Op deze reis volgen we rivier de Nijl die dwars door Egypte loopt van Noord naar Zuid. Ons vertrekpunt: de piramides en metropool Caïro in het Noorden.

Terug in de tijd

Tijdens deze groepsreis word je regelmatig duizenden jaren terug in de tijd gekatapulteerd. Een bezoek aan de archeologische sites van Gizeh, Luxor, Aswan en Abu Simbel nemen ons mee in de tijd en laten een diepe indruk na. We ontdekken tijdens deze reis echter ook het moderne Egypte dat zich aan sneltempo ontwikkelt. We laten ons in Caïro onderdompelen in het stadsgewoel van deze bruisende metropool. We komen dichter bij de natuur in de oase van Fayoum en tijdens onze kampeertrip in de woestijn aanschouwen we een adembenemende sterrenhemel.

Gastvrije Egyptenaren

We verplaatsen ons te voet, per trein, per fiets en stappen aan boord van een traditionele zeilboot. Terwijl we het land doorkruisen maken we kennis met gastvrije Egyptenaren, leren we meer over de plaatselijke cultuur en proeven we van de lokale keuken. Dit wordt zonder twijfel een unieke reis! Kortom, Egypte ontdekken op een manier zoals slechts weinig globetrotters doen…

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht van Brussel naar Egypte

We vliegen naar Caïro, de Egyptische hoofdstad. Bij aankomst worden we opgepikt en naar onze hostel gebracht dat zich te midden van het levendige centrum bevindt, aan het bekende Tahrirplein, dat een hoofdrol speelde tijdens de Arabische Lente van 2010. Het chaotische verkeer zal meteen opvallen, maar ook de mix van typische Oosterse, Moorse, Arabische en Europese bouwstijlen. Nadat we geïnstalleerd zijn, is het tijd om al een eerste keer het centrum van de stad te verkennen.

dag
02

farao’s en piramides

We zijn nog maar pas vertrokken en belanden meteen bij een hoogtepunt van deze reis. Egypte is hét land van de piramides. Deze fascinerende bouwwerken behoren tot de oudste en bekendste bouwwerken van de mensheid. Over het hele land zijn er een honderdtal piramides te vinden, waarvan de meest bekende sites op een boogscheut van Caïro liggen. Een plaatselijke gids neemt ons vandaag mee naar Memphis, de piramides en de sfinx in Gizeh en de trappiramide in Saqqara. We ontdekken meer over de geschiedenis en de bouw van elk van deze sites.

dag
03

Islamitisch Caïro

Caïro wordt ook wel de stad van de duizend minaretten genoemd. Vandaag gaan we op verkenning door het Islamitische en het historische gedeelte van Caïro. We nemen de metro naar Mar Girgis ‘complex of religions’: the hanging church, de oudste moskee van Afrika en het Romeins Fort.

In de namiddag verkennen we oud Caïro. Vervolgens wandelen we tot het Al Azhar park waar we kunnen genieten van de zonsondergang.

dag
04

Garbage City en grotkerk

Na het ontbijt trekken we naar het Westen van de stad, naar ‘Garbage City’. In deze wijk wordt het afval van de hele stad op een efficiënte manier gerecycleerd door de families die er wonen, al zal je merken dat er ook heel wat uitdagingen zijn voor deze mensen in een groeiende stad als Caïro. Als we doorrijden in deze wijk komen we aan bij het St. Simon de Tanner-klooster, of de zogenaamde ‘Cave Church’. Deze gigantische koptische kerk werd gebouwd in een grot.

In de namiddag is er vrije tijd om in de stad nog een museum te bezoeken of te genieten van een glaasje Karkadeh bij de Nijl.

dag
05

de oase van Fayoum

We laten de drukke stad vandaag achter ons en zien het landschap stilaan veranderen. Hoe zuidelijker we reizen, hoe meer groen er verschijnt. We houden halt in het kleine dorpje Tunis, in de oase van Fayoum en aan de oevers van het Qaroon-meer. In dit dorpje richtte de Zwitserse Evelyne Porret in de jaren tachtig de eerste keramiekschool op. Ze leerde de plaatselijke bevolking hoe ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien met pottenbakken. We brengen een bezoek aan de school die tot op heden nog steeds bestaat. Wie wil kan zich zelf ook eens wagen aan het pottenbakken (optioneel: ongeveer €15).

dag
06

Fayoum woestijn

Na een heerlijk rustige nacht trekken we de woestijn in. Lang uitgestrekte zandvlaktes en hoge zandduinen wisselen elkaar af. Rond zonsondergang komen we aan bij het kamp waar we de nacht zullen doorbrengen. We genieten in deze unieke setting van een maaltijd en een glaasje mierzoete Egyptische thee en overnachten onder een volle sterrenhemel. Je zal merken dat het 's nachts behoorlijk koud kan worden in de woestijn. 

dag
07

we ontwaken in de woestijn en trekken zuidwaarts

De volgende ochtend ontwaken we bij zonsopgang. Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de watervallen en aan het ‘magic lake’. Daarna is het tijd om terug te keren richting Caïro. Vanavond gaan we aan boord van de nachttrein waarmee we het land zuidwaarts zullen doorkruisen tot in Aswan.

dag
08

aankomst in Aswan

Met de trein passeren we langs velden en kleine dorpjes aan de Nijl. Na het ontbijt komen we aan in Aswan. We installeren ons in de guesthouse op het Nubische eiland waar we de komende nachten zullen verblijven.

Na de lunch nemen we de overzetboot die ons tot de tombes van de nobelen brengt.

dag
09

Abu Simbel

Op enkele uurtjes zuidwaarts van Aswan ligt het complex van Abu Simbel. Deze enorme tempels werden uit de rotswanden gehakt onder farao Ramses II. We vertrekken in de vroege uren zodat we voldoende tijd hebben voor ons bezoek.  

Eenmaal terug in Aswan bezoeken we de levendige soek waar verkopers ons proberen te verleiden met handgemaakte tapijten, kledij en allerlei kruiden. Tijd om je souvenir te kopen?

dag
10

Aswandam en Philae tempel

Op onze laatste dag in Aswan brengen we een bezoek aan de Hoge Dam en het tempelcomplex van Philae, gewijd aan de godin Isis.

Achter de Hoge Dam bevindt zich het grootste stuwmeer ter wereld: het Nassermeer. Met de komst van de dam kwam de oorspronkelijke locatie van de Philae tempel onder water te staan. Er werd besloten om de tempel, net zoals dat met Abu Simbel gebeurde trouwens, in zijn geheel te verhuizen naar een nabij en hoger gelegen eiland.

dag
11
13

stroomafwaarts met de felucca

Na het ontbijt gaan we aan boord van een traditionele zeilboot. Deze boot zal de komende dagen onze uitvalsbasis worden. We laten ons stroomafwaarts meevoeren door de wind. Er is tijd om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Aan boord worden verse maaltijden bereid.

De tweede dag meren we aan bij een klein dorpje en bezoeken er de plaatselijke kamelenmarkt. Vervolgens zeilen we verder richting de tempel van Kom Ombo waar we ook even halt houden voor een bezoek.

We slapen nog een laatste nacht onder de sterren. Wanneer we de volgende ochtend ontwaken is het tijd om na het ontbijt terug aan wal te gaan. We verlaten de felucca en onderweg naar Luxor houden we nog een laatste tussenstop aan de tempel van Edfu.

dag
14

Luxor, in het spoor van de farao's

De Westelijke oever werd in het oude Egypte voorbehouden voor de doden. De meeste tempels bevinden zich dan ook aan deze zijde van de Nijl. We bezoeken de legendarische Vallei der Koningen, waar het graf van Toetanchamon zo’n honderd jaar geleden werd ontdekt. Ook de tempel van Hatsjepsoet en Habutempel staan op het programma. Lukt het ons intussen om de hiërogliefen te ontcijferen?

dag
15

de Oostelijke oever

Vandaag leidt onze plaatselijke gids ons door de tempels van Karnak en Luxor aan de overkant van de Nijl, de laatste tempels van onze reis. We verplaatsen ons ditmaal per fiets waardoor we buiten de gebaande paden kunnen treden. Slapen doen we nog een keer in de trein, op de terugweg naar Caïro.

dag
16

kookworkshop in Caïro

Bij het ochtendgloren komen we aan in Caïro. In de namiddag worden we verwacht op Dahab eiland, een groen eiland op een boogscheut van downtown Caïro. Tijdens een kookworkshop leren we hoe we, met groenten die recht van het veld komen, enkele typische Egyptische gerechten klaarmaken. Ons laatste avondmaal op Egyptische bodem maken we gezellig en halen we leuke herinneringen op van de afgelopen 2 weken.

dag
17

ma’a salama

Vandaag keren we terug naar huis met 1001 nieuwe indrukken & verhalen na een verrassende reis. We vliegen vanuit Caïro terug naar Brussel. Op Belgische bodem is het een pak frisser en één ding is zeker! We hebben het bewezen: Egypte is veel meer dan eeuwenoude geschiedenis…

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Caïro
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt en op basis van vol pension in de woestijn en op de felucca
 • alle transport ter plaatse
 • alle toegangsgelden volgens programma
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 250
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen 

Het klimaat kan deze reis wel zwaarder maken. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 34 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
 • visum verplicht (kan online aangevraagd worden voor 25$)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden