Met de huurauto trekken we van de betoverende kustlijn naar het bergachtige binnenland. We wagen ons aan de gerestaureerde Caminito del Rey – ooit het gevaarlijkste wandelpad ter wereld. Cultuur- en sfeersnuiven doen we in het mooie Ronda, Málaga, en verschillende authentieke dorpjes. Tijdens enkele korte wandeltochten verkennen we de prachtige natuur. En wat dacht je van een kajaktochtje op een turkoois blauw meer?

Evenwicht tussen natuur, cultuur en lekker eten

Deze reis naar Andalusië is een bonte mix van bezoekjes aan gezellige dorpen, de befaamde pueblos blancos en klinkende namen als Málaga en Ronda. Dit combineren we met de prachtige natuur van de Sierra de Grazalema en el Chorro. Uiteraard vergeten we ook niet op tijd en stond te genieten van tapas en een lokaal gebrouwen sherry, proberen we een feria mee te pikken en te leven op het zuiderse ritme van de Spanjaard. 

Tijd voor actie

Een uitdagende wandeltocht brengt ons langs de eeuwenoude Caminito del Rey. Wie zich hieraan waagt, heeft best geen hoogtevrees want het smalle wandelpad langs de rotsen bevindt zich maar liefst op 300 m hoogte. We fietsen  langs de Via Verde de la Sierra. Vanop deze oude treinroute in de buurt van Olvera genieten we van ongeziene uitzichten en sinaasappelgaarden. Met onze kajak verkennen we het meer Lago del Chorro. Wie verkoeling zoekt, kan zich wagen aan een duik in het zalig verfrissende water.

In een notendop

Hou je van de Spaanse manier van leven, rondkuieren in historische stadjes, wandelen doorheen prachtige landschappen en een portie avontuur onder de zon? Dit is de geknipte reis voor jou! We vliegen naar Málaga waar twee huurwagens ons van bestemming naar bestemming brengen. Slapen doen we in landelijke huizen en in een hostel in de stad. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Bienvenido a Andalucía

In de voormiddag spreken we af in Brussel om samen het vliegtuig te nemen richting het zonnige Málaga. Bij aankomst pikken we onze twee huurwagens op en rijden we meteen door naar onze Casa Rural (vakantiehuis), prachtig gelegen in de El Chorro-kloof vlakbij het beginpunt van de Caminito del Rey. 's Avonds genieten we van onze eerste tapas met op de achtergrond een mooie zonsondergang. 

dag
02

Te voet en per kajak langs de Koningsweg

Na een lekker ontbijt, vliegen we er meteen stevig in. ’s Morgens vroeg al, trekken we naar de Caminito del Rey. De oude Koningsweg bevindt zich aan de Embalses de Guadalhorce, tussen twee loodrechte rotsformaties, en is een in de rotsen uitgehouwen pad van slechts 1 meter breed. Het pad werd in het verleden zwaar verwaarloosd maar in 2016 werd de route volledig gerestaureerd en heraangelegd waardoor het opnieuw mogelijk is om veilig tussen het woeste klifgebergte te wandelen. Opnieuw zijn de uitzichten hier adembenemend en hebben we zicht op enkele turquoizen meren. Met een lekkere lunch op uitkijkpunt Mirador de Ardales komen we opnieuw op krachten. 

In de namiddag trotseren we per kajak de Guadalhorce-rivier. We peddelen onder begeleiding van een gids enkele uren door de enorme rotskloof van kalksteen en relaxen op verborgen strandjes en eilandjes. Nog niet genoeg verfrissing gehad? Dan biedt een duik in het water wel soelaas. 

dag
03

Rondkuieren in Ronda

Vandaag doen we het iets rustiger aan. We houden halt bij de prachtige stad Ronda. De stad is één van de meest bezochte plaatsen in Andalusië en dat heeft een reden: dit pareltje is gelegen aan een spectaculaire diepe kloof die de stad in tweeën deelt. Op het programma staan uiteraard de Puente Nuevo, de 98 meter hoge brug die de stadsdelen met elkaar verbindt, en de Plaza de Toros of oude stierenvechtersarena en bakermat van het moderne stierenvechten. Wie wil kan ook een bezoek brengen aan de Casa del Rey Moro of de Baños Árabes, een oud badhuis met de best bewaarde hamams van Spanje. Tijdens de middag verlaten we Ronda voor een bezoek aan Bodega Doña Felisa, een lokale wijnboer die ons zal verwennen met lekkere wijn en tapas. 

In de namiddag trekken we dan het diepe dal in en verkennen we te voet de Tajokloof en het pad langs de Guadalevin. Overnachten doen we in een stijlvolle 'casa rural'.

dag
04

Fietsend langs de Via Verde de la Sierra

We rijden naar Olvera waar we een fiets huren. Een tocht van zo’n 36 km, grotendeels bergaf, brengt ons op de route van een oude spoorweg en voert ons langs één van de meest groene gebieden van Spanje tot in Puerto Serano. Onderweg passeren we het Peñon de Zaframagón natuurpark en zien we de roofvogels boven onze hoofden cirkelen. We zoeken onderweg een gezellige picknickplaats uit en genieten van de stilte en het uitzicht. 

In de namiddag slenteren we rond in Zahara de la Sierra, een authentieke pueblo blanco: een witgepleisterd dorpje waar dorpelingen zich oorspronkelijk vestigden om te ontsnappen aan bandieten. Zahara was in het verleden een Moorse vestiging met een prachtig kasteel, waarvan nu enkel de toren nog overeind blijft. Het oude centrum werd in de jaren tachtig uitgeroepen tot nationaal monument en bovendien is het dorpje gelegen aan de hoogste berg van Andalusië: de adembenemende Puerto de las Palomas. 

dag
05

Nog meer hoogtepunten in de Sierra de Grazalema

We strekken vandaag de benen en trekken opnieuw onze wandelschoenen aan. Op het programma staat het Parque Natural Sierra de Grazalema. Met bergtoppen van zo’n 1700 m, wordt het vandaag pittig en kiezen we voor de Sendero El Pinsapar wandeling (10 km) om optimaal te kunnen genieten van de spectaculaire fauna en flora en de zeldzame orchideeënsoorten die hier groeien. Onze picknick eten we vandaag met een uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen. 

dag
06

sherry-driehoek

Onze voormiddag brengen we door in Jerez de la Frontera, de stad van de sherry en het Andalusische paard. Door haar handelsgeschiedenis is de stad een smeltkroes van culturen en nationaliteiten en ademt ze een koloniale sfeer. Het stadcentrum is knus en gezellig en doet denken aan Zuid-Amerika. We starten onze wandeling bij het befaamde Alcázar, een islamitisch fort uit de 12de eeuw met prachtig gerestaureerde tuinen, een moskee en Arabische baden die over een voormalig Romeins badhuis zijn gebouwd. Ook de imposante kathedraal laten we niet aan ons voorbij gaan. In het noorden van de stad banen we ons ook een weg door de Barrio de Santiago. Deze wijk vormt met zijn kronkelige steegjes en witte huizen de thuisbasis van de Andalusische zigeuners. In de namiddag maken we de befaamde sherry-driehoek compleet met een kort bezoek aan het charmante  Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa María. 

dag
07

Gastronomische kustsfeer in Málaga

We leveren onze huurauto’s in en sluiten de reis af in Málaga. Dit is niet alleen de geboorteplaats van schilder Pablo Picasso en acteerwonder Antonio Banderas, maar ook een stad vol Moorse invloeden . De eerste avond ter plaatse flaneren we langs de indrukwekkende winkelstraat en gaan we op zoek naar heerlijke tapas in het prachtige stadscentrum. De volgende dag zetten we onze culinaire zoektocht verder in Mercado Central Atarazanas, waar we kunnen proeven van lokale producten. Ook een bezoek aan het Picasso museum staat nog op het programma. Optioneel kunnen we wandelen of fietsen naar lokale vissersdorpjes langs de kustlijn. Hopelijk genieten we van de zonsondergang aan het strand. Daarna duiken we het Spaanse nachtleven in of pikken nog een flamencovoorstelling mee. 

dag
08

iHasta la próxima vez!

In de voormiddag is het alweer tijd om huiswaarts te vliegen. Wat gaan we de Spaanse warmte missen! Tijdens deze geweldige week hebben we weer een schat aan onvergetelijke herinneringen verzameld die nog lang zullen nazinderen. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Malaga en Sevilla-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (casa rural, hostel)
 • alle transport ter plaatse (2 huurauto’s)
 • toegang Caminito del Rey met gids
 • wijndegustatie Ronda
 • begeleide kajaktocht (2 u)
 • toegang Plaza de Toros (Ronda) + audiogids
 • toegang museum Picasso (Málaga)
 • huur fiets (1 dag)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

2 uur kajakken, 36 km fietsen (vooral bergaf), 1 wandeling van 8 km op grote hoogte (Caminito del Rey), 2 wandelingen van 10 km en stadswandelingen.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 18 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden