Reizen in de Alentejo, dat is gas terugnemen. Golvende heuvels, witgekalkte dorpjes, karaktervolle kurkeiken en olijfbomen… Maar in het binnenland van Zuid-Portugal is het niet alleen genieten geblazen van een adembenemend landschap. Liefhebbers van het ongerepte Portugal proeven er ook van smakelijke streekproducten. En de befaamde sterrenhemel in de streek rond het Alqueva-meer – niet voor niets uitgeroepen tot ‘Dark Sky’-reservaat – krijg je er gratis bovenop.

Wie van afwisseling houdt, zit gebeiteld. Op onze achtdaagse ontdekkingstocht door de Alentejo, met start én finish in de Portugese hoofdstad Lissabon, combineren we cultuur met natuur, een snuifje actie en lokale lekkernijen.

Cultureel, culinair en artisanaal

Mogen we je bijvoorbeeld verleiden met een portie Werelderfgoed? In Évora pronkt de oude Romeinse tempel naast middeleeuwse stadswallen en steegjes vol parelwitte huizen met smeedijzeren balkons. 

In- en ontspannen in de natuur

In het prachtige Alentejo-landschap gaan we zowel in actie- als in relaxmodus. Van helemaal tot rust komen bij het zwembad van de B&B, het bezoeken van marmerdorpen tot prachtige wandelingen en een fiets- en kajaktocht. Slapen doen we zowel in een typische B&B als in hostels. 

Afsluiten doen we in stijl in het hippe Lissabon.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

naar de hoofdstad van de Alentejo: Évora

Zodra we in Lissabon landen, rijden we met onze huurwagens richting het typische Alentejo-landschap: dunbevolkt en bezaaid met kurkeiken en olijfbomen. 

We zoeken nog een leuk cafeetje of kruipen gezellig onder de wol. We overnachten in een centraal gelegen hostel.

De volgende dag trekken we – na het ontbijt- Évora in, een charmant stadje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Aan de hand van een stadsspel verkennen we het historische stadcentrum, dat goed bewaard is gebleven en architecturale parels uit verschillende periodes samenbrengt. Naast de stadsomwalling en het Lóios-klooster uit de middeleeuwen ontdekken we de befaamde tempel en het nabijgelegen aquaduct uit de Antieke Oudheid. 

Als er nog tijd is, houden we halt bij een lokaal wijnhuis. Wie dat wil kan (optioneel) een korte degustatie volgen. 

dag
03

genieten op zijn Alentejaans

We zetten ons bezoek aan Évora verder en krijgen kippenvel in de bottenkapel. Onze eindbestemming? Die stippelen we uit naarmate we de stad intrekken.

We nemen tijd voor een lekkere lunch. Op een terrasje vlakbij een van de mooie tuinen die Évora rijk is, komen we op adem. 

Wordt het heerlijke sopa de beldroegas of posteleinsoep, de typische S-vormige koekjes van Pau de Canela en een traditionele kaastaart of queijada de Évora. Of wat dacht je van een pastel de nata? 

 

Na de lunch reizen we door naar onze uitvalsbasis voor de volgende 4 overnachtingen: een B&B in een typisch Alentejaans landhuis op slechts 8 kilometer van Évora, de perfecte setting om te onthaasten. In de tuin relax je in een groene oase, compleet met zwembad en hangmatten. In de omgeving zie je ook de olijfbomen en kurkeiken die de Alentejo typeren.

‘s Avonds nemen we onze eigen kookkunsten op de proef onder een prachtige sterrenhemel.

dag
04

Wandelen naar het aquaduct en kokerellen

Wandelen in de Alentejo is een prima manier om de prachtige omgeving verder te verkennen en de sfeer op te snuiven. We stappen vandaag zo’n 15 kilometer langs kleine landerijen, prachtige vergezichten, lokale boeren, waterlopen richting viaduct. Onderweg houden we halt om mooie foto’s te maken. 

We steken ook de handen uit de mouwen. Zo leer je de geheimen van de Alentejaanse keuken kennen tijdens een interactieve kookworkshop. 

Een heerlijk glas Portugese wijn en een gezelschapsspel om de avond af te sluiten? 

dag
05

de marmerdorpen van Portugal

Estremoz, Borba en Vila Viçosa liggen in de regio de Alentejo, dus in het zuiden van Portugal boven de Algarve. Ze liggen in het oosten van de Alentejo, richting de Spaanse grens. Het gebied wordt ook wel de ‘Zona dos Mármores’ genoemd vanwege de tientallen marmergroeven. 

Het ‘witte goud’ – om het met de woorden van de plaatselijke bevolking te zeggen – is er te bewonderen in al zijn pracht en praal.

We ontdekken op een zelfgekozen tempo deze authenktieke dorpen en onze reisbegeleider zoekt er ongetwijfeld de leukste adresjes voor ons uit. 

dag
06

Monsaraz en kajak

Vandaag rijden we naar Monsaraz. Een goed bewaard middeleeuws vestigingsstadje met stadsmuren en verrassende charmante leistenen straten. Niet ver daar vandaan, bij het Convento da Orada, bevindt zich de Cromeleque do Xerez, een steencirkel met een vierkante opstelling die u zeker moet gezien hebben.

Na de lunch gaan we naar het nabijgelegen stuwmeer van Alqueva. Daar gaan we kajakken. Geen wilde zee, maar rustig water waar iedereen zich comfortabel voelt en de volle 100% kan genieten van de omgeving. 

dag
07

trendy afsluiter in Lissabon met de fiets

Vroeg in de ochtend rijden we terug naar Lissabon, waar we de rust van Alentejo opnieuw inruilen voor het levendig stadsritme. Onze gids zorgt ervoor dat we op een dikke drie uur een ruime blik kunnen werpen op de Portugese hoofdstad.

Bij valavond kunnen we nog de Miradouro de Santa Catarina beklimmen. Vanaf die heuveltop in het midden van de stad heb je een prachtig zicht op de verlichte Ponte 25 de Abril. Deze hangbrug hoeft niet onder te doen voor de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Om af te sluiten op deze laatste avond kiezen we een leuke fadobar of een typisch restaurant en klinken we op een onvergetelijk avontuur samen. 

dag
08

Inpakken en wegwezen

Na het ontbijt is er nog even tijd om souvenirs te scoren. Dan vertrekken we naar de luchthaven. We landen in België en iedereen kan nog gemakkelijk naar huis sporen. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Lissabon(h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (3 x hostel en 4x B&B)
 • Huurwagens
 • Tol en brandstof
 • toegang bottenkapel
 • kookworkshop incl. maaltijd
 • Huur fiets met gids 3 à 4 u met stops
 • kajak(2u)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 270
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Niet zo actief: (stads)wandelingen, kajakken, fietsen  (je hoeft geen sportfanaat moet zijn. Een basisconditie volstaat)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 18 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden