Madeira is de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers: ruige bergkammen, hoge kliffen, exotische bloemen en spectaculaire wandelwegen. Met temperaturen van gemiddeld 23°C in september, is Madeira tevens dé ideale bestemming voor een 9-daagse wandelvakantie wanneer in België het wisselvallige weer terugkeert.

Te voet kom je overal 

Deze reis is een echte wandelvakantie. Het uitgebreide netwerk van bergpaden langs levadas of irrigatiekanalen, bananenplantages en grillige rotsformaties voert ons door het hart van het eiland. Langs de kust en door de bergen. De combinatiemogelijkheden van wandelingen is groot, alternatieve routes zijn perfect mogelijk. 

 

Heerlijk zuiders genieten 

We kuieren rond in charmante vissersdorpjes en in de voormalige hoofdstad Machico. Uiteraard zeggen we niet nee tegen een glas maderawijn op een zonnig terrasje. En heb je al eens kastanjesoep geproefd? 

 

Geen hoogtevrees 

De duur van de wandeltochten varieert tussen drie en zes uur. Ze hebben een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Door de smalle bergpaden en soms steile afgronden is deze reis alleen voor mensen zonder hoogtevrees.  

We gebruiken het openbaar vervoer om dit eiland te verkennen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

benen strekken

Na onze aankomst op de luchthaven van Madeira verliezen we geen tijd en reizen onmiddellijk door naar Machico waar we ook overnachten.

dag
02

langs de baai

Madeira wordt niet voor niets een wandelparadijs genoemd, dus dat gaan we ook doen. We wandelen in São Lourenço, de meest oostelijke landtong van het eiland. Deze prachtige uithoek kent een heel aparte flora en geologie. Basaltpieken, gangen gevormd door magma, zandsteen met verrassende texturen … De zee die wild inbeukt op de rotsen, fascineert nog het meest. We leggen in drie uur ongeveer zeven kilometer af, rond de baai van Abra, waar de dieppaarse ‘zeepaardrotsen’ de show stelen. 

‘s Avonds gaan we op zoek naar een heerlijk restaurantje in het schilderachtige vissersdorpje Machico. 

dag
03
04

Porto da Cruz

We reizen verder naar Porto da Cruz, een gezellig kustdorpje met zijn vele gezellige terrasjes. De komende  dagen maken we wandelingen in de buurt. We kiezen samen welke wandelingen we willen maken.

dag
05

beklimming van de Pico Ruivo, het hoogste punt op Madeira

Vandaag maken we ons op voor dé koninginnenwandeling van Madeira.  

We nemen de taxi naar Pico do Arieiro, het startpunt van een 5 uur durende wandeling met als figuurlijk én letterlijk hoogtepunt, de Pico do Ruivo, op 1862m hoog . Onderweg worden we getrakteerd op indrukwekkende landschappen, steile afgronden en prachtige panorama’s. 

 

dag
06

paradijselijke pracht

De busrit van Porto da Cruz naar Santana langs de oceaan is op zich al de moeite waard. Maar we komen naar Santana voor alweer een stevige dagtocht van ruim tien kilometer, goed voor vier uur klim- en daalplezier. 

Vanuit Santana, waar huisjes met typische strooien daken het landschap uitmaken, wandelen we naar São Jorge. Aan onze linkerzijde loopt een bergketen met ons mee, aan onze rechterkant worden we geïnspireerd door de schittering van de diepblauwe zee. Hier is het gevoel dat je in het paradijs bent beland nooit veraf! Op het einde van de wandeling wacht er ons een plons in het zwembad van Calhau São Jorge!

dag
07

we wandelen verder…

Een taxi brengt ons naar ons vertrekpunt Quiemadas. Na al het klimwerk van de voorbije dagen gaat het vandaag een paar keer steil bergaf. We dalen ongeveer 550 meter. Tijdens het eerste deel is de schaduwrijke, kronkelende levada do Calderão Vedre onze metgezel, maar daarna switchen we naar het zonnige hoogland boven São Jorge. Van hieruit kunnen we mijlenver zien, tot aan Santana! 

dag
08

tijd voor Funchal

We snuiven uitvoerig de sfeer van Funchal op. De geuren en kleuren op de overdekte markt Mercado dos Lavradores doen ons watertanden.

In de namiddag bezoeken we een wijnmakerij waar we ondergedompeld worden in het rijpingsproces van de lokale Madeira-wijnen. We sluiten het bezoek af met een wine tasting van 2 heerlijke Madeira wijnen. 

Als de avond valt, zoeken we de authentieke gezelligheid op in de Zona Velha of Oude Stad. We strijken er neer in een typisch restaurantje, waar we proeven van de overbekende madeirawijn. 

dag
09

nieuwe afspraak

Mooie liedjes duren niet lang, helaas. We nemen nog wat laatste foto’s voor ons vakantiealbum en vertrekken dan naar de luchthaven. Vaarwel, Madeira. Of beter nog, tot de volgende keer!

Leeftijd
31 tot 39 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Funchal (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel, pension)
 • alle transport ter plaatse
 • rondleiding wijnlodge + wine tasting
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

middelzware dagelijkse wandelingen van 3 tot 6 uur met dagrugzak

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 28 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • stevige en ingelopen wandelschoenen zijn verplicht!
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden