ziet de 5 het eerst?

We rijden door het Imfolozi/Hluhluwe National Park, een van de meest authentieke parken van Zuid-Afrika. Op zoek naar witte neushoorns, olifanten, giraffen, herten, zebra’s, impala’s en wrattenzwijnen.

Onze zoektocht naar de Big Five is officieel begonnen! De ‘grote 5’ staat voor: de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel. Allemaal bedreigd met uitroeiing. We maken kennis met het parkprogramma dat instaat voor de bescherming van de dieren.

dag
14
16

eSwatini

We steken de grens over naar het koninkrijk eSwatini.

In de Ezulwini Valley ligt het prachtige Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde natuurpark van het land. De enorme grasvlakten, typisch voor het zuidelijke deel, zijn fenomenaal. Wat een contrast met de hoogvlaktes in het noorden! We vullen onze dagen met schitterende wandeltochten, we maken kennis met de cultuur in eSwatini en genieten van een plons in het zwembad.

dag
17
18

Krugerpark

Twee dagen lang rijden we rond in het Kruger National Park. Eén van de meest magnifieke parken van heel Afrika. We overnachten steeds in een ander bushcamp in het park. Op omheinde campings midden in het park, slaap je letterlijk tussen de wilde beesten. We verkennen het park langs de Sabie, de rivier waarlangs de meeste dieren komen drinken en baden. Elk plekje is anders en trekt dus andere dieren aan. De meeste toeristen zijn hier op zoek naar de Big Five, maar dit park heeft zoveel meer te bieden: de sierlijkheid waarmee giraffen onze wagen passeren, de wrattenzwijnen met hun grappige look, krokodillen die langs de waterkant zitten, ….

dag
19
20

speciale zonsopgang in de Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van 30 km lang. Het is de tweede grootste kloof ter wereld en wij gaan er zoveel mogelijk van ontdekken. De natuurpracht hier is werkelijk verbazingwekkend. Dit is het idyllische Zuid-Afrika op zijn best!

dag
21

vrije dag

Vooraleer we de terugweg inzetten genieten we van een vrije dag.

dag
22

onze lus is rond

We keren terug waar we begonnen zijn. Het is onze laatste volledige dag op Afrikaanse bodem. We overnachten in Melville, een suburb van Johannesburg waar de bohemische levensstijl van de vorige decennia nog steeds nazindert. In deze buurt heb je heel wat restaurantjes, bars en leuke winkeltjes.

dag
23
24

terugreis

Na 3 weken zijn de laatste uren in dit fantastische land aangebroken. We rijden naar de luchthaven van Johannesburg voor onze vlucht naar Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Johannesburg (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (glamping of hostel)
 • transport ter plaatse met minibus (22d)
 • toegang Cannibal Hiking Trail
 • toegang tot nationale parken (volgens programma)
 • begeleide excursie in Drakensbergen
 • boottocht
 • begeleide fietstocht in Soweto
 • inkom Apartheidmuseum
 • verzekeringen (bijstand, ongevallen, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 650
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actieve vakantie met wandelingen inclusief bezoek aan natuurparken.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 102 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (minimaal geldig tot 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden