Kroatië is een land boordevol natuurschoon, dromerige dorpen en prachtige oude steden die je uitnodigend welkom heten. Je maakt er kennis met schitterende natuurparken, aangename temperaturen, een bekoorlijk en rustig binnenland en niet te vergeten: een diepblauwe zee.

Gedurende 2 weken doorkruisen we dit land met onze minibus. We trekken af en toe ook onze wandelschoenen aan om volop van dit gevarieerde landschap te genieten. Natuur en cultuur vullen elkaar aan tijdens deze rondreis. Overnachten doen we in een jeugdherberg, pension of vakantiehuis.

We beginnen onze reis met de uitdagende beklimming van de Vojak (1369 m). We dalen verder af langs de Dalmatische kust. In Zadar kijken – en vooral luisteren! – we naar ‘de muzikale trappen’.

We cruisen door de grillige Kornati-archipel, gevolgd met een bezoek aan Dubrovnik, door velen bekroond als mooiste stad van Kroatië.

Via Split rijden we opnieuw het binnenland in, naar het Plitvicka Nationaal Park. Het is een prachtig natuurgebied met eeuwenoude bossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. Net zoals Dubrovnik, staat Plitvicka op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. 

We blazen tenslotte even uit aan zee en keren via Duitsland terug naar huis.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

het 5e land

Vroeg uit de veren, vertrekken we met onze minibus vanuit België via Duitsland naar Oostenrijk. De eerste nacht slapen we in een hostel in Salzburg.

De dag nadien rijden we verder via Slovenië naar het noorden van Kroatië. We houden halt in Matulji voor de komende 2 nachten. Vieren we onze eerste avond in Kroatië met een duik in het zwembad of maken we een uitstap naar Rijeka? Deze nabijgelegen havenstad is de moeite waard met de vele stijlvolle gebouwen. 

dag
03

naar de top

Hoe je het best kan bekomen van 2 dagen reizen in een minibus? Een stevige wandeling. Het Učka-massief is hiervoor de perfecte omgeving. Een toch wel pittige bergwandeling leidt ons naar de top van de Vojak (1396 m). Bij helder weer zien we de Juliaanse Alpen met het Sloveense Triglav-massief in het noorden en de grote Kvarner eilanden in het zuiden. 

dag
04

do, re, mi…

Na een lekker ontbijt rijden we verder zuidwaarts. Zadar is onze nieuwe uitvalsbasis. We dwalen door de oude stad en gaan er kijken en luisteren naar ‘de muzikale trappen’. Bij hoogtij maken de golven een geluid alsof er iemand orgel aan het spelen is. 

dag
05

favoriet op zee

Scheep in voor onze boottocht naar de Kornati-archipel, een nationaal park met grillige eilanden. Deze eilandengroep was in de Romeinse tijd de favoriete vakantiebestemming van de inwoners van Zadar. Waarom het nog niets aan populariteit heeft ingeboet, wordt snel duidelijk. Overal zie je idyllische plekjes. Je eigen droombaai kiezen wordt een luxeprobleem. We genieten van een lunch in het Nationaal Park Kornati.

dag
06

via Trogir naar Dubrovnik

Nog een aanrader waar we halt houden is Trogir, een van de juweeltjes van de Dalmatische kust. Het stadscentrum bestaat uit een eilandje dat maar door één brug met het vasteland is verbonden. Het werd in 1997 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarna rijden we verder naar Dubrovnik, het meest zuidelijke punt van onze reis.

dag
07
08

de mooiste stad van Kroatië

Dubrovnik wordt door velen bekroond als mooiste stad van Kroatië. Ze kent nochtans een bewogen geschiedenis, met veel ups en downs. Oorspronkelijk was Dubrovnik een kolonie, later werd het een onafhankelijke republiek. De stad is zwaar toegetakeld door de aardbeving van 1667 en de bombardementen van 1991. Gelukkig is de stad nu volledig heropgebouwd. Een geslaagde operatie. Nu staat Dubrovnik ook op de UNESCO werelderfgoed lijst.  Niet te missen is de overvloed aan historische gebouwen en de beroemde middeleeuwse stadsmuren. De oude stadsmuren zien er niet alleen spectaculair uit, een uitdagende wandeling over de muren is een echte must-do en zonder twijfel een hoogtepunt van ons bezoek aan deze stad. Ook mensen observeren op de ‘Placa’ of ‘Stradùn’, de centrale hoofdstraat, is een aangenaam tijdverdrijf! 

Wie wil ontsnappen aan de drukte van de stad kan een uitstapje maken naar het nabijgelegen autovrije eiland Lokrum. Verkies je een wandeling op dit groene eiland of wil je liever zwemmen?

dag
09
10

Kunstgeschiedenis in Split

Na een laatste blik op de stad verlaten we Dubrovnik. Onze eindbestemming is de bruisende stad Split, gebouwd rond het indrukwekkende Romeinse paleis van keizer Diocletianus. We snuiven de sfeer op en slenteren door de binnenstad. En het mag gezegd worden: de Romeinen wisten hun plaatsjes wel te kiezen.

Na ons verblijf in Split nemen we tijdelijk afscheid van de Adriatische Zee. Via het achterland rijden we naar het Nationaal Park van Plitvička. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan de Romeinse ruïnes van Salona of aan de Venetiaanse vesting van Klis. 

dag
11

de roep van de natuur

Vandaag geen steden of stranden op het programma. We kammen Plitvička uit, op zoek naar opvallend natuurschoon. Het nationaal park bestrijkt een gebied met eeuwenoude bossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. We wandelen langs kleine loopbruggetjes en varen met de boot op de Korana-rivier. Deze indrukwekkende natuurervaring laat zeker een beklijvende indruk na!

dag
12
13

zonder klinkers

We genieten met z’n allen nog wat na en profiteren van een welverdiende rustpauze. Via Senj rijden we terug naar de kust. Senj is een stadje aan de voet van het Velebitgebergte. Een legende vertelt dat het ook de geboorteplaats is van de ‘bora’, de koude noordenwind. Vele inwoners zijn overtuigd van de waarheid in deze overlevering. 

Later op de dag rijden we door naar Krk. Nee, het is geen tikfout, er zijn geen klinkers. Moeilijk uit te spreken voor ons, maar daar hoeven we ons niet om te bekommeren. De uitgelezen plaats voor onze laatste vakantiehalte. Het is het grootste eiland in de Adriatische Zee, slechts door een brug verbonden met het vasteland. En het biedt vele ontspanningsmogelijkheden: zo kunnen we luieren en zonnebaden op het strand, een modderbad nemen in Soline, of een laatste keer een duik nemen in de zee. Ook te voet verkennen we dit eiland: via de vele bewegwijzerde wandelroutes, langs adembenemende inhammen en baaien of door de bossen. 

dag
14
15

München en naar huis

Na 2 weken blazen we de aftocht bij het ochtendgloren. Onderweg houden we halt in de Duitse stad München. De volgende avond zijn we al terug in onze bekende thuishaven.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (jeugdherberg, pension, vakantiehuis)
 • Toegang stadsmuren Dubrovnik
 • toegang Plitvička Nationaal Park
 • boottocht in Kornati Nationaal Park (1 dag incl lunch)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadsbezoeken en dagtochten (met 1 uitdagende tocht in het Učka-massief)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden