Albanië is het laatste stukje Europa dat ongerept, onbekend en onbemind is gebleven. Na de val van het communisme duurde het meer dan 20 jaar vooraleer het toerisme er enigszins op gang kwam. Toch is het een land van buitengewone schoonheid, met adembenemende berglandschappen, azuurblauwe zee, diepblauwe meren en een gastvrije bevolking.

Van stad tot platteland, van noord tot zuid

We ontdekken zowel het zuiden als het noorden van het land. We komen er in dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. Verder verkennen we de 450 km kustlijn met zijn prachtige baaien en witte stranden. Maar ook de hoofdstad Tirana krijgt aandacht. Levendig en kleurrijk is de stad vandaag het kloppende hart van het land met hippe boetieks en gezellige voetgangerszones.

On the road

In het zuiden hebben we onze eigen wagens ter beschikking, zodat we de mooiste plekjes in ons eigen tempo kunnen bezoeken. In het noorden is privévervoer voorzien. We overnachten in hostels, guesthouses, een traditioneel hotel en bij de lokale bevolking in de bergen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht van Brussel naar Tirana

We vliegen op de Albanese hoofdstad Tirana waar we opgewacht worden door Arben van Liria. Liria is een  Vlaams-Albanese reisorganisatie die een brug slaat tussen de twee culturen.  Arben is geboren en getogen in communistisch Albanië en woont al 20 jaar in België. Na aankomst reizen we direct door naar Shkodër. 

dag
02

Shkodër

We ontdekken Shkodër, de stad van de ‘shkodranve’ of ‘bewoners van de staat’. Shkodër staat in Albanië bekend voor zijn prachtige natuur, voor zijn cultuurliefhebbers en kunstenaars en voor de humor van de stadsbewoners. Jong en oud leven samen in deze authentieke en bruisende studentenstad. Wij snuiven er rustig de sfeer op langs de voetgangersboulevards. 

We lunchen aan het meer en brengen de namiddag door in de stad. Daar bezoeken we het Marubi Fotomuseum en het Rozafa Kasteel.

dag
03

fietsen, zwemmen en koken in Shkodër

Vandaag fietsen we via een nieuw fietspad van 12 km vanuit het centrum van Shkodër tot in Zogaj. We maken een tussenstap in Shirokë, een dorp dat uitkijkt over het prachtige meer van Shkodër. Wie zin heeft, kan een verfrissende duik nemen: heerlijk! 

’s Middags genieten we van een verse karper, recht uit het meer, of van kleurrijke vegetarische gerechten. 

Terug in ons hostel, staan Albanese gastvrouwen klaar om de geheimen van de Albanese keuken te onthullen. We koken het diner samen met hen, terwijl we genieten van een aperitief …  

dag
04

unieke boottocht naar een prachtige vallei

Op het programma vandaag? Een boottocht die door de Bradt-reisgids ‘One of the Great Boat Trips of the World’ genoemd wordt. Volledig terecht. Gedurende de 2,5 uur durende trip van Koman naar Valbonë glijden we over kristalhelder water tussen adembenemende rotsen en bergen. In Valbonë lunchen we en proeven we fris en zuiver water. We maken een wandeling in de uitgestrekte vallei en slapen ’s avonds in een guesthouse, voor het eerst echt in de bergen. 

dag
05

een onvergetelijke dagtocht met ezels

Na het ontbijt zetten we ons schrap voor de langste wandeling van de reis. Zes uur wandelen we in een matig tempo de legendarische tocht van Valbonë naar het Theth Nationaal Park. Muilezels stappen met ons mee en dragen onze bagage en picknick. En onze inspanning wordt beloond: de hele dag wanen we ons nietig tussen zoveel natuurpracht. We wandelen tussen de bergen, de ongerepte natuur, bergrivieren en bossen, in nauwelijks bevolkt gebied.  

 

’s Avonds staat onze tafel gedekt in Theth, waar we nog even napraten voor we ons bed in het guesthouse opzoeken.  

dag
06

bloedwraak en traditionele wetten

We slapen heerlijk lang uit en genieten van ons ontbijt. Daarna bezoeken we Kulla e ngujimit, een traditionele schuiltoren waar mannen destijds jarenlang onderdoken, uit vrees voor bloedwraak. 

Over de Albanese bloedwraak en over de Kanun, een grondwet die in de 15de eeuw werd vastgelegd, bestaan heel wat mythen en misvattingen, dus dit is hét moment om de echte feiten te ontdekken tijdens een wandeltocht door het bergdorp. ‘s Namiddags bezoeken we verderop de Ujevara e Thethit, een waterval van 25 meter hoog. 

dag
07

natuurfenomenen

Vandaag bewonderen we de Grunas Canyon, een uitgestrekte ravijn van 60 meter diep, gevuld met het kristalheldere, ijskoude water van de Theth-rivier. Na een stevige picknick vertrekken we naar het blauwe oog van de Albanese Alpen. Een helderblauw meer middenin de bergen. 

Wij eten een laatste keer in Theth en praten na over alle wandeltochten, natuurfenomenen, gastvrije ontmoetingen en de boeiende geschiedenis van de Albanese bergbewoners 

dag
08

van de ene schoonheid naar de andere

We verlaten Theth en vertrekken naar de andere kant van Albanese Alpen: de Kelmendi-streek. Na ongeveer vier uur rijden, met enkele tussenstops om het landschap te bewonderen, arriveren we rond de middag op onze verblijfplaats. Bujtina Lëpushë is het mooiste dorp in het hart van de Albanese Alpen. Na een heerlijke lunch met bioproducten uit de streek, maken we een wandeling langs de Cemi Rivier, een van de bronnen van de Donau.  

Vanavond en morgen overnachten we in een guesthouse in Bujtina Lëpushë. 

dag
09

Lëpushë, het mooiste dorp van de Albanese Alpen  

 

Na het ontbijt vertrekken we met een picknick voor een dagwandeling van vier tot zes uur. Onze gids leidt ons via een prachtig wandelpad naar 'bjeshket e namuna'. We lopen door bossen en grotten, met een temperatuurverschil van 6 graden tussen zon en schaduw. Onderweg proeven we bessen en we plukken verse kruiden, waar we 's avonds heerlijke thee mee maken. Terug in het guesthouse genieten we van onze laatste avond in de bergen.  

dag
10

afscheid van de bergen

 

We keren terug naar Tirana en halen onze huurwagens op. Daarna reizen we nog door naar Berat. 

dag
11
12

Berat, de stad met 1000 ramen

Berat prijkt terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze ‘stad met 1000 ramen’ met  smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een filmfigurant uit de vorige eeuw. Daar bezoeken we het prachtige kasteel van Berat, een ommuurd kasteeldorp dat nog druk bewoond is. We lunchen in een authentiek restaurantje midden in het kasteeldorp en genieten er van een traditionele maaltijd. 

De volgende dag gaan we met wie wil op avontuur in de Osumi Canyon of de ‘grand canyon’ van Albanië (optioneel). We nemen de tijd om te zwemmen en te genieten in de canyon. 

dag
13

tocht langs de prachtige Albanese kust

 

We vertrekken meteen na het ontbijt naar Vlora, onze eindbestemming. De route loopt de hele dag langs de adembenemende Albanese kust. Vlora is een mooi kust-en havenstadje met in de buurt meerdere prachtige stranden die nog onontdekt zijn.

dag
14
15

verkenning van de Albanese Rivièra

 

Twee dagen lang verkennen de Albanese Rivièra, een van de mooiste kustlijnen van de Ionische Zee. In elk ander land zou deze prachtige kustlijn zijn volgebouwd met hotels. Maar door de jarenlange isolatie van Albanië en de armoede die het land kenmerkte tijdens het communisme, bleef de kustlijn gevrijwaard van ongebreidelde bouwwoede. Vandaag plukken we daar volop de vruchten van.  

dag
16

bezoek aan Butrint, waar de Romeinen zich vestigden

Vandaag bezoeken we Butrint, een uitgestrekte archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Ook deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eeuwenoude muren van huizen, winkels en tempels getuigen van de Romeinse aanwezigheid van weleer. Ook uit enkele goed bewaarde mozaïeken blijkt het belang van deze voormalige Romeinse vesting. Tegelijk is Butrint puur genieten van de natuur en van een prachtig panorama. 

Vooraleer we doorreizen naar Gjirokastër, houden we even halt bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel. Terwijl de waterjuffers druk in de weer zijn rondom ons, genieten we van de natuurpracht. De plek was altijd al een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers is het een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. 

dag
17

Gjirokastër, stad van steen

Ook Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We verkennen de stad te voet en bezoeken het kasteel. Daar ontdekken we waarom Gjirokastër ‘stad van steen’ werd gedoopt. We overnachten er een tweede maal. 

dag
18
19

terug naar Tirana

Vandaag keren we terug naar Tirana, leveren onze huurwagens in en genieten nog even na van Zuid-Albanië.  We nemen ook de tijd om het historische centrum van Tirana beter te leren kennen. De stad onderging een metamorfose in de jaren 90. De vele grijze gebouwen uit het communistische verleden zijn intussen in verschillende kleuren geverfd. De mooie autovrije pleinen, de hippe boetieks en de drukke voetgangersstraten nodigen uit om er op ontdekking te gaan. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Tirana (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel, guesthouse)
 • alle transport ter plaatse (huurwagens in het Zuiden en minibus met chauffeur in het Noorden)
 • huur fietsen (1d)
 • kookworkshop (incl. eten)
 • 6-daagse in Albanese Alpen (incl. lokale gidsen, alle maaltijden, huur paarden en ezels, boottocht)
 • Rozafa kasteel
 • Marubi fotografie museum
 • schuiltoren in Teth
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 310
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

fietstocht, dagwandelingen tussen 2 à 6u

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 16 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden