Deze groepsreis is een aanrader voor sportieve buitenmensen. We wandelen door het Piringebergte, kajakken tussen de bergpieken van Rhodope en fietsen in de buurt van Sofia. Om optimaal van de Bulgaarse natuurpracht te genieten. Onderweg maken we ook kennis met de beren in het Dancing Bears Park. Kortom: Bulgarije heeft alles in huis voor een onvergetelijke reis.

Het leven zoals het is (en was) … de Balkan

De rijkgevulde en soms woelige geschiedenis van Bulgarije wordt weerspiegeld in enkele culturele parels: de historische binnenstad van Sofia, het iconische Rilaklooster, de stad van de tsaren, de mix van bouwstijlen in Plovdiv en nog veel meer. Daarbovenop wagen we ons aan een interessante taal- en cultuurles, én genieten we volop van de Bulgaarse keuken. Zo kiezen we volop voor couleur locale in de Balkan!  

Tijdens een vertrekvergadering ontmoet je alvast je reisgenoten en begeleider, en maken we enkele praktische afspraken. Twijfel je over wat er allemaal in je trekzak moet of welke schoenen je het beste meeneemt? Op deze bijeenkomst vóór vertrek krijgen al je vragen een antwoord. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Bulgarije, we komen eraan!

's Avonds vliegen we naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. We installeren ons in een centraal gelegen hostel, onze uitvalsbasis voor de volgende dagen, en trekken er meteen op uit. Deze multiculturele stad is gekend om zijn relaxte, jeugdige sfeer. Dat merken we direct aan de hippe winkels, leuke koffiebars en gezellige restaurants. Bovendien bieden de talrijke groene zones genoeg opties om even te ontsnappen aan het bruisende stadsleven. Voor elk wat wils, dus.  

dag
02

taal- en cultuurbad in Sofia

Na het ontbijt gaan we op verkenning in Sofia. Eerste stop: de heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal, opgericht ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die het leven lieten in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse bezetters. Daarna stappen we door naar de Banya Bashi-moskee of nemen we een kijkje in een van de grootste synagoges van Europa.

Een toffe taal- en cultuurles maakt deze dag compleet. Wist je bijvoorbeeld dat Bulgaren knikken als ze ‘neen’ bedoelen en hun hoofd schudden om te bevestigen? Onze eerste woorden en zinnetjes oefenen we na de les bij een lekker avondmaal. Zo kunnen we tijdens de rest van deze rondreis door Bulgarije de inwoners begroeten in hun eigen taal en zelfs al kleine conversaties houden.

Wie nog genoeg energie over heeft, kan het nachtleven van Sofia induiken voor een memorabele pub crawl. Proost! Of zoals de locals zeggen: Nasdrave!

dag
03

daguitstap naar het Rilaklooster en de zeven meren

We genieten eveneens van de prachtige kristalheldere meren: de 7 Rila gletsjermeren. Tijd om een sportieve wandeling te maken in dit prachtig stuk Unesco Werelderfgoed. 

Dan gaan we terug in de tijd met een bezoek aan het Rilaklooster. Dat klooster ligt te midden van de bergen op bijna 1200 meter hoogte en staat symbool voor de bewustwording van de Slavische identiteit na eeuwen van bezetting. Van de meer dan 160 kloosters in Bulgarije is dit ongetwijfeld het mooiste. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een typisch voorbeeld van de Bulgaarse renaissance. 

dag
04

Dancing Bears Park

We verlaten Sofia en nemen de bus richting Bansko in Zuidoost-Bulgarije. Dit historische stadje heeft een gezellig middeleeuws centrum en is een van de toegangspoorten tot het indrukwekkende Piringebergte. Bovendien ligt het vlak bij Dancing Bears Park. Je herkent het misschien van oude Balkanfilms: dansende beren die kunstjes uitvoeren tot groot jolijt van jong en oud. Tot voor de eeuwwisseling was dit ook de trieste realiteit, maar sinds 2000 krijgen heel wat beren een tweede leven in het Dancing Bears Park. We krijgen een rondleiding en gaan op zoek naar de 20 uitgedanste beren in het 120.000 vierkante meter grote park.

dag
05

wandelen in het Piringebergte

In de winter is het Piringebergte een populair skigebied, maar in de zomer is het perfect om de benen te strekken tijdens een pittige bergwandeling. Dat hoef je ons geen tweemaal te zeggen. We laten onze stappentellers overuren maken, maar de prachtige vergezichten compenseren ruimschoots onze inspanningen.

dag
06

schilderachtige treinrit

Het is tijd om richting Plovdiv te reizen, maar dat doen we op een wel heel speciale manier: met de Rhodope Narrow Gauge-trein. In een slakkentempo van gemiddeld 25 kilometer per uur, banen we ons een weg door het rotsachtige gebied tussen Bansko en Plovdiv. Onze voeten kunnen de rust gebruiken na een dagje hiken, maar we raden je toch aan om je ogen open te houden. Google gerust wat afbeeldingen van deze epische treinrit en je weet meteen waarom.

dag
07
08

cultuur in Plovdiv

Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije, is geheel opgetrokken in traditionele Bulgaarse bouwstijl en krijgt daarom vaak de naam een openluchtmuseum te zijn. Zowat elke beschaving uit het turbulente Bulgaarse verleden liet hier zijn sporen na. Het pronkstuk is zonder meer het gerestaureerde amfitheater. Laat je daarnaast verbazen door de geweldige musea, moskeeën, tempels en kerken. Oefen intussen je Bulgaars en proef van de lokale lekkernijen. Eens we alle geheimen van Plovdiv kennen, verlaten we de stad en zoeken we natuurschoon op in het Rodophegebergte.

dag
09
10

kajakken in het Rodophegebergte

Het is zomer in Bulgarije, dus een beetje waterpret mag niet ontbreken. We kajakken op het meer en genieten van de uitgestrekte weiden, dennenbossen, kliffen en kloven rondom ons. Na een heerlijke dag op het water, logeren we bij de dam. Ver weg van het massatoerisme en met enkel het gezelschap van ontelbare scholen vissen in het meer, maken we er een onvergetelijke avond van.

De volgende ochtend meer van dat. Wanneer de energie uit onze armen dreigt te verdwijnen, keren we terug naar Plovdiv. 

dag
11
13

cultuur in Veliko Tarnovo

’s Morgens gaan we naar het bekende plaatsje Veliko Tarnovo, een stad in het noorden van Bulgarije. Met zijn smalle straten en traditionele huizen is dit een van de meest pittoreske steden van Bulgarije. Zeker de ruïne van het fort Tsarevets Citadel, een restant van het Tweede Bulgaarse Rijk, is adembenemend. Het prachtige panorama over de middeleeuwse stad krijg je er gratis bovenop.

De stad ligt op op vier heuvels en is gelegen aan de Yantra rivier. Het prachtige panorama over de middeleeuwse stad krijgen we er gratis bovenop. 

Sowieso brengen we ook een bezoek aan het Illusiemuseum, dat wordt lachen geblazen.  

’s Avonds is er genoeg verplozing, dit is immers een universiteitsstad. Dus aan uitgaansplekken en lekkere restaurants geen gebrek. 

dag
14

genieten in Sofia

Terug naar waar het allemaal begon. Onze laatste volle dag van deze zalige vakantie brengen we door in Sofia. Het nationale Cultuurpaleis, een architecturaal meesterwerk, is een absolute must. Wist je dat dat voor de constructie ervan meer staal werd gebruikt dan de Eiffeltoren? 

’s Middags is het tijd om de kuiten in te smeren! We springen op de fiets voor een tocht in de omgeving van Sofia. Geen afmattende bergetappe, maar een aangename fietstocht die voor iedereen toegankelijk is. Een lokale gids vertelt ons nog de laatste weetjes over de streek en de Balkan. 

Daarna bezoeken we een museum, nemen we plaats op een terras of verdwalen we in de winkelstraten. ’s Avonds zoeken we een sfeervol adres om deze reis in schoonheid af te sluiten.

dag
15

terug naar België

Een laatste ontbijt op Bulgaarse bodem, nog snel iets bezoeken in de stad of souvenirs kopen … en dan het vliegtuig op. Na twee weken Balkan vliegen we 's namiddags terug naar Zaventem. Aan deze rondreis door dit fantastische land zullen we nog vaak met warme gevoelens terugdenken!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Sofia h/t
 • alle transport ter plaatse
 • alle overnachtingen (hostel, B&B)
 • activiteiten (taalles, toegang en gids Rila Klooster, huur fietsen + begeleiding met gids, Plovdiv (2d), huur kajakken, toegang Dancing Bear Park, 2-daags ticket Veliko Tarnovo
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden en activiteiten
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 360
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Wandelingen, 2 dagtochten met kajak, fietsen (ongeveer 5u.), wandeling 7 meren (4u.)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 14 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • je hebt géén internationaal paspoort nodig voor deze reis
 • Als je identiteitsdocument eerder in België werd aangegeven als verloren of gestolen, dan kan je nadien niet meer met dat document reizen. Elk jaar komen verschillende landgenoten in Bulgarije in de problemen omdat ze met een verloren verklaard - en nadien teruggevonden - identiteitsdocument proberen te reizen. Zelfs al werd de identiteitskaart opnieuw geldig verklaard door een Belgische gemeente, dan nog blijven deze identiteitskaarten in sommige internationale databanken geseind en worden niet aanvaard aan de grens. De reiziger zal in dit geval een ander reisdocument moeten voorleggen, zoals een internationaal paspoort. Indien dit niet mogelijk is, zal de reiziger een voorlopig paspoort moeten aanvragen bij de Belgische Ambassade om het land te mogen verlaten.
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden